biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Mexikói szervezett bűnözés

2011 április 25. - 22:30 - Asztalos Máté

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A Felipe Calderón, mexikói miniszterelnök által 2006-ban meghirdetett bűnözői csoportok elleni harcban egyes becslések szerint eddig több mint 34000 ember vesztette életét. Az erőszak által leginkább sújtott városokban több száz áldozatot követeltek a szervezett bűnözői csoportok hatalmi versengései. Tijuanában (1667), Ciudad Juárezben (6437), Mexikó Városban (653), valamint Acapulcóban (661) eddig több mint kilencezer gyilkosságot követtek el a kábítószer kereskedelemben érdekelt szervezetek.
A 2010 januárjától decemberig tartó időszakban a mexikói szervezett bűnözői csoportokkal kapcsolatba hozható halálesetek száma a közigazgatásilag 31 szövetségi államra és 1 szövetségi körzetre (Mexikó város – Distrito Federal) tagolt Mexikóban elérte a 11583-t.A legtöbb áldozatot Chihuahua államban követelte a drogháború, mintegy 3185-en haltak meg, míg Yucatán államban nem történt gyilkosság. Az egy hónap leforgása alatt legtöbb legtöbb gyilkosság (699) a 2008. január és 2010. december közötti időszakban Chihuahua államban történt (2010 július-augusztusi időszak).
A mexikói drogbandák, vagy más néven szervezett bűnözői csoportok megerősödése és erőszakossága kiolvasható a 2006-tól 2010-ig terjedő időszak halálos áldozatainak számából. A Calderón miniszterelnök által alkalmazott reguláris csapatoknak ez idáig nem sikerült az áldozatok és az erőszakos cselekmények számát jelentősen csökkenteni: 2006 folyamán 2120, 2007-ben pedig 2280 kábítószerrel kapcsolatos gyilkosság történt Mexikóban.  A következő évben, 2008. január 1. és december 26. között, megduplázódott az áldozatok száma, ami 5,153 erőszakos halálesetet jelentett. Egy sokat mondó adat: 2009-ben 6587 kivégzést hajtottak végre. 2010-ben a legtöbb gyilkosságot Sinaloa (1127) és Chihuahua (1491) államokban követték el, valamint szintén a tavalyi év folyamán 360 rendőr és 35 katona vesztette életét szervezett bűnözői csoportokkal folytatott összecsapásokban.
A Justice In Mexico Project kábítószer bűnözéssel kapcsolatos tanulmánya alapján az elkövetett gyilkosságok három kategóriába sorolhatók: kábítószerhez kapcsolódó kivégzések, erőszakos összecsapások, illetve szervezett bűnözői csoportok részéről történő agresszivitás a hatóságokkal szemben.
 
Szervezett bűnözői csoportokhoz köthető gyilkosságok száma Mexikóban (Forrás: justiceinmexico.org)
 
Szervezett bűnözés Mexikóban
 
A bűnözői csoportok gyakori megnevezéseként fordul elő különböző tanulmányokban (Department of State’s 2009 International Narcotics Control Strategy Report) a kábítószerrel üzérkedő szervezetek (drug trafficking organizations – DTOs), illetve a drogkartell megnevezés. Írásomban a szervezett bűnözői csoport (organized criminal groups- OCG) megjelölést alkalmazom, annak ellenére, hogy az esetek többségében a fentebb leírt fogalmak átfedésben vannak. Lényeges azonban, hogy az utóbbi évek során a mexikói szervezett bűnözői csoportok transznacionális, transzkontinentális szervezetekké fejlődtek, tevékenységük már nem csupán kábítószerek és illegális termékek csempészésére korlátozódik. A haszonmaximalizálás érdekében csoportosan foglalkoznak embercsempészettel, -kereskedelemmel, -rablással, zsarolással, korrumpálással, és pénzmosással. Ezen tények ismeretében tartom indokoltnak a „szervezett bűnözői” jelzőt alkalmazni a később vizsgált mexikói csoportokra.
A hidegháború vége, a globalizáció kezdete jelentős mértékben kedvezett a bűnözői szerveződéseknek. A kommunikációs eszközök, szállító járművek fejlődése, az új tudományos felfedezések transznacionálissá, sok esetben transzkontinentálissá tették a szervezett bűnözést. Így lehetséges, hogy a Mexikóban található szervezett bűnözői csoportok napjainkban a legfőbb előállítói és szállítói az észak-amerikai piacra irányuló heroin, metamfetamin és marihuána szállítmányoknak, valamint a Dél-Amerikából érkező kokain legjelentősebb tranzit országa. 230 észak-amerikai városban rendelkeznek befolyással és ellenőrzésük alatt tartják a legtöbb amerikai kábítószer piacot.
A bűncselekmények irányítását végző szervezett bűnözői csoportokról nehéz pontos és ellenőrizhető információkat begyűjteni, hiszen jól szervezettek és az illegális tevékenységeikből származó profitnak köszönhetően rendelkeznek azon modern eszközökkel, melyekkel folyamatosan új kihívások elé állítják a bűnüldöző hatóságokat. Felépítésük horizontális egységet mutat, így lehetőségük van bizonyos „sejtek”, helyi bűnszervezetek, fiatalokból álló utcai, vagy börtön bandák bevonására is. A területek és csempész útvonalak megtartásában, megszerzésében, a leszámolásokban, illetve a helyi lakosság és a hivatali tisztséget viselő személyek megfélemlítésben jelentős szerepet játszanak ezek az „alvállalkozók”.
 
Letartóztatott bandatagok, bizonyítékként lefoglalt modern fegyvereikkel (Forrás: flickr.com)
 
A Mexikóban található szervezett bűnözői csoportok elsődleges célja az egyes területeken való hatalommaximalizálás, melynek mozgatórugója a különböző illegális termékek (kábítószer, kalóz termékek, emberkereskedelem) határon átnyúló csempészéséből származó profittermelés. Tetteiket nem politikai vagy ideológiai célok mentén hajtják végre. A dominancia kivívása során a hatóságokkal és konkurens bandákkal is konfrontálódnak, céljaiknak megfelelően azonban szövetséget is köthetnek a közös ellenség befolyásának megtörésére.
A 2010-es év több szempontból meghatározó volt. Az erőszakosság mértékét mutatja a szervezett bűnözéshez kapcsolódó gyilkosságok száma (11583), valamint a csoportok kapcsolatrendszerében történt árendeződések.
 
 A Gulf csoport és végrehajtó szárnya, a Zetas közötti konfliktus nyílt fegyveres szakításba torkollott, melynek eredményeként a Gulf volt vetélytársaitól, a La Familia Michoacána és a Sinaloa csoportoktól kért segítséget a Zetas megfékezésére.
A mexikói hadsereg (Fuerzas Armadas de Mexico), a tengerészgyalogság (Marina Armada de Mexico), és a szövetségi rendőrség (Polícia Federal) akcióiban a Beltrán Leyva csoport szenvedte a legnagyobb veszteségeket. 2009 decemberében a szervezet vezetőjét, Arturo Beltrán Leyvát, majd 2010-ben két másik magas beosztású főnököt tartóztattak le.
A kormány műveletekben részt vett csapatoknak ezen felül sikerült likvidálniuk a Gulf csoport egyik vezetőjét – Antonio Ezequiel „Tony Tormenta” Cárdenas Guillént; a La Familia Michoacána csoportból Nazario Morenót; a Sinaloából pedig Ignacio „Nacho” Colonelt.
 
A mexikói kábítószer-kereskedelmet befolyásoló szervezett bűnözői csoportok
 
Félix Gallardo (Guadalajara szervezet) szervezett bűnözői csoport
1980-ban alakult meg Sinaloa államban az első jelentős kábítószercsempész szervezet, mely előfutára volt a napjainkban működő mexikói szervezett bűnözői csoportoknak. A Miguel Angel Félix Gallardo által vezetett csoport, Félix Gallardo néven vált hírhedté. A banda kapcsolatokat ápolt kolumbiai szervezett bűnözői csoportokkal, melyek elsősorban kokain csempészetben voltak érdekeltek.
A 30 évvel ezelőtti szervezett bűnözői csoportok közötti viszonyrendszer lényegesen eltért, a napjainkban tapasztalható véres leszámolásokkal kísért bandaháborúktól. A birodalmaikat nyugodt körülmények között építő bűnszervezetek, Mexikó különböző régióiban helyezkedtek el, így illegális tevékenységeik végzése közben nem alakult ki konfliktus közöttük. Jellemző volt kapcsolatukra, hogy például a másik területén való kereskedésért „vámot” fizettek egymásnak.
Az 1960-as, 70-es évekbeli hippi mozgalmak, jelentős robbanást idéztek elő a marihuána és kokain keresletben. A fogyasztás és a profit nagyságát mutatja, hogy a kolumbiai Medellint vezető Pablo Escobar 1986-ban kész lett volna 10 millárd amerikai dollárt fizetni, Kolumbia nemzeti adósságának rendezésére.
A közép- és dél-amerikai szervezett bűnözői csoportok megerősödésének kívánt gátat szabni, a mexikói hadsereg és az észak-amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökség (Drug Enforcement Administration) között létrejött bilaterális szerződés, az „Operación Condor” (Condor Hadművelet). A Félix Gallardo szervezet ennek hatására hagyta el Sinaloát és tette át székhelyét Guadalajarába (Jalisco állam), Mexikó második legnagyobb városába.
Az 1985-ben meggyilkolt DEA ügynök, Enrique „Kiki” Camarena, esete arra kényszerítette a washingtoni adminisztrációt, hogy nyomást gyakoroljon, a szervezett bűnözői csoportok elleni határozottabb fellépés érdekében, a mexikói kormányra. Nem maradt el a várt eredmény, mivel törés következett be a Félix Gallardo csoport vezetési szintjén. Az egyik jelentős szakadás, Héctor Luis „El Güero” Palma Salazar nevéhez fűződik. A két fél szembe helyezkedése fegyveres összetűzésébe torkollott, mikor az időközben bebörtönzött Félix Gallardo vezér megtorlásként célba vette az árulónak kikiáltott „El Güero” családját. A vetélkedésnek és a szervezet egységének a szemben álló felek letartóztatása vetett véget.
A kettészakadt Guadalajara csoport irányítását innentől kezdve két érdekeltség végezete:
1. Félix Gallardo unokaöccsei, és az eredetileg Tijuanai illetőségű Arellano Félix család, mely Arellano Félix csoport néven szerzett kétes elismertséget.
2.  A Beltran Leyva család, Joaquín „El Chapo” Guzmán Loera és Ismael „El Majo” Zambada vezetésével.
 
Sinaloa szervezett bűnözői csoport (Pacifico szervezet)
A Félix Gallardo (Guadalajara) szervezet szétesése során keletkezett vákuumot jó érzékkel használta ki a Sinaloa szervezett bűnözői csoport. A csoport nevével azonos államban székelő bűnszervezet irányítását, a Félix Gallardocsoportból kivált Joaquín „El Chapo” Guzmán Loera és Ismael „El Majo” Zambada végzi. 17 mexikói államban és közel 40 országban van érdekeltségük, ami alapján az egyik legjelentősebb szervezetként tartják számon Mexikóban. A 2000-es évek közepén jött létre a „La Federación” (A Szövetség) elnevezésű érdekegyesülés, mely a Sinaloa, Valencia és Juárez  tagjait tömörítette egységbe.A perui kokain legnagyobb felvásárlójaként nagy befolyással rendelkezik dél-amerikai térségben, azonban nem csak kábítószer csempészéssel foglalkozik, hanem ellenőrzése alatt tartja az Arizonába tartó embercsempész útvonalat is.
Az esetek többségében a szervezett bűnözői csoportok rendelkeznek olyan kényszerítő fegyveres csoporttal, melyek félkatonai szervezetként működve a leszámolások végrehajtásáért felelősek. A Sinaloa 2005-2006 körül hozta létre, a Negros és a Pelones, operatív tevékenységet végző csapatait a rivális Gulf csoport fegyveres szárnyának (Zetas) ellensúlyozására. A Negros vezetője a 2010-ben elfogott, amerikai születésű Edgar „La Barbie” Valdez Villareal volt.
A „La Federaciónban” részt vevő tagok profitáló együttműködése 2008-ban szűnt meg. Az egymással szembe forduló csoportok hatalmi harcából kikerülve a Sinaloának sikerült megtartania a Dél-Amerikából az Egyesült Államokba vezető kokainút feletti befolyását, illetve a mexikói kábítószer-kereskedelem 45%-a feletti ellenerőzését. A szövetségesből ellenséggé válás iskolapéldája figyelhető meg a La Federaciónban még azonos érdekek mentén prosperáló Juárez (más néven: Vicente Carillo Fuentes csoport) és Sinaloa közötti véres háborúban. A 2008 óta tartó harcok célja a több száz millió dollárt érő, Chihuahua államban található határ menti Ciudad Juárez település birtoklása. A város rendkívüli értékét az Egyesült Államokba vezető kábítószer és illegális termékek csempészésére alkalmas, Juárez – El Paso útvonal adja.  Ciudad Juárez napjainkban egyes vélemények szerint a világ legveszélyesebb városainak egyike.
A hatóságok módszerei és az egymás ellen alkalmazott „bandamódszerek” között megtalálhatók a kínzások, kivégzések, robbantásos merényletek, lelki megfélemlítések. Gyakoriak a végtagok, nemi szervek, fejek levágása, csonkítása valamint a lőfegyveres kivégzések.
A tavalyi év folyamán stratégiát váltott Sinaloa csoport, szövetséget kötött régi vetélytársaival, a Gulf és aLa Familia Michoacona  szervezetekkel.  A kölcsönös kooperáció célja a befolyás növelése Baja Californiában, valamint „Az Arany Háromszög” (El Triángulo Dorado) néven emlegetett térségben, mely Sinaloa, Durango és Chihuahua államokat foglalja magában.
 
A Sinaloa szervezett bűnözői csoport vezetési szintjei (Forrás: borderviolenceanalysis.typepad.com)
 
Juárez szervezett bűnözői csoport (Vicente Carillo Fuentes szervezet)
A Juárez szervezett bűnözői csoport egyike Mexikó legrégebbi kábítószer-csempészettel foglalkozó szervezeteinek. Székhelye a véres leszámolásokkal leginkább sújtott Chihuahua államban található. Tevékenységi körüket képezi az embercsempészet, emberrablás és helyi (Ciudad Juárez) felhasználásra szánt kábítószer elosztása. A csoport hierarchiájának csúcsán Vicente Carillo Fuentes áll, így az észak-mexikói területeken tevékenykedő bűnhálózatot, Vicenete Carillo Fuentes szervezetként is szokták emlegetni.
A csoport eredete az 1980-as évekig nyúlik vissza, mikor Ciudad Juárez ura Rafael Aguilar Guajardo volt. A drogbáró szoros kapcsolatban állt a Guadalajara szervezettel és miután letartóztatták annak vezetőjét, Miguel Ángel Félix Gallardót, Guajaro átvehette Juárez bűnözői világa felett az irányítást. 1993-ban tisztázatlan körülmények között meggyilkolták Guajardót, akit helyettese, Amado Carrillo Fuentes váltott a vezetői poszton.
Az új főnök irányítása alatt megnőtt a Juárez befolyása, így törvényellenes tevékenységeket már nem csak Mexikóban, hanem Argentínában és Chilében is folytattak. Az „Egek Urának” becézett Fuentes módszere egyszerű és hatásos volt. A Kolumbiából származó kokaint kereskedelmi rakományokban csempészte be észak-amerikai területekre, ahol sikeresen kiépítette a szervezet elosztó hálózatát. Erős, jól szervezett bűnhálózatot hagyva maga után, 1997-ben halt meg egy plasztikai műtét során.
Amado halála után testvérei, Vicente és Rodolfo vették át a szervezet irányítását. A több bűnözői csoportot tömörítő „Federation” nem volt hosszú életű miután Rodolfo megölte a Sinaloa csoporthoz tartozó Joaquín „El Chapo” Guzmán Loera két emberét. A szövetségesek közötti leszámolás hátterében a szervezett bűnözői csoportok működésének legfőbb hajtóereje, a pénz állt: Guzmán emberei nem fizettek a Juárez folyosó (Ciudad Juarezből – El Pasóba vezető csempészút) használatáért. „El Chapo” válaszul kilépett a szövetségből és kijelentette, hogy Rodolfónak meg kell halnia. Mivel több támogatót tudott maga mellé állítani, 2004 szeptemberében a moziból kilépő Rodolfót és feleségét agyonlőtték, majd vendettaként pár hónappal később megölték Guzmán testvérét is.
A Vicente Carillo Fuentes szervezet(Juárez) eredményességéhez nagymértékben hozzájárul a hatósági emberek, köztisztviselők lefizetése. Korrumpálásuk, egyes esetekben magába a szervezett bűnözői csoportba való beléptetésük, komoly biztonsági kihívást jelent a mexikói kormánynak. A Juárez jelenlegi szövetségesei közé tartozik a Beltrán Leyva és a Zetas csoport, melyek elsősorban a Sinaloa által támasztott kihívások leküzdésében játszanak szerepet Ciudad Juárez és az egész ország területén.
Érdekeinek érvényesítésére a Juárez fegyveres csapatokat alkalmaz, Ciudad Juárezben működik az Azteca Asesino, valamint a Juárez és Chihuahua államokból származó korrupt állami rendőrök közreműködésével létrehozott La Linea is.
 
A Fuentes által irányított Juárez szervezett bűnözői csoport (Forrás: borderviolenceanalysis.typepad.com)
 
Tehát nem csak Mexikónak, hanem a szomszédos Egyesül Államoknak is súlyos problémával kell szembenéznie. Négy év alatt több mint 34000 ember vesztette életét szervezett bűnözői csoportokkal kapcsolatba hozható leszámolásokban, így a kábítószer-kereskedelem visszaszorítására tett kísérletek jelzőjeként érthető módon jelenik meg a „háború” szó. A Mexikóban kialakult bonyolult helyzetben nem csak a hatóság emberei háborúznak a bűnszervezetekkel, hanem a különböző illegális csoportok is egymás ellen. Szervezeteik jól felépített üzemként funkcionálnak, melyeknek egyetlen célja a haszonmaximalizálás. A részfeladatok elvégzésére különálló egységek jönnek létre, mely tovább nehezíti a hatóságok számára a csoportok  feltérképezését. Erejüket mutatja, hogy egyes latin-amerikai államokban kormányokat buktathatnak meg, illetve befolyásolhatják a vezető réteg kialakulását.
A transznacionális bűnszervezetek elleni fellépés hatékonyságát segíti a szomszédos, vagy érintett államok között létrejövő igazságügyi együttműködés. Visszaszorításukban jelentős szerepet játszik hátországuk megbénítása, illetve merítési lehetőségeiknek a megszüntetése vagy mérséklése. Hátország alatt azt a kiszolgáltatott, adott estben iskolázatlan, mély szegénységben élő népréteget kell érteni, akik alternatívát, kitörési lehetőséget látnak a szervezett bűnözői csoportok munkájába való becsatlakozásban. Ilyen értelemben a konfliktus megoldása túlmutat a katonai, rendőri beavatkozáson, és olyan összetett államigazgatási feladatok megoldását igényli, mint a munkanélküliség csökkentése, a szociális háló kiépítése és a kábítószer fogyasztás megelőzése. A gyökereiben elfojtott szervezett bűnözői csoportok elleni harcot addig kell folytatni, amíg az adott szervezet életképtelenné nem válik.
 
 
 
Felhasznált irodalom:
- justiceinmexico.org/resources-2/drug-violence
- organized.crime.de
- fas.org- CRS Report for Congress
- insightcrime.org
- CIA World Fact Book
- borderviolenceanalysis.typepad.com
- unesco.org
- assets.opencrs.com/rpts/R40582_20090515.pdf (Mexico’s Drug-Related Violence)
- wilsoncenter.org/news/docs/A%20Profile%20of%20Mexicos%20Organized%20Crime.pdf (A Profile of Mexico’s Major Organized Crime Groups Miguel R. Salazar and Eric L. Olson1)
- timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article6960040.ece
- huffingtonpost.com/2010/01/02/carlos-beltran-leyva-capt_n_409527.html
- guardian.co.uk/world/2010/aug/31/mexican-police-arrest-alleged-drugs-kingpin
- dailymail.co.uk/news/article-1327188/Mexican-drug-cartel-leader-Tony-Tormenta-killed-hour-gun-battle-marines.html
- cbsnews.com/8300-504083_162-504083.html?keyword=nazario+moreno+killed
- chinadaily.com.cn/world/2010-07/30/content_11075119.htm
- unesco.org/most/astorga.htm
- acrosstheborder.wordpress.com/2009/03/17/revisiting-miguel-felix-gallardo/
- kosmix.com/topic/pablo_escobar
- calexico.k12.ca.us/181.image/Who_is_Enrique_Kiki_Camarena.pdf?u_id=181
- insightcrime.org/criminal-groups/mexico/sinaloa-cartel/item/192-sinaloa-cartel-profile
- time.com/time/world/article/0,8599,1884982,00.html
 

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2020 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem