biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 10. hét

2012 március 12. - 20:39 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Közel-Kelet és Afrika műhely

 
Március 6-án, hétfőn Jemen déli részében, Zindzsibár mellett az al-Kaida meglepetésszerű támadást hajtott végre katonai támaszpontok ellen. 78 katona és 25 támadó halt meg. Az al-Kaidának a harc közben sikerült többek között páncélozott gépjárműveket, tüzérségi eszközöket, gépkarabélyokat és rakétavetőket is zsákmányolniuk a fegyverraktárakból – ezeket rögtön fel is használták a kormány katonái ellen. Szombat éjjel szemtanúk szerint amerikai repülők csapásaiban 23 szélsőséges halt meg. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy újraindítja a jemeni erők kiképzését és felszerelését támogató programját. Akár 75 millió dollárt akarnak az országba juttatni, legkorábban az év vége felé. Vasárnap Abján tartományban a biztonsági erőknek sikerült megállítaniuk két, öngyilkos merényletre készülő férfit, még mielőtt céljukat elérték volna.
 
A bebörtönzött iráni blogger, Mahdi Kazali március 8-án, csütörtökön, éhségsztrájkjának 60. napjához érkezett. A szemészorvosként dolgozó iráni bloggert januárban ítélték 14 évnyi börtönbüntetésre és 10 évnyi száműzetésre, valamint 90 korbácsütésre az Ahmadinezsad-kormány retorikájának kritizálásáért. Az ítélet ellen éhségsztrájkkal tiltakozott. A múlt hét során állapota az ételmegvonás következtében jelentősen leromlott, ezért kórházba szállították. Kazali, aki nem mellesleg a nyolc éves iraki-iráni háborúban is harcolt, a múlt hónapban egy levelet jutatott feleségének, amiben részletesen beszámol a börtönben tapasztalt körülményekről. A levél szerint rengeteg olyan elítélt van, aki csak apró nézetkülönbség, vagy egyet nem értés kinyilvánítása miatt lett letartóztatva. A foglyokat különösen kegyetlen mentális és fizikai kínzásnak vetik alá, annak érdekében, hogy beismerjék: nyugati hírszerző ügynökségeknek kémkednek. Az Amnesty International februári jelentése alapján Irán az elmúlt évben az emberi jogok és a szabad véleménynyilvánítás semmibevételének csúcspontjára ért, valószínűleg a március 2-i parlamenti választásokra készülve. A letartóztatott állampolgárok elsősorban ügyvédek, újságírók, egyetemi hallgatók, és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkező emberek.
 
Csütörtökön Észak-Irakban 14 ember vesztette életét egy étterem elleni merényletben. Egy helyi tisztviselő elmondása szerint egy autóba rejtett pokolgép robbant fel az egyik helyi étterem közelében, majd néhány perccel később egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a tömegben. A rendőrség tájékoztatása szerint az utolsó támadásban 14-en meghaltak, valamint 23-an megsebesültek. A várost többségében síiták lakják, de élnek itt szunniták, keresztények, kurdok és türkmének is. Irak eltökélt szándéka, hogy a hónap végén tartandó arab csúcstalálkozónak biztonságos helyet biztosítson, ami érdekében meg kell előznie a hasonló erőszakos cselekményeket.
 
A péntektől a vasárnap délutánig terjedő időszakban Gázából több mint 110 rakétát lőttek ki izraeli városokra. 37-et sikerült semlegesítenie az Iron Dome elhárító-rendszernek – ezt csak akkor lép működésbe, ha a rakéta lakott terület felé repül. Ennek ellenére vasárnap délután kettő Beér Seva területén csapódott be – egy iskolaépületet és egy gépkocsit eltalálva.
Az izraeli légierő megtorló csapásokat mért a feltételezett tettesekre a Gázai Övezetben. Pénteken sikerült megölniük a Népi Ellenállási Bizottságok főtitkárát, aki izraeli információk szerint a gázai határvidéken készült egy jelentős terrortámadást végrehajtani. A Bizottságok bosszút esküdtek.
 
Az Iron Dome működés közben. (Forrás: haaretz.com)
 
Három hónappal a világ egyik legdrágább elnökválasztása után, a Kongói Demokratikus Köztársaságnak még nincs parlamentje és új kormánya sem, ami miatt az emberek egyre inkább türelmetlenek, nem értik, mire vár az elnök. A november 28-i elnökválasztás – ami körülbelül 700 millió dollárba került, és javarészt ezt külföldi támogatásokból szerezte meg az ország – után győzedelmeskedő elnök, Joseph Kabila két hónapra szinte teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. Emiatt már az afrikai ország külföldi befektetői is aggodalmukat fejezték ki, mivel ez rontja Kongó gazdaságát. Lambert Mende elmondása szerint az ország épp egy nyugtalanság és bizonytalanság jellemezte perióduson megy keresztül, de tartotta magát ahhoz, hogy az államfő biztosan be fogja tartani az ígéreteit. „E hatalmi vákuum nem tartható fenn hosszú időn keresztül. Ha a központban eltűnik az irányítás, az ország többi részén is lázadások robbanhatnak ki, egy újabb elnökválasztás megtartása fejében” – mondta Thierry Vicoulon, a Nemzetközi Krízis Csoport közép-afrikai vezetője.
 
 
Transzatlanti és Ázsia műhely
 
Egy a héten napvilágot látott jelentés szerint a brit Királyi Légierő eltitkolja a pilóta nélküli repülőgépek, azaz a drónok Afganisztánban történő valós bevetésinek számát. A légierő bevetéseivel foglalkozó, minden héten frissített jelentésben a dokumentum szerint a valós csapásoknak csupán a felét tüntetik fel. A repülőgépeket alapvetően a földi csapatok támogatásaként vetik be, mind a hadműveleti terület felderítése, mind a tálib vezetők elleni csapások alkalmával.
A hivatalos jelentés szerint a 2008 óta használt drónok csupán 98 bevetésen vettek részt, viszont a nemrég megjelent elemzés szerint a valós szám legalább 266 alkalom, azaz a bevetések több mint 60%-a nem került nyilvánosságra. A Védelmi Minisztérium szóvivője szerint ez teljesen normális, mondván a műveleti biztonság fenntartása megköveteli a titoktartást. Az elmúlt években egyre több helyről támadják a drónok alkalmazását, alapvetően azért, mert a támadások során sok esetben civilek is meghalnak az alacsony precíziós mérték miatt.
 
A jemeni fővárostól, Szanaától mintegy 200 kilométerre amerikai gépek újabb légicsapást hajtottak végre feltételezett al-Kaida tagok ellen. A március 9-én, éjszaka indított műveletben 23-an vesztették életüket Beida tartományban. A helyiek megerősítették, hogy amerikai gépek támadtak három falut, ahol a feltételezett terroristák kiképzőtábort is üzemeltettek. Az amerikai adminisztráció nem ismeri el a pilóta nélküli gépek, közismert nevükön drónok bevetését, de a Wikileaks által kiszivárogtatott információk alapján ez valószínűsíthető. A jemeni kormányváltás után kialakult bizonytalan viszonyok között az amerikaiak szüneteltették az arab ország hadseregének kiképzését és felszerelését finanszírozó programot, de a március 7-én, a szélsőséges iszlamista szervezet (Aqpa) által végrehajtott merénylet után, mely a főváros katonai reptere ellen irányult és 185 jemeni katona vesztette életét, a program újraindítását tervezik. Bár hivatalos megállapodás nem született, az amerikai elképzelések 75 millió dolláros támogatásról szólnak, melynek célja a biztonsági helyzet stabilizálása és a szélsőséges iszlamisták visszaszorítása.
 
A rendőrség, a high-tech bűnözés elleni ügyészség és a szervezett bűnözés elleni hivatal együttes akciójával március 8-án őrizetbe vettek egy férfit Belgrádban, akit állami intézmények ellen elkövetett számítógépes támadásokkal vádolnak. Branko Stamenkovic, a high-tech bűnözést  vizsgáló ügyész elmondta, a letartóztatásra egy nagyobb akció keretében került sor, melynek során több helyen tartottak házkutatást bizonyítékokat gyűjtve. Az ügyészségnek alapos gyanúja van arra, hogy az Anonymus csoport szerb tagjai szabotázst terveztek a szerb állam ellen. A férfit azután tartóztatták le, hogy üzenetet hagyott az Igazságügyi Minisztérium honlapján, civil ellenállásra buzdítva a lakosságot a szerb bírói rendszer és a korrupció ellen. A „G.V.” néven ismert hacker letartóztatása volt az első sikeres akció a térségben a high-tech bűnözéssel szemben.
 
José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter elmondta, hogy a Szíriában található követségük személyzete mellett a kulturális és tudományos tevékenységet ellátó damaszkuszi Cervantes Intézet munkatársait is evakuálják az országból. Szíriában két spanyol diplomata marad az Európai Unió delegációjának tagjaiként, feladatuk a spanyol-szíriai kettős állampolgárok konzuli felügyelete. A követség bezárását március 6-én jelentette be a miniszter, elítélve az Aszad-rezsim „barbár gyilkosságait”, beszédében külön kiemelve az elnyomás „brutális váratlanságát”. García-Margallo elismerte, hogy a konfliktus megoldása bonyolult kérdés, mivel az ENSZ BT két állandó tagja, Kína és Oroszország vétója miatt nem lehetséges egy, a líbiaihoz hasonló katonai beavatkozás. „Ugyanott vagyunk, mint Irak esetében. Ez a probléma.”- mondta a miniszter azzal kapcsolatban, hogy az ENSZ jóváhagyása nélkül egyik ország sem tervez beavatkozni a konfliktusba. Hozzátette, hogy véleménye szerint a szíriai események viszonylag sokáig elhúzódhatnak, ugyanis a jelenlegi rezsim továbbra is élvezi a hadsereg nagyobb részének hűségét, valamint egyes országok, például Oroszország és Irán támogatását.
 
José Manuel García-Margallo, spanyol külügyminiszter (Forrás: en.mercopress.com)
 
 
Oroszország és Posztszovjet Térség műhely
 
2012. március 5-én, hétfőn az oroszországi elnökválasztás másnapján került nyilvánosságra, hogy Vlagyimir Putyin, Oroszország miniszterelnöke a voksolás első fordulóján a szavazatok 63,6%-val – több mint 45 millió orosz állampolgár döntésének köszönhetően - aratott győzelmet, így a következő hat évben – május 7-én várható beiktatásától számítva - immár harmadszor tölti majd be az elnöki pozíciót. Putyin győzelmének hírére hívei és az ellenzék is az utcára vonultak Oroszország szerte, jelentősebb megmozdulásokra Moszkvában került sor, a rendőrség számos ellenzéki tüntetőt letartóztatott.
 
Vlagyimir Putyin, az orosz elnökválasztás győztese (Forrás: en.rian.ru)
 
Dmitrij Medvegyev elnök hétfőn utasította a Legfőbb Ügyészséget, hogy vizsgálja meg 32 börtönbüntetését töltő személy ítéletének jogszerűségét, köztük a Jukosz 2003-ban letartóztatott vezetője, Mihail Hodorkovszkij és üzlettársa, Platón Lebegyev ügyét. Elemzők szerint Medvegyev döntése mögött a mentora és szövetségese, Vlagyimir Putyin elnökké választása után ismét fellángoló ellenzéki érzelmek csillapításának szándéka állhat. Ugyanakkor „ha Medvegyev megváltoztatja Hodorkovszkij és Lebegyev sorsát a következő két rövid hónapban – hátralévő hivatali idejében -, nagyon pozitív örökséget hagy hátra” – mondta el a Moszkvai Helsinki Csoport vezetője, Ljudmila Alekszejeva. Az Amerikai Egyesült Államok március 6-án, kedden üdvözölte Medvegyev döntését.
 
Az orosz külügyminisztérium kedden közölte, hogy Oroszország Szíriával kapcsolatos álláspontja a nemzetközi jog elveinek megfelelő, ezért nem változik meg az elnökválasztás után. Amerikai és európai – például francia - oldalról egyre sürgetőbb felhívások jellemzők, amelyek Oroszországot arra kívánják rábírni, hogy a szíriai beavatkozás mellett foglaljon állást.
 
Szintén kedden került nyilvánosságra, hogy Oroszország elnöke csak abban az esetben jelenik meg a májusi NATO csúcstalálkozón, ha a rakétapajzs ügyének tárgyalására is sort kerítenek. Hillary Clinton március 7-én, szerdán leszögezte, hogy az Oroszországgal való egyeztetés továbbra is célja az Egyesült Államoknak, a rakétapajzs projektet azonban mindenképp megvalósítják, Oroszországgal vagy nélküle.
 
Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma hétfőn nyilatkozatot adott ki, amely szerint az Egyesült Államok gratulál az orosz népnek a sikeres elnökválasztáshoz, valamint várakozással tekint a megválasztott elnökkel való közös munka elé. Ugyanakkor a nyilatkozat a választási jogsértések kivizsgálására szólít fel, annak érdekében, hogy a későbbi oroszországi választások átláthatóbbak legyenek. Barack Obama amerikai elnök pénteken telefonon gratulált Vlagyimir Putyin elnökválasztási győzelméhez, közölte a RIA Novosztyival Putyin egyik tanácsadója. Ez volt az első alkalom, amikor a két politikus telefonon beszélt egymással mióta Putyin elsöprő győzelemmel megnyerte a vasárnapi elnökválasztást. Obama közölte Putyinnal, hogy kész „szorosan együtt dolgozni,” mondta el Jurij Usakov, Putyin tanácsadója. A felek kifejezték hajlandóságukat, hogy csúcstalálkozót tartsanak a közeljövőben és addig is tartják a kapcsolatot egymással. Putyin és Obama egyetértett abban, hogy a választási kampányok hevében egymás elleni kritikáknak nem szabad akadályozniuk a kétoldalú kapcsolataikat. Putyin hangsúlyozta a globális biztonság miatti orosz-amerikai kapcsolatok fontosságát, Obama pedig elmondta, reméli, hogy az előző években látott pozitív irányvonalak folytatódni fognak. Putyin egyúttal szerencsét kívánt Obamának az újraválasztási kampányához.
 
Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter szerdán kijelentette, 2012 szeptemberében az orosz fegyveres erők egyik egysége közös katonai gyakorlatokon vesz részt Ukrajnával és Fehéroroszországgal. A miniszter elmondta, hogy a 2012-ben Ukrajnában megrendezésre kerülő gyakorlaton egy orosz gépesített gyalogos század is részt vesz. 2012-es taktikai gyakorlatok ukrán és belorusz dandár méretű egységeket is magukba foglalnak. Szergyukov hozzátette, hogy májusban az orosz fekete-tengeri flotta és az ukrán haditengerészet „Béke a hajózható utakért 2012” címen közös tengeri békefenntartási küldetések gyakorlatán vesz részt. Az orosz fekete tengeri flotta egy Ukrajnával kötött haszonbérleti egyezménynek köszönhetően Szevasztopolnál állomásozik. A két ország által 2010. április 21-én kötött bérleti egyezmény 25 évre szól.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem