biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

NATO Hírfigyelő - 2012. június

2012 július 04. - 16:35 - Szijj Dóra

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének június hónapban a hagyományos partnerségi találkozókon túl egy jelentős diplomáciai kihívással kellett szembenéznie. A szíriai hadsereg légvédelme által lelőtt török vadászgép ügye váratlanul érte a NATO-t, amely az eset után pár nappal összehívta legmagasabb tanácskozói fórumát. Az Észak-atlanti Tanács (NAC) állásfoglalását e havi hírösszefoglalónkban mutatjuk be. Hogy a NATO részéről a Szíria ismételt elmarasztalását hangsúlyozó politikai beszéden kívül milyen további fellépés várható, egyelőre nem világos, de az ügy kapcsán a Washingtoni Szerződés 4. cikkére hivatkozó Törökország mindenesetre adaptív reagálást vár szövetségeseitől. A hónap végi török-szír incidens bemutatása mellett viszont magyar szempontból kiemelten fontos tény, hogy idén júniusban Budapest adott otthont a NATO tömegpusztító fegyverekről és a non-proliferációs törekvésekről szóló éves konferenciájának.

 

Partnerkapcsolatok

Anders Fogh Rasmussen főtitkár június 4-én Új-Zéland miniszterelnökével, John Key-el találkozott a NATO brüsszeli központjában, hogy aláírjanak egy, a szorosabb partnerségről szóló nemzetközi szerződést. Új-Zéland ezzel a NATO Egyéni Partnerségi Együttműködési Programjának (Individual Partnership Cooperation Programme; IPCP) újabb tagja lett. Az IPCP keretei között formalizált kapcsolat a közel két évtizede tartó sikeres együttműködést emelte magasabb szintre. Rasmussen főtitkár elmondta, hogy a NATO ISAF missziójában aktívan tevékenykedő Új-Zéland munkája jóval túlmutat az afganisztáni segítségen, s a NATO számára különösen fontos az is, hogy az egyfajta globális biztonsági rezsim kialakításában olyan önkéntes partnerekre is támaszkodni tudjon, mint a csendes-óceáni állam. Új-Zéland 150 fővel vesz részt az afganisztáni béketámogató műveletekben, és nagy sikerük, hogy az általuk felügyelt Bamyan tartomány az egyike volt azon viszonylag biztonságosnak nyilvánított területeknek, melyeknek ellenőrzését átadták az afgán biztonsági erőknek. A bamyan-i PRT mellett Új-Zéland Kabulban is állomásoztatott csapatokat. A most megkötött partnerségi programban az együttműködés fókuszpontjában a kibervédelem, a katasztrófavédelem, a válságkezelés, valamint a közös oktatás és kiképzés állnak majd.

Anders Fogh Rasmussen Új-Zélandon.

Anders Fogh Rasmussen és John Key Új-Zéland miniszterelnöke. (Forrás: nato.int)

 

Június 7-én a belga légierő bázisán mondott köszönetet Anders Fogh Rasmussen a Líbiában és Afganisztánban is sikeresen teljesítő pilótáknak és a földi kiszolgáló-személyzetnek. A főtitkár Pieter De Crem, a belga védelmi miniszter kíséretében látogatta meg a Kleine Brogel-ben található légibázist, melynek katonái mind az afganisztáni, mind a líbiai légtérellenőrzési feladatokban is részt vesznek, a balti térség légirendészeti feladatainak ellátása mellett. A főtitkár kiemelte, hogy a belga légierő valamennyi műveletben a legmagasabb minőségi kvótáknak megfelelve teljesíti feladatát.

A NATO-val való kapcsolatfelvétel 20. évfordulójára és az egyre szorosabbá váló partnerségre is emlékeztek június 11-16. között Grúziában, a rendszeresen megtartott „NATO-héten”. A Tbilisziben elindult programsorozatot Giorgi Baramizde, Grúzia alelnöke és James Appathurai, a közép-ázsiai régióért felelős NATO különmegbízott és főtitkár-helyettes nyitotta meg. A ceremónián részt vett a grúziai litván nagykövet, Jonas Paslauskas is, aki egy személyben a NATO grúziai összekötő nagykövetségét is vezeti. Az idei NATO-hétre a chicagoi csúcstalálkozó utáni egy hónapon belül került sor, hogy a Grúziát érintő leginkább releváns kérdésekről minél gyorsabban tudjanak tárgyalni a konferenciasorozat résztvevői. Grúzia a NATO legutóbbi csúcsán ígéretet tett arra, hogy a 2012-2013-ban megrendezésre kerülő választások már meg fognak felelni a demokratikus gyakorlatnak, továbbá kitartanak a még Bukarestben rögzített euro-atlanti elvárások teljesítése mellett is, többek között a jó kormányzás és a transzparencia biztosítása révén. Szó esett Grúzia afganisztáni szerepvállalásáról is, mivel a kaukázusi állam egyike az ISAF számára erőket felajánló nem-tagok sorában: Grúzia a második legtöbb katonát vezényli Afganisztánab közülük. A NATO-hét deklarált célja, hogy növelje a társadalmi tudatosságot a biztonság vonatkozásában, s bemutassa, hogy a NATO-nak milyen szerepe van ennek megőrzésében, milyen előnyök származhatnak az együttműködésből. A főként diákokból, akadémikusokból, újságírókból álló konferenciázó csoportok több egyetemen, köztük a grúziai Nemzetvédelmi Egyetemen is tanácskoztak Grúzia jövőbeli tagságának esélyeiről, valamint az afganisztáni szerepvállalásról. Az esemény záró rendezvényét a Telavi Állami Egyetemen tartották.

Június 12-én Anders Fogh Rasmussen Ausztráliába utazott, hogy ismét találkozzon a NATO egyik legmegbízhatóbb globális partnerének politikai vezetőivel. A kontinensnyi ország és a NATO között 2005 óta rendszeresen sor kerül felsővezetői szintű találkozókra. Rasmussen most Julia Gillard miniszterelnök chicagoi látogatását viszonozta a háromnapos diplomáciai úttal, és egyúttal megtörtént egy közös szándéknyilatkozat aláírása is, mely a két fél közti még szorosabb együttműködést rögzíti. Ausztrália a nem-NATO tagok közül a legtöbb, szám szerint 1550 katonával van jelen Afganisztánban. A találkozó során azt is megerősítette Gillard miniszterelnök asszony, hogy Ausztrália a 2014-es kivonulás utáni stabilizációs projektekben is részt kíván venni. Az ausztrál kormányfő még a chicagoi csúcson tett ígéretet arra, hogy Afgán Biztonsági Erők (Afghan Security Forces; ASF) kiképzése céljából küldenek majd ausztrál szakértőket Afganisztánba, illetve további 100 millió USD-t folyósítanak 2015-2017 között az ASF számára. A főtitkár június 13-án megtartott nyitóbeszédében a biztonság és ezzel együtt a globális fenyegetések oszthatatlanságáról beszélt, ezért kiemelte: az óceánnal elválasztott Ausztráliára a földrajzi távolságok ellenére is nagyban támaszkodik az észak-atlanti régió. A kölcsönös segítségnyújtás és képességfejlesztés viszonylatában Rasmussen kiemelte, hogy Ausztrália a kiberbiztonság, a haditengerészeti képességfejlesztés és a különleges erők kiképzése, alkalmazása terén szolgálhatna hasznos tanácsokkal a NATO számára. Útja során Anders Fogh Rasmussen ellátogatott az ausztrál háborús hősök emlékművéhez is, találkozott ausztrál katonákkal is, illetve egyetemi hallgatói fórumokon is részt vett. A fokozott együttműködésről szóló megállapodást június 14-én írta alá Rasmussen és Julia Gillard. A mostani dokumentum kiegészíti a korábban megkötött Egyéni Partnerségi Együttműködési Programot és előirányozza a magasszintű politikai értekezletek rendszeres megtartását olyan kérdésekben, amelyek mind a NATO, mind Ausztrália számára kulcsfontosságúak. Rasmussen később a védelmi miniszterrel, Stephen Smith-el is tárgyalt.

Rasmussen Canberrában

Rasmussen főtitkár egy dán származású katona életútját tanulmányozza az ausztrál polgárháborút feldolgozó kiállításon Canberrában (Forrás: nato.int)

 

A magyar Külügyminisztérium adott otthont június 14-15. között a tömegpusztító fegyverek ellenőrzéséről, leszereléséről és a non-proliferációról szóló éves NATO-konferenciának. Az idei konferencia nyolcadik alkalommal biztosított lehetőséget a NATO tisztviselők, a kutatók és a nemzetközi szervezetek tagjai számára, hogy a NATO vonatkozásában tárgyaljanak a TÖPFE jelentette veszélyekről, azok kezeléséről. A budapesti tanácskozáson öt kontinens csaknem 60 országából érkeztek a szakma legkiválóbb szakértői. Az eseményen beszédet mondott Alexander Vershbow főtitkár-helyettes, aki megerősítette: a NATO számára kiemelten fontos az atomfegyverek nélküli világ eszményképének elérése az Atomsorompó Szerződés szellemisége alapján. Martonyi János külügyminiszter kihangsúlyozta, hogy a nagy számban megjelent nemzetközi szervezetek részvétele is jelzi, hogy a NATO az olyan ügyek kezelésében is számít civil partnereire, mint a TÖPFE-proliferáció. Iklódy Gábor, az új biztonsági kihívásokért felelős NATO főtitkár-helyettes elmondta, hogy nem elég csak a veszélyekre odafigyelnünk, hanem néha meg kell emlékeznünk a példaértékű nemzetközi rezsimek előremutató szerepéről is, így az új START szerződésről, a Szöulban megtartott nukleáris biztonsági konferenciáról vagy a közel-keleti atomfegyvermentes övezetről szóló tárgyalásokról. Több mint húsz szakértő tartott előadást a kétnapos rendezvényen, akik a multilaterális non-proliferációs rezsimek, az aktuális regionális proliferációs veszélyek, a terrorizmus és a TÖPFE elterjedésének összefüggései, valamint a NATO-nak a fegyverzetellenőrzésben, a leszerelésben és a non-proliferációban elért eredményei köré építették előadásukat. Róma, Szófia, Vilnius, Berlin, Varsó, Prága és Bergen után Budapest sikerrel rendezte meg a Chatham House tudományos szabályzóihoz igazított konferenciát. A tanácskozáson részt vettek az EBESZ, valamint a két legnagyobb non-proliferációs rezsim, a vegyifegyvertilalmi egyezmény verfikációs szerveként működő OPCW és a nukleáris kísérleti robbantások tiltását felügyelő CTBTO képviselői is. A magyar előadók közül ki kell emelnünk Tóth Tibornak, a CTBTO szakdiplomatájának előadását.

Martonyi János beszédet mond a NATO budapesti konferenciáján.

Martonyi János külügyminiszter beszéde a NATO budapesti szakkonferenciáján (Forrás: kormany.hu)

 

Június 16-17. között a németországi Geilenkirchen légibázis megnyitotta kapuit mindazon látogatók elöl, akik az E-3A AWACS típusú felderítő repülőgépek alkalmazásának 30. évfordulója kapcsán érkeztek a reptérre. A katonai felderítésbe és a NATO számos missziójába is minőségi változást hozott AWACS gépek 1982 februárjában érkeztek meg először Geilenkirchenbe, azóta pedig Koszovótól Líbiáig segítették a NATO műveleteit. A NATO AWACS-gépei egyébként a Varsó és Kijev által közösen szervezett futball Európa-bajnokság alatt is végeztek légtérellenőrzési feladatokat a térség felett.

Június 18-án Szaúd-Arábia külügyminiszterét fogadta Brüsszelben Anders Fogh Rasmussen. H.E. Dr. Nizar Madani az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés (ICI) előtt álló aktuális feladatokról tárgyalt a főtitkárral. Rasmussen köszöntésében kiemelte, hogy Szaúd-Arábia központi szövetségese a NATO-nak az ICI részén, illetve méltatta a nemrégiben elhunyt trónörökös, Nayef bin Abdulaziz al Szaud munkásságát is terrorizmus elleni harcban. Szaúdi méltóság utoljára 2009 tavaszán járt a NATO központjában; akkor Türki Mohammed Szaud Al-Kabeer herceg, külügyminiszter-helyettes tette tiszteletét Brüsszelben.

Alexander Vershbow főtitkár-helyettes június 19-20. között Izraelben járt, hogy köszönetet mondjon a Mediterrán Dialógusban 1994 óta aktív szerepet játszó államnak. Vershbow a külügyminisztérium katonai és politikai államtitkáraival, az európai ügyek főosztályának vezetőjével, valamint a tudományos kutatásokért felelős központ igazgatójával is találkozott. A főtitkár-helyettes továbbá a nemzetbiztonsági tanács, a védelmi minisztérium és a Knesszet külügyi bizottságának képviselőivel is tárgyalt. Vershbow Izraelből továbbutazott Jordániába, ahol szintén a Mediterrán Dialógusról tárgyalt partnereivel.

Alexander Vershbow a NATO jordániai konferenciáján.

Alexander Vershbow részt vesz a „NATO az új globális biztonsági korszakban” elnevezésű konferencián Jordániában (Forrás: nato.int)

 

A hónapban a NATO együttműködési irodát, átmenetet segítő központot, ún. Transition Cell-t állított fel Irakban. A központ a NATO és Irak között kialakítandó partnerségi kapcsolat előmozdításán dolgozik, és képességfejlesztésre, kutatók cseréjére, oktatásra és kiképzésre helyezi majd munkájának fókuszát. Az iroda a 2011-es kivonulás utáni viszonylag stabil biztonsági környezet megszilárdításán fáradozik majd, szakértő tanácsokkal látja el az iraki kormányzati szerveket, illetve a remények szerint tető alá hozza a lisszaboni csúcs óta létrehozni kívánt NATO-Irak Egyéni Partnerségi Együttműködési Programot.

A NATO Nemzetközi Katonai Törzs és az Európai Unió Katonai Törzs június 22-én informális találkozót tartott Brüsszelben. Jürgen Bornemann, a NATO Nemzetközi Katonai Törzsének parancsnoka kerekasztal-beszélgetés formájában cserélt eszmét a Ton Van Osh tábornokkal, az EU Katonai Törzsének parancsnokával. A katonai szervezetek a közös műveletekről, a képességek megosztásáról, valamint a NATO-EU stratégiai partnerségről beszéltek.

A Katonai Bizottság vezetője, Knud Bartels sem mentesült a nyári látogatások alól. A tábornok a litván vezérkarfőnök meghívására június 22-én Vilniusba utazott. A katonai és politikai elöljárókkal is találkozó Bartels többször is hangsúlyozta: az a bölcs döntés, hogy Litvánia és a többi balti állam a légtérellenőrzési feladatok ellátásában más tagállamok segítségét kérte, így a befogadó nemzeti támogatásra támaszkodik a légtérvédelem terén, nagymértékben elősegítheti a többnemzeti együttműködéseket, s az Okos Védelem (Smart Defense) szellemisége szempontjából is előremutató lépés lehet.

Anders Fogh Rasmussen megdicsérte Montenegrót június 27-én, miután a balkáni ország külügy- és védelmi minisztereivel találkozott Brüsszelben. A főtitkár örvendetesnek nevezte azt a fejlődést, hogy Montenegró egyre közelebb jut az EU-tagsághoz, valamint Montenegrónak az ISAF-ben nyújtott segítségét is elismerő szavakkal illette a dán politikus. Rasmussen arra kérte Milan Rocen külügyekért és európai integrációért felelős minisztert, illetve Milica Pejanovic-Djurisic védelmi minisztert, hogy folytassák a megkezdett reformfolyamatot. Montenegró 2009-ben kapta meg a rendes tagság „előszobájának” tartott MAP-tagságot (Membership Action Plan).

Anders Fogh Rasmussen Montenegró külügy- és védelmi miniszterével (Forrás: nato.int)

 

Június 28-án az Izraeli Védelmi Kollégium munkatársai jártak Brüsszelben, hogy megtekintsék a NATO főhadiszállását. A látogatást a NATO nyilvános diplomáciájáért felelős Public Diplomacy Division (PDD) szervezte meg.

A NATO hozzájárulásával próbálják mentesíteni Ukrajnát a nem használt, idejétmúlt lőszerkészletektől, amelyek hosszú évek óta sokszor felügyelet nélkül állnak a raktárakban. A felhalmozott lőszerek váratlan felrobbanása több ízben okozott már baleseteket Ukrajna szerte, így most a NATO Karbantartási és Ellátó Ügynökségének (NAMSA) koordinálása alatt sor kerül azok összegyűjtésére és szakszerű elszállítására, megsemmisítésére.

 

Műveletek

Az ISAF június 3-án közétett sajtónyilatkozata szerint az afgán védelmi erők a koalíciós csapatok együttműködésével május hónapban közel 100 különleges műveletet hajtottak végre. A zömmel az Afgán Különleges Műveleti Egység katonái által indított műveletek során több magasrangú al-Kaida és tálib vezetőt, illetve számos lázadót sikerült elfogni. Az Afgán Különleges Műveleti Egységet a nyilvánosság elől elrejtett speciális kiképzőtáborokban oktatták a NATO katonái, ahol harcászatot, kommunikációt, lövészetet és egészségügyi alapismereteket is tanultak az afgán katonák és rendőrök. Az afgánok 2011 decembere óta vesznek részt különleges műveletekben. Eddig elért eredményeik részletesebben itt olvashatók.

Június 6-án átadták Kabulban a központi tűzoltó állomást, amely a NATO afganisztáni kiképző missziója, az NTM-A segítségével készült el. A tűzoltó parancsnokság az első hasonló szervezet az ország történetében, az NTM-A segítségével kiképzett tűzoltók csoportja pedig egyelőre 39 főt foglal magában. A megnyitó ünnepségen részt vett az afgán belügy- és védelmi miniszter is.

A Katonai Bizottság vezetője, Knud Bartels június 12-én Pristinába látogatott, ahol arról biztosította a KFOR parancsnokát, Erhard Drews-t, valamint a megjelent koszovói politikai vezetőket, hogy a NATO nem hagyja magára a Szerbiából kivált országot. Bartels tábornok elmondta, hogy ugyan az általános biztonsági helyzet az elmúlt években jelentősen javult Koszovóban, van néhány problémás terület, ahol a nemzetközi aktorok töretlen együttműködése továbbra is elvárt. Bartels méltatta a KFOR munkáját, és a további kooperáció szükségességét hangsúlyozta az EU jogállamisági missziója, az EULEX vonatkozásában is.

A Katonai Bizottság vezetője Pristinában.

A NATO Katonai Bizottságának vezetője beszédet tart Pristinában (Forrás: nato.int)

 

A NATO műveletekért felelős főtitkár-helyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt tartott általános beszámolót az afganisztáni helyzetről június 28-án. Stephen Evans tájékoztatójában elmondta, hogy örvendetes tény az erőszakos cselekmények számának január óta tapasztalható csökkenése, és ezzel párhuzamosan az Afgán Biztonsági Erők növekvő kapacitása. A főtitkár-helyettes beszélt a PRT munkájának várható beszüntetéséről és a tartományok átadásának üteméről is, illetve kitért a 2014 után indítandó új, nem katonai profilú NATO-művelet eshetőségére is. Az ENSZ BT-NATO 6793. találkozójára azért került sor, hogy felülvizsgálják az ENSZ főtitkár által kiadott, Afganisztánról szóló országjelentést.

 

A hónap eseménye

Az Észak-atlanti Tanács (NAC) június 26-án rendkívüli tanácskozást hívott össze Törökország kérésére a Szíria által lelőtt török F-4-es repülőgép ügye miatt. Törökország a Washingtoni Szerződés 4. cikkére hivatkozva kérte arra partnereit, legyen össz-NATO szintű tárgyalás az incidensről. A 4. cikk értelmében ugyanis a „Felek tanácskozni fognak egymással valahányszor bármelyikük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti”. Az Észak-atlanti Tanács szabályzói szerint is bármely tagország kérheti a konzultációt, amelynek különböző formái (4. cikk szerinti; albizottságokban történő) lehetnek. A részes felek a konzultáció során csak konszenzusos döntést hozhatnak, például az állásfoglalás megszövegezésekor vagy a preventív diplomáciai eszközök kiválasztásánál. A NAC a mostani eset után tett nyilatkozatát Anders Fogh Rasmussen főtitkár ismertette a nyilvánosság előtt. Beszédében elmondta, hogy a török gép lelövése újabb példája annak, hogy Szíria nem törődik az általános emberi és nemzetközi normák áthágásával. Rasmussen főtitkár együttérzését fejezte ki a lelőtt gép pilótái családtagjaival, és leszögezte: a Szövetség megbonthatatlan, a NATO Törökország mellett áll, és ezentúl még fokozottabb figyelemmel követi a szíriai eseményeket.

 

Anders Fogh Rasmussen nyilatkozata a lelőtt török gép ügyében. (Forrás: natochannel.tv)


Egyetért, vagy inkább vitatkozna vele? Elmondaná véleményét másoknak is? Tegye meg a publikáció blogposztján!

Transcript:
Egy bolygóra főzniA NATO és partnerei: változó kapcsolatok?Arab tavasz = Az első Facebook Forradalom?


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2020 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem