biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 32. hét

2012 augusztus 13. - 10:29 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Hétfőn Hádi elnök bejelentette, hogy átszervezi a jemeni hadsereg egy részét, érvényt adva a követeléseknek, hogy szorítsa vissza a volt elnök rokonainak befolyását a fegyveres erőkben. A Köztársasági Gárdából kiválik az Elnöki Védelmi Erő, amely saját parancsnoksága alá fog kerülni. A Szaleh fia, Ahmad Ali Abdullah Szaleh dandártábornok által vezetett Gárda több egysége ezentúl regionális parancsnokságokhoz fog tartozni. Hádi ezen kívül integrálja a Szaleh ellen harcoló Ali Mohszenal-Ahmar egységeit is.
A hét elején 15 az al-Kaidához tartozó fegyverest sikerült megölniük az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőinek. Köztük volt Abdullah Avadal-Maszri, a robbanószerkezetek gyártásáért felelős egyik fő személy is. Kedden a jemeni biztonsági erők felszámoltak egy al-Kaida rejtekhelyet Dzsaár városában. Szerdán a Fehér Ház méltatta Hádi elnököt, amiért a kormánya következetesen fellép a terroristák ellen. Obama elnök terrorizmus elleni fő tanácsadója, John Brennan szerint ez példátlan, mivel a Szaleh sokszor a saját politikai érdekeit nézte az együttműködésben, ami súlyos nézeteltérésekhez vezetett. Egy nappal ezután viszont az al-Kaida Hadramút tartományban gépkocsiba rejtett robbanószerkezettel megölt egy dandártábornokot és testőrét.
 
Líbia Nemzeti Átmeneti Tanácsa (NTC) szerdán átadta a hatalmat az Általános Nemzeti Kongresszusnak (GNC), amely a választások után alakult a múlt hónapban. A szertartás egy Tripoliban lévő konferenciaközpontban zajlott le.  Az esemény pontosan egy évvel a város Kadhafi uralom alóli felszabadítása után történt, valamint ez a ramadán 20. napja. Musztafa Abdul Dzsalil és a szervezet korelnöke, Mohammed Ali Szalim dokumentumokat írtak alá, melyek jegyzik az eseményt. Dzsalil ezután odasétált a mikrofonhoz és bejelentette, hogy az NTC átadta „az ország vezetésének alkotmányos jogköreit,” valamint elmondta, hogy a GNC ettől a perctől kezdve „a líbiai nép egyetlen legitim képviselője”. Miközben beszélt, a tömeg felállt és kitört az éljenzés. Néhányan Allahot dicsérték, mások a forradalom alatt híressé vált sorokat énekeltek: „A mártírok vére nem megy kárba!”. Ian Martin, az ENSZ főtitkárának különleges megbízottja mosolygott, mikor Dzsalil bejelentette az átadást. A 200 fős testület tagjai csoportosan esküt ették, majd Dzsalil közölte velük, hogy fontos kihívások várnak rájuk a biztonság és a fegyverzetcsökkentés terén. Az első feladatok egyike a szóvivő és helyettesei megválasztása lesz. A miniszterelnöknek harminc napja lesz erre az első hivatalos ülés után, miközben felügyelnie kell az alkotmány kidolgozását.
 
Musztafa AbdulDzsalil átadja a hatalmat a 200 közgyűlésnek (Forrás: aljazeera.com)
 
Izraeli NGO-k, köztük az Amnesty International helyi szervezete szerint az izraeli hadsereg (IDF) már egyiptomi területen tartóztat fel potenciális menedékkérőket. Az elfogottakat ezután az egyiptomi hatóságoknak adják át. Egy tartalékos katona szerint megtévesztik az érkezőket, elhitetve velük, hogy már átlépték a határt. Eddig csak a már izraeli földre lépetteket toloncolták vissza, ami az NGO-k szerint nemzetközi egyezményeket sért, ugyanúgy, mint az új módszer. Sagiv Leichtman, az IDF déli parancsnokságának jogi tanácsadója szerint az NGO-k vádjai alaptalanok: szerinte a menedékkérők veszélyeztetnék Izrael szuverenitását, ha beengednék őket, és mivel még nem értek az országba, nem számít visszatoloncolásnak az átadásuk. Az intézkedések bevezetése óta töredékére csökkent az országba érkező menedékkérők száma.
 
Szombaton a Palesztin Hatóság felszólította Egyiptomot, hogy pusztítsák el a gázai határ alatt húzódó alagutakat, és vonják szorosabbra az övezet blokádját, hogy meg tudják akadályozni az előző hetihez hasonló támadásokat. Ezzel együtt azt is remélik, hogy az intézkedés meggyengítené a Hamaszt. Továbbá információkat adtak át az egyiptomi hatóságoknak az elkövetők személyével kapcsolatban.
Egy nappal később a Hamasz egyik szóvivője, Szalah Bardavíl bejelentette, hogy a szervezet készen állna a csempészalagutak bezárására, ha Egyiptom végleg megnyitná a rafah-i átkelőt. Szerinte az alagutak jelenleg „szükségszerű és népszerű megoldások a Gázai-övezet bűnös blokádjának megtörésére.” Szóvá tette, hogy a Hamasz is segít az egyiptomi hatóságoknak a támadások elkövetőinek felkutatásában.
 
A kanadai kormány 500 megfigyelőt küld az októberi ukrán parlamenti választások megfigyelésére, akik közül 425-en ideiglenes jelleggel, a szavazás napján biztosítják a referendum törvényességét; 75-en pedig már a választást előkészítő periódusban töltenek majd be kulcsszerepet. A kanadai Harper-kormány elkötelezett az emberi jogok és a demokrácia terjesztése mellett, így az Ukrajnát érintő demokratikus aggodalmak és nemzetközi fenntartások következtében különösen fontosnak tekinti, hogy más partnerekkel együtt hozzájáruljanak a választások tisztességes és átlátható lebonyolításához. Az Európai Parlament májusban szólította fel Ukrajnát a szabad és átlátható parlamenti választások megtartására, amelyet október 28-ra tűztek ki.
 
Az ukrán parlamenti választások megfigyelő misszióját Augusztus 9-én jelentette be a Harper-kormány (Forrás: cic.gc.ca)
 
Augusztus 7-én az indonéz védelmi minisztérium főtitkára, Eris Herryanto azt nyilatkozta a Flightglobal weboldalnak, hogy Indonézia orosz Szuhoj harci repülőgépek helyett amerikai F-16-osokat vásárol. Az indonéz légierő - többek között - tíz Szu-30-as és Szu-27-es géppel rendelkezik. Herryanto kijelentette, hogy rendelkezésre bocsátották az anyagi erőforrásokat ahhoz, hogy lehetővé váljon a 15 darab Lockheed Martin C-130-ból álló flotta felújításának gyorsítása, valamint vásárolnak négy C-130H-t Ausztráliától és több Indonesia Aerospace CN-295 szállítógépet. A főtitkár szerint a 24 darab amerikai F-16-os megvásárlásával 20 évben nem lesz szükség a vadászrepülőgép állomány bővítésére, ami azt jelenti, hogy nincs szükségük több Szuhoj rendszerbe állítására.
Indonézia továbbá befektet az ún. Dél-Koreai K-FX programba, ami olyan repülőgépek gyártásával foglalkozik, amelyek helyettesíthetik például az F-5-ös, vagy az F-16-os típusokat. A főtitkár hozzátette: Indonézia célja, hogy a K-FX programból összesen három századnyi vadászrepülőt vásároljon (1-1 század 16-22 repülőt foglalna magába). Indonézia megpróbálja beszerzéseit diverzifikálni: Oroszországtól jelenleg is hat Szu-30-as leszállítására várnak, melyre a következő három évben fog sor kerülni.
 
Indonézia az orosz Szuhoj vadászgépek helyett amerikai F-16-osokat vásárol (Forrás: en.rian.ru)
 
Két napos hadgyakorlatot tartott egy orosz tengerészeti alegység a Földközi-tengeren, nyilatkozta az orosz védelmi miniszter. Az alegység három általános rendeltetésű deszant hajóból, kettő Neustrashimy típusú fregattból, egy Udaloy osztályú rombolóból és két támogató hajóból állt, amelyeket az orosz északi, balti- és fekete-tengeri flottákból vezényeltek át. „Az elmúlt két napban az alegység lőgyakorlatokat tartott, amely magába foglalta a fedélzeti tüzérség és a rakétarendszerek alkalmazását”, jelentette be augusztus 10-én a miniszter. A hadihajók a gyakorlatokat követően még augusztusban a Földközi-tenger térségéből az oroszországi Novorosszijszk haditengerészeti bázisra települnek át. A médiajelentésekkel ellentétben az alegység nem fog betérni a szíriai Tartusz kikötőjénél lévő orosz karbantartási létesítménybe.
 
Biztonságosnak ítélte az indiai Atomenergia Szabályozó Testület augusztus 10-én a Tamilnádu állambeliKudankulam atomreaktort. A vizsgálatra azért volt szükség, mert a fukusimai katasztrófa hírére tömegek mentek az utcára tüntetni az atomenergia veszélyessége miatt, így körülbelül egy évvel ezelőtt leállt a munka, és ezzel megkezdődtek a vizsgálatok. Az erőmű India legdélebbi pontján fekszik, ezért lehetne rá veszélyes egy a 2011-eshez hasonló szökőár. A vizsgálat során megfigyelték, mekkora gondot okoznak az erőműnek a szélsőséges körülmények, valamint egy olyan esetleges szituáció, amelyben az áramellátás hosszabb ideig szünetel. Az 1997-ben orosz segítséggel épült erőmű dúsított uránt használ üzemanyagként, hűtőfolyadékként pedig vizet. Az erőmű 1-es blokkja az országban az első, melyet teljesen átvizsgáltak a 2011. márciusi japán nukleáris baleset óta.
 
A Kudankulam atomerőmű Indiában (Forrás: bharatdefencekavach.com)
 
A „BigFish” művelet során afgán katonákból és rendőrökből álló alakulat támadta meg az afganisztáni Alsó-Gereshk völgyben tartózkodó felkelőket augusztus 6-án. Az akcióban 400 afgán katona vett részt, akiket a brit hadsereg több tagja támogatott. A hadművelet során a szövetséges csapatoknak sikerült közel kerülniük a tálibok bázisához, és a meglepetés erejével többségüket megadásra kényszerítetni. A rajtaütés során az egységnek 14 improvizált robbanóeszközt (IED) is sikerült lefoglalnia. A közreműködő britek elismerték, hogy az afganisztáni csapatok olyan precízen, határozottan és hozzáértően hajtották végre feladatukat, mintha csak az ISAF végezte volna el azt. Másnap, augusztus 7-én a brit Light Dragoon ezredhez tartozó  Squadron elitosztag az Afgán Hadsereg tagjaival együttműködve 250 kilogrammnyi házi készítésű robbanóanyagot semmisített meg Helmand tartományban. A művelet az afgán lázadók vonalai mögött zajlott. A robbanóanyagot a talajban rejtették el és valószínűleg IED-ként akarták felhasználni.
 
Az Egyesült Királyság 5 millió angol font támogatást nyújt a szabad szír hadsereg részére nem halálos felszerelések vásárlására. A külügyminiszter, William Hague szerint "Ez a legjobb dolog, amit tehetünk a térségben." Fontos leszögezni, hogy a támogatás nem foglal magában semmiféle fegyvert. A felszerelések többnyire rádió-és műholdas berendezéseket, valamint hordozható áramfejlesztőket tartalmaznak. A külügyminiszter leszögezte: az ellenzéki erőknek szintén tiszteletben kell tartaniuk az ember jogi normákat. Továbbá, a szíriai embereknek szükségük van a "sürgős segítségre, nem várhatunk a végtelenségig" a konfliktus békés megoldására. A támogatás célja a Basharal-Assad szíriai elnök ellen irányuló zavargások lezárása, mely során az aktivisták szerint eddig közel 20.000 ember halt meg.. Ezt a támogatást minden bizonnyal követni fogja egy 18.4 millió fontnyi humanitárius segély is, amelymagában foglalja a menekültek és a hajléktalanná váltak megsegítését, az aknamentesítést és más egyéb humanitárius feladatokat is, az Egészségügyi Világszervezet pedig biztosítja az orvosi ellátást.
 
 William Hague a szabad szír haderőnek juttatandó brit támogatásról beszélt (Forrás: static.guim.co.uk)
 
 
Azonosították a tegnap Afganisztán déli részén, Helmand tartományban megölt három amerikai katona gyilkosát. Az elkövető a tartomány rendőrségének főkapitánya, Asadullah volt, aki előzőleg a sangini ellenőrzőpontra hívta az amerikai katonákat egy békés találkozóra, majd ezt követően tüzet nyitott rájuk. Az elhunyt katonák a különleges műveleti erők tagjaiként végezték feladatukat Sarwan Kala területén. A pénteki támadás újabb felvonása annak a már régóta húzódó atrocitás-sorozatnak, amely során afgán biztonsági erők tagjai támadtak meg NATO katonákat. A katonai szlengben „green-on-blue”-ként emlegetett afgán akciókban 2007 májusa óta 93 ISAF-katona vesztette életét, egyharmaduk az idei évben hunyt el. Bill Roggio, a Long War Journal szerkesztője a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy nem ez volt az első „green-on-blue” támadás a héten. Kedden két, az afgán hadsereg egyenruháját viselő férfi ölt meg egy amerikai katonát, csütörtökön pedig egy afgán férfi vesztette életét Laghman tartományban, miután fegyverrel fenyegette az amerikai katonákat. Az amerikai hadsereg az effajta támadások megelőzése érdekében úgynevezett „őrangyalokat” állított szolgálatba, akiknek feladata a biztonság megőrzése a konfliktusok elsimításán keresztül azoknál a vegyes összetételű csapatoknál, amelyeknél afgán származásúak is szolgálnak.
 
Az afgán rendőrség emberei Helmand tartományban (Forrás: fco.gov.uk)
 
Múlt héten letartóztatták az al-Káida három feltételezett tagját a spanyolországi Cádiz és Ciudad Real városában, akik vélhetően merénylet végrehajtását tervezték Gibraltár egyik bevásárlóközpontja ellen. A gyanúsítottaknál siklóernyőket, légi felvételeket és robbanószert is találtak, valamint egy olyan videót, amely a szakértők szerint az eszköz légi úton való célba juttatásának módját ábrázolja. Az eset kapcsán az Amerikai Egyesült Államok kormányának szakértői elmondták, hogy Spanyolország az al-Káida egyik legfőbb megjelenési színtere Európában, bár a rendőrség erőfeszítései jelentősen meggyengítették az országban lévő sejteket. Daveed Gartenstein-Ross terrorizmus szakértő szerint a 2004-es véres madridi robbantások óta ez volt az első olyan alkalom, hogy az al-Káida tagjait robbanóeszközökkel fogták el Spanyolországban. Véleménye szerint a két csecsen és a török gyanúsított az al-Káida arab-félszigeti szárnyának tagjai lehettek, amely nemrégiben intézett felhívást spanyolul beszélő tagok toborzására. Juan Carlos Zárate terrorizmus szakértő elmondta, hogy bár Nagy-Britannia és Franciaország e tekintetben nagyobb fenyegetésnek van kitéve, elhelyezkedése és történelmi múltja miatt Spanyolország továbbra is az iszlám terrorszervezet műveleteinek központja marad. Ebben al-Andalusz visszaszerzése kiemelkedő jelentőségű, amely az al-Káida retorikájának alapját képezi, erősítve annak Nyugat-ellenes mivoltát.
 

A 8. század elején az Ibériai-félszigeten polgárháború dúlt, amelyet kihasználva mór megszállók érkeztek a területre. Az uralmuk alá hajtott területet al-Andalusznak hívták, ami a „Vandalicia” szó deformálódásából ered, amely azokra a vandálokra utal, akik az 5-6. században a félszigetről keltek át Észak-Afrikába. A 11. században azonban a muszlim törzsek között is belviszály támadt, amely magára vonta a félsziget északi részein fennmaradt keresztény királyságok figyelmét. Elindult a „reconquista”, vagyis az Ibérium visszafoglalása, amely a 15. századra fejeződött be. Ez képezi alapját az al-Káida jelenlegi retorikájának, amelyben „jogos tulajdonukat” akár erőszakos eszközökkel is készek visszavenni[1].

 
A bolgár államügyészség augusztus 10-i döntése szerint elutasította a bírósági vizsgálatot, amelyet a szófiai városi ügyészség kezdeményezett korrupciós vád gyanújával Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök ellen. A kérelmet a vizsgálatra Peter Pencsev és Atanas Tcsubanov, a Szólásszabadság Egyesület vezetői indították. Vádjaikat a WikiLeaks által kiszivárogtatott, a szófiai amerikai nagykövetségen dolgozó diplomaták levelezéseire alapozták. A levelek szerint Boriszov szófiai főpolgármestersége idején olajsikkasztási és metamfetamin csempészési ügyben is részes volt. Ezek mellett állítólag szoros kapcsolatban állt a bolgár maffiával és élettársa, Cvetelina Boriszlavova egy olyan bolgár bank vezetője volt, amely a maffia pénzét mosta tisztára. Az ügyészség az ügyek elavulásával és a bizonyítékok tisztázatlanságával indokolta a vizsgálat elutasítását.
 
Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke (Forrás: itusozluk.com)
 
Bonislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök az amerikai rakétavédelmi tervezet kapcsán kifejtette, hogy véleménye szerint Lengyelországnak szüksége lenne egy önálló rendszerre is. Komorowski egy elnöki beiktatásának két éves évfordulója alkalmából készített interjúban fejtette ki gondolatait a témával kapcsolatban. „Ott rontottuk el, amikor elfogadtuk az amerikai ajánlatot, és nem számoltunk a kormányváltással kapcsolatos kockázatokkal, illetve nem használtuk ki az előnyeit megfelelően. […] Magas politikai árat fizettünk. […] Nem ismételhetjük meg ezt a hibát” – mondta a köztársasági elnök. Radoslaw Sikorski külügyminiszter kezdetben aláírt egy szerződést a George W. Bush kormányzattal Varsóban 2008-ban, azonban Barack Obama megválasztásával zátonyra futott a megállapodás. Komorowski a republikánus párt reménységével Mitt Romney-val egyeztetett, amikor az amerikai elnökjelölt július végén az országba látogatott. A lengyel köztársasági elnök szerint, ha lenne is egy amerikai rakétavédelmi rendszer telepítve, annak egy lengyel földön elhelyezkedő nagyobb NATO-rendszer részének kellene lennie. –„A lengyel védelemnek szüksége van erre a rendszerre. […] Óriási pénzösszegek egyéb katonai célra való fordítása nem tűnik túl logikus lépésnek mindaddig, amíg az ország ki van téve az egyik legalapvetőbb fenyegetésnek, a légi-és rakétatámadásnak.” – mondta. „A jelenlegi rendszer egyre elavultabbá válik és egyre kevésbé lesz képes az ország megfelelő védelmére.”. Az amerikai-NATO rendszert eredetileg az úgynevezett „lator-államok” („roguestates”) ellen hozták létre,az amerikai megfogalmazás – roguestate - az olyan államokat jelöli, melyek támogatják a terrorizmust, mint például Irán. Moszkva a kezdetektől fogva ellenzi a Lengyelországba telepítendő amerikai vagy NATO rakétapajzs gondolatát. Az oroszok élénk figyelmének egyik jele, hogy létrehoztak egy radarrendszert Kalinyingrádban a lengyel határ közvetlen közelében, amellyel többek között a lengyel munkálatokat is figyelemmel kísérhetik. Nyikolaj Makarov tábornok, orosz vezérkari főnök azt nyilatkozta május harmadikán, hogy abban az esetben, ha nem sikerül a diplomáciai rendezés, végső esetben akár fegyveres erőt is alkalmaznak a rakétavédelmi rendszer munkálatainak feltartóztatására.
 
A Lengyel Külügyminisztérium figyelmeztetést adott ki a napokban lezajlott egyiptomi konfliktus okán, amelyben azt tanácsolták állampolgáraiknak, hogy ne hagyják el a főbb üdülőhelyeket el a Sínai-félszigeten szerdán történt fegyveres összecsapások miatt, amely soránvaz egyiptomi hadsereg légierejefeltételezett iszlám militáns célpontokat támadott. „A sorozatos incidensek jelentősen megnehezítik a közlekedést Egyiptom egyes részein és a turisták biztonságát is veszélyeztethetik.“ - hangsúlyozza a nyilatkozat. Az egyiptomi helikopterek által végrehajtott rakétatámadásokra válaszul az iszlamisták egy al-Arish városában található biztonsági ellenőrzőpontot vettek ostrom alá, amelyben többen is megsérülhettek. Vasárnap tizenhat egyiptomi határőr is életét vesztette Rafah városánál. Eközben Izrael Külügyminisztériuma üdvözölte Egyiptom lépéseit. A napokban izraeli erők már megsemmisítettek egy feltételezett militánsokat szállító járművet, amely behatolt Izrael területére.. Ahogy az Arab Tavasz Egyiptomot is elérte a terület, amely jelentős palesztin lakossággal rendelkezik, a felkelés melegágya lett Hosni Mubarak volt elnök rezsimjének tavalyi feloszlása után. Habár a veszélyes övezet közel húzódik Egyiptomhoz, a külügyminisztérium állítása szerint „biztonsági szempontból” a vörös-tengeri egyiptomi üdülőhelyeket célzó turistautak nem kockázatosak.
 
A tizenhat elesett egyiptomi határőr temetése Kairóban (Forrás: thenews.pl)
 
Augusztus 8-án, szerdán Kína és a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösségének(Community of Latin American and CaribbeanStates - CELAC) külügyminiszterei megegyeztek egy diplomáciai egyeztetési mechanizmus létrehozásában, amely első üléssorozata szeptemberben kerül megrendezésre, számolt be a Xinhua hírügynökség. Erre a megegyezésre Yang Jiechi kínai külügyminiszter, és a CELAC szenior diplomatái, Alfredo Moreno Charme chilei külügyminiszter, Nicolas Maduro Moros, Venezuela külügyminisztere és Rogelio Sierra Diaz, Kuba helyettes külügyminisztere közötti megbeszélés alkalmával került sor. A miniszterek egyetértésüket fejezték ki, miszerint az együttműködés mind Kína, mind a CELAC számára jelentős gazdasági előnyöket hozhat, illetve segíteni fogja minden tagország fejlődését. Kína szempontjából különösen fontos, hogy megtalálja azokat a partnereket, akik vásárlóerejükkel, vagy befektetési lehetőségeikkel hozzájáruljanak az ország további gazdasági növekedéséhez. Ugyan a Kínai Népköztársaság folyamatosan növekvő GDP értékeket képes produkálni már hosszú évek óta, ám ez a növekedés idén, jelentősen alacsonyabb a tavalyi értékekhez képest, ez pedig hosszabb távon feszültségeket kelthet az ország lakosai és vezetősége között.
 
Külügyminiszterek, a Kína és Latin-Amerika közötti megbeszélésen. (Forrás: peopledaily.com.cn)
 
 
 
 

[1] Forrás: Anderle Ádám: Spanyolország története. Pannonica Kiadó, Budapest, 1999 pp. 23

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem