biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 38. hét

2012 szeptember 24. - 22:48 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Az iraki kormány egyik tisztviselője bejelentette, Bagdad megtiltotta egy észak-koreai repülőgép áthaladását Irak légterén, mivel felmerült a gyanú, miszerint az fegyvereket szállít a háború sújtotta Szíriába. Ali al-Muszavi elmondta, hogy a kormány pénteken elutasította a Phenjanból érkező kérést az iraki légtérbe való belépésről. Amerikai tisztségviselők azzal vádolják Irakot, hogy lehetővé teszi iráni fegyverszállítmányok Szíriába szállítását az iraki légtérben, azonban Irak ezt tagadja. Lehetséges, hogy a vádak miatt tiltotta ki pénteken Bagdad a phenjani gépet, mivel Észak-Korea régi szövetségese Asszad elnöknek, így valószínűsíthető, hogy fegyverekkel támogatják a szír kormányerőket.
Legalább hét embert ölt meg egy öngyilkos merénylő, aki egy robbanóanyaggal megrakott autóval megtámadott egy ellenőrzőpontot Bagdadban, közel a Nemzetközi Zónához. A korábban Zöld Zónaként nevezett városrészt az Iraki Biztonsági Erők tagjai őrzik, több kormányzati hivatal és nagykövetség található a területen. A szemtanúk elmondása alapján a Tigris-folyó egyik hídján az ellenőrzőpont előtt sorban álló autók mellett lépett működésbe a pokolgép, amely három katonát is megölt. Az Biztonsági Erők tagjai azonnal lezárták a területet, és megkezdték a mentést. Az elmúlt hetekben több mint száz iraki vesztette életét különböző merényletekben, amelyek mögött valószínűleg az al-Kaida tagjai állnak.
 
Pénteken több száz tüntető vonult a manamai piacra, Hamad Al Khalifa bahreini király lemondását követelve. A fővárosi rendőrség igazgatója szerint köveket, vasdarabokat és Molotov-koktélokat dobáltak az illegális rendezvény feloszlatására kiküldött rendőrök felé, és felgyújtott szemetesekből barikádot építettek a forgalom megállítására. A biztonsági erők könnygázzal és hanggránátokkal válaszoltak, 29 tüntetőt letartóztattak.
 
Rendőrök egy tüntetőt visznek el Manamában. (Forrás: gulfnews.com)
 
Vasárnap az ügyészség eldöntötte, hogy 39 embert állít terrorizmus vádjával bíróság elé az áprilisban elkövetett, rendőrök elleni két merényletért, közülük 18-at még nem sikerült elfogni. Áprilisban Diraz városában két bomba robbant fel, négy rendőr megsérült. Ebben az évben több alkalommal támadtak rendőrökre Bahreinben, legutóbb két héttel ezelőtt: a főleg síiták lakta al-Dair faluban egy járőröző gépkocsira dobtak Molotov-koktélt és próbálták az ablakait betörni. A rendőrség tagjai aktívan részt vettek tüntetők kínzásában a forradalmi mozgalom kezdete óta, a héten hetüket vádolták meg hivatalosan is ezzel, tíz ügyet még vizsgál az ügyészség. A belügyminisztérium bejelentette, hogy a reform jegyében és a jogsértések megakadályozása érdekében 500 új rendőr kiképzését fogja októberben megkezdeni.
Szerdán az Egyesült Államok demokráciáért, emberi jogokért és munkáért felelős helyettes államtitkára felszólította az uralkodó családot, hogy gyorsítsa meg a demokratizálódás folyamatát és kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, hogy visszanyerje stabilitását. Al Khalifa elfogadta az ENSZ ez ügyben tett javaslatait, bár az ellenzék és emberi jogi csoportok szerint az ígéretek óta nem volt nagy előrelépés a politikai reformok terén. A belügyminisztérium szerint eddig idén 700 ember sérült meg zavargásokban.
 
Szeptember 14-én egy tizenöt főből álló tálib osztag támadta meg az afganisztáni Camp Bastion légi bázist. A lázadók az USA hadseregének egyenruháját viselték, ezért közel tudtak férkőzni a támaszponthoz. PKM géppuskákkal, AK-47-es gépkarabélyokkal és gránátvetőkkel áttörték a tábor védelmi vonalait, majd célba vették az őrszolgálatot teljesítő brit és amerikai katonákat. A váratlan támadás során két amerikai tengerészgyalogos életét vesztette. Az afgán lázadók ezt követően a reptéren található Harrier vadászgépeket kezdték el pusztítani, amíg a brit Királyi Légierő katonái és az amerikai tengerészgyalogosok ellentámadásba nem lendültek. Négy órán át tartó tűzharc után az ISAF erők sikeresen visszafoglalták a repteret. Tizennégy tálib lázadót a küzdelem során megöltek, egyet pedig foglyul ejtettek. A beszámolók szerint az ISAF erők gyorsan szervezték meg az ellentámadást: brit Apache helikopterek adták meg az ellenséges katonák pozícióját, ezután a földi erők szisztematikusan fojtották el a több irányból érkező ellenséges tüzet, majd minden épületet és hangárt alaposan átkutattak.
A pénteki Camp Bastion katonai bázis elleni támadás hátterében álló tálib férfi sikeres letartóztatásáról adott hírt az ISAF hivatalos honlapja. Az afgán és koalíciós erők együttműködtek a nyomozati eljárásban, melynek eredményeként kedden őrizetbe vették azt a tálib vezetőt, aki a felkelőknek biztosított támogatást a támaszpont elleni akció végrehajtásához. Az akció során haláleset vagy sérülés nem történt. A tálibok úgy nyilatkoztak, hogy a támadás az Egyesült Államokban készült amatőr iszlám-ellenes film megtorlása. Elmondták továbbá, hogy Camp Bastion-t azért választották célpontnak, mert tudták, hogy a brit Harry herceg is ott tartózkodik.
 
Camp Bastion elhelyezkedése (Forrás: bbc.com)
 
Stefan Füle, az Európai Unió bővítésért felelős biztosa elismerően nyilatkozott Macedóniáról szeptember 17-i szkopjei látogatása során, amikor is találkozott Nikola Gruevski miniszterelnökkel és Teuta Arifi európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel. Ez volt a harmadik Szkopje-Brüsszel miniszteri szintű találkozó, melynek célja a Macedóniában végbement azon reformok megbeszélése volt, amelyek elősegíthetik a későbbi csatlakozási tárgyalásokat. Stefan Füle dicsérte az ország erőfeszítéseit és arról biztosította a macedón politikusokat, hogy az Európai Bizottság október 10-i jelentése pozitívan fogja értékelni az eddigi teljesítményt. Füle nyilatkozatával kapcsolatban Nikola Gruevski bizakodásának adott hangot, miszerint az EU hamarosan ki fogja tűzni a csatlakozási tárgyalások kezdetének pontos időpontját. A látogatás után az EU tisztségviselői kijelentették, a fokozódó párbeszéddel nem akarják kikerülni a macedón-görög vita megoldását és Görögország véleményét az esetleges macedón csatlakozásról, csupán lendületet akarnak adni a reformoknak azért, hogy Macedónia a probléma megoldódásáig is tovább fejlődhessen.
 
Stefan Füle, az EU bővítésért felelős biztosa és Nikola Gruevski, Macedónia miniszterelnöke (Forrás: vlada.mk)
 
Bezárják az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (United States Agency for International Development – USAID) oroszországi irodáját, közölte Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. A közlemény szerint Moszkva szeptember 12-én értesítette az Egyesült Államokat a döntésről, és ez év október 1-ig kaptak haladékot az iroda felszámolására. Az orosz államfő hivatala szerint az USAID "kísérletet tett a politikai folyamatok, beleértve a különböző választások, illetve a civil szervezetek befolyásolására különböző támogatások, ösztöndíjak révén". Ezen kívül az orosz Külügyminisztérium is nemtetszését fejezte ki az USAID Oroszország különböző régióiban folytatott tevékenységével kapcsolatban, valamint azt is elmondta, hogy az orosz polgári társadalom megérett a vezetésre, nincs szüksége külföldi segítségre. Nuland nyilatkozatában ennek ellenére az olvasható, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja a demokrácia, az emberi jogok és egy erősebb civil társadalom kiépítését Oroszországban, valamint fenntartja a kapcsolatot oroszországi civil szervezetekkel.
 
Az USAID hivatalos logója (Forrás: kaef-online.org)
 
Ausztrália és Japán a múlt héten felszólította Kínát, hogy tegye nyilvánossá hadserege felépítését. Az ausztrál-japán védelmi együttműködés keretében létrejött találkozón a miniszterek ugyanakkor kifejezték, hogy mindkét ország folytatni szeretné a pozitív kapcsolatépítést Kínával. A találkozót lezáró kommünikében a felek arra kérték Kínát, hogy katonai modernizációját és tevékenységét tegye az eddigieknél sokkal átláthatóbbá. A japán-ausztrál találkozóra a kínai–japán kapcsolatok egy igen feszült szakaszában került sor, mivel Peking járőrhajókat küldött a vitatott Senkaku-szigetekhez, annak érdekében, hogy megelőzze Japán által történő államosításukat. Ausztrália a területi vitában nem foglalt állást, és a kiadott nyilatkozat nem említette a magántulajdonban lévő, de Japán mellett Kína és Tajvan által is igényelt szigetek helyzetét. A közlemény ugyanakkor hangsúlyozza a trilaterális (Japán, Ausztrália, USA) védelmi gyakorlatok, és az Egyesült Államokkal való szorosabb együttműködés fontosságát.
 
Szeptember 19-én, szerdán látott napvilágot a hír, miszerint az egyik legkeresettebb kolumbiai kábítószercsempészt, Daniel Barrerát az előző napon Venezuelában őrizetbe vették. Barrerát, aki plasztikai műtétekkel megváltoztatta külsejét, illetve marhatenyésztőnek adta ki magát, San Cristobal városában fogták el. A rendőrségi akció részleteiről Tareck El Aissami, venezuelai igazságügyi miniszter, és – washingtoni sajtókonferenciáján – José Roberto Leon, kolumbiai rendőrfőnök számolt be. León szerint Barrera 2008-óta tartózkodott Venezuelában, ahol saját, több millió dollárt érő farmján marhatenyésztőnek álcázta magát. A kolumbiai bűnüldöző szervek augusztus elején vették fel a kapcsolatot venezuelai kollégáikkal, és arról tájékoztatták őket, hogy Barrera nagy valószínűséggel San Cristobal környékén rejtőzik, és az ott található 69 nyilvános telefonfülke valamelyikét használni fogja. Az „Őrült” ragadvány névvel is illetett Barrerát egy telefonfülkében tartóztatták el, egy hamis útlevél birtokában. Azonosítása megnehezítése céljából Barrera savval maratta le ujjhegyeiről a bőrt. A kolumbiai rendőrfőnök szerint az akció sikerességében markáns szerepet játszott az amerikai CIA, és a brit MI6 titkosszolgálat. Az informátorok segítségével elfogott drogbáró fejére, aki egyes szakértők szerint kokainnal látta el a mexikói Sinaloa szervezett bűnözői hálózatot, 2,5 millió dollár vérdíjat tűztek ki Kolumbiában.
 
Daniel Barrera, kolumbiai kábítószercsempész (Forrás: telegraph.co.uk)
 
Az Egyesült Királyság Haditengerészetének HMS Dauntless rombolója először teljesített őrjáratott a kolumbiai térség vizein. A HMS Dauntless, avagy a rettenthetetlen az újgenerációs rombolók közé tartozik, hozzávetőleges értéke eléri az 1 milliárd fontot. A romboló az őrjáratok alatt Kolumbia történelmi északi kikötővárosaiban jelent meg: elsőként Barbadoson és most Cartagenaban. Impozáns környezetben nyújtott segítséget a két nemzet között folytatott védelmi tárgyalások kapcsán. A közelmúltban kinevezett miniszter, Dr. Andrew Murrison vezetésével megrendezésre került az első éves angol-kolumbiai stratégiai védelmi csúcstalálkozó. A brit romboló feltehetően együtt fog dolgozni majd több nemzet hadihajóival, mint például: Brazília, Kanada, Kolumbia, Mexikó, és a Dominikai Köztársaság. Ugyanakkor bármikor készen áll, hogy segítséget nyújtson természeti csapások esetén is, amennyiben egy hurrikán söpörne végig a régióban, mely fokozottan fenyeget ezen a területen. A HMS Dauntless az őrjáratok során és a nemzetközi szigorítások révén csökkenteni fogja a kábítószer-kereskedelmet a karibi vizeken és a Mexikói-öböl területén.
 
HMS Dauntless, avagy a rettenthetetlennek új kihívásoknak kell, hogy megfeleljen (Forrás: bfbs.com)
 
A Királyi Haditengerészet HMS York hajója a héten tette meg utolsó útját az anyaország felé. Az Egyesült Királyság haditengerészetének Type-42 rombolója, 27 éven keresztül szolgálta az országot, ami alatt 750.000 tengeri mérföldet tett meg. A hajó szeptember 27-én kerül leszerelésre, és új generációs Type-45 osztályú romboló váltja majd fel. 1982-ben épült Northumberland-ben, és 1985-ben kapott először megbízást a Távol-Keleten egy évre. Ugyancsak részt vett az 1990-es Öböl háború műveleteiben, a 2003-as iraki invázióban, Bejrút evakuálásában 2006-ban, a libanoni konfliktus idején, valamint a 2011-es líbiai felkelés során Benghazi-nál is szolgált. A Védelmi Minisztérium honlapján már meg is hirdették a HMS Edinburgh rombolóval együtt. A kormány stratégiai Honvédségi Szemléjének részeként a hajók értékesíteni fogják, mivel a jövőben 23-ból 19 hajót tartanak hadrendben.
 
Vasárnap a Rianovoszti arról írt, hogy Oroszország kész modern vadászrepülőgépeket exportálni afrikai államoknak. Az egyik legnagyobb orosz állami katonai exportcég, a Rosoboronexpo igazgatóhelyettese, Alexander Mikheyev elmondta, hogy olyan országokról van szó, mint például Etiópia, Uganda vagy Angola, és a cég vállalja, hogy segít az adott ország légierejének a pilóták kiképzésében és más „vásárlás utáni szolgáltatások” tekintetében. Ebben az évben Oroszország már leszállított hat darab Su-30-ast Ugandának, és tárgyalások folynak az együttműködés elmélyítéséről a védelmi eszközök terén. Mikheyev hozzátette, az ugandai légierő további hat vadászrepülőt szeretne beszerezni. A cég afrikai terjeszkedése ezzel nem állt meg: az igazgatóhelyettes elmondta, hogy Ghánával is aláírtak egy megrendelési szerződés hat darab Mi-16-os szállító helikopterre.
 
A Su-30-as vadászrepülőgép (Forrás: en.ria.ru)
 
Csütörtökön a francia autógyártó PSA Peugeot-Citroen bejelentette, tárgyalásokat folytat az Orosz Állami Vasúttal, hogy egy 800 milliós eurós egyezmény értelmében a francia cég eladja az oroszoknak a GEFCO leányvállalatában lévő többségi részvényeit. A francia vállalat egy sajtóközleményben megerősítette, hogy a GEFCO – Európa egyik legnagyobb logisztikai vállalatának – 75 százalékos részesedését eladná az orosz vasúttársaságnak. A franciák szerint ez az üzlet egy kiterjedtebb értékesítési stratégia része. Azonban a folyamat végelegesítéséhez szükséges még annak ellenőrzése, hogy nem ütközik-e az európai unió monopolellenes rendelkezéseinek valamelyikébe. Az orosz vasút elmondta, szándékában áll megtartani a GEFCO vezetését és jelenlegi műveleti struktúráját, továbbá hisznek abban, hogy ez az üzlet fellendíti majd az eurázsiai transzkontinentális áruk forgalmát, így egy olyan területen tudnának segíteni a gazdaságnak, amelybe már sokat fektettek, és amelyet kiemelten fontos területként tartanak számon.
 
Indiai nukleáris szakértők szerint országuk elkötelezett a nukleáris biztonság irányában, és végre fogják hajtani a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) erre vonatkozó cselekvési tervét. A NAÜ szerdán Bécsben megtartott általános ülésén R. K. Sinha, az Atomenergia Bizottság elnöke megerősítette, hogy az indiai szakértők továbbra is segítséget nyújtanak az Ügynökségnek az összes érdekelt fél bevonásával. Sinha ígéretet tett rá, hogy Indiában egy egész országra kiterjedő felülvizsgálatot fognak lefolytatni a nukleáris létesítmények biztonsági helyzetével és a szabályozással kapcsolatban. Jövő hónapban India otthont ad egy nemzetközi workshopnak, melynek témája az atomerőművek telephelyeinek biztonsága az esetleges külső természeti veszélyekkel szemben. Ezt követően a megjelent szakemberek nemzetközi vegyes munkacsoportokban fognak dolgozni az atomerőművek földrengések elleni védelmének fejlesztése érdekében. Sinha rámutatott, hogy ideje volt már hivatalosan is egy globális választ adni a Fukushimában történtekre. Különösen jelentős ez a folyamat, hisz a nukleáris biztonság növelésének kilátásai nagyban érintik az energiaellátás biztonságát is. Sinha hangsúlyozta, a kérdés kulcsfontosságú, mivel a NAÜ legutóbbi elemzésében azt prognosztizálta, hogy, a jelenlegi közhangulat ellenére is, az atomenergia részaránya világszerte folyamatosan növekedni fog az elkövetkezendő évtizedekben.
 
R. K. Sinha, az Atomenergia Bizottság elnöke (Forrás: thehindu.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem