biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 40. hét

2012 október 09. - 01:35 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 

Több mint száz líbiai megrohamozta az Általános Konferencia székhelyét Tripoliban tiltakozásul az új alakuló kormány ellen. A tüntetők szerint az új kabineti tagok listája, amelyet a miniszterelnök, Musztafa Abusagur tett közzé, nem megfelelő, mert nem Líbiát képviseli.  A tiltakozók beléptek a nemzetgyűlés épületébe és hangoztatták sérelmeiket a törvényhozó képviselőknek. „Miután hallottunk a listáról Zavíjában mindenki dühös lett. Néhányan tegnap este elkezdtek tiltakozni a főtéren” nyilatkozta Núri Sambi, aki ötven kilométert utazott Tripoliba azért, hogy hangot adjon haragjának.  „Abusagur azt mondta, hogy koalíciós kormányt fog alakítani, hogy figyel majd a tapasztalatokra. Zavíja javasolt jelölteket az olajminiszter posztjára, de felvett valakit, akit nem ismerünk.”  A tüntetők végül elhagyták a termet, de az épület előtt ott maradtak. Ülést hívtak össze csütörtök este annak érdekében, hogy meghatározzák a későbbi választási rendszert. Abusagur azt mondja, hogy politikailag semleges, viszont a kormány szerint többen is a Muszlim Testvériség tagjai.  Ibrahim al-Garjáni, a Nemzeti Erők Szövetségének (NFA) vezetője a kongresszuson elmondta, hogy nem voltak jelöltek a szövetségéből. 
 
Az Abusagur által beterjesztett nevek között sok az ismeretlen, és mindössze egy nő van a kabinetben (Forrás: aljazeera.com)
 
Csütörtökön Jordánia királya, II. Abdullah feloszlatta az ország parlamentjét. A lépéssel az a célja, hogy az előrehozott választások lehetővé tételével további kormányellenes tüntetéseket akadályozzon meg. A király azt is megígérte, hogy az új parlament választhatja meg a miniszterelnököt – eddig a király maga nevezte ki. A jelenlegi rendszer e törvényét sokat kritizálta a Muszlim Testvériség pártja, az Iszlám Akció Front (IAF), és még júniusban bojkottot hirdetett. A királyi bejelentés ellenére a Testvériség a pénteki tüntetések megtartása mellett döntött, amelyek keretében a résztvevők politikai reformokat követeltek. A BBC becslése szerint tíz ezren vonultak az utcákra. Egy előzetesen bejelentett, kormánypárti tüntetést lemondtak, hogy megakadályozzák összecsapások kialakulását. A rendőrség három, fegyverekkel teli gépkocsi utasait tartóztatta le, akik a helyszíneket próbálták megközelíteni. Hamza Manszúr, az IAF vezetője szerint a kormány eddigi lépései csak „kozmetikai változtatások, amelyekkel időt akarnak nyerni, igazi reformokhoz nem elegendőek.” Júliusban új választási törvény került kihirdetésre, amely például a pártlistákról bejutott képviselőknek csak a helyek 12%-át adja, és megengedi az általában kormánypárti biztonsági erők tagjainak, hogy szavazzanak, így hozva hátrányba az ellenzéket.
 
Vasárnap Kuvaitban szintén feloszlatta a parlamentet az emír, Szabahal-Ahmadal-Szabah, csak három hónappal azután, hogy az alkotmánybíróság visszaállította a 2009-es feloszlatás után. Az új választásokat 60 napon belül kell megtartani. Ez az első alkalom Kuvait történelmében, amikor egy éven belül két választást fognak tartani. A parlamentben két alkalommal nem volt meg a képviselők minimuma, amely a döntéshozatalhoz és kormányalakításhoz kell – ezután a szóvivő a további döntés jogát átadta az emírnek, a kabinet pedig kérte a feloszlatást. Az ellenzék el akarja érni, hogy a népesség jobban legyen reprezentálva az országgyűlésben. A 2006-os, általuk alkotmányellenesnek gondolt választási törvény a 25 választókörzetből ötöt hozott létre – de a bíróság szeptember végén a döntést fenntartotta, ami tüntetésekhez és az ellenzékiek törvényhozástól távolmaradásához vezetett.
 
Az Al-Kaida iraki szárnya bejelentette, hogy újabb támadási hullámot indít az országban, melynek céljai, hogy a börtönökből kiszabadítsák a szervezet követőit, fontos tisztviselőket öljenek meg, illetve általános célként fogalmazták meg a szunnita városok feletti ellenőrzés visszaszerzését. A nyilatkozatot egy militáns csoport, az Iraki Iszlám Állam holnapján hozták nyilvánosságra, és elmondták, hogy főként autóba rejtett pokolgépekkel fognak "gondosan kiválasztott célpontokat" támadni Bagdadban és néhány más tartományban. A terrorszervezet az elmúlt héten már számos támadást hajtott végre különböző célpontok ellen, melyekben sok iraki vesztette életét, és több tucat terroristát kiszabadítottak egy börtönből. A terrorszervezet nyilatkozata alapján "a szigorú biztonsági intézkedések nem tudták megakadályozni, hogy az Iszlám Állam harcosai a maximális pontossággal hajtsák végre a támadásokat".
 
Az Al-Kaida újabb offenzívát indít Irakban (Forrás: foxnews.com)
 
A széleskörű nemzetközi tiltakozások ellenére az iraki hatóságok kivégeztek 11 embert, akiket terrorista cselekmények miatt ítéltek halálbüntetésre. Ezzel 113-ra nőtt az Irakban kivégzett emberek száma, ami drasztikus emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti 68 halálos ítélethez képest. Az igazságügyi minisztérium egyik tisztviselője elmondta, hogy a vasárnap reggel kivégzett 11 személy között tíz iraki és egy algériai állampolgár volt, akiket terrorista tevékenységek miatt ítéltek halálra. Az ENSZ, az Európai Unió, az Amnesty International és még számos más ország arra kérte Irakot, hogy függessze fel a halálbüntetések végrehajtását. Navi Pillay, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa szerint sokkolóan magas az idén kivégzettek száma, és felszólította Irakot, hogy azonnal függesszék fel a kivégzéseket, mivel erősen kétségbe vonható az iraki bírósági eljárások átláthatósága.
 
Törökország – október 3-án, szerdán – néhány órával az után, hogy területére szír aknagránátok csapódtak, szíriai katonai létesítményeket vett célba és viszonozta a tüzet. Török kormányt képviselő illetékesek közölték, hogy a szír-török határ közelében kirobbant incidens során egy török nő, és öt gyermek vesztette életét, ami azonnali válaszlépeseket követelt. Legalább három aknagránát csapódott be a török Akcakale faluba, ami átellenben fekszik a szír Tell-Abjaddal, amit a szír felkelők súlyos harcok árán tudtak elfoglalni. A török kormányfő, Recep Tayyip Erdogan telefonon konzultált Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárral a kialakult helyzetben szükséges további lépések meghozataláról. Ezután a török kormány a NATO-t létrehozó washingtoni szerződés 4. cikkelyére hivatkozva indítványozta a nagyköveti ülés összehívását, aminek értelmében bármelyik NATO-tagállam konzultációt kezdeményezhet, amennyiben úgy ítéli meg, hogy veszélyben van területi integritása, biztonsága. Az ülés konszenzusos döntéshozatal rendje alapján működik, tehát mind a 28 tagállam egységes akarata szükséges hozzá, de brüsszeli források alapján valószínűsíthető, hogy a Szövetség kiáll Törökország mellett, és keményen elítéli Szíriát, csak úgy, mint az ENSZ, ami nyugtalanítónak nevezte a határ menti támadásokat. Washington szintén bizalmáról biztosította szövetségesét és Damaszkuszt tette felelőssé a kialakult helyzet miatt. A szíriai hatóságok eközben megkezdték az ügy vizsgálatát, valamint részvétüket fejezték ki a török áldozatok családjainak, de figyelmeztették a szomszédos országokat, hogy tartózkodjanak az ország szuverenitásának megsértésétől.
 
Királyi Haditengerészet HMS Illustrious helikopter-hordozó hadihajó október 1-én hagyta el a portsmouthi kikötőt, hogy részt vehessen egy három hónapos katonai gyakorlaton a Földközi-tengeren. A gyakorlat a Cougar nevet viseli. A helikopter-hordozó a gyors reagálású erők csoportjához (RFTG) tartozik. Az RFTG hat hajót, több mint 20 helikoptert és 3.000 katonát fog mozgósítani. A gyakorlatban a francia és az albán hadsereg szintén részt fog venni. A Királyi Haditengerészet erői gyakorolni fogják a partraszállási műveleteket, mielőtt az egész RFTG csoport találkozna a Földközi-tengeren, még október során. A RFTG 2010-ben jött létre a védelem kiszélesítése miatt, amely a világban zajló váratlan eseményeket képes ellenőrizni, katonai beavatkozás útján. HMS Illustrious feltehetően utoljára vesz részt nagyszabású katonai gyakorlaton, mivel 2014-ben kivonják a szolgálatból. Utódja a Queen Elizabeth repülőgép-hordozó lesz, mely a jelenlegi számítások szerint 3 milliárd angol font költséggel fog járni.
 
HMS Illustrious útban a Földközi tenger felé (Forrás: richardwillisuk.files.wordpress.com)
 
A macedón kormány továbbra is hatalmon maradhat, miután október 5-én az országgyűlés 68 igen és 42 nem ellenében megszavazta a bizalmat. Az ellenzéki szociáldemokrata párt a hét elején nyújtotta be a bizalmatlansági indítványt, arra hivatkozva, hogy a kormánykoalíción belüli feszültségek negatívan hatnak az etnikumok közötti viszonyra és az euro-atlanti integrációra. Ennek ellenére péntek este a kormányon lévő konzervatív és demokrata párt egységes szavazataival nem kellett távoznia Nikola Gruevskinek. A koalíción belüli széthúzás a 2001-es albán-macedón konfliktusra vezethető vissza. Macedónia jelenlegi védelmi minisztere, az albán nemzetiségű Fatmir Besimi nemrégiben elismerte a 2001-es harcok albán résztvevőinek érdemeit, ami komoly visszhangot váltott ki a kormányban. E mellett a kormány benyújtott egy olyan törvénytervezetet, amely az előző kormányok katonáinak nyugdíját biztosítaná, de ebbe a körbe az albánok nem tartoznának bele.
 
A Miniszterek Tanácsa által október 5-én jóváhagyta, Washington és Madrid közti megállapodás értelmében az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének négy rombolója legalább nyolc évig állomásozhat a Cádiz városában található Rota bázison, Spanyolország a NATO rakétavédelmi pajzsába való integrálásának részeként. Bár a jelenlegi kormány nem tett közzé adatokat arra vonatkozóan, hogy az Ibériai ország gazdaságára mekkora hatással lehet a megegyezés, Zapatero korábbi miniszterelnök 2011-ben közzétett becslése alapján az amerikai infrastrukturális beruházások összege elérheti a hatmillió eurót, valamint további 51 millió euró várható a társadalmi-gazdasági hatásokon keresztül, amelyekhez hozzájárul még 8500000 euró a különböző szolgáltatások igénybevételéért. Az Egyesült Államok jelenléte jelentősen növekedni fog a térségben, ugyanis a rombolókkal együtt 1100 katona 1400 családtagjával költözik a haditengerészeti bázisra, míg Sevillában található Morón légibázisra a Pentagon a tervek szerint 500 katonát és 75 civilt küld, ugyanakkor ideiglenesen mindkét bázisra további 2285 amerikai katonát lehet küldeni. Az Egyesült Államok szándéka, hogy a négy hajójuk számos műveletben vegyen részt, többek között a tenger biztonságát célzó két- és többoldalú műveletekben.
 
Spanyolország és az Egyesült Államok zászlaja a Rota haditengerészeti bázison (Forrás: elmundo.es)
 
Egy kínai tulajdonban lévő cég beperelte Barack Obamát, miután az Amerikai Egyesült Államok elnöke nemzetbiztonsági okokra hivatkozva meggátolta a cég által tervezett szélerőmű park megépítését.  A Ralls Corporation magánkézben lévő vállalata ebben az évben nyerte el a 4 szélerőmű felépítéséről szóló pályázatot. A múlt héten azonban az amerikai kormány úgy döntött erre mégsem ad engedélyt, ugyanis a szélgenerátorok a haditengerészet oregoni létesítménye közelében épülnének fel. 2012. október 1-jén, hétfőn a cég benyújtotta panaszát, amelyben azt állítja, az Amerikai Egyesült Államok túllépte hatáskörét és „jogellenesen járt el”. Zhou Qing, a vállalat jogi képviselője a Xinhua hírügynökségnek (a kínai állam hivatalos sajtóügynöksége) azt nyilatkozta, hogy az amerikai elnök lépése inkább kampánytrükk, vagy csupán az amerikai szélerőmű-ipar védelmét szolgálja, nem pedig nemzetbiztonsági érdekeket. A Xinhua hírügynökség szerint is inkább „néhány kék-galléros szavazó átcsábítása” volt a legfőbb cél. Az elmúlt 22 évben egyébként ez volt az első eset, hogy az Egyesült Államok blokkolt egy külföldi beruházást.
 
Az Indiai Haditengerészet pénteken sikeresen tesztelte a Dhanush nevű nukleáris töltet hordozására is alkalmas ballisztikus rakétáját a Bengáli-öbölben fekvő Odisha partjainál, amelyet egy hadihajóról indítottak –nyilatkozta Ravi Kumar Gupta, a Védelmi Kutatási és Fejlesztési Szervezet (DRDO) szóvivője. A rakétát Puri és Visakhapatnam között lőtték ki, az Indiai Haditengerészet gyakorlati képzésének keretében. A teszt során bizonyossá vált, hogy ezen eszköz képes mind a hagyományos, mind a nukleáris robbanófejek hordozására, hatótávolsága pedig effektíven 350 km. 500 kg-os teherbírásával a Dhanush, a haditengerészeti megfelelőjévé válhat a Prithvi-nek, ami hasonló paraméterekkel bír. Csütörtök folyamán a fegyveres erők szintén sikeresen tesztelték a Prithvi-II integrált teszt sorozatát a Chandipur tengeren. A Prithvi, India első belföldről telepített ballisztikus rakétája, egyben egyike az ország fejlesztés alatt álló 5 rakétájának, melyek a távirányítású rakéta-fejlesztési programban szerepelnek.
 

Az indiai hadsereg sikerrel tesztelte Dhanush nevű haditengerészeti rakétáját (Forrás: bharatdefencekavach.com)
 
Október 5-én, pénteken megkezdődtek az orosz, kirgiz, tádzsik és kazah légierő közös légvédelmi gyakorlatok, melynek célja a Független Államok Közösség légterének védelme, mondta Vladimir Deryabin alezredes, az orosz védelmi minisztérium légierő szóvivője. A „Tiszta Égbolt” 2012-es hadgyakorlatok pénteken kezdődtek és a tervezett forgatókönyv alapján október 16-án fejeződnek be. A gyakorlatok során MiG-31-es elfogó vadászrepülőgépeket, A-50U radarfelderítő és irányító repülőgépeket (AWACS), Il-76-os négy hajtóműves közepes teherszállító repülőgépeket, valamint légvédelmi rakétarendszereket és rádió-berendezéseket fognak bevetni.
 
Kedden Teherán központjának számos részén tüntetések szerveződtek a romló iráni valuta következtében. A probléma középpontjában az áll, hogy az iráni rezsim a valutaválság következtében a szabad kereskedelem korlátozását vezette be, ami a nem regisztrált valutaváltók bebörtönzésével és üzleteik bezárásával járt. A lépésre azért volt szükség, mert az iráni valuta (riál) árfolyama összeomlott; a dollárral szemben negyven százalékot gyengült rövid idő alatt. A rezsim hivatalos álláspontja szerint a probléma középpontjában a nyugati spekulációk állnak, a valódi ok azonban az, hogy az Iránra kivetett ENSZ, EU és amerikai szankciók lassan felőrlik a gazdaságot. Annak érdekében, hogy a tüntetőket visszaszorítsa, a teheráni biztonsági erők főnöke a rohamcsapotok utcára vezénylését és könnygáz bevetését rendelte el. Az iráni parlament, a Majlis kedden azzal vádolta a regnáló elnököt, Mahmoud Ahmadinejadot, hogy a pénzügyi válság az elnök gazdasági és pénzügyi inkompetenciájának eredménye. A problémát jól érzékelteti, hogy míg múlt hét hétfőn (szeptember 24.) 1 dollár 24, 6 riált ért, addig egy héttel később 1 dollárt már 38,8 riálért lehetett megvásárolni.
 
Az Indiai Védelmi Kutató és Fejlesztő Szervezet vasárnap bejelentette, hogy az Indiai Haditengerészet aznap sikeres tesztgyakorlatot hajtott végre a BrahMos szuperszonikus cirkálórakétával, amelyet egy nyugat-indiai Goa partjainál horgonyzó hadihajóról lőttek ki. A BrahMos rakéta egy közös orosz-indiai fejlesztés és a fregatt (amiről a rakétát útnak indították) Oroszország egy megrendelés alapján gyártotta Indiának. A BrahMos Légi Kft-t 1998-ban hozták létre, hogy az orosz tervezésű NPO Masinosztojenije 3M55 Jahont (SS-N-26) alapján szuperszonikus cirkálórakétákat gyártson. A BrahMos rakéta 300 kg-ig képes hagyományos robbanófejet hordozni és 290 km-es hatótávolsága van, L csúcssebessége pedig 2.8 Mach, ami háromszor gyorsabb az USA által gyártott Tomahawk szubszonikus cirkáló rakétánál. Tengerről és szárazföldről indított verzióját már sikeresen letesztelték és szolgálatba állították az indiai hadseregnél és haditengerészetnél. A légi verzió tesztje a 2012-es év végéig lesz befejezve. Az Indiai Légierő tervezi, hogy felfegyverez 40 Szu-30 MKI Flanker-H vadászgépet BrahMos rakétákkal. Oroszország és India megegyezett, hogy kifejlesztik a hiperszonikus BrahMos 2 rakétát, amelynek végsebessége akár Mach 5-öt, vagy Mach 7-et is elérheti.
 
Amerikai tisztviselők új eredményre jutottak az afganisztáni szövetséges erők „belső támadásaival” kapcsolatban. A „belső támadás” az a jelenség, mely során az afgán erőkbe beépített lázadók merényletet követnek el a szövetséges erők ellen. A már több mint 30 áldozatot követelő akciók mögött a pakisztáni székhelyű Haqqani hálózatot sejtik, melynek Al-Qaeda kötődése is ismertek. Mind ez idáig két lehetőséggel számoltak az esetek kapcsán: a személyes megtorlással és a tálib beszivárgással. Bár konkrét támadások esetében komoly bizonyíték még nincs a tisztviselők kezében a Haqqani kötődést illetően, a lövöldözések mögött álló személyek mozgása és háttere valószínűsíti a pakisztáni sejtekkel való kapcsolatot – áll a CBS News jelentésében. A Haqqani lázadókra főként látványos, Kabul környékére koncentráló támadások jellemzőek, ezért a belső szabotázs jellegű műveletekben való részvételük teljesen új dimenzióba helyezné a szervezet profilját.  A belső támadásokkal összefüggő veszteségek a felmérések szerint növekedtek az elmúlt évhez képest: 2011-ben harmincöt amerikai és szövetséges katona vesztette életét, hatvanegy pedig megsérült, míg ez évben ötvenhárman haltak meg és nyolcvanan szenvedtek el valamilyen sérülést. Amerikai tisztviselők tájékoztatása szerint az afgán kormány újabb megelőző lépéseket kíván tenni az esetek visszaszorítása érdekében.
 
Afgán katonák (Forrás: dawn.com)
                                               
Anatoly Serdyukov, az orosz védelmi miniszter vasárnap a haderő átalakításához kapcsolódó témakörökről beszélt. Először az általános fizetésemelés kapcsán elmondta, hogy habár a juttatások az orosz haderőben gyorsan emelkednek, ám ettől még az ország kénytelen az előrelátható időben a sorozásra is támaszkodni a védelem kérdésében. Bejelentette, hogy általános fizetésemelés történik különböző paraméterek alapján, mint például a szolgálati idő vagy a képzettség. Serdyukov kiemelte, hogy például az Orosz Csendes-Óceáni Flotta nukleáris tengeralattjáró parancsnokai 2013. január 1-étől többet kapnak. Ígéretet tett, hogy valóbban jelentős összegről lesz szó. Kifejtette azon véleményét, hogy a végcél valóbban egy professzionális haderő, ám ezt előrelátható jövőben Oroszország nem engedheti meg magának. E helyett marad a jelenlegi struktúra, amely szerint vannak hivatásos, szerződéses és sorozott katonák. Azoknál az egységeknél alkalmazzák az első két kategóriát, melyek komplexebb technológiával dolgoznak, vagy a készenléti szintjük magasabb. A miniszter három olyan speciális területet érintett, amelynél ez a forma a domináns: a haditengerészetnél, a stratégiai rakétacsapatoknál és a légvédelmi csapatoknál. A jelenlegi haderőreform keretében a fegyveres erők létszámát 1,2 millió főről 1 millió főre akarják csökkenteni 2012 végéig, ezen belül a tiszti állományt 350.000 főről 220.000 főre. A szerződéses állományt a jelenlegi 50.000 főről 240.000-re akarják növelni 2013 végéig. Ez egy ambiciózus terv része, amely keretében a szerződéses állományt a következő ütemben növelnék: 295.000-re 2014-ben, 350.000-re 2015-ben, 400.000-re 2016-ban, és ha 2017-re sikerül elérni a 425.000 főt, akkor kijelenthetik, hogy a fél haderőt szerződéses katonák alkotják. A Védelmi Minisztérium ennek keretében 66 toborzóirodát hozott létre az országban csak ebben az évben.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem