biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten 48. hét

2012 december 04. - 00:19 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 
A hágai székhelyű Jugoszlávia Nemzetközi Büntető Törvényszék november 29-én felmentette minden vádpont alól Ramush Haradinajt, Koszovó korábbi miniszterelnökét, valamint Idriz Balajt és Lahi Brahimajt, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg két korábbi tábornokát. Koszovóban kitörő örömmel fogadták a döntést, Hashim Thaci miniszterelnök sajtóközleményben elmondta, a Törvényszék ítélete bizonyítja azt, hogy a Koszovói Felszabadítási Hadsereg igazságos háborút folytatott a szabadságért és a katonák nem követték el azokat a bűncselekményeket, amelyekkel megvádolták őket. Thaci hozzátette, a döntést követően bízik abban, hogy a Törvényszék felmenti majd a vádpontok alól a szinten háborús bűnökkel vádolt Fatmir Limajt és társait. A Törvényszék megállapítása szerint az ügyészek nem tudtak megfelelő bizonyítékot hozni a vádpontok mellett, amelyek szerint a három vádlott 1998-ban, a jablanicai fogolytáborban szerbeket és albánokat kínzott és ölt volna meg. Szerbia miniszterelnöke, Tomislav Nikolic, valamint a kormány szóvivője, Milivoje Mihajlovic is elmondta, komolyan próbára teszi a szerb népet a Törvényszék két legutóbbi döntése, amelyekben Ante Gotovinát és társait, majd Ramush Haradinajt és társait mentették fel. Belgrád szerint ez tovább fogja növelni a szerbek között az euroszkepticizmust, valamint aláássa a szerb-koszovói kapcsolatokat is. Mihajlovic kiemelte, hogy ez a döntés rontani fogja Szerbia munkáját a Törvényszékkel, valamint teljesen érthetetlennek nevezte azt, hogy az 1998-as gyilkosságok 19 szemtanúja, hogyan lehetett elégtelen bizonyíték.
 
Ramush Haradinajt üdvrivalgással fogadták Koszovóban (Forrás: pannonrtv.com)
 
Az Egyesült Királyság kormánya november 30-án egy 120 millió font értékű támogatást jelentett be az árvízvédelem számára. Nagy-Britanniát az elmúlt években – az erős viharok hatására – több régióban súlyos árvizek sújtották. A kabinet emiatt, és az egyre gyorsuló klímaváltozás miatt döntött úgy, hogy a 2011-2015-ös időszakra tervezett 2 milliárd fontos költségvetési támogatást egy 120 millió fontos csomaggal egészíti ki az árvizek és a parti erózió megfékezése céljából. Az összeg nagy hányada az árvizek által fenyegetett lakossági területek védelmére irányul, 60 ezer háztartás biztonságát garantálva. David Cameron brit miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy a támogatás 1 milliárd font gazdasági haszonnal fog járni. A szakértők szerint minden font, amit a kormány az árvízvédelemre fordít, később nyolc font hasznot fog hozni az Egyesült Királyság számára. Azonban a kabinet szerintük nem támogatja megfelelő mértékben az árvízvédelmet, és nincsen tisztában azzal, hogy a klímaváltozás hatására kialakuló árvizek mekkora fenyegetést jelentenek a gazdaság és a lakosság számára.  A kormány ennek ellenére az elmúlt két évben 294 árvízvédelmi projektet törölt, valamint 2013-ban 12%-kal kevesebbet fog költeni az árvízvédelem támogatására, mint 2008-ban.
 
Az angliai Tewkesbury egy júliusi árvíz után 2012-ben (Forrás: pictures.metro.co.uk)
 
Az Európai Unió harccsoportjának Közös Biztossága, amely a többnemzeti európai haderő irányító testülete, Madridban ült össze éves találkozójuk alkalmával. A találkozóra a Nemzeti Védelmi Felsőfokú Stratégiai Tanulmányok Központjában került sor, a részt vevő államok – Németország, Belgium, Spanyolország, Luxemburg, Franciaország - vezérkari főnökeinek és külügyi államtitkárainak részvételével. Spanyolországot Fernando García Sánchez tábornok és Santiago Cabanas Ansorena a külügyekért, globális és multilaterális kapcsolatokért és biztonságért felelős államtitkár képviselte. A Bizottság felülvizsgálta a Harccsoport 2012-es tevékenységét, különös tekintettel az afganisztáni misszióra, amelyhez egy főhadiszállás felállításával és a félévente kiküldött kontingenssel járulnak hozzá. Az ülésen megvitatták és jóváhagyták a Harccsoport 2013-as évre vonatkozó költségvetését és cselekvési tervét, valamint megtárgyalták Lengyelország integrációjának folytatását, amely ország képviselői szintén részt vettek az ülésen. A haderő a francia-német dandár 1993-as megalakulásán alapszik, amelyhez Spanyolország, Luxemburg és Belgium már az alapítás évében csatlakozott. 1994-re „rendelkezésre állónak” nyilvánították a NATO és az EU számára, majd 2002-ben elnyerték az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének Gyorsreagáló Hadtest minősítését. 2011-től kezdve Lengyelországot hivatalosan is jelöltnek ismerték el. Az idei tárgyalások értelmében a lengyel fél 2013-tól kezdve fokozatosan növeli jelenlétét és hozzájárulását a Harccsoporthoz a 2016-os teljes integrációig.
 
A Közös Bizottság 2012-es madridi ülése (Forrás: defensa.gob.es)
 
Több tucat iraki vesztette életét különböző merényletekben és támadásokban, amelyeket főleg síiták ellen követtek el a hét folyamán. Kedden tizenketten meghaltak és ötvenen megsebesültek Bagdadban, amikor egy autóba rejtett pokolgép felrobbant egy síita kegyhely közelében. Csütörtökön szintén síita zarándokokat ért robbantásos merénylet Hilla városa közelében, ahol 26 iraki meghalt és 85 zarándok megsebesült. Az áldozatok között két nő, három gyermek és két orvos is volt. Az iraki biztonsági erők tagjai a támadást követően lezárták a környéket és a városban ellenőrző pontokat állítottak fel. Csütörtökön a síiták szent városában, Karbalában is felrobbantottak egy autóba rejtett bombát, ami öt iraki életét követelte, és tizenhármat megsebesített. A biztonsági erők lezárták az óvárosba vezető utakat, ahol Husszein Imám sírja található, aki a síiták legtiszteltebb imámja volt. Minden évben síita zarándokok milliói érkeznek november végén az Imám sírjához az Asúra időszakában, amit a szunnita lázadók merényleteikkel kívánnak megzavarni és akadályozni. A civilek mellett leendő iraki katonákat is támadás ért, miközben Észak-Irakból Bagdadba tartottak orvosi vizsgálatokra. A felszerelni készülő irakiak közül húszat elraboltak az ismeretlen fegyveresek, akik Anbar tartomány felé menekültek a túszokkal. A hadsereg negyedik hadosztályának ezredese megerősítette az emberrablást, de részleteket nem árult el az incidensről. Novemberben jelentősen nőtt az iraki áldozatok száma az októberi adatokhoz képest. A merényletekben és támadásokban összesen 166 iraki vesztette életét, akik között 101 civil, 35 rendőr és 30 katona volt, valamint 252 ember megsebesült a hónap folyamán.
 
A dél-iraki Hilla városában 26 ember vesztette életét, amikor több robbantásos merényletet hajtottak végre síita célpontok ellen. (Forrás: gulfnews.com)
 
December 1-én Kuvaitban parlamenti választásokat tartottak. A voksolás előtti este több ezren vonultak a főváros utcáira, hogy az első, a kormány által engedélyezett tüntetésen az új választási szabályok (amelyek szerint például egy személy csak egy, nem pedig az eddigi négy képviselőre szavazhat) ellen demonstráljanak. A szervezők önkénteseket küldtek, hogy vigyázzanak arra, hogy a résztvevők ne szólaljanak fel az emír ellen. A rendőrség ismét nagy erőkkel volt jelen, de ezúttal nem avatkozott be.
Az ellenzék egységesen döntött a szavazás bojkottálása mellett. A résztvevők aránya ennek következtében alacsony volt: az információs minisztérium szerint 40,3%, az ellenzék szerint 26,7%. E miatt az ellenzék vezetői a választást alkotmányellenesnek minősítették, és felszólították al-Szabah emírt a vitatott törvényrészek módosítására. Ezen kívül az utcai megmozdulások folytatását is bejelentették. Az 50 képviselői helyből 17-et a síita kisebbség tagjai szerezték meg, majdnem megduplázva előző eredményüket. A szunnita iszlamisták csak négy helyet kaptak meg, ami jelentős gyengülésüket mutatja, mivel a februári választásokon még 23 képviselőjük volt. Egy képviselőt küld a három legnagyobb beduin törzs, a többi helyen kisebb törzsek osztozhatnak.
 
Választás Kuvaitban. (Forrás: gulfnews.com)
 
Az izraeli Védelmi Minisztérium és az azzal együttműködő amerikai hivatal (Missile Defence Agency) elvégezte az első kísérletet a közösen kifejlesztett Varázspálca (Magic Wand) nevű rakétaelhárító rendszeren. Az izraeliek által Dávid parittyának nevezett rendszert a Libanonból indított Hezbollah rakéták megsemmisítésére tervezték. Egy darab elfogó rakéta 1 millió dollárba kerül. A Varázspálca a Rafael fegyverkutatási és fejlesztési cég, valamint a Raytheon védelmi eszközöket gyártó amerikai vállalat közös fejlesztése. Izrael arra számít, hogy az új rendszer áll majd az ország légvédelmének középpontjában és megoldást nyújt a különböző rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal, a cirkáló lövedékekkel és a nagy űrméretű rakétákkal szemben. Az izraeli védelmi tisztviselők által 2011 májusában tett becslés szerint a Varázspálca 2014-re válik működőképessé. „Izrael világelső ezen a téren, köszönhetően az izraeli védelmi iparnak és fejlesztőinek” – nyilatkozta az izraeli védelmi miniszter, Ehuk Barak és gratulált a fejlesztésben közreműködő mérnököknek.
 
Az elmúlt héten a Földközi-tenger nyugati felén Gibraltár térségében újabb gyakorlatot tartottak a Brit Királyi Haditengerészet HMS Illustrious helikopterhordozóhoz tartozó helikopterei. Ebben az évben immár második alkalommal került tesztelés alá az Apache harci helikopter fegyverrendszere. A gyakorlat célja a Hellfire rakétával történő fegyvertesztelés, valamint a pilóták képességeinek növelése volt. Jelenleg a Hellfire rakéta az egyik legnagyobb harci értékkel bíró fegyverrendszer a világon. Az Apache szárnyaira akár 16 rakéta is felszerelhető négyes oszlopokban. A helikopter minimum 2,5, maximum 8 kilométeres távolságból képes a rakétát pontosan célba juttatni. A rakéta sebessége eléri az 1,3 Mach sebességet, ami a hangsebesség majdnem másfélszerese, ami alatt a rakéta 425 métert tesz meg másodpercenként. A rakétát a helikopter orrába felszerelt radarreflektor kíséri a célra. A Hellfire már hírnevet szerzett Afganisztánban, illetve a tavalyi líbiai felkelés során. A gyakorlat bebizonyította, hogy a Brit Királyi Haditengerészet szolgálatában álló átalakított hordozó megtérülő befektetés volt Nagy-Britannia számára.
 
Brit fegyvertesztelés a Gibraltári-szorosnál (Forrás: bfbs.com)
 
A múlt héten kezdte meg segélyező munkálatait a UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees, Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztossága) Afganisztánban. A téli időszak beköszöntével az elszigetelt helyeken élők életkörülményeit az időjárás rendkívül megnehezíti. Körülbelül negyed millió ember szorul támogatásra; főként a Pakisztánból és Iránból visszatelepülők, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők, akik a konfliktusok miatt voltak kénytelenek nehezen megközelíthető helyekre költözni. A probléma fő forrását az évszakra jellemző fagypont alatti hőmérséklet jelenti (akár mínusz 26 Celsius fokig is csökkenhet), mely tekintetben a nők és gyermekek, illetve az idősek és a fogyatékkal élők a legveszélyeztetettebbek. A segélyek sátrak, üzemanyag, szőnyegek, lámpák, kannák, konyhai készletek, szappanok és meleg ruhák formájában kerülnek a szükségben lévőkhöz. Afganisztánban közel 460 000 fő kényszerült elhagyni otthonát; a legtöbben a déli tartományokból (137 000 fő), ezt követik a nyugati (121. 527 fő) és a keleti (95.134 fő) területek.  A tartományokból elvándorló emberek kis, elszigetelt közösségekbe tömörülnek, rendkívül rossz körülmények között, szinte nyomorogva élnek. A UNHCR afganisztáni képviselője Dr. Peter Nicolaus nyilatkozatában ismertette a fenti adatokat, hozzátéve, hogy a segélyek java részre a leghátrányosabb csoportok és családok támogatására irányul.

 

 
Tél Afganisztánban (Forrás: pajhwok.com)
 
A Rianovosti orosz állami hírportál értesülése szerint az Orosz Haditengerészet már csak jövőre kaphatja meg az első, Yasen-osztályú tengeralattjáróját, a Severodvinsk-et. A hírt az Orosz Védelmi Minisztérium szóvivője jelentette be pénteken. „A hajó jelenleg még vizsgálatokon vesz részt. Nem gondolnám, hogy még ebben az évben hadrendbe állhat, arra csak 2013-ban kerülhet sor. Még különböző állapotfelmérő teszteket kell elvégeznie a Fehér-tengeren”, tájékoztatott a Védelmi Minisztérium magas rangú munkatársa, Andrei Vernigora. „Ezen felül a fővállalkozónak és az alvállalkozóknak is problémái akadtak a gyártás során, amelyek késedelmekhez vezetettek, így most mi is késésben vagyunk,” magyarázta Vernigora. Augusztusban a hajó készítője, a Sevmash arról tájékoztatott, hogy reményeik szerint 2012 végére át tudják adni a tengeralattjárót a Haditengerészetnek.
A héten a Severodvinsk tüzelési gyakorlaton vett részt, ahol a cirkálórakéták mellett egy szuperszonikus rakétát is kilőtt szárazföldi célpontra. A Severodvinsk az egyike azon nyolc Yasen-osztályú tengeralattjárónak, melyeket az Orosz Haditengerészetnek építenek. A gyártásukról 1993-ban állapodtak meg.
A többfeladatú tengeralattjárónak az elmerülés állapotában a vízkiszorítása 13800 tonna, emellett 119 méter hosszú, 31 csomós sebességre képes és 600 méter mélyre tud merülni. A hajó kilencvenfős személyzetéből harminckettő tiszti beosztású. A Severodvinsk fő fegyverzete a 3M55 „Oniks” és a 3M54 „Kalibr” (NATO kódnyelven „S-N-26” és „S-N-27”) cirkálórakéta, illetve rendelkezik még hagyományos torpedókkal, rakétatorpedókkal és aknákkal is.
 
A képen a Severodvinsk tengeralattjáró látható (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy a Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamai szerdán egy széles spektrumú gyakorlatot indítottak el, hogy teszteljék a közös légvédelmi hálózatuk képességeit. Alekszej Zolotuhin vezérezredes elmondta, hogy a gyakorlatokon részt vesznek Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Üzbegisztán és Ukrajna légvédelmi és légi egységei. A gyakorlatok lényege, hogy javítsák a FÁK államok együttműködési képességét a légtérvédelem, a potenciális rakétatámadások és légi fenyegetések korai előrejelzése és semlegesítése terén. Az egységeket az orosz légvédelmi erők Moszkván kívüli parancsnokságaiból koordinálják. Több mint 9000 személy, 130 különböző szintű irányítási pont, körülbelül 160 elektronikus hadviselésre specializálódott egység, valamint néhány száz repülőgép – beleértve az A-50 AWACS-ot – vesz részt a műveletben.
 
A gyakorlatokon részt vevő orosz MiG-29-esek (Forrás: en.rian.ru)
 
Ranjan Mathai, India külügyminisztere egy pénteki nukleáris biztonsági találkozón fejtette ki a nemzetközi közösség felé álláspontját az atomfegyverek biztonságosabb kezelését illetően. Véleménye szerint továbbra is az a prioritás, hogy ezek az eszközök semmiképp se kerülhessenek terroristák vagy nem állami szereplők kezébe. Hogy egy ilyen esetet elkerüljünk, a nemzetközi közösségnek csökkentenie kell annak kockázatát, hogy tiltott anyagok és technológiák kerüljenek terroristák kezébe. Az atomsorompó szabályaira rávilágítva Mathai hangsúlyozta, India már életbe léptetett egy sor hatékony törvényi és intézményi rendelkezést, melyek reményeik szerint mérsékelni fogják a terroristák mozgásterét ebben a kérdésben. A külügyminiszter szerint országa teljes mértékben megfelel a nemzetközi exportellenőrzési szabályoknak és felkészült, hogy az egyezmény teljes jogú tagjaként a többoldalú szabályokhoz is hozzájárulását adja. A kétnapos találkozót India szervezte az ENSZ Leszerelési Ügyek Hivatalával közösen. A workshop egybe esik India ENSZ BT elnökségével.
 
Ranjan Mathai, India külügyminisztere pénteken az atomfegyverek proliferációjának megakadályozása mellett szólalt fel. (Forrás: indianexpress.com)

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem