biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten 51. hét

2012 december 24. - 00:35 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 
Kurd csapatok kedden tüzet nyitottak az iraki hadsereg egyik helikopterére, miután egy Kirkuktól északra fekvő, etnikailag vegyes település felett haladt el. Anvar Othman, a kurd katonai ügyekért felelős miniszterhelyettes elmondta, hogy valóban tüzet nyitottak az iraki katonai helikopterre, amikor az a kurd csapatok felett elhaladt, valószínűleg felderítési céllal. A kurd tisztviselő hozzátette, hogy ez egy világos üzenet volt arról, hogy legközelebb keményebben lépnek fel. A provokációra még nem reagált az iraki központi kormányzat, de világosan látható, hogy a Bagdad és a kurdok közötti kapcsolat fokozatosan romlik. Egy hónappal ezelőtt az iraki kormány és a kurd regionális kormányzat is csapaterősítéseket hajtott végre a vitás területeken, ugyanis mindkét fél meg szeretné erősíteni pozícióit ebben az olajban gazdag vidéken. A Bagdad és Kurdisztán közötti növekvő ellentét jelenti a legnagyobb kihívást Irakban azóta, hogy az amerikai csapatok kivonultak, amellyel megszűnt a felkelők ellenállásának tárgya. Jelenleg főként etnikai és vallási ellentétek miatt magas az erőszakos cselekmények száma, ugyanis több szervezet célja, hogy tovább mérgesítsék az arab-kurd viszonyt.
 
Csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan döntött arról, hogy békefenntartókat fog küldeni Maliba. Az AFISMA („Afrikai vezetés alatti nemzetközi támogatási misszió Maliban”) név alatt futó küldetés időtartama egy évben lett meghatározva. A résztvevők fel lettek hatalmazva, hogy „minden szükséges eszközzel” küzdjenek a Mali északi részét elfoglaló iszlamista és tuareg lázadók ellen. A békefenntartóknak emellett segíteniük kell majd a központi kormányzatot, hogy megvédjék a polgári lakosságot. A határozat felszólítja a kormányt, hogy kezdeményezzen politikai párbeszédet és állítsa vissza az alkotmányos rendet az országban. Előreláthatóan 2013 áprilisában fogják tartani a parlamenti választásokat – szakértők szerint a klíma és az előkészületek miatt a katonai beavatkozás 2013 ősze előtt nem fog megtörténni.
Eközben a héten a mali lázadók két csoportja, az iszlamista Anszar Dine és a tuareg függetlenségi mozgalom, az MNLA (Nemzeti Mozgalom Azavad Felszabadításáért) fegyverszünetet kötött. Az északi területek elfoglalásában eleinte együttműködő rivális csoportok ez év júniusában kezdtek egymással harcolni, mivel a tuaregek közül sokan meg akarták tartani a mozgalmuk szekuláris, nemzeti jellegét.
 
William Burns, a helyettes külügyminiszter elismerte az amerikai külügyminisztérium hibáit Líbiában. Véleménye szerint a továbbiakban többet kell tenni azért, hogy az ilyen támadások ne történhessenek meg. „Bengáziban néhány nagyon fájdalmas leckét tanultunk,” nyilatkozta Burns csütörtökön a Szenátus Külügyi Bizottságának. „Már ezek szerint cselekszünk. Jobban kell csinálnunk”. A felelősséget vizsgáló bizottság beszámolója szerint a Külügyminisztérium szisztematikus kudarcai vezettek el a bengázii támadásig, amelyben négy amerikai vesztette életét, köztük a nagykövet is. A nem hivatalos jelentés a vezetésről és a menedzsment hiányosságairól számolt be a Külügyminisztérium vezető szintjeinél, valamint azt is hangsúlyozta, hogy Bengáziban a biztonság nem volt megfelelő. Az első két kongresszusi meghallgatáson Burns azt mondta, hogy a főnöke Hillary Clinton egy speciális felülvizsgálati fórum 29 javaslatát fogja a gyakorlatba átültetni. Clintonnak a tervek szerint vallomást kellett volna tennie a bizottságok előtt, de elájult és agyrázkódást szendevett. Az orvosok javaslatára pihen, de a törvényhozók még mindig hallani akarják a tanúvallomását.
 
A támadást, amelyben négy amerikai vesztett életét, kezdetben egy iszlámellenes videóval hozták kapcsolatba (Forrás: aljazeera.com)
 
December 16-án mutatta be a szerb vezetés azt a tervezetet, amelyben a koszovói szerb enklávék teljes körű területi és politikai autonómiáját határozták meg. A szerb többségű önkormányzatok, Strpce, Gracanica, Mitrovica, Leposavic, Zubin Potok és Zvecan vezetői írták alá a tervezetet, amellyel teljes önállóságot akarnak elérni a központi koszovói vezetéstől. Emellett a dokumentumban az is szerepel, hogy a kisebb szerb falvak különleges státust kapjanak. A szerb hatóságok kikötötték, hogy a tárgyalások kiindulópontja, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Az autonóm szerb helyhatóságok kizárólagos hatáskört követelnek az oktatás, az egészségügy, az igazságszolgáltatás, a belügy, a sport, a kultúra, a média, a környezetvédelem, a várostervezés, a mezőgazdaság, az erdészet, a bányászat, az energia, a távközlés, a kereskedelem, a gazdasági és a költségvetési politikák területén. Valamint azt is kikötötték a dokumentumban, hogy a koszovói szerb települések autonóm közössége közvetlenül együttműködhessen Belgráddal, hogy kiegészítő finanszírozást kaphassanak a szerb költségvetésből. Blerim Shala, a Szerbiával kapcsolatos tárgyalások koszovói megbízottja a dokumentumra reagálva úgy nyilatkozott, hogy a terv teljesen hibás és Pristina semmiféleképp nem hajlandó erről tárgyalni.
 
Ausztrália az Egyesült Államok védelmi kommunikációs eszközeit fogadhatja be egy, a 2013-as évre vonatkozó védelmi tervezet szerint. Az USA védelmi kommunikációs képességeinek telepítése az exmouth-i haditengerészeti állomást érintené, amely az ausztrál és az amerikai tengeralattjárókat is kiszolgálja. Az előzetes tervezet - amely a következő év fehér könyvének vázát alkotja - az Egyesült Államokat a legerősebb katonai hatalomként, Ausztrália biztonságának sarokköveként jellemzi, ugyanakkor ez az elkötelezettség nem akadályozza meg Canberrát abban, hogy szorosabb védelmi kapcsolatokat alakítson ki Pekinggel. A kiadott, de még befejezetlen és lényegi változtatásokra szoruló tervezet szerint a kormány nem gondolja azt, hogy választania kellene az USA által képviselt hosszú távú biztonsági szövetség és az egyre bővülő kínai gazdasági és biztonsági partnerség között, ugyanígy az említett hatalmaknak sem kell azt gondolniuk, hogy ilyen választásra kényszerülnének. Ugyanakkor Ausztrália a legnagyobb kihívásnak a stratégiai környezetét meghatározó Kína fokozódó katonai jelenlétét tartja. Így a tervezet a jövőben a jelentős technológiai és földrajzi előnyök birtokában is potenciális veszélyként számol egy külső, közvetlen támadás fenyegetésével. A dokumentum továbbá megerősíti 12 tengeralattjáró építését és az Adelaide kikötőbe történ telepítését, valamint fenntartja a jövő évre vonatkozóan a légierő számára a JSF vadászgépek beszerzési szándékát. A tervezet egy fejezetben foglalkozik az ausztrál csapatok afganisztáni és kelet-timori kivonásával, az ausztrál erők egyensúlyának helyreállításával is.
 
Szombat reggel három lengyel katona megsérült Afganisztánban, a keleti Ghazni tartományban. Az incidens egy rutin járőr közben történt a tartomány nyugati részében. A minisztérium azt nyilatkozta, hogy azonosítatlan „lázadók” tüzet nyitottak a katonákra, akik fedezékbe vonultak és megvédték magukat. Eközben a három sebesült férfit helikopterrel kimentették az övezetből és Ghazni város kórházába szállították, ahol lengyel orvosok viselik gondjukat. A katonákat a Parwan tartománybéli bagrami amerikai bázisra fogják szállítani. A sérültek családjait már értesítették az incidensről. Lengyel csapatok 2002 óta állomásoznak Afganisztánban. Néhány hónappal azután érkeztek a térségbe, hogy a tálib rezsim  novemberben elhagyni kényszerült Kabult, a  fővárost a súlyos amerikai támadások következményeként. Eddig 37 lengyel áldozata volt az afganisztáni szerepvállalásnak, köztük egy orvos. Lengyelország 2013 végére felhagy a harci feladatok ellátásával és csak kiképzéssel fog foglalkozni, mielőtt végleg elhagyja a térséget.
 
Lengyel katonák Afganisztánban. (Forrás: thenews.pl)
 
A dél-koreai - nem hivatalos - elnökválasztás december 19-i eredményei alapján Pak Gun Hjére a szavazatok 51,6 %-át, míg ellenfele Mun Dzse In emberi jogi aktivista, balközép beállítottságú politikus és frakciója 48 %-át szerezte meg. A néhai diktátor, Pak Csong Hi hatvanesztendős lányának személyében így először lehet női államfője Dél-Koreának. A politikai változás elemzők szerint enyhülést hozhat Dél- és Észak-Korea fagyos viszonyában. Pak győzelmét elismerte politikai ellenfele, és jelezte, elfogadja a választási eredményeket. Az új elnök 2013 februárjában iktatják be.
 
A dél-koreai elnökválasztáson győzedelmeskedő Pak Gun Hjére (Forrás: abcnews.go.com)
 
December 22-én, szombaton látott napvilágot a hír, hogy miután Mario Monti olasz miniszterelnök és kormánya lemondott, a köztársasági elnök feloszlatta a parlamentet. Monti december 21-én tett bejelentésében tudatta lemondását, mivel Silvio Berlusconi, volt miniszterelnök pártja megvonta bizalmát a kabinettől. A miniszterelnökként 13 hónapot tevékenykedő Monti esetleges választásokon történő indulásáról egyelőre nincsenek információk. A közgazdászprofesszor képesítéssel rendelkező volt miniszterelnök - szakértői kormányával egyetemben - arra kapott felhatalmazást, hogy megoldást találjon a gazdasági válság által sújtott Olaszország problémáira. A recesszióból való kilábalást szigorú takarékosság és adópolitika jellemezte, ami a kezdeti időszakban megnyugtatta a pénzpiacokat, de markáns változásokat ezek az intézkedések sem tudtak elérni. Giorgio Napolitani elnök a pártok vezetőivel folytatott párbeszéd után írta alá a parlament feloszlatásáról szóló dekrétumot. A Monti-kormány azonban a 2013. február 24-25-én esedékes parlamenti választásokig ügyvezetőként továbbra is hivatalban marad.  
 
A Rianovosti orosz állami hírportál információi szerint az Orosz Védelmi Minisztérium és az Irkut repülőgépgyártó cég megegyezett, hogy 2016-ig újabb harminc SU-30SM típusú többfeladatú harci repülőgépet ad át az Orosz Légierőnek. Az első harminc repülőgépről szóló szerződést a két fél márciusban írta alá. A szállítások már november 22-én megkezdődtek két SU-30SM géppel. Az új megállapodás értelmében az Irkut cég további harminc azonos típusú repülőgépet fog építeni 2016-ig a Védelmi Minisztérium számára. Az SU-30SM a legújabb fejlesztésű tagja a kétüléses SU-30-as harci repülőgép családnak, amely típus a már hosszú ideje szolgálatban lévő együléses Sukhoi SU-27 továbbfejlesztése. Az SU-27-es típus egyébként az Orosz Légierő egyik alappillére.
Az SU-30SM típusú repülőgép továbbfejlesztett radarral, kommunikációs berendezésekkel, „barát vagy ellenség” azonosító rendszerrel rendelkezik, illetve új katapultülésekkel és fegyverekkel szerelték fel. A típuson helyet kaptak még olyan speciális berendezések, amelyekkel szabályozni lehet a fúvókák állását, valamint új fejlesztés az elülső (úgynevezett „kacsa”) szárnyak kialakítása is.
 
Az orosz Északi Flotta egyik haditengerészeti alkalmi harci köteléke szerdán elhagyta szeveromorszki bázisát és Afrika Szarva felé vette az irányt, hogy egy új kalózkodás elleni küldetésen vegyen részt – adta közzé a Védelmi Minisztérium. A kötelékben a Szeveromorszk tengeralattjáró-elhárító hajó, az Altai mentő-vontatóhajó és a Dubna tanker vesz részt, kiegészülve a haditengerészet gyalogsági alegységeivel. Az egység a Földközi-tengeren, valamint a Szuezi-csatornán keresztül tervezi elérni az érintett területet, hogy kisegítse az orosz Csendes-óceáni Flotta kötelékét, amely már november óta részt vesz egy kalózellenes műveletben. Ezt megelőzően a Balti Flotta köteléke kedden vitorlát bontott a Földközi-tenger keleti részén, ahol a Fekete-tengeri Flotta csatahajóinak fog támogatást nyújtani. A Balti Flotta köteléke a Jaroszlav Mudrij fregattot, a partraszálló Kalinyingrád és Alekszander Sabalin hajókat, egy SB-921-es mentő-vontatóhajót, valamint a Lena tankert fogalalja magában. Oroszország egy haditengerészeti harci köteléket tart az Ádeni-öbölnél, hogy Szomália partjainál semlegesítse a kalóztámadásokat.  Az orosz csatahajók 2008 óta több száz kereskedelmi hajót kísértek már át az említett partszakaszokon, garantálva azok biztonságát.
 
Az új kalóz-elhárító misszióban részt vevő Szeveromorszk tengeralattjáró-elhárító hajó (Forrás: en.rian.ru)
 
A Spanyol miniszterelnök szombaton kifejezte abbéli szándékát, hogy csapatai a 2014-ig beütemezett külföldi erők kivonása után is Afganisztánban maradnának. Mariano Rajoy Kabulban tett előre nem bejelentett látogatásán ajánlotta fel, hogy Spanyolország a továbbiakban is segítségére kíván lenni az afgán népnek, ahogy azt az elmúlt tíz évben is tette Badghis és Herat tartományokban. Hamid Karzai, Afganisztán miniszterelnöke számára a tárgyalás alkalmával világossá tették azokat a területeket, ahova a spanyolok befektetnének. Ilyen a napenergiával kinyert villamos áram termelése, a rehabilitáció, a víz ágazatai és a vasútvonalak kiépítése. A 2014-es év Afganisztán számára a választások miatt is kiemelt jelentőségű, mellyel kapcsolatban Karzai úgy nyilatkozott, hogy a kormány mindent meg fog tenni a biztonság fenntartásáért, ám azt nem gondolja, hogy az ország területén maradó külföldi csapatokat a nép a kritikus év után is tolerálni fogja. Ettől függetlenül az elnök örömét fejezte ki a spanyol együttműködés jövőbeli kilátásaival kapcsolatban. (Spanyolország 1605 fő katonával szolgálja az ISAF missziót, eddig 34-en vesztették életüket az afganisztáni hadműveleti területen.)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem