biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 1. hét

2013 január 07. - 20:47 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Benjamin Netanjahu vasárnap bejelentette, hogy a Golán Fennsíkon is biztonsági kerítést akar építeni, mint ahogyan egyiptomi határán is elkezdte. A miniszterelnök szerint a szíriai rezsim instabil, kémiai fegyverei fenyegetést jelentenek Izraelre nézve, ha azokat megszerzik a „globális dzsihád erői.” A kerítés előreláthatólag 70km hosszú lesz. Korábban a héten lezárult az egyiptomi, öt méter magas, katonai megfigyelő eszközökkel ellátott biztonsági kerítés építésének első fázisa.  Ez a szíriaival ellentétben nem csak a radikális iszlamisták, hanem az Afrika egyéb részeiről érkező bevándorlókat is meg hivatott állítani – az utóbbi években 60 ezren léptek izraeli földre ezen a határon keresztül.
 
Kerítés az egyiptomi-izraeli határon. (Forrás: aljazeera.com)
 
A felszerelések hazaszállításával kezdődött meg az ausztrál visszavonulás Afganisztánból. Michael Crane, az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) közel-keleti parancsnoka szerint 2013-ban közel 1500 fő szárazföldi, haditengerészeti és légierős személyzet hagyja majd el Afganisztánt. Crane szerint az ausztrál erők fókusza kevésbé az afgánokra, inkább a kivonási helyzetre irányul majd, ugyanakkor a főerők kivonásának időpontja felől még nem született döntés, az nagyban függ a többi ISAF partnertől is. A misszióhoz már nem szükséges felszerelések hazajuttatása jelenleg is folyamatban van, így azoknak a kétéltű ausztrál könnyű páncélozott harcjárműveknek (ASLAV) a hazaszállítása is, amelyek feladata az újjáépítésen dolgozó csapatok kísérete volt. A járművek felszerelését és működését Dubaiban ellenőrzik. Az ADF, nyilatkozata szerint, szeretné elkerülni a kivonulással járó „forgalmi dugót”, ezért kezdi el hamarabb hazaszállítani a mozdítható felszereléseket. A nagy értékkel bíró fegyvereket légi úton szállítják majd, míg a kisebb kockázatú harci eszközöket szárazföldi útvonalon, valószínűleg Pakisztán irányában juttatják haza. A különleges erők kivételével a legtöbb Oruzgan tartományban állomásozó ausztrál csapat már felhagyott a járőrözéssel és a Tarin Kowt központú bázisra korlátozzák tevékenységüket.
 
Egy ausztrál ASLAV jármű járőrözés közben Kelet-Afganisztánban (Forrás: theaustralian.com)
 
Pedro Morenés spanyol védelmi miniszter a Kongresszus előtt tartott beszédében értékelte a spanyol fegyveres erők külföldi missziókban nyújtott teljesítményét a 2012-es évben. 1989 óta mintegy 133 000 katona szolgált spanyol területeken kívül, a tavalyi év során 6839-en hét különböző hadszíntéren. A Védelmi Minisztérium 766,8 millió eurót költött a missziókra. Az afganisztáni Badghis tartományban 1406 katona állomásozott, amely 443 millió eurót emésztett fel. Morenés pozitívan értékelte az ottani tevékenységüket, majd hozzátette, a spanyol kormány jelenleg is vizsgálja egy 2014 után is működő tanácsadó, mentoráló és kiképzőmisszió felállítását, amely a szövetséges csapatok kivonulása után segítené az afgán biztonsági erők létfontosságú képességeinek fejlesztését. Az Atalanta-művelet, amely spanyol vezetés alatt folyik Pedro García de Pareces ellentengernagy parancsnoksága alatt, éves költsége 139 millió euró volt és 1200 katona vett benne részt. A térségbeli nemzetközi erőfeszítés célja, hogy megvédje a Szomáliába humanitárius segélyt szállító hajókat, az Afrikai Unió szomáliai missziója (AMISOM) által útnak indított szállítmányokat, valamint az Ádeni-öbölben és a Szomália-medencében közlekedő egyéb veszélyeztetett hajókat, illetve megakadályozza és megzavarja a kalóztevékenységeket és elfogja azok elkövetőit.  Spanyolország 2006 óta vesz részt az ENSZ libanoni műveletében, jelenleg 661 katonával látnak el békefenntartói feladatokat az Izraellel szomszédos határszakaszon. A költségvetési megszorítások miatt folyamatosan csökkentik erőiket a térségben, a tervek szerint idén mintegy 50%-kal. A bosznia-hercegovinai Eufor Althea-műveletben és az Európai Unió Szomáliai missziójában (EUTM Somalia) a kis létszámú spanyol kontingens kiképzőfeladatokat látott el. A védelmi miniszter az elmondottakat összegezve kijelentette, hogy a nehéz gazdasági helyzet ellenére Spanyolországnak sikerült maradéktalanul teljesítenie nemzetközi kötelezettségeit és nemzeti érdekeinek védelmét, amely a spanyol katonák odaadó munkája nélkül nem sikerülhetett volna.
 
Éles kontraszt: spanyol katonák és fürdőző civilek a libanoni tengerparton (Forrás: militaryphotos.net)
 
Sztanelija Karadzsova a bulgáriai Burgasz üdülőhely nyomozó osztályának vezetője, január 3-án, csütörtökön jelentette be, hogy azonosították a tavaly júliusban elkövetett burgaszi repülőtéri terrortámadás végrehajtójának egyik tettestársát. A bűnüldöző hatóság információi alapján feltehetőleg hárman követték el a hat halálos áldozatot és harminc izraeli sebesültet követelő merényletet. A folyamatban lévő nyomozás érdekeire hivatkozva a körözött férfi nevét és állampolgárságát nem közölték, de Karadzsova hozzátette: származási országából már hat éve eltűnt. A Jacques Philippe Martin álnéven azonosított elkövető, majd segítője Ralf William Ricco és harmadik társuk szintén hamis adatokat használt személyazonosságuk elfedése céljából. A hamis okmányok alapján mindhárman az egyesült államokbeli Michigan államból származtak, és Bulgáriában feltűnés nélkül, szerény körülmények között töltötték idejüket, ami arra utalhat, hogy azonos megbízó által kiképzett személyekről lehet szó. Izrael a libanoni székhelyű - Irán által támogatott - Hezbollah síita szervezetet vádolja a terrorista akció elkövetésével.
 
A franciaországi Bayonne-ban szintén január 3-án, csütörtökön bejelentette feloszlását a Batasuna baszk függetlenségi párt, amit Spanyolországban ugyan korábban betiltottak, északi szomszédjánál csütörtökig még működött. A baszk függetlenségi mozgalom fegyveres - hivatalosan terrorista szervezet - szárnya az ETA politikai képviselete szűnt meg így 2013-ban. A tavalyi év folyamán az ETA bejelentette: bizonyos feltételek teljesülése mellett kész kompromisszumos megoldást találni a francia, illetve spanyol kormánnyal. A spanyol döntéshozók elutasították a fegyverletételről szóló ETA javaslatot. Maite Goyenetxe a megszűnt párt szóvivője azonban hangsúlyozta: kitartanak a független Baszkföld (Euskal Herria) megteremtése mellett, ezt viszont nem fegyveres, hanem politikai úton kívánják elérni.
 
Baszkföld függetlenségét követelők egyik falfestménye (Forrás: france24.com)
 
A pristinai Express újság január 5-i kiadásában – hivatalos forrásokra hivatkozva – közölte, hogy a koszovói vezetés elutasította annak lehetőségét, hogy Szerbia miniszterelnöke, Tomislav Nikolic az ortodox karácsony ünnepén az országba látogathasson. Hajredin Kuci miniszterelnök-helyettes úgy nyilatkozott, hogy csak abban az esetben lehetséges Nikolic látogatása, ha Szerbia megengedi koszovói politikusok látogatását a dél-szerbiai albán településekre. A szerb miniszterelnök január 4-én intézett felhívást az Európai Unió rendészeti és igazságügyi missziójához (EULEX), hogy tegye lehetővé Koszovóba utazását, az viszont a helyi hatóságokra ruházta a hatáskört. A két ország közti feszültséget az is tetézi, hogy Belgrád el akarja távolíttatni azt az emlékművet, amelyet a Dél-Szerbiában élő albánok emeltek az 1999-2001 között elesett szabadságharcosok tiszteletére.
 
A brit királyi védelmi erők többnapos hadgyakorlatot Franciaország északi részén, Sisson városánál. A gyakorlat célja a jövő katonai kihívásainak leküzdése és a katonai erők szimulált és éles hadszíntéri tapasztalatának növelése és szinten tartása volt. A jövő katonai konfliktusai a városi hadviselés, valamint a modern vezetési és irányítási rendszerek ismerete és használata nélkül megoldhatatlan problémát jelentenek, mivel jelenleg napjaink háborúinak többsége városi hadszíntéren zajlik. A kiképzés helyszínéül egy külön erre a célra felépített város szolgált. A műveletek során gyakorolták a szárazföldi és a légi fegyvernemek közötti együttműködést. A kiképzésben részt vettek a Challenger 2-es brit nehéz harckocsi csoportok, a gépesített lövész alakulatok, valamint a modern Lynx felderítő és szállító helikopterek kötelékei. A szimuláció vezetését más NATO tagállam katonái is figyelemmel kísérték. A gyakorlat és annak kiértékelése segíti a harcászati vezetési szint teljesítményének növelését, és akár közvetlenül is segíthetik az afganisztáni műveletek sikerességét is.
 
A képen látható a brit Challenger 2-es harci bevetés közben (Forrás: img.photobucket.com)
 
Az Orosz Védelmi Minisztérium sajtóirodájának tájékoztatása szerint a haditengerészet nagyszabású gyakorlatokba fog kezdeni január végén a Földközi- és Fekete-tengeren az Északi-, a Balti-, a Fekete-tengeri és a Csendes-óceáni flották hadihajóinak bevonásával. A gyakorlatok célja az összhang fejlesztése a flottán belül, hiszen ennek elemei általában egymástól távol tevékenykednek. Az elmúlt évtizedekben nem volt ehhez fogható hadgyakorlat, így ennek jelentősége megkérdőjelezhetetlen.
Az esemény az Orosz Fegyveres Erők 2013-as katonai kiképző tervével párhuzamosan fog haladni, melynek célja, hogy változatos körülmények között, Oroszországon kívül, átfogóan teszteljék és begyakorolják az orosz erők többfunkciós alkalmazását. A tervek szerint olyan műveleteket is szimulálni fognak, amelyekben tengerészgyalogosokat és ejtőernyős csapatokat különböző kétéltű járművekkel kell kimenteni a meglehetősen durva észak-kaukázusi partvonalról. Ezek a gyakorlatok a Haditengerészet legénységének is fontos tapasztalatokkal szolgálnak majd. Az Orosz Haditengerészet érintett kötelékei már a kijelölt gyakorlási zónájuk felé tartanak.
 
Az orosz Balti Flotta szóvivője szombaton adta hírül, hogy Oroszország és Svédország haditengerészeti egységei közös tengeralattjáró mentési gyakorlatokat fognak végrehajtani. Vlagyimir Matvejev másodkapitány elmondása szerint, a 2013-as év során kivitelezésre kerülő gyakorlatot a Balti flotta kutató-mentő hadosztályának szakértői a svéd haditengerészeti specialistákkal együttesen hajtják majd végre. A két fél együttműködését az a megállapodás vetítette előre, melyet múlt év októberében a balti-tengeri flottánál szolgáló Viktor Kravhuk altengernagy és a svéd haditengerészeti parancsnok Jan Thörnqvist írt alá. A gyakorlatok során – távirányítással működtetett tengeralattjárók bevetésével– feltárnak, illetve kimentenek egy tengerfenékre süllyedt tengeralattjárót és annak személyzetét.
 
Az orosz-svéd haditengerészeti gyakorlatok során tengeralattjáró mentő akciókra is sor kerül (Forrás: en.rian.ru)
 
Az Afgán Nők Hálózata (AWN – Afghan Women Network) január 5-én konferenciát tartott, ahol az elmúlt tíz év eredményeit összegezték. A találkozón kormányzati tisztviselők is jelen voltak, többek között Muzhgan Mustafawi, a női ügyekért felelős miniszter helyettese, aki elismerését fejezte ki a minisztérium felé. Tevékenységüknek köszönhetően a nők elleni erőszak csökkenni kezdett, de további erőfeszítésekre van szükség, hogy az erőszak táptalaját adó írástudatlanságot, szegénységet, háborúskodást és a nőket megszégyenítő társadalmi hagyományok terjedését megfékezzék. Mustafawi beszédében hangsúlyozta: a kártékony társadalmi hagyományokat csak az egyének szintjén létrejövő változásokkal lehet leépíteni. A Legfőbb Államügyészi Irodától a Nők Elleni Erőszak Főosztály vezetője, Qudisia Naizi is felszólalt a találkozón; elmondta, hogy a nők bántalmazása bevett gyakorlattá vált Afganisztánban. A problémák felismerését olyan gyakorlati lépések követték, mint a nők elleni erőszakot tiltó törvény bevezetése, valamint az ország hat övezetében létrehozott ügyészségek alapítása. Az AWN vezetője, Afifa Azim munkájukkal kapcsolatban a miniszterelnöknek címzett nyílt levélről számolt be, melyben számos bizonyítékot rögzítettek az országban folyó nőkkel szembeni erőszakos cselekményekről. A levél állítása szerint egyes tartományokban a nőket különböző okokból lefejezik, a családjuk szeme előtt végzik ki, istállókba zárják és szexuálisan bántalmazzák, melyek hatására még iskolába járni sem mernek. Az AWN a levélben arra kéri az elnököt, hogy a felderítő és bűnüldöző szervek vegyék komolyabban a nők elleni erőszak problémáját, továbbá reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a Legfelsőbb Bíróság női taggal fog kiegészülni és a Főügyészség elnökhelyetteseként is nőt üdvözölhetnek majd.
 
Afghan Women’s Network (Forrás: facebook.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem