biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 3. hét

2013 január 21. - 19:23 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 
2011. novemberi elfogása óta először idézték bíróság elé Moammer Kadhafi, néhai líbiai diktátor fiát, Szeif al-Iszlám Kadhafit. A zenteni bíróságon történő megjelenését azonban nem a 2011-es Moammer Kadhafi uralma ellen irányuló felkelés leverésének kísérletében játszott szerepe indokolta. A vádat a külvilággal történő törvénytelen kapcsolatfelvétel képezi, ami a líbiai hatóságok szerint sérti az ország nemzetbiztonsági érdekeit. Azonban nem csak a líbiai fővárostól 170 kilométerre délnyugatra található zenteni bíróságon emeltek vádat  a volt uralkodó fia ellen, hiszen a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC), emberiség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával még 2011 májusában adott ki körözést. Jelenleg jogi vita folyik az ICC és a líbiai kormány között arról, hol folytassák le a büntetőeljárást Szeif al-Iszlám Kadhafi ellen. A líbiai bíróságon most azért kell megjelennie, mert 2012. június 7-én, egy Zentenben tartott megbeszélésen a vádak alapján - nemzetbiztonsági érdekeket sértő – információt próbált kicserélni a Nemzetközi Büntetőbíróság küldöttségének tagjaival, akik azért utaztak az észak-afrikai országba, hogy találkozzanak Szeif al-Iszlámmal. A megbeszélés után a líbiai hatóságok azonnal őrizetbe vették a nemzetközi delegáció négy tagját, köztük Melinda Taylor ausztrál ügyvédet is, akit az ICC rendelt ki a Kadhafi-fiú védelmére. A vádak szerint az ügyvédnő egy tollba rejtett kamerát csempészett be, és olyan dokumentumokat próbált átadni a vádlottnak, ami biztonsági kockázattal bírhat az ország nemzetbiztonságára, illetve a külföldön élő líbiaiakra nézve. A zenteni bíróság május 2-ra napolta el a büntetőpert, mivel megfelelő időt szándékoznak biztosítani az ügyben érintett ICC küldöttség tagjainak az iratok tanulmányozására, és a védelem felállítására. A líbiai főügyészség továbbá közölte: befejezték a háborús bűnök ügyében indított vizsgálatokat, amivel kapcsolatban Szeif al-Iszlámnak egy későbbi időpontban kell bizonyítania ártatlanságát.
 
Egy ICC védőügyvéd szerint a zintáni tárgyalás célja az volt, hogy megfélemlítsék a Nemzetközi Büntetőbíróságot (Forrás: aljazeera.com)
 
Pénteken Jordánia fővárosában, Ammánban, és más városokban több ezren demonstráltak a január 23-án tartandó választások elhalasztását követelve. A Muszlim Testvériség felszólította Abdullah királyt, hogy adja át hatalmának egy részét egy szabadon választott parlamentnek. Hammam Szaid, a legnagyobb ellenzéki szervezet vezetője szerint „az emberek folytatni fogják a reformok követelését, amíg a rezsim rá nem jön, hogy nincs helye a késlekedésnek.” Szerinte csak azért tartanak választásokat az országban, hogy el lehessen mondani, Jordánia demokrácia – de emellett a szavazókörzeteket igazságtalanul osztották el, a miniszterelnököt a király nevezi ki, és ő dönt a kormány megalakításáról és feloszlatásáról. E hét szerdán a király bejelentette, nem kívánja módosítani az alkotmányt. Aktivisták arról számoltak be, hogy csalásra kell számítani a voksolásnál, például a szavazatok felvásárlása már megindult. A hatóságok eddig két képviselőt küldtek bíróság elé ilyen vádakkal januárban.
 
A brit Védelmi Minisztérium újabb katonai beruházási szerződést kötött 14 millió font értékben, derült ki január 16-án. Az összeget a Brit Királyi Légierő fegyverarzenáljának korszerűsítésére fordítják, az új típusú rakéták számát fogják növelni. A brit gyártmányú Brimstone méltón veszi fel a versenyt a világ legkorszerűbb fegyverrendszereivel. Ezt igazolja, hogy a Tornado típusú harci repülőgépeket ezzel a típussal látták el Afganisztánban és a líbiai légi műveletek során, a bevetések alatt pedig megbízhatóságuk és pontosságuk révén szereztek hírnevet. A rakétákat az Egyesült Királyságbeli Henlow, Bedfordshire, Lostock, és Bolton gyárakban készítik. A Dual Mode Seeker Brimstone (DMSB) jelenleg a Királyi Légierő egyik legmodernebb precíziós fegyvere, egyaránt felhasználható mozgó vagy statikus célok ellen, éjjel és nappal. Szakértők elmondásai szerint a fegyver gyártása tovább növeli a brit védelmi ipar fejlettségi szintjét. Egyre több Brimstone kerül Afganisztánba, mivel a közel-keleti brit légierő egységeinek leginkább erre van szükségük.
 
Brimstone rakéta műszaki ellenőrzés közben (Forrás: theaviationist.com)
 
Január 17-én, Brüsszelben újabb megállapodást kötött Szerbia és Koszovó, ezúttal a két ország közti határátkelőn átmenő forgalom vámjairól sikerült megegyeznie Ivica Dacic és Hashim Thaci miniszterelnököknek. Az Európai Unió közvetítésével ez volt a negyedik miniszterelnöki szintű találkozó Koszovó függetlenedése óta. Eddig a szabad mozgásról, az egyetemi diplomák kölcsönös elfogadásáról, a kereskedelemről és a regionális képviseletről sikerült megállapodni. Az új, ideiglenes egyezmény szerint a két ország közötti vámok az Európai Unió külön alapjába kerülnek, és onnan osztják szét az észak-koszovói önkormányzatoknak. A tárgyaláson szó esett még a Koszovó területén fennálló szerb működtetésű, párhuzamos intézmények kérdésének megoldásáról: a felek megegyeztek abban, hogy igyekeznek mindkettejük számára előnyös megoldást találni. Az ülés ideje alatt a koszovói nacionalista „Önrendelkezés” nevű mozgalom aktivistái tüntettek Catherine Ashton külügyi főképviselő irodája előtt. A tüntetők a tárgyalások megszakítását követelték arra hivatkozva, hogy Koszovónak nem szabadna Slobodan Milosevic szóvivőjével (Ivica Dacic) egy asztalhoz ülnie.
 
Montevideo rendezi meg a Béke és Együttműködés Dél-atlanti Zónájának (la Zona de Paz y Cooperación del Atlántico Sur, ZOPACAS) hetedik miniszteri csúcstalálkozóját, amelyen az Atlanti-óceán partjainál fekvő 24 dél-amerikai és afrikai ország vesz részt. A kezdeményezés célja a béke és biztonság elősegítése a térségben, erősítve ezzel a „Dél-Dél” kapcsolatokat. A csúcs fő témája a 2007-ben Angolában elfogadott Akcióterv mechanizmusának részletes kidolgozása lesz, amely a környezetvédelemmel, légi és tengeri biztonsággal, valamint a transznacionális szervezett bűnözéssel egyaránt foglalkozik. Ebben az évben is részt vesznek az eseményen az országok védelmi minisztériumainak képviselői, így nagy valószínűséggel a katonai jellegű együttműködés lehetőségei is felmerülnek. A két kontinens között szoros a védelmi jellegű együttműködés: Brazília több, katonai segítségnyújtásról szóló egyezményt írt alá a Zöld-foki Köztársasággal és Angolával, illetve egy rakéta közös megépítéséről szóló szerződést a Dél-Afrikai Köztársasággal, Uruguay pedig számos katonával járul hozzá az ENSZ Kongói missziójához (MUNOC). A ZOPACAS 1986-ban egy ENSZ Közgyűlési határozat révén jött létre többek között Argentína, Brazília, Uruguay, Angola, Kongó, Nigéria, Ghána és Gabon részvételével.
 
A kezdeményezésben részt vevő országok. (Forrás: defesanet.com.br)
 
Az amerikai hadseregben jelentősen megnőtt az öngyilkosságok száma:  2012-ben 349-en vetettek véget önkezűleg életüknek, ami negatív rekordnak számít, és messze meghaladja az Afganisztánban harcban elhunyt amerikai katonák számát (295 áldozat). Egyes szakértők szerint azonban ez a szám tovább fog emelkedni. „Ez egy járvány, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.” – mondta hétfőn Patty Murray szenátor. A katonai öngyilkosságok száma 2006-ban mutatott először látványos emelkedést, akkor 310-en lettek öngyilkosok. A tavalyi rekordszám meglepetésként érte a szakértőket, hiszen az Egyesült Államok katonai részvétele Irakban véget ért, valamint az afganisztáni háború befejezésén is dolgozik az Obama-adminisztráció. A Pentagon szerint igaz, hogy az öngyilkosságot elkövető katonák száma növekedett, de a halálesetek száma így sem éri el a civil lakosság körében elkövetett öngyilkosságok számát. „Legértékesebb szakmán belüli erőforrásaink az embereink. Elkötelezettek vagyunk népünk gondozásában, és ez magában foglalja azt, hogy mindent megteszünk, hogy csökkentsük az öngyilkosságot elkövető katonák számát.” – nyilatkozta Cynthia Smith, a Pentagon szóvivője.
 
Az Európai Unió 300-400 katonát szeretne Maliba küldeni kiképzési célokkal, melyből Lengyelország is kiveheti részét. Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter kihangsúlyozta, a lengyel katonák nem látnak majd el harci tevékenységet. Elmondta, hogy a misszió kapcsán a gyors beavatkozás az egyik legfontosabb tényező, mert az EU nem szeretne még egy „Jement” vagy „Afganisztánt”, ahol az iszlamista szélsőségesek könnyedén szervezkedhettek a nyugat elleni támadások kapcsán. Az EU külügyminiszterei egy brüsszeli, rendkívüli tanácskozás során bejelentették, hogy a Tanács elfogadta egy Európai Uniós Kiképző Misszió (EUTM Mali – European Union Training Mission) felállítását, ami tanácsadással és a helyi fegyveres erők katonai kiképzésével foglalkozik majd a helyi hatóságok kérésére. Az EU katonai szakértőinek egy csoportja pénteken repül az országba, hogy felmérjék a körülményeket a nyugat-afrikai országban, ahol a francia katonák – egyhetes ott tartózkodásuk óta - már fegyveres konfliktusba is keveredtek a helyi ellenállók egy csoportjával. Boguslaw Winid lengyel külügyminiszter-helyettes, aki részt vett a csütörtöki ülésen, azt nyilatkozta, hogy a Lengyelország az aktív nemzetközi együttműködés érdekében igyekszik segíteni a rend helyreállítását Maliban. „Nagyon fontos, hogy továbbra is tartsuk a kapcsolatot a helyi hatóságokkal és támogassuk az alkotmányos rend fenntartását.” Később a védelmi-minisztérium visszavonta azt az állítását, miszerint lengyel katonák is részt vennének a küldetésben, azonban egy nem hivatalos brüsszeli forrás alapján a Lengyel Rádió arról adott hírt, hogy mégis szerepet vállal az ország. A konfliktus csütörtökön teljesedett ki, miután francia katonák körbevették a három nappal korábban, ellenállók által elfoglalt Diabaly városát. „Ellenségeink jól felszerelt, jól kiképzett és nagyon elhatározott emberek.” – nyilatkozta egy magas rangú francia diplomata a Reutersnek. „Az első meglepetés az volt, hogy néhányan komolyan tartják a pozícióikat” – mondta, és hozzátette, hogy a hat napos francia bombázás alatt sokan elhagyták a város területét. A légicsapás célja az ellenséges offenzíva megállítása és a főváros, Bamakó elestének megelőzése volt. Franciaország 1400 főre növelte az országban tartózkodó katonák számát, hogy Mali északi részén is visszaszoríthassák a szélsőségeket.
 
Francia katona a helyi polgári lakosságnak integet egy páncélozott csapatszállító jármű tetejéről Markala város közelében, 2013. január 17-én. A francia katonák a Szervál hadműveletben vesznek részt, melynek célja a helyi fegyveres erők támogatása és az iszlamista szélsőséges csoportok visszaszorítása.(Forrás: thenews.pl)
 
Az éves ausztrál-brit külügyi és védelmi miniszteri találkozón (AUKMIN) aláírták a két ország közötti Védelmi és Biztonsági Együttműködési Szerződést. Az egyezmény aláírására január 18-án, pénteken került sor, az ausztráliai Perth városban, és a közös védelmi kooperáció több területét érintette: többek között a kiberbiztonságot, védelmi reformokat, az információcserét, az eszközfejlesztést, a kutatás-fejlesztést, illetve a katonai technológiát. A dokumentum elfogadását 18 hónapon keresztül zajló tárgyalások előzték meg. A találkozón Nagy-Britannia a NATO-val való szorosabb együttműködést hangsúlyozta, kiemelve annak fontosságát, hogy Ausztrália az afganisztáni szerepvállalásában szerzett tapasztalatait a csendes-óceáni térségben kamatoztassa. Phil Hammond, brit védelmi miniszter a szándéknyilatkozatként minősített dokumentum aláírását mérföldkőnek nevezte a két ország együttműködésének vonatkozásában. Az idei találkozó eredménye - mindkét költségvetési megszorításokkal küzdő országban –, hogy az elfogadott dokumentum hosszú távon megnyitja az utat a gazdaságilag előnyösebb beszerzések előtt. A britek főként a tengeralattjáró flotta bővítésében érdekeltek, valamint az ausztrál hadiflotta közelgő lecseréléséhez saját, új fejlesztésű hadihajóikat (Type-26-os fregattok) ajánlották megvásárlásra. Hammond látogatása során megtekintette a perth-i haditengerészeti bázist, ahol a két ország képviselői az ausztrál tengeralattjáró fejlesztési programról, illetve hajóépítési munkálatokról tárgyaltak. Mivel Ausztrália és az Egyesült Királyság is új fregattok gyártását tervezi a következő években, a két védelmi miniszter megegyezett a tervezést érintő közös munkában. Philip Hammond a szerződés aláírását követően elmondta, hogy a kooperációval országaik fegyveres erői sokkal hatékonyabban tudnak majd együtt dolgozni a közös műveletek végrehajtása során.
 
Philip Hammond és Stephen Smith védelmi miniszterek a szerződés aláírása közben az ausztráliai Perth-ben (Forrás: sbs.com)
 
Felmentette a bécsi bíróság Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák üzletembert a vadászgép beszerzésekhez köthető korrupciós vádak alól. A január 17-én, csütörtökön kihirdetett döntés értelmében a BAE Systems brit fegyverkonszern volt csehországi, magyarországi, illetve ausztriai tanácsadója ellen nem sikerült minden kétséget kizáró bizonyítékokat felvonultatni, így Mensdorff-Pouillyt nem találta bűnösnek a bíróság. A vádban szereplő 12,6 millió euró közép-és kelet-európai döntéshozók - titkos céghálózaton keresztüli – korrumpálását szolgálta Eurofighter, valamint Gripen vadászgépek eladása céljából. Az ügyészség azonban nem tudta bizonyítani a törvényellenes módon folytatott lobbi tevékenységet, így a számlákon folyó pénzösszegre figyeltek, ami az egyik vádpont tényállását, mint pénzmosás bűntette képezte. Egy másik vádpontban hamis bizonyítékok bemutatása miatt két hónap felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki Mensdorff-Pouillyra, de felmentették az osztrák vadászrepülőgép-beszerzéseket vizsgáló parlamenti bizottság előtt tett hamis tanúzás vádja alól. Stefan Apostol bíró szerint a vádlottnak kedvezett a nagy-britanniai tanúk tárgyalástó való távolmaradása, valamint a tény, hogy a szigetországban leállították a BAE és Mensdorff elleni eljárást. Mensdorff-Pouillyt azzal vádolták Nagy-Britanniában, hogy 2002. január 1. és 2008. december 31. között megvesztegetett közép-és kelet európai tisztviselőket, kormánytagokat és egyéb ügynökségek alkalmazottait. A BAE azonban nem sokkal a büntető eljárás kezdete után vádalkut kötött a brit hatóságokkal, aminek eredményeként megszüntették az eljárást az osztrák lobbista ellen. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen.
 
Az orosz Sevmash hajógyártó cég megkezdte a Vladimir Monomakh névre keresztelt, harmadik Borey osztályú (hivatalos néven Project 955) tengeralattjáró tesztjét. A negyedik generációs, ballisztikus rakéta hordozására is képes típus pénteken merült alá, a bonyolultabb, nyílt tengeri tesztek várhatóan nyáron kezdődnek meg. A Vladimir Monomakh a haditengerészet harmadik és egyben utolsó Borey osztályú tengeralattjárója. Fő fegyverzete a Bulava ballisztikus rakéta, amelyből tizenhatot tud a fedélzetén hordozni. A negyedik és az utána következő tengeralattjárók már „Project 955A” osztályú hajók lesznek, amelyek húsz rakéta hordozására lesznek képesek. Az első „Project 955A” már építés alatt áll.
A Vladimir Monomakh-ot már felszerelték a legújabb fejlesztésű lopakodó technikával is. Az Orosz Haditengerészet első Borey osztályú hajója, a Yuri Dolgoruky január 10-én állt szolgálatba, a második, az Alexander Nevsky névre keresztelt pedig jelenleg nyílt tengeri teszteléseken esik át, és várhatóan ebben az évben fog csatlakozni a flottához.
Tervek szerint a Haditengerészet nyolc darab Borey osztályú (ebbe beleszámítanak a „Project 955” és „995A” verziók is) tengeralattjárót fog üzemeltetni, amelyek építése 2020-ra fejeződik majd be.
 
 
A képen a Vladimir Monomakh tengeralattjáró látható (Forrás: en.rian.ru)
 
Az angol csapatok 2014 után is Afganisztánban maradnak, ám részletes stratégiát még nem dolgoztak ki. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője a téma kapcsán úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a brit kormányzat nem készít részletes stratégiát a csapatok kivonásáról és jövőbeni alkalmazásáról, azzal az eddig elért eredményeket teszik kockára. A Telegraph egy cikkében Jim Murphy árnyék-védelmi miniszter (a jelenlegi védelmi miniszter ellenzéki szakpolitikusa) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiképzőknek, tanácsadóknak, a közvetlen biztosításnak és a logisztikai támogatásnak a 2014-et követő időszakban is indokolt Afganisztánban maradnia. Véleménye szerint a „nem harcoló” alakulat kifejezés azt a benyomást kelti, hogy azok „veszélytől mentesek” is, ám ez téves gondolat. A csapatok továbbra is kockázatnak vannak kitéve, amely eszkalálódhat amint az átmenet folyamata gyorsulni kezd az országban. Murphy továbbá elmondta: ennél a stádiumnál a bizonytalanság elkerülhetetlen, de az már látható, hogy a brit csapatok a NATO csapatok kivonása után is jelen lesznek a térségben – valószínűleg még több évig. A minisztereket arra kérte, tegyenek konkrét lépéseket a visszavonás ütemezését illetően, továbbá alakítsanak ki stratégiát a belső támadások és az afgán erők kiképzésre hozzájárulva a politikai megbékéléshez, nem utolsó sorban pedig a fennmaradó brit alakulatok védelme érdekében.
 
Brit csapatok Afganisztánban (Forrás: presstv.ir)
 
Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes csütörtökön bejelentette, hogy az orosz ötödik-generációs Szuhoj T-50-es vadászgép prototípusa végrehajtotta első hosszú távú, 7000 kilométeres repülését. A vadászgép e táv alatt mindössze két helyen, Abakanban és Cseljabinszkben állt meg. A repülő három másik T-50-es prototípushoz csatlakozott a Zukovszkij reptéren, ahol az ütemterv szerint 2013 márciusától további repülési teszteken fog
megmérettetni. A T-50-es (úgy is ismeretes, mint a PAK-FA), első repülése 2010 januárjában volt, első nyilvános megjelenésére pedig a 2011-ben megrendezett Moszkvai Repülő Show-n került sor. Az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma 2015-re nyolc darab prototípus vadászrepülőgép tesztelését tervezi, így 2016-ban már elindulhat sorozatgyártásuk, s az orosz légierő magját képezhetik. Ezeket az ötödik-generációs, többcélú repülőgépeket a szibériai Komszomolszk-on-Amur gyárban állítják össze; különlegességük, hogy lopakodó technológiával, kiemelkedő manőverező képességgel rendelkeznek, ez utóbbiba beletartozik, hogy képes utánégető nélküli szuperszonikus repülési sebességet elérni.
 
Az orosz repülő-flotta magját képező Szuhoj T-50-es, ötödik generációs vadászgép (Forrás: en.rian.ru)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem