biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 6. hét

2013 február 11. - 00:00 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bírái felszólították Líbiát, hogy haladéktalanul adják át Abdullah al-Szenusszit, Moammer Kadhafi egykori hírszerző főnökét. Az írásbeli jelentés, amit csütörtökön tesznek közzé, tisztázza az aktuális jogi helyzetet Hága és a líbiai kormány között, ami saját maga szeretné elítélni Szenusszit. Az ICC azon emberiesség elleni bűncselekmények (gyilkosság és a tüntetők üldözése) miatt emelt vádat Szenusszi ellen, amelyeket a 2011-es, Kadhafi uralmát megdöntő forradalom idején követett el. „Líbia továbbra is köteles eleget tenni az átadási kérelemnek”, nyilatkozta a bíró. Később döntenek arról, hogy mi lesz, ha az észak-afrikai állam továbbra sem adja át a gyanúsítottat.  A bíróságnak megvan a hatalma, hogy az ügyet továbbadja az ENSZ Biztonsági Tanácsnak. „Az ICC elrendelte, hogy nem vezethetik az akasztófához al-Szenusszit, mielőtt elítélnék a bíróságon”, nyilatkozta Ben Emmerson, Szenusszi ügyvédje az ICC előtt. A bíróság megparancsolta Líbiának, biztosítsák, hogy Emmerson kapcsolatba léphessen ügyfelével. A hatóságok fogva tartják az egykori trónörököst, Kadhafi fiát is, akit szintén köröz a bíróság. Szeif al-Iszlám kirendelt védőjét három társával együtt egy hónapig fogva tartották, amikor megpróbálták meglátogatni ügyfelüket a börtönben.  Azóta a bírósági hivatalnokok és a védőügyvédek sem érintkezhettek Szeif al-Iszlámmal, illetve Szenusszival.
 
Szenusszi (jobbra) és Szeif al-Iszlám (balra) együtt követtek el bűncselekményeket a forradalom ideje alatt (Forrás: aljazeera.com)
 
Február 10-én, vasárnap Abdullah jordániai király a parlamenti nyitóbeszédében arról beszélt, hogy meg kell változtatni a választási törvényeket. A január 23-án megtartott voksolás előtt erre nem volt hajlandó, ami többek között az iszlamista ellenzék bojkottjához vezetett. A király beismerte, hogy „a választásokat nem ideális törvény alapján tartották meg,” és a továbbiakban egy konszenzust élvező, arányos reprezentációt lehetővé tevő törvényt kellene alkalmazni. Az ellenzék sokszor kritizálta, hogy a palesztin származású képviselők kevés helyet tudnak megszerezni, miközben a gyérebben lakott területeken élő királypárti törzsek túl sokat. Abdullah a következő napokban a kialakuló parlamenti frakciókkal el szeretné kezdeni a párbeszédet a leendő miniszterelnök személyével kapcsolatban.
 
Abdullah király beszédet tart. (Forrás: arabnews.com)
 
Február 5-én a bolgár belügyminiszter, Cvetan Cvetanov bejelentette, hogy a nyomozás szerint a 2012 júliusában történt burgaszi terrortámadás felelőse a Hezbollah palesztin szervezet katonai szárnya. A tavalyi öngyilkos merényletben hat ember halt meg, köztük öt izraeli turista. A két, kanadai és ausztrál útlevelekkel rendelkező gyanúsított feltehetően közvetlen kapcsolatban áll a Hezbollahhal. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nyilatkozatában egyértelműen a palesztin szervezetet tette felelőssé az ügyben és sürgette az európai államokat, hogy változtassanak a Hezbollahhal szemben tanúsított hozzáállásukon. A palesztin szervezet elutasította a vádakat, tagadták a merénylet elkövetését.
 
A tavalyi burgaszi merénylet volt az első sikeres terrortámadása a Hezbollahnak az 1980-as évek óta (Forrás: reuters.com)
 
Az Egyesült Államokban február 7-én, csütörtökön tartott szenátusi meghallgatáson Leon Panetta leköszönő amerikai védelmi miniszter kijelentette: a négy amerikai állampolgár – Chris Stevens nagykövet is a meggyilkoltak között volt – halálát okozó bengázi támadás túl gyorsan történt ahhoz, hogy az amerikai fegyveres erők idejében beavatkozhattak volna. A törvényhozás előtt miniszteri tisztségében utoljára megjelenő Panetta továbbá elmondta, az észak-afrikai országban diplomáciai, külképviseleti munkát ellátó amerikai állampolgárok biztonságának megőrzésére számos különböző forgatókönyv létezett, de a bengázi amerikai képviselet elleni támadásra nem készültek fel. Állítása szerint nem voltak a tragédiára utaló egyértelmű jelek vagy információk, és a Pentagon még hivatalban lévő vezetője elutasította azt a republikánus bírálatot, miszerint a kormány nem fordított elég figyelmet a diplomáciai védelem megvalósítására. A támadás két rajtaütésből állt, melyek között hat óra telt el. Az első agresszióra utaló tevékenységek után Panetta több katonai egységet is a térségbe rendelt, köztük egy Közép-Európában gyakorlatozó különleges műveleti csoportot, illetve Spanyolországban szolgálatot teljesítő tengerészgyalogosokat is. Állítása szerint nagy tűzerejű, a támadók megfékezésére alkalmas helikopterek, illetve repülőgépek nem tartózkodtak a térségben, a legközelebbi erőknek a felszállópályáktól a célállomásig teljesítendő 9-12 óra repülési idő nem tette lehetővé és indokolttá alkalmazásukat. Leon Panettát február 8-án, pénteken búcsúztatták tisztségéből. Helyére várhatóan a volt nebraskai republikánus szenátort, Chuck Hagelt nevezi ki Barack Obama amerikai elnök.
 
Leon Panetta leköszönő amerikai védelmi miniszter (Forrás: huffingtonpost.com)
 
Pedro Morénes spanyol védelmi miniszter Torrejón városában felavatta a NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központját (Combined Air Operation Center - CAOC). Az Észak-atlanti Tanács által 2011 júniusában elfogadott új parancsnoki struktúra a korábbi hét központot kettőre csökkentette: a Szövetség északi területeiért a németországi Uedem, míg déli területeiért a spanyolországi Torrejón városában található CAOC felel. Az új központ, amelynek irányításáért a németországi Ramstein városában található NATO Légi Parancsnokság felel, integrálja az egykori görög, olasz, portugál, spanyol és török Egyesített Légi Hadműveleti Központok képességeit. A CAOC-Torrejón alá tartozik egy légvédelmi és egy légi műveleti parancsnokság is. A központ működéséért 185 katona felel, akik közül 44 főt Spanyolország, 141 főtt pedig a NATO 15 más tagállama ad: Albánia, Bulgária, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Horvátország, Kanada, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovénia, Románia és Törökország.
 
Az Egyesített Légi Hadműveleti Központ felavatása. (Forrás: defensa.gob.es)
 
A spanyol rendőrség Valenciában letartóztatta Mohamed Echaabi marokkói férfit, akit iszlám terrorizmussal és terrorista bűncselekményekkel vádolnak. A helyi szervek állítása szerint a letartóztatott személy a Globális Dzsihád (Szent Háború) jegyében Spanyolországban és más európai országokban is merényletet készült elkövetni személyek és fontosabb objektumok ellen, amelyekhez a szükséges lőfegyver és robbanóanyag beszerzésére már lépéseket tett. Echaabi a rendőrség megítélése szerint a „magányos farkas” típusú elkövetők kategóriájába tartozik, akiket az interneten keresztül toboroznak és radikalizálnak az egyes terroristahálózatok. A profilozók szerint személyisége sok tekintetben hasonlít Mohamed Merah francia terroristáéhoz, aki 2012 márciusában több gyilkosságot követett el a franciaországi Toulouse-ban. Az ilyen típusú elkövetők annak érdekében, hogy leplezzék a radikális iszlámhoz való kötődésüket, ideiglenesen (a cél teljesítéséig) hajlamosak elhagyni vallási szokásaikat. Nem viselnek szakállat, nyugati ruhákat hordanak, dohányoznak és alkoholt isznak, valamint sertéshúst is esznek azért, hogy zavartalanul beépülhessenek a társadalomba. A támadások elkövetésének ezen új formája az Ayman al-Zawahiri irányítása alatt álló al-Kaidára jellemző.
 
A február 4-i héten elkészült a legújabb repülőgép-hordozó egyik parancsnoki hídja, melyet a Brit Királyi Haditengerészet 16 hét alatt gyártott le a portsmouthi kikötőben. Az összeszerelési munkálatokat, valamint a projekt kivitelezésének feladatait a brit BAE Systems katonai haditechnikai vállalat fogja végrehajtani a skóciai Rosyth-ban. A Haditengerészet 2014-re tervezi a 65000 tonna vízkiszorítású HMS Queen Elizabeth hordozó felavatását, valamint 2016-ra annak hadrendbe állítását. A beruházás kiadásai valószínűleg elérik majd a 3 milliárd fontot, miközben közel 10000 munkahelyet biztosít az Egyesült Királyság lakosai számára, főként a skóciai területeken. 2014-re ez a hordozó lesz a legmodernebb tengeri csapásmérő eszköz a világon. A tervek szerint a hajón a Brit Királyi Légierő 40 darab modern F-35 B Lightning II-es harci repülőgépe fog szolgálatot teljesíteni.
 
A Queen Elisabeth hordózó parancsnoki hídjának első útja, jelenleg még uszályon (Forrás: itv.com)
 
Samuel Locklear, az Egyesült Államok csendes-óceáni fegyveres erőinek (PACOM) főparancsnoka Ausztráliát „kritikus oszlopnak” nevezte az USA ázsiai stratégiájában. A szoros és történelmi szövetségesnek tartott Ausztrália Indiai-óceánra vonatkozó perspektíváját a térség szempontjából alapvető fontosságúnak minősítette az admirális, amelyet nem lehet elválasztani az ázsiai-csendes-óceáni régiótól. A két ország tavaly novemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államok Ausztráliába telepít egy nagyteljesítményű radar-és űrteleszkópot, valamint tárgyaltak a darwini tengerészeti állomásra kihelyezett amerikai tengeralattjárók számának növeléséről is. Az USA Ausztrália mellett Kínát is meghívta a 2014-ben, 20 másik nemzettel együttműködésében, a Hawaii szigetek térségébe tervezett, nagyszabású „Csendes-óceán Pereme” (RIMPAC) tengeri hadgyakorlatra. Locklear admirális szerint biztosítani kell Kína és az Egyesült Államok közötti erős párbeszédet gazdasági, politikai és katonai szinten is. Az együttműködés kialakítását, főként a térség jövőbeli biztonságát elősegítendő, a katasztrófa-és humanitárius válsághelyzetek kezelése szempontjából hangsúlyozta az amerikai fél, aki szerint a kooperáció egymás jobb megismerését és a bizalom kiépítését tenné lehetővé a közös és átfedő érdekek, mint például a kalózkodás elleni küzdelem, a tengeri kommunikációs kábelek védelme és a katasztrófahelyzetek kezelése esetében.
 

Az Egyesült Államok Csendes Óceáni fegyveres erőinek parancsnoka, Samuel Locklear admirális Canberrában, 2012-ben. (Forrás: theaustralian.com.au)
 
Ismét előzetes törvényhozási tervek kerültek az Egyesült Államok Kongresszusa elé a lengyel vízumkérdés kapcsán. „Itt az idő, hogy kiálljunk a lengyel szövetségeseink mellett és engedélyezzük a lengyel polgárok vízummentes belépését az Egyesült Államokba. Ez egy olyan kiváltság, amivel az utóbbi időben szinte az összes közeli demokratikus szövetségesünk élhetett.” – írta a republikánus párti Mark Kirk, Illinois állam szenátora a hivatalos honlapján. Kirk a törvénytervezetet a demokrata Mike Quigley képviselővel és a republikánus Aaron Shockkal együtt nyújtotta be. Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke 2011 májusában személyesen biztosította Lengyelországot a várható törvényjavaslat megszületéséről, miután 2010-ben Bronislaw Komorowskinak, a közép-európai ország köztársasági elnökének is ígéretet tett a vízumkövetelmények eltörléséről. Azonban a 2012. január végén megalkotott törvénytervezet még nem hozott eredményt. 2012 októberében a Lengyelországban tartózkodó amerikai nagykövet, Lee Feinstein azt nyilatkozta a rádióban, hogy az eredmény látszólagos elmaradása ellenére „Obama elnök nagyon elkötelezett a lengyelek vízumügyét illetően”. Közben a washingtoni lengyel nagykövet Ryszard Schneft azt nyilatkozta a lengyel hírügynökségnek (PAP – Polih Press Agency), hogy ő visszafogottan optimista az üggyel kapcsolatban. „Tudom, hogy ez egy igen hosszas és komplex folyamat, de ennek ellenére józan optimizmussal kezelem a helyzetet.” – mondta. „A legfőbb erőink az ország gazdasági sikereiben, a politikai stabilitásban és a nemzetközi politikában való aktív és hiteles részvételünkben nyilvánulnak meg.” – tette hozzá. A lengyel turisták látogatásával járó gazdasági előnyök mellett Lengyelország fontos szövetségese az Egyesült Államoknak és „jelentős szerepet játszik a NATO katonai misszióiban mind Európában, mind a Közel-Keleten, az afganisztáni szerepvállalással az élen.” – mondta Kirk szenátor.
 
 
Az orosz Aviasztar repülőgép-gyár kedden – február 5-én – bejelentette, hogy az Antonov An-124-100 Ruszlán stratégiai teherszállító repülőgép modernizációja hamarosan befejeződik. Az átalakítások a teljesítmény növelését, a megbízhatóság fokozását és szolgálati idő kitolását célozzák. A földfelszíni teszteket követően az ellenőrzés levegőben való gyakorlatokkal folytatódik. Az Aviasztar cég tájékoztatójában elmondta, hogy mindhárom Ruszlán repülőgép korszerűsítve lesz még a 2013-as évben. Egy Antonov An-124-100 típusú teherszállító repülőgép 120 tonnányi rakományt képes szállítani. Az ukrán Antonov tervezési hivatal december végén beszámolt arról, hogy a NATO folytatni kívánja az Antonov An-124 Ruszlán repülőgépek bérlését legkésőbb 2014. december 31-ig. A szövetség jelenleg hat darab An-124-100 típusú repülőgépet tart rendszerben: a 2006 óta működő SALIS (Stratégiai Légiszállítási Átmeneti Megoldás) program keretében, melyeket az ukrán Antonov állami vállalat és az orosz Volga-Dnyelr társaság biztosít. Tizennégy NATO tagország, továbbá két NATO partnerország (Finnország és Svédország) kötelezte el magát az An-124 használata mellett. 2006 márciusa óta az An-124-100-asok több mint 2100 repülést teljesítettek a SALIS program keretében, ezáltal megközelítőleg 120000 tonnányi katonai és polgári rakományt szállítottak a világ minden pontjára. A NATO afganisztáni csapatkivonásai alkalmával is jelentős szerep jut ennek a típusúnak.
 
A NATO tagországok körében is sikeres Antonov An-124-100 stratégiai nehéz rakományok szállítására alkalmas teherszállító repülőgép (Forrás: en.rian.ru)
 
Az Orosz Légierő katonai szállításért felelős szervezetének (Military Transport Aviation – MTA) Ilyushin Il-476 típusú nehézszállító repülőgép-állománya az eredetileg tervezett harminckilenc helyett negyvennyolc darabra fog gyarapodni 2020-ig, nyilatkozta kedden Vlagyimir Benediktov vezérezredes. Az Orosz Védelmi Minisztérium tájékoztatása szerint, az orosz Egyesült Repülőgép Vállalattal (United Aircraft Corporation – UAC) múlt év októberében aláírt szerződés megközelítőleg 140 milliárd rubel (körülbelül négy milliárd amerikai dollár) értékű, 39 darab Il-476-os típusú gép vásárlásáról szólt. A megállapodásban foglaltakat 2020-ig tervezik lebonyolítani; az első gépek várhatóan 2014-ben kerülnek átvételre. Az Il-476-os jelzésű gép (vagy Il-76MD-90-es típus) egy nagymértékben modernizált változata az Il-76-os „Candid” típusnak, többek között teljesen digitalizált repülésirányító rendszerrel, új elektronikus berendezésekkel és hatékonyabb üzemanyag felhasználást lehetővé tévő PS-90A-76-os jelölésű motorral rendelkezik. A repülőgép prototípusa tavaly szeptemberben hajtotta végre első repülését az uljanovszki Aviastar üzemből felszállva, de a típusnak még számos tesztelésen kell átesnie. A szerződés megkötése mindenképpen előrelépést jelent az orosz haderőnek, tekintve, hogy az elmúlt húsz évben nem történt jelentős beszerzés a nehéz szállító gépek körében.
 
Az Orosz Haditengerészet Verkhoturye nevet viselő ballisztikus-rakétahordozó tengeralattjárója a rajta elvégzett javítási munkálatok befejeztével visszatért az Északi Flotta kötelékébe - áll a flotta szóvivője, Vadim Szerga tájékoztatójában. A Project 667 típusú (NATO kódnyelven „Delta 4”) tengeralattjáró a szeverodvinszki Zvezdockha hajókikötőben elvégzett javításokat követően, a murmanszki régióban található gadzhiyevoi nukleáris tengeralattjáró bázisra került átszállításra. A szóvivő beszámolójában kifejtette: a mérnökök nem csupán rendbe hozták a Verkhoturye-t, hanem rengeteg fejlesztést is végrehajtottak rajta. A szóban forgó tengeralattjáró a második Project 667 típusú az Északi Flottában, amely ellenőrző vizsgálaton esett át, követve a kötelékhez 2012 augusztusában csatlakozó Novomoszkovszkot. A Project 667 típusú tengeralattjárók súlya 12000 tonna, maximális merülési mélységük 400 méter, huszonnégy csomós sebességre képesek, fedélzetükön pedig 140 fős legénység lát el szolgálatot.  Összesen 16 darab „Sineva” típusú interkontinentális ballisztikus rakéta hordozására képesek.
 
A Verkhoturye nevet viselő nukleáris tengeralattjáró a szárazdokkban várja vízre bocsátását (Forrás: en.rian.ru)
 
A BNA hírportál értesülése szerint két magas rangú tálib vezető, név szerint Mullah Ferooz és Mullah Abdullah huszonnégy főből álló csoportjával csatlakozott a békefolyamathoz Ghoor tartományból. A tartomány rendőrfőnöke, Delawar Shah úgy nyilatkozott, hogy két, összesen 26 tagot számláló csoport, adta át 17 darabból álló fegyverzetét és a hozzájuk tartozó lőszermennyiséget a kormányzati erők számára, kifejezve szándékukat az együttműködésre. A rendőrfőnök elmondása szerint a két tálib vezető korábban Doulena és Shahrak körzetében tevékenykedett a felkelők oldalán, így átállásuk jelentősen megnöveli majd a térség biztonságát.
 

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem