biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 9. hét

2013 március 04. - 00:27 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 
Simon Peresz államfő további két hetet adott Benjamin Netanjahunak, hogy megalakítsa a koalíciós kormányát, amit a választások óta eltelt négy hétben nem tudott megtenni. Ha március 16-ig nem állapodnak meg a pártok, új választást is kiírhatnak Izraelben. Kedden a Likud aláírt egy koalíciós egyezményt Cipi Livni Hatnua pártjával, de ezzel is csak 37 parlamenti helyük van a kormányzáshoz szükséges 61-ből. A választásokon második és negyedik legerősebb pártok, a Jes Atid és a Bajit Jehudi egymással összefogva azt követelik Netanjahutól, hogy szüntesse meg az ultraortodox zsidók automatikus felmentését a sorozás alól, és kevesebb juttatás járjon nekik – ezek nélkül nem lépnek be a koalícióba. Jair Lapid, a Jes Atid elnöke szombaton kijelentette, hogy egyáltalán nem hajlandó ultraortodox párttal egy koalícióban ülni; a Bajit Jehuditól is megjelent hasonló hír, bár azt Naftali Bennet pártelnök cáfolta. Netanhaju legutóbbi kormányában két ultraortodox párt is helyet foglalt, és szerinte most is elfogadnák a többi partner kéréseit – a tárgyalások eddig „egyes szektorok” bojkottja miatt voltak sikertelenek.
 
Netanjahu és Livni. (Forrás: aljazeera.com)
 
Újabb pontjához érkezett a szlovén kormányválság, miután február 27-én bizalmatlansági indítvánnyal leváltották pozíciójából Janez Jansa miniszterelnököt, egyúttal a kormányfői tisztséget átadták Alenka Bratuseknek. Szlovéniában a gazdasági válság tovább gyűrűzik, a bankok hétmilliárd eurós adósságot halmoztak fel, a munkanélküliség példátlan méreteket öltött, november óta pedig folyamatos tüntetések zajlanak Szlovénia-szerte. Janez Jansa mindössze egy évig tölthette be pozícióját, leváltására az ellene felhozott korrupciós vádak miatt került sor. Az előző héten Alenka Bratusek vezette fiatal baloldal megegyezett a kormányváltásról a szociáldemokratákkal, a liberálisokkal és a nyugdíjasok pártjával, így a következő két évben ő fogja betölteni a miniszterelnöki pozíciót.
 
Alenka Bratusek veszi át a miniszterelnöki tisztséget Szlovéniában (Forrás: jutarnji.hr)
 
Február 27-én újabb támadást regisztráltak Afganisztánban, mivel rakétatámadás érte az Egyesült Királyság helyi kontingensének bázisát, a Camp Bastiont. Feltehetően a tálib erőkhöz tartozó felkelők csoportja indított rakétatámadást Herat tartomány legnagyobb brit katonai bázisa ellen. A bázison jelenleg 4000 brit, amerikai, dán, és észt katona teljesít szolgálatot. David Cameron korábbi ígéretéhez híven folyik a brit katonák hazatelepítése, azonban az afganisztáni támadások száma nem csökkent. Az afganisztáni művelet sikeressége az afgán nemzeti hadsereg felkészítésén és a rendszer stabilitásán fog múlni.
 
A képen látható Herat tartomány legnagyobb brit bázisa a Camp Bastion. (Forrás: resources3.news.com.)
 
Spanyolország egy február 19-én kiadott és a napokban nyilvánosságra került védelmi miniszteri rendelet alapján 2014 első felében létrehozza Egyesített Kibervédelmi Parancsnokságát, amely közvetlenül a vezérkari főnök alá lesz rendelve. Feladata a fegyveres erők kibertámadásokkal szembeni fellépésének megtervezése, koordinálása és irányítása. A kibertérből származó támadások a dokumentum szerint egyre növekvő fenyegetést jelentenek a nemzeti érdekekre nézve azáltal, hogy veszélyeztetik a bizalmas információk rendelkezésre állását és integritását, valamint módosíthatják, károsíthatják vagy lerombolhatják az információs és telekommunikációs rendszereket. Együttműködik az ország információbiztonságért felelős egyéb nemzeti központokkal, valamint meghatározza a kibervédelemmel kapcsolatos stratégiákat és politikákat. A vezérkari főnök szerint kezdeti műveleti kapacitását 2014 első szemeszterére éri el, majd a feltöltés ütemétől függően fokozatosan fejlesztik defenzív és offenzív képességeit is. Az admirális kiemelte, hogy 2012 óta jelentősen megnövekedett a kormányzati hálózatok ellen elkövetett kibertámadások száma, amely a múlt évben elérte a 3000-es értéket. A spanyol kormány várhatóan két fontos stratégiai dokumentumot is jóváhagy a közeljövőben: az első Spanyol Kibervédelmi Stratégiát, amelynek szerves részét képezi a 2014-ben felállítandó parancsnokság, valamint az ezt keretbe foglaló új Nemzeti Biztonsági Stratégiát, amely a 2011-ben megjelent elődjét fogja felváltani. 
 
A spanyol vezérkari főnök, Fernando García Sanchez admirális (Forrás: abc.es)
 
A Sea Shepherd természetvédő szervezet szerint a Csendes-óceán déli térségének bálnavadászati időszaka lerövidült, mivel a környezetvédők és a bálnavadászok összecsapásai következtében a japán halászhajók nem tudják hajóik utántöltését biztosítani. A természetvédő aktivista csoport beszámolója szerint három járművüket ütötte el a japán halászok Nisshin Maru bálnavadász hajója. A szervezet szerint a bálnavadászok illegálisan tartózkodtak a 60. szélességi foktól délre, ahol a tevékenységük az Antarktisz-egyezménybe ütközik. Az ICR Japán Bálnavadászatot Kutató Intézet időközben ideiglenes szünetet jelentett be a halászatra vonatkozóan, ami az elmúlt évek alapján a szezon végéig tartó felfüggesztést jelent. A Sea Shepherd becslése szerint a szezon során eddig csak 12 bálnát vadásztak le, de a környezetvédő aktivisták szerint a halászati tevékenység folytatása esetén Ausztrália felügyelő hajókat küldhetne a térségbe, mivel a Nemzetközi Bíróság hiába helyezte hatályon kívül a térségben a bálnavadászatot, a japán társaságok továbbra sem veszik figyelembe a tiltásokat. A szövetségi kormány ugyanakkor kizárta, hogy Canberra hajókat küldjön az antarktiszi vizekre, így a kormány továbbra is a nemzetközi jog segítségével küzd a japán hajók törvénysértései ellen. Az ausztrál haditengerészet bevetése a helyzet eszkalálódását jelenthetné, ugyanakkor a kormány halogató politikája miatt is egyre élesebbé válhat a konfliktus a halászok és a környezetvédők között. Julia Gillard kormányfő az ellenzék azon felvetésére, hogy küldjenek legalább egy kereskedelmi hajót a térség megfigyelésére, azt válaszolta, Ausztrália nem rendelkezik olyan képességekkel, amivel az összes óceán rendőri ellenőrzését biztosíthatnák.
 

A japán halászflotta felfüggesztette tevékenységét miután fő járművük a tiltakozó környezetvédők két hajójával ütközött. (Forrás: abc.net.au )
 
Indiai rakéta juttatta az űrbe Kanada első katonai műholdját. A mindössze egy mosogatógép méretű, Zafir (Sapphire) elnevezésű kanadai szatellitet hat másik műholddal (közöttük még egy kanadai megfigyelő eszközzel, a NEOSSat-tal) együtt indították el egyetlen rakétával a dél-indiai Andhra Pradesh állam űrállomásáról. A kanadai Védelmi Minisztérium szerint a feljuttatott szatellit megnöveli a kanadai űrbeli eszközök és érdekek védelmének hatékonyságát, például úgy, hogy megakadályozza az ember által készített tárgyak összeütközzenek a világűrben. A NEOSSat, a második bőröndnyi méretű kanadai műhold pedig a tervek szerint azoknak a meteoroknak és aszteroidáknak pályáját figyeli majd, amelyek a Föld felé tartanak. A szakértők szerint Kanada vezető szerepet vállalhat a kisméretű műholdak fejlesztésében, mivel egy éven belül további két kanadai szatellit eszköz indítása várható.
 

A bőröndnyi kanadai megfigyelő műhold, a NEOSSat grafikai ábrázolása (Forrás: ctvnews.ca)
 
Vlagyimir Samanov bejelentette, hogy az orosz ejtőernyős egységek hazai-tervezésű páncélozott járművekkel lesznek felszerelve, beleértve a „Tigris-M” járművet. Az SPM-2 GAZ-233036 „Tigris” egy nagy-mobilitású többcélú katonai jármű; végsebessége 150 km/h, és legfeljebb 1,2 tonna rakomány, vagy 9 személy szállítására képes. Samanov elmondása szerint elképzelhető, hogy az Ejtőernyős Erők a fent említett járművön kívül megrendelhetik a Typhoon 6x6 kerék meghajtású páncélozott személyi hordozót is a Kamaz gyártótól, miután az módosítja a jármű egyes elemeit, az orosz ejtőernyősök igényeihez igazodva. A közlemény közvetlenül az orosz Védelmi Minisztérium bejelentése után jelent meg, amelyben azt szögezték le, hogy nem kívánnak több olasz Rys (Lynx) könnyű többcélú járművet vásárolni. Az első 57 darab járművet a múlt évben szerelték össze egy voronyezsi gyárban; a fennmaradó 301 darab jármű a létező szerződés értelmében 2013-ban kerül legyártásra az új tatarsztani Kamaz gyárban. A 2011-2020-as állami fegyverzet-beszerzési program részeként a Védelmi Minisztérium 2015-ig egy milliárd dollár értékben 1775 darab könnyű többcélú jármű beszerzését tervezi.
 
Az orosz ejtőernyős egységeknek szánt Typhoon páncélozott jármű (Forrás: en.rian.ru)
 
Egy a neve elhallgatását kérő, magas katonai beosztásban szolgáló forrás szerint, Oroszország egy tíz hadihajóból és az őket kísérő támogató hajókból felépülő állandó köteléket tervez állomásoztatni a Földközi-tengeren. A hajók telepítésével járó feladatok elvégzéséért felelős parancsnoki központot a Fekete-tengeri Flottánál szándékozzák létrehozni. Sergei Shoigu orosz védelmi miniszter egy korábbi nyilatkoztában kitért arra, hogy Oroszországnak a Földközi-tenger térségének védelme érdekében folyamatosan biztosítania kell a jelenlétet.
Az Orosz Fegyveres Erők Vezérkaránál szolgálatot teljesítő anonim forrás az információkat megerősítve arról tájékoztatatott, hogy már egy ideje valóban folynak tárgyalások a hajók telepítésével kapcsolatban. A tervek szerint, az elmúlt hat hónapban a szír partok közelében feladatokat végrehajtó kötelékhez hasonlóan három különböző flottából állítanák ki a hadihajókat, a készletek feltöltését rotációs rendszerben a ciprusi, montenegrói, görög és szír kikötők bonyolítanák le.
 
Számos más állam mellett Oroszország is képviselteti magát a Földközi-tenger térségében (Forrás: en.rian.ru)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem