biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 11. hét

2013 március 17. - 21:46 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 

Legalább 51 ember meghalt, miután szennyezett házi készítésű alkoholt ittak Líbiában, nyilatkozták az egészségügyi tisztviselők. Szombat óta 378-an kerültek a fővárosi kórházba, de ez a szám továbbra is emelkedik. Egy kórházi dolgozó azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a haláleseteket metanol-mérgezés okozta, és sok betegnek vese-dialízisen kellett átesnie. Az alkohol fogyasztása és eladása törvénytelennek számít Líbiában, de ennek ellenére elérhető a feketepiacon. A líbiai egészségügyi hivatalnok állítása szerint 38-an meghaltak a Tripoli kórházaiban, további 13-an pedig miközben a tunéziai kezelésre utaztak. Rendkívüli állapotot hirdettek ki a fővárosi kórházakban. A kérdéses alkohol egy olcsó helyi főzet, amelyet bohaként ismernek. Különböző gyümölcsökből, mint szőlőből, datolyából és fügéből párolják le. Néha ipari szereket használnak - mint a metanol - hogy növeljék az erejét. A metanol-fogyasztás egészségügyi kockázatai a veseelégtelenség, a vakság, görcsrohamok és halál.  A Belügyminisztérium tisztviselője, Husszein al-Amri azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a különleges egységek már körbe vettek olyan helyeket, ahol úgy gondolják, hogy illegális lepárlók működnek. Hozzátette, hogy készek erőt alkalmazni, ha a tulajdonosok nem tesznek eleget a kiürítési felszólításnak. Líbiába Tunéziából, Algériából és Máltáról is csempésznek alkoholt.
 
Csuzda N
Több tucat emberrel végzett a házi készítésű alkohol (Forrás: news.com.au)
 
Veszélybe került a „Vidéki Utak és Szociális Infrastruktúra Újjáépítése Észak-Ugandában” projekt legjelentősebb beruházása, az Awoja híd. A híd az Európai Unió és az Ugandai Kormány társfinanszírozásában épül, azonban a kivitelezés szerződés szerinti határideje 2012 januárja volt, amely már több mint egy éve lejárt. A 2010-es pusztító árvíz után a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében az EU számos újjáépítési beruházásban vállalt társfinanszírozói szerepet, azonban ezek szinte soha nem a kívánt mederben haladtak. Az Újjáépítési Projekt ma 59%-on áll, miközben a mostanra előirányzott állapot 208% volt (az észak-ugandai infrastruktúrának több mint kétszer olyan fejlettnek kellene lennie, mint 2009-ben volt). Az Awoja híd esetében Brüsszel már a pénzek befagyasztásáról, és a támogatás teljes megvonásáról beszél, mivel a kivitelező, a Spencon Services „gyenge munkát végez a fizikai kivitelezés területén.”  Dan Alinange, az Ugandai Nemzeti Közúti Hatóság szóvivője azonban nem aggódik, véleménye szerint az EU szándéka nem komoly, azonban mindenképpen fenyegetésként kell azt kezelni. Véleménye szerint a munkálatok bár valóban nem a kívánt ütemben haladnak, a híd fel fog épülni. Állítása szerint az egyedüli hibás a Spencon, ami miatt kilátásba helyezte, hogy a híd befejezésére esetleg egy másik vállalattal kötnének szerződést. Kérdés, hogy ez mennyiben segítene a kivitelezés felgyorsításában, és hogy mikor fogy el végképp Brüsszel türelme.
 
2013. március 13.-án jelentette be az ENSZ, hogy szolgálatteljesítés közben támadtak rá a békefenntartó járőrökre Dél-Szudánban. Az incidens az ország keleti részén, Jonglei tartományban történt, Juba körzetében. A békefenntartók Gurmukból tartottak Piborba, amikor is ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak rájuk, az egyik kéksapkást meglőtték; őt jelenleg kórházban kezelik. A tűz viszonzása után az ismeretlenek szétszéledtek. Az ENSZ dél-szudáni missziójába (UNMISS) a támadást követően valószínűsíthető, hogy több békefenntartót fognak vezényelni a stabilitás érdekében. A térségben Dél-Szudán az egyik legelmaradottabb ország, ahol több lázadó szervezet is működik. A kormány Jonglei tartományban lefegyverezési kampányt indított, azonban ennek kapcsán a helybéliek és civil szervezetek jelezték, hogy a hadsereg – munkája során - súlyosan sérti az emberiségi jogokat.. A függetlenség kivívása óta több mint 1500 ember halt meg Jonglei tartományban, ahol békefenntartó csapatok is állomásoznak. A probléma gyökere, hogy a térségben a dél-szudáni kormány nem tudja érvényesíteni hatalmát.
 
Egy NATO helikopter szombat este lezuhant Afganisztánban, Kandahar tartomány déli részén. A szerencsétlenségben egy szövetséges fél életét vesztette, egy másik pedig sérüléseket szenvedett.  A tisztségviselők elmondása szerint a helikopter Daman körzetében zuhant le, ellenséges támadás jelei nélkül. Dzsaved Faiszal kormányzói szóvivő a Pajhwok hírügynökségnek úgy nyilatkozott, az OH-58 Kiowa harci helikopter megfigyelői feladatait látta el, amikor műszaki meghibásodás érte. A sebesültekről azonnali információkkal nem rendelkezett a szóvivő, csak miután az USA által vezetett koalíciós csapatok kiadták az esettel kapcsolatos tájékoztatót, amelyben egy katona elvesztéséről, és egy sebesültről számoltak be. A helikopter összesen két fő szállítására volt képes. Egyéb polgári személyek érintettségéről vagy anyagi kárról nem érkezett bejelentés. Faiszal beszámolója szerint Daman körzetben az elmúlt időszakban tálib aktivitás nem volt tapasztalható. A héten ez volt a második helikopter-szerencsétlenség a tartományban: egy Black Hawk típusú gép hasonló körülmények között zuhant le Kandahar fővárosában, melynek következtében öt amerikai katona vesztette életét. A NATO vezette Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erők (ISAF) nyomozást indított a szombati eset kivizsgálása végett, melyet még nem zárt le. Ennek ellenére az előzetes jelentések kizártnak tekintik, hogy ellenséges erőknek köze lett volna a történtekhez.
 
Pénteken az orosz Ufában települt- motorgyártó cég bejelentette, hogy március vége előtt leszállítja Indiának az első tíz darab Szu-30MKI Flanker-H vadászgépekhez épített 920-as AL-31FP hajtóműveket. Az erre irányuló szerződést, amely alapján a vadászgépek motorjainak kézbesítése 2022-re befejeződik, tavaly októberben írta alá India. Egy 2000-ben megkötött általános szerződés értelmében – amiben engedélyezik 140 darab Szu-30 MKI vadászgép és a hozzájuk tartozó AL-31FP motorok gyártását – India élhet azzal a lehetőséggel, hogy további hajtóműveket vásárol Oroszországtól. 2007-ben az Indiai Légierő 40 darab Szu-30-ast rendelt; 2013 januárjában már 157 ilyen típusú vadászgéppel rendelkezett. A tervek szerint összesen 272 darabból állna India repülőgépflottája.
Az Ufa motorgyártó egyesület Oroszország legnagyobb repülőgép- hajtómű vállalata. A cég az Szu, és a MiG vadászgépek hajtóműveihez állít elő tartalék alkatrészeket, továbbá gépjárművekhez, gázszivattyúkhoz, turbinákhoz gyárt motorokat és biztosítja a karbantartásukhoz és a támogatásukhoz szükséges szolgáltatásokat is.
 
Su-30MKI (archive)
Egy orosz vadászrepülőgép-hajtóműveket előállító cég látja el az indiai Szu-30MKI modellt (Forrás: en.rian.ru)
 
Az Orosz Haditengerészet huszonnégy tengeralattjáróval és ötvennégy különböző osztályú hadihajóval fog bővülni 2020-ig, - tájékoztatott az orosz védelmi miniszter, Szergei Sojgu. A bővítést a 2020-ig tartó állami újra-felfegyverkezési program keretei között valósítják meg. A miniszter részleteiben is kifejtette, hogy a beszerezni kívánt huszonnégy tengeralattjáró között nyolc nukleáris meghajtású stratégiai és tizenhat többfeladatú fog helyet kapni. A nyolc stratégiai típusból három Borej és öt Borej-A osztályú, Bulava ballisztikus rakétákkal lesz felszerelve. A tizenhat többfeladatú tengeralattjáró között nyolc Granej osztályú nukleáris meghajtású támadó illetve továbbfejlesztett Kilo és Lada osztályú dízel-elektronikus erőátvitellel meghajtott típus kapott helyet. Az említett tengeralattjárók mellett a haditengerészet Gorskov admirális osztályú fregattokkal, Sztereguscsij és Bujan osztályú korvettekkel és Ivan Gren osztályú partraszálló hajókkal is bővül majd.
Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondása szerint a következő évtizedben a haditengerészet számára az új hadihajók és tengeralattjárók beszerzése minden más feladattal szemben elsőbbséget kell, hogy élvezzen. Az orosz kormányzat öt trillió rubelt (körülbelül 166 milliárd dollárt), azaz a fegyverbeszerzésre fordítani kívánt költségvetés egynegyedét különítette el erre a célra.
 
165514891
Az Orosz Haditengerészet nagy fejlesztéseken fog átmenni 2020-ig (Forrás: en.rian.ru)
 
A Falkland-szigetek lakosai továbbra sem kívánnak argentínok lenni. A március 10-én és 11-én zajlott népszavazáson a szavazók 99,8%-a voksolt amellett, hogy a szigetek továbbra is az Egyesült Királyság tengerentúli területe maradjon. A helyiek azt remélik, hogy döntésüket tiszteletben tartják majd Argentínában is, és ezáltal megszűnik majd a szigetek jelentős katonai fenyegetettsége. Egyelőre úgy tűnik viszont, hogy a dél-amerikai ország továbbra sem hátrál meg. Héctor Timerman külügyminiszter jogszerűtlennek, míg Alicia Castro londoni nagykövet irrelevánsnak és időhúzó manővernek minősítette a népszavazást. A nagykövetasszony úgy nyilatkozott, „Tiszteletben tartjuk az identitásuk. Tiszteletben tartjuk, hogy továbbra is britek akarnak maradni, de a terület, ahol élnek, az nem brit”. A brit kormány természetesen üdvözölte a szavazás eredményét, David Cameron miniszterelnök úgy fogalmazott, „Argentína jól jegyezze meg ezt, és tartsa tiszteletben a helyiek döntését”. A kormányfő biztosította a helyieket, hogy a brit hadsereg továbbra is megvédi majd őket, ha kell. A Falkland-szigetek joghatósága felett több évtizedes viszály van Argentína és az Egyesült Királyság között, amely 1982-ben egy két hónapos háborúban csúcsosodott ki. A feszültségek az elmúlt években újra kiéleződtek a két ország között, amelyet még tovább erősít az, hogy olaj és gázmezőkre bukkantak a térségben. Jelenleg a szigetek védelmét 1300 katona látja el, állomásoztatásuk évente megközelítőleg 75 millió fontjába kerül az Egyesült Királyságnak.
 
falkland
Egy szavazóbiztos viszi a mozgóurnát a Falkland-szigeteken (Forrás: reuters.com)
 
Március 11-én Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter egy interjúban elemezte a Mailban zajló eseményeket. A két hónappal ezelőtt megkezdett francia beavatkozás a várakozásnak megfelelően alakul – nyilatkozta a miniszter. Az amettetaï-i völgyben zajló művelet sikerei között szerepel, hogy újra elkezdődhettek a civil tevékenységek, sikerült eloszlatni a lakosság félelemérzetét, valamint felvették a harcot az al-Kaida ellenállóival, így a völgy egyre nagyobb területét tudták fennhatóságuk alá vonni. Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter szerint azonban további erőszakos cselekményekkel fognak még szembesülni. Franciaország addig kívánja támogatni Mali kormányát, amíg az vissza nem nyeri teljes szuverenitását és területi integritását. A miniszter úgy véli, ha nem változtatnak a helyzeten, Afganisztánhoz hasonlóan a terrorizmus melegágyává növi ki magát az afrikai állam. A probléma megoldását azonban politikai úton kell megvalósítani –nyilatkozta Le Drian. Ennek két eleme egy elnökválasztásból, és egy bizottság létrehozásából áll, amely tárgyalásokat folytat és a békét segíti elő.
 
fr
A francia védelmi miniszter Maliban, még március 7-én (Forrás: lemonde.fr)
 
Március 12-én nevezte ki a bolgár államfő miniszterelnöknek Marin Raikovot, aki a szakértői kormány élén a május 12-i előrehozott választásokig irányítja az országot. Marin Raikov Nikolov 1960. december 17-én született az Egyesült Államokban, politikai karrierjét 1998 és 2001 között külügyminiszter-helyettesként kezdte, majd 2001 és 2005 között, illetve 2010-től párizsi nagykövetként szolgált. Raikov a miniszterelnöki tisztség mellett a külügyminiszteri pozíciót is ellátja a következő két hónapban. A kormányfő első nyilatkozatában azt ígérte, hogy minden erejükkel igyekeznek javítani a nyugdíjasok és a legszegényebb rétegek helyzetén, valamint teljesen tiszta választásokat fognak előkészíteni.
 
2013-03-12T193409Z_1_CBRE92B1ICZ00_RTROPTP_2_BULGARIA-GOVERNMENT-INTERIM
Marin Raikov, Bulgária ügyvezető miniszterelnöke (Forrás: thestar.com)
 
A 2013. március 13-án tartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a „FOURLOG 2013” logisztikai gyakorlat. A három nemzet részvételével folytatott továbbképzés a Bundesheer specifikus tanintézményében, Bécs – Breitenseeben kapott helyet. Az együttműködésben Ausztria, Magyarország, valamint Csehország vesz részt. A kurzus első szakaszát Bécsben, a következőket pedig Magyarországon, illetve a Cseh Köztársaság területén tartják meg. A feladatban való közreműködés során mindhárom nemzet katonai eljárásait, valamint műveletkezelési alapjait hangolják össze annak érdekében, hogy az egységek a többnemzeti bevetések során megfelelő szinten tudjanak együttműködni. A résztvevők a budapesti, brünni, valamint a bécsújhelyi katonai egyetemek tanulói közül kerülnek ki.  A csapatgyakorlatok során a vegyes összetételű csapatoknak különböző logisztikai feladatokat kell ellátniuk. A képzés igazodik a többnemzeti erők által végrehajtott békefenntartó műveletekben tapasztalt kötelezettségekhez. A kurzus keretrendszerének meghatározáshoz a KFOR misszió modelljét vették alapul. Az együttműködés során a katonáknak mobil ellenőrzőpontokat kellett üzemeltetni, továbbá kiemelt kérdésként kezelték az elaknásításból eredő feladatokat.
 
A gyakorlaton osztrák, magyar és cseh katonák is részt vesznek.(Forrás: bmlv.gv.at)
 
Új intézkedésekre lehet szükség a hackerek ellen. Egy héttel a március elején Csehországot ért kibertámadás után – amely egyebek mellett érintett több hírügynökséget és a pénzügyi szektor jelentős részét – még mindig nem tudnak biztosat a hatóságok az elkövetők személyét illetően. Markéta Johnová –a rendőr-főkapitányság szóvivője – közölte, hogy nemzetközi kooperáció indult az ügyben, de taktikai okokból részleteket nem árult el az eddigi eredményekről.  Ondřej Filip - a CZ.NIC internetes domain neveket szabályozó szervezet igazgatója – szerint a támadás nem feltétlenül sok, vírussal fertőzött gépről érkezett. Sokkal valószínűbb, hogy egy egyedüli központja volt az akciónak valahol Oroszországban.
Az eseményeket követően egyre jobban előtérbe kerül az a törvénytervezet, amely biztosítaná a cseh nemzetbiztonsági hivatal (NBÚ) számára, hogy rendkívüli állapotot vezethessen be hasonló támadás esetén, feltéve, hogy az érinti a bank vagy az energia szektort. Ha a kabinet elfogadja a törvényjavaslatot, akkor a hivatalnak lehetősége lesz arra, hogy kényszerítse az internetszolgáltatókat a probléma megoldására, még ha ez a felhasználók rendszerből való „kikapcsolását” is jelenti.
 
Március 14-én, a harmadik tárgyalást követően is helybenhagyta a bíróság Ivo Sanader korábbi horvát miniszterelnök elleni ítéletet, így az ex-kormányfőnek április 17-én be kell vonulnia a börtönbe, hogy letöltse 10 éves büntetését. Sanadert többrendbeli korrupciós ügyek miatt ítélték el, valamint két korábbi képviselőtársa, Petar Cobankovic és Stjepan Fiolic ellen is eljárást indítottak a kérdéses ügyekben. A bíróság ítélete szerint a volt miniszterelnököt bűnösnek találták az 1995-ös Hypo Bank és a 2009-es MOL vesztegetési ügyekben, valamint miniszteri évei alatt áron felül adott el a horvát kormánynak egy saját tulajdonában lévő ingatlant. Horvátország történetében ez volt a legnagyobb tárgyalás és az első, amelyben miniszterelnök ült a vádlottak padján.
 
Pedro Morenés spanyol védelmi miniszter latin-amerikai körútján brazil, chilei és perui kollégájával is tárgyalásokat folytatott. Brazíliában megerősítették a két ország közti védelmi jellegű együttműködést, kiemelve a közös bizottságot, amely a katonák oktatását és képzését segíti csereprogramok, szemináriumok és különböző tanfolyamok révén. A prioritásként meghatározott kibervédelmi kooperációnak kiemelt jelentőséget tulajdonítottak. A közös munka komoly sikereként értékelték a spanyol repülőgépek beszerzését, egyes brazil repülőgépek modernizációját, valamint a spanyol technológiával megépült tüzérségi szimulátort.  Hangsúlyozták, hogy a két ország védelmi ipara közti technológia-transzfer fontos tényező, amely a kölcsönös előnyökön alapul. A chilei védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésen ugyancsak a védelmi ipar és a kibervédelem terén folytatott együttműködés fokozása került előtérbe. Peruban megegyeztek a Bilaterális Együttműködési Program 2012-2013 folytatásán, amely a két ország Védelmi Minisztériumai közti információcserét hivatott elősegíteni.
 
A perui és spanyol védelmi miniszter (Forrás: defensa.com)
 
A rendkívüli időjárásra való tekintettel hazánkban Pintér Sándor belügyminiszter 2013.03.14-én, a délutáni órákban riadót rendelt el. A rendőrség, a katasztrófavédelem, a honvédség, valamint a mentőszolgálat egységei megkezdték a feladatok végrehajtását. A Magyar Honvédség igen sokrétű támogatást nyújtott a katasztrófahelyzet felszámolásában. Szálláshelyek kialakítását kezdték meg, élelem és meleg ital osztásában vettek részt. A speciális járműpark nyújtotta lehetőségek kiaknázása is megkezdődött. Majd minden alakulat kivette részét a feladatból: tehergépjárművek, terepjárók, harckocsik és harcjárművek is útnak indultak. A T-72-esek és a PTSZ-ek az elakadt gépkocsik mentésében kiválóan vizsgáztak. A rendőrség, valamint a katasztrófavédelem munkatársai a forgalom szabályozása mellett az utak lezárásával és megnyitásával, a közúti közlekedési balesetek helyszínelésével és felszámolásával, továbbá a kint rekedt emberek támogatásával foglalkoztak. Az osztrák hírügynökség, az APA több ízben számolt be a vöröskereszt munkatársainak, valamint az ausztriai autópálya kezelő ügynökség, az ASFINAG által biztosított hókotrók és hómarók hazánkba küldéséről.
 
Az MH és az OMSZ közös munkája (Forrás: honvedelem.hu)
 
Az Ausztrál Védelmi Erőknél (ADF) elkövetett visszaélések áldozatai akár 50 000 $ értékű kártérítést igényelhetnek jóvátételként – jelentette be Stephen Smith védelmi miniszter. A megítélt összegről minden esetben egyedi elbírálással döntenek, ugyanakkor a miniszter hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem minősül kompenzációnak, és nem akadályozza meg az áldozatokat a további kártérítés igénylésében. A kormány ezzel egyidejűleg 12-ről 18-hónapra terjesztette ki a visszaélésekről szóló bejelentések vizsgálati idejét. Az eddig forró dróton érkezett 775 bejelentésben a verbális erőszaktól a csoportos nemi erőszakig terjedő esetek találhatóak. Az ügyek felelősei közül valószínűleg többen még mindig a hadsereg kötelékében szolgálnak, feltehetően tiszti beosztásban. A felállított vizsgálóbizottság feladata, hogy biztosítsa a bejelentést tevő sértettek számára a megfelelő választ, amely az anyagi jóvátétel megítélése mellett az elkövetők személyes bocsánatkérését is magába foglalja. A bizottság eredetileg 2013 decemberéig tervezett mandátumát 2014 májusáig hosszabbították meg, miután a vizsgálatokat vezető Roberts-Smith bíró tájékoztatta a védelmi minisztert a beérkezett panaszok nagy számáról.
 
A lengyel fegyveres erők letartóztattak egy férfit Afganisztánban, aki vélhetőleg öt lengyel katona haláláért felelős. A férfiről úgy tartják, hogy bombakészítő mester és a 2011 decemberében, az ország keleti területén elkövetett, lengyel csapatok elleni merényleteket ő szervezte meg. A Fegyveres Erők Műveleti Parancsnokságának szóvivője, Marek Pietrzak őrnagy elmondta, hogy a letartóztatás március 11-én, hétfőn éjszaka zajlott le Ghazni tartományban, miután a lengyel különleges erők bombakészítéshez szükséges alapanyagokat véltek fölfedezni a területen. Az elfogott férfi Habib Rahman, avagy Abdul Hanan, aki állítólag felkelőknek nyújtott improvizált robbanószerkezetekkel (IED – Improvised Explosive Device) kapcsolatos kiképzést. A szóvivő elmondása alapján a robbanószerekre egy rögtönzött műhelyben akadtak rá és a katonák elektronikus eszközöket is lefoglaltak. „Ez a férfi az elsőszámú gyanúsítottunk az ügyben, és azzal vádoljuk, hogy ő készítette elő a támadást [a lengyel katonák ellen] 2011 decemberében. Azonban a merényletnél közreműködő terrorszervezet nagyon széles körben elterjedt,” fejtette ki Pietrzak őrnagy. 2011. december 21-én a lengyel tartományi újjáépítési csoport 20. gépesített dandárjának öt katonája vesztette életét egy merényletben, melynek során egy improvizált robbanóeszköz közvetlenül egy katonai jármű alatt robbant fel. Lengyelországnak jelenleg 2000 katonája tartózkodik Afganisztánban és 2014-ben tervezik visszavonni az állományt a többi NATO csapattal egyetemben.
 
Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök a védelmi minisztérium éves vezetői értekezletén, Varsóban elmondta, hogy „2012 egy nehéz, de jó év volt” a lengyelországi fegyveres erők számára. „Sikerült fenntartanunk azt az anyagi támogatási rendszert, amely segítségével lehetőségünk van mélységében modernizálni a fegyveres erőinket”, nyilatkozta Komorowski elnök az újságíróknak a találkozó után. Hozzátette, hogy Lengyelország számára az ország védelme a legfontosabb és a külföldi missziókban való szerepvállalás csak másodlagos. „Követjük azt a stratégiát, miszerint növeljük a lengyel fegyveres erők számát a saját területeink biztonságának fenntartása érdekében, de az olyan NATO-val kapcsolatos kötelezettségeket is teljesíteni fogjuk, amelyek kapcsolatban állnak országunkkal.” Majd hozzátette, hogy az ország már a bruttó hazai össztermék 1,95%-át fordítja védelmi kiadásokra. A találkozó napirendi pontjai között az egyik legnagyobb hangsúlyt a hadsereggel kapcsolatban a 2014-es afganisztáni kivonulás megvitatására és a modernizálás kérdésére fordították. Afganisztánban jelenleg több mint 2000 lengyel katona állomásozik Ghazni tartományban.
 
President
Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök egy seregszemlén. (Forrás: thenews.pl)
 
Négy hónap után hazaszállítják azt a hat éves afgán kislányt, akinek lengyel katonák mentették meg az életét, majd ezt követően a lengyelországi Bydgoszcz Katonai Kórházában ápolták. Zarka 2012 októberében sérült megy egy tűzharcban, mely az afgán rendőrség és a szélsőségesek között zajlott. A kislány épp az apukájával sétált, amikor a jobb combját találat érte. Ezt követően a súlyosan sérült Zarkát Ghazniba szállították, ahol két órán keresztül operálták. Sajnos további kezelésre volt szüksége, melyet Afganisztánban nem tudtak biztosítani, de a lengyel kontingens orvosainak közbenjárása nyomán Lengyelországba szállították, ahol megfelelő ellátásban tudták részesíteni. A körülmények ellenére Zarka jól érezte magát Lengyelországban, elkezdte tanulni a nyelvet és a szokásokat, és sokszor játszott együtt lengyel gyerekekkel a közeli óvodában. A kezelésnek köszönhetően a kislány állapota a lehető legjobban alakult, ezért hazatérhet hazájába. A családját ez idő alatt a Lengyel Katonai Kontingens orvosai készítették fel a további rehabilitációval kapcsolatban.
 
Zarka.png
Zarka (Forrás: wp.mil.pl)

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem