biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 12. hét

2013 március 25. - 00:31 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 
Moammer Kadhafi özvegye és három gyermeke elhagyta Algériát, nyilatkozta Líbia ottani nagykövete. A harmadik gyerekkel, Mohameddel és az özveggyel, Szafiával ellentétben Aisa és Hannibal Kadhafit az Interpol által körözik. Abdel-Hamid Bouzaher szerint a család már régebben elhagyta az országot. Korábban a hét folyamán Egyiptomban letartóztatták Kadhafi egyik unokatestvérét, Ahmed al-Gaddaf Damot. Kadhafi négy közeli rokona keresett menedéket Algériában 2011-ben miután a lázadók elérték a fővárost, Tripolit az alatt a polgárháború alatt, amely véget vetett 42 éves uralmának. Az aktuális hollétük nem ismert. A Kadhafi család távozásáról az első hírek novemberben kerültek felszínre a médiában, de ez az első hivatalos megerősítés az algériai hatóságok által. A líbiai miniszterelnök irodája nem kommentálta az eseményeket. Kadhafi gyermekei ismertek voltak a fényűző életmódjukról, néhányuk kulcsfontosságú ágazatokat vezetett a gazdaságban, mint például a hajózás és a távközlés. Másik fia, Száadi Nigerbe menekült a háború után és az óta is ott tartózkodik. Szeif al-Iszlámot, akit apja legvalószínűbb utódjának tartották, Líbiában fogták el és ma is fogságban tartják, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság Hágában szeretné elítélni az állítólagos emberiesség elleni bűncselekményei miatt.
 
Csuzda N
Nem tisztázott, hogy hová tűnt Moammer Kadhafi özvegye, Szafia, fiai Hannibal és Mohamed, és lánya, Aisa (balról jobbra) (Forrás: bbc.co.uk)
 
Nadzsíb Mikáti libanoni miniszterelnök péntek este bejelentette kormánya lemondását. Beszédében döntését azzal indokolta, hogy így egy olyan kormánynak lesz esélye hatalomra jutni, amely képes az ország megmentésére. Minden politikai erőt felkért a felelősségvállalásra ez ügyben. A háttérben az áll, hogy Mikáti összeveszett a koalíciós partnerével, a Hizbollahhal – nem tudtak megegyezni abban, hogy kik és hogyan felügyeljék az elvileg június 9-ére kitűzött választásokat, és hogy megtarthassa-e a nyugdíjkorhatár után is posztját a Belbiztonsági Erők vezetője, Asraf Rifi. Ez utóbbi ügyben az ellenzék egyes részei attól félnek, hogy a Hizbollah saját emberét ültetné a helyre. Mindeközben az országban folytatódtak a harcok Aszad szíriai elnök támogatói és ellenzői között: szombaton Tripoliban 12-en haltak meg, köztük egy katona, és 25-en megsérültek; a bevonuló hadseregnek nagy mennyiségű fegyvert sikerült elkoboznia mindkét féltől.
 
Feladta magát a „Terminátor”. Bosco Ntaganda az észak-kelet-kongói M23 milícia hadura, a váratlan húzásairól elhíresült, elfoghatatlannak hitt háborús bűnös az Amerikai Egyesült Államok Ruandai Nagykövetségére sétált be, kérve, hogy adják át a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. Utolsó tettével az ENSZ MONUSCO misszió - amelynek egyik legfőbb feladata a ruandai határ ellenőrzése - problémáira is felhívta a figyelmet, hiszen felülvizsgálatra szorul, ha egy hét rendbeli háborús bűnökkel, és három rendbeli emberiesség elleni bűnökkel vádolt milícia-vezér szabadon átjuthatott a szomszédos országba. Ntaganda sorsa egyelőre nem biztosított, Victoria Nuland az USA Ruandai Nagykövetségének szóvivője szerint a cél, hogy az ügyet Hágában tárgyalják, azonban ez még hosszú egyeztetést igényel a ruandai és a kongói kormánnyal. A hadúr külön kérte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróságnak adják át, tartva a kongói igazságszolgáltatás tisztaságától. Ntaganda dezertálásának feltételezhető oka az M23 egyre kilátástalanabb helyzete, amely az utóbbi időben még belharcokkal is súlyosbodott. A milíciában kialakuló új vezetés, Sultani Makengával az élén minden bizonnyal nem akarta volna élve látni a Terminátort, aki így az egyetlen menekülési lehetőséget a korrekt eljárást biztosító ICC-ben látta.
 
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/3/19/1363712095397/Bosco-Ntaganda--010.jpg
Ntaganda milicistái körében. (Forrás: guardian.co.uk)
 
 
Az orosz Kaszpi Flottilla két új rakétákkal felszerelt, gyors támadó hadihajóval illetve számos kisegítő hajóval fog bővülni ez évben – adta hírül a Déli Katonai Régió csütörtökön. A flottilla jövendőbeli tagjai egy átfogóbb stratégia részei lesznek, mely arra hivatott, hogy megnövelje a Kaszpi-tengeren szolgálatot teljesítő kötelékek erejét. Védelempolitikai szakértők szerint az eszközállomány növelése Oroszország egyre instabilabbá váló tengeri szomszédjával, Iránnal szembeni válaszlépésként is értékelhető.
A flottilla szóvivője elmondása szerint az állomány Uglics és Grad Szvijazsszk rakétás korvettekkel, egy Gracsonok osztályú, nagy sebességű, különleges rendeltetésű hajóval, számos Szerna osztályú partraszálló egységgel és három vontatóhajóval fog kiegészülni. A korvettek vízkiszorítása 949 tonna és huszonöt csomós maximális sebességre képesek.  Fegyverzetük Kalibr típusú (SS-N-27) hajóelhárító rakétákból, 100mm-es ágyúból, 30mm-es gépágyúból és Igla-1M típusú védelmi rendszerből tevődik össze. Védelmi kérdésekkel foglalkozó tisztviselők elmondták, a korvetteket főként a part menti gazdasági zóna védelmére és az esetleges ellenséges hajókkal szembeni fellépésre alkalmaznák.
A kis vízkiszorítása és nagy sebessége miatt a Gracsonok osztályú hajók leginkább a part menti haditengerészeti létesítmények szabotázs és terrortámadások elleni védelmére, illetve a parti őrség határvédelmi tevékenységeinek támogatására képesek.
A Szerna osztályú partraszálló egységek körülbelül 26 méter hosszúságúak illetve 61 tonnás vízkiszorítási tulajdonsággal rendelkeznek. Képesek elszállítani egy harckocsit vagy két gyalogsági harci járművet (vagy páncélozott szállító járművet), illetve egy 92 fős különítményt. Az Orosz Haditengerészet korábban már megerősítette, hogy a Kaszpi Flottilla eddig is rendelkezett Szerna osztályú partraszálló egységekkel, de részletes információkat nem adott a hajókkal kapcsolatban.
 
180165241
A Kaszpi Flottilla felállításának 290. évfordulóján, Asztrahán városában rendezett ünnepi díszszemle
(Forrás: en.rian.ru)
 
Az Orosz Haditengerészet pénteken bejelentette, hogy a második (Projekt 955) Borej-osztályú, Alekszander Nevszkij névre keresztelt stratégiai nukleáris meghajtású tengeralattjárót a 2013-as év végén adják át a Haditengerészetnek. A vízi eszköz 2012 óta a Szevmas hajógyárban áll, ahol különböző ellenőrzéseknek vetik alá.  Ebben az évben még három vizsgálatot fognak elvégezni a tengeralattjárón, beleértve a Bulava ballisztikus rakéta teszt-kilövését is, melynek végrehajtását idén nyárra tervezik. Az első Borej-osztályú tengeralattjáró, a Jurij Dolgorukij januárba lépett szolgálatba az Északi-flottánál, a harmadikat, a Vlagyimir Monomah-t tavaly decemberben bocsátották vízre. (Utóbbi 2014-ben léphet szolgálatba.) Az első három, fent említett Borej-osztályú tengeralattjáró külön-külön 16 Bulava ballisztikus rakétát képes hordozni. Ezek a típusok az Orosz Haditengerészet stratégiai nukleáris elrettentő erejének fő pillérét képeznék, felváltva a kiöregedő Typhoon-osztályú (Projekt 941) és a Delta-3, Delta-4 (Projekt 667) tengeralattjárókat. Előzetes tervek szerint 2020-ra összesen nyolc darab áll majd a haditengerészet kötelékébe.
 
Alexander Nevsky submarine
A második Borej-osztályú, Alkeszander Nevszkij atom-tengeralattjárót még a 2013-as év során átadják az Orosz Haditengerészetnek (Forrás: en.rian.ru)
 
Március 18-án jó magaviseletéért feltételesen szabadlábra helyezték Adrian Nastase korábbi román miniszterelnököt. A politikus kétéves büntetésének egyharmadát töltötte le a jilavai fegyházban, ez idő alatt írt egy könyvet, valamint előadásokat tartott a többi elítéltnek. Nastase-t korrupciós ügyek miatt ítélték el, börtönbe vonulása előtt öngyilkosságot kísérelt meg, végül csak a nyakát érte a lövedék, így túlélte a lövést. Szakértők szerint nem valószínűsíthető, hogy Nastase visszatér a politikába, miután elvesztette az elnökválasztást és kizárták a Szociáldemokrata Pártból is.
 
Adrian Nastase, korábbi román miniszterelnök (Forrás: dailybusiness.ro)
 
2013 március 18-án Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka is útjára bocsájtotta a  Honvédség Maliba induló kontingensének tagjait. Az állomány kibocsátó ünnepségén Domján László vezérőrnagy méltatta a képességeket, valamint válaszolt a felmerülő kérdésekre. Fontosnak találta, hogy katonáink ismét egy olyan területen látnak el missziós feladatokat, ahol a lakosságvédelem kiemelt fontosságú kihívásként jelentkezik. A misszió az Európai Unió Mali Kiképző Műveletében (EUTM Mali) való magyar szerepvállalás keretein belül valósul meg, melyről a Kormány 1106/2013. (III. 7.) Korm. határozata rendelkezik. Az idén január 11-én indított francia katonai akciót az ENSZ Biztonsági Tanácsa elismerte, hiszen célja az ország megsegítése a különböző milicista- és terrorszervezetek befolyásának csökkentése révén. Ezek után megszületett az EUTM Mali, melynek az EU képviselők is „zöld utat” adtak.
 
KépCsőszMali.jpg
Domján László a kibocsátó ünnepségen (Forrás: honvedelem.hu)
 
Sali Berisha albán miniszterelnök a kormánykabinet március 20-i ülésén elutasította azt a felvetést, hogy újra bevezessék a halálbüntetést az országban.  Nemrégiben tartóztattak le egy pedofil férfit, aki egy 11 éves fiú haláláért felelős; az ügy nyilvánosságra kerülése nagy felháborodást váltott ki Albániában. A miniszterelnök elmondta, hogy ez a bestiális eset érthetően komoly visszhangot váltott ki, de mint az Európa Tanács tagja, Albánia nem vezetheti be újra a halálbüntetést. A balkáni országban 1992-ben hajtották végre az utolsó kivégzést, viszont a törvénykönyvből csak 1999-ben, az új Alkotmány beiktatásakor került ki a legsúlyosabb büntetésnem. Eglantina Gjermeni szocialista ellenzéki politikus szerint viszont ez az ügy rávilágított az igazságszolgáltatás buktatóira. „A kormány nem tudja garantálni a gyermekeink biztonságát,” – tette hozzá a képviselő. 
 
George Osborne brit pénzügyminiszter március 20-i parlamenti beszéde alapján kijelenthető, a kormány követni fogja a brit fegyveres erők új pénzügyi besorolását, ugyanis a 2012-2013-as pénzügyi csomag szerint a brit csapatok a vártnál több pénzt fognak kapni. Jelenleg az Egyesült Királyság hadereje fél százalékos költségvetési növekedésben reménykedhet, ezt hívják jelenleg az „x-faktor” fizetési-pótléknak, amely kompenzálja a szolgálat nehézségeit. Továbbá létezik egy másik pénzügyi alap is, melynek célja a katonai eszközök korszerűsítése és karbantartása. A döntés hatályba lépése május 1-jén várható. A brit katonai állomány esetében ez egy százalékos béremelést jelent majd. Ed Milliband a legnagyobb brit ellenzéki képviselő ellenezte a kormány döntését, mivel szerinte a katonai szektornál sokkal kényesebb kérdéseknek is előtérbe kellene kerülniük. Véleménye szerint sokkal hasznosabb döntés lenne ezt a gazdasági területen érvényesíteni.
 
George Osborne joins Twitter on Budget day - the reaction
A képen látható George Osborne a brit pénzügyminiszter és az táska mely tartalmazza az új pénzügyi csomagot. (Forrás: radiotimes.com)
 
Szíria kormánya március 20-án szerdán kérte fel az ENSZ-főtitkár Ban Ki Moon-t, hogy az ENSZ kezdeményezzen vizsgálatot a március 19-én, kedden, Aleppó tartomány közelében terrorista csoportok által végrehajtott támadás kapcsán. A vizsgálatot a szíriai kormány mellett Franciaország, Nagy-Britannia és az USA is kérelmezte, így március 21-én csütörtökön a főtitkár bejelentette a szakértői vizsgálat szükségességét. Nyilatkozatában kitért arra, hogy a vizsgálatot minél hamarabb el kell kezdeni. Az ENSZ a vizsgálat során együttműködik a Vegyifegyver-tilalmi Szervezettel (OPCW) és az Egészségügyi Világszervezettel (WHO). Gérard Araud francia származású ENSZ-nagykövet szerint az ország egész területére ki kell bővíteni ezt a vizsgálatot. A szír szövetséges Oroszország szerint viszont csak a szíriai kormány által behatárolt területeket kell vizsgálni. Oroszország felajánlotta, hogy külön szakértői csapatot delegál a térségbe a kivizsgálás idejére. Ezt megerősítve Vitalij Csurkin orosz nagykövet hivatalos formában is kérést nyújtott be az ENSZ főtitkárnak.
 
2013. március 21-én fejeződött be az év első törzskari konferenciája Grazban. A tanácskozáson több mint háromszáz katona vett részt, és nemcsak tábornokok, hanem alacsonyabb beosztású katonák is jelen voltak az eseményen. A résztvevők a fegyveres erők szervezetét érintő konkrét fejlesztési irányokról, valamint a katonai szolgálat alapjairól tanácskoztak.
A második napon Gerald Klug védelmi miniszter kihasználta az alkalmat arra, hogy beszélhessen az újoncokkal, altisztekkel, tisztekkel, valamint a civil beosztottakkal. A konferencia szervezője, a fegyveres erők parancsnoka Franz Reißner kiemelte, hogy a Bundesheer identitásának vizsgálata, illetve a politikai, társadalmi tényezők megjelenésének analizálása az osztrák hadseregen belül kiemelt fontosságú. E paraméterek következtében szükséges a törzskari konferenciák szervezése.
A konferencián kiemelt kérdésként kezelték a fejlesztésekre vonatkozó megoldási javaslatokat. Több munkacsoport prezentálta, a katonai szolgálat alapjaira, valamint a fegyveres erőkre vonatkozó fejlesztési javaslatait. Az előadásokon Gerald Klug védelmi miniszter is részt vett, aki kijelentette, hogy a Bundesheer igényeit, valamint elképzeléseit figyelembe kell venni.
Franz Reißner a konferencia záróbeszédében megfogalmazta a következőt: biztosítani kell a gyors és fenntartható fejlődést a Bundesheer számára, amely így felkészült lehet a jövő kihívásaira.
 
A Stratégiai Tanulmányok Spanyol Intézete (Instituto Espanol de Estudios Estratégicos, IEEE) bemutatta a „Stratégiai Körkép 2013” (Panorama Estratégico 2013) elnevezésű elemzését. A dokumentum kiemelt figyelmet szentel a potenciális veszélyforrásként azonosított Száhel-övezetre és az ott megfigyelhető dzsihádista mozgalmak számának növekedésére, amelynek kapcsán az elemzők hangsúlyozták: „Ha nem sikerül közös frontot kialakítanunk Spanyolország, Németország, Franciaország és Marokkó részvételével a terrorizmus elleni harcban, néhány éven belül újból az utcáinkon támadhatnak minket.” Hozzátette, hogy a vallás destabilizálja a térséget, míg a hagyományok megakadályozzák a modernizációt, ezért a Száhel-övezetben a közeljövőben nem várható jelentős előrelépés, így a területről érkező bevándorlók továbbra is a dzsihádista eszmék propagálásának és terjesztésének lehetőségét hordozzák magukban. Az Egyesült Államok külpolitikája kapcsán kifejtették, hogy a növekvő számú dróntámadások és az Izraellel szembeni magatartás miatt Barack Obama politikája egyre inkább George Bush-éhoz hasonló. A dokumentum 2013 nyarára vár jelentős fordulatot a spanyol gazdaság helyzetével kapcsolatban, mikor a várhatóan növekvő kivitel enyhíti a válság hatásait.
 
DGC-120321-Libro-01-G
A Stratégiai Tanulmányok Spanyol Intézetének munkatársai a „Stratégiai Körkép 2013” bemutatóján (Forrás:
defensa.gob.es)
 
Két cseh nő tűnt el Pakisztán egy törzsek uralta régiójában. Az emberrablás nem azért különös, mert Pakisztánnak ezen a részén ritkák a hasonló események, hanem azért, mert rejtély övezi, hogy mit kereshetett ott kíséret nélkül a 24 éves Hana Humpálová és barátnője Antonie Chrastecká. Az elmúlt napokban semmiféle hír, vagy követelés nem érkezett az eltűnt nők ügyében, még a cseh külügyminiszter felhívására sem érkezett válasz. Az ország déli részén található Beludzsisztán tartományban 664 emberrablás történt 2010. január elseje és 2012. április nyolcadika között, köszönhetően a térségben garázdálkodó szeparatista és bűnözői csoportoknak és vallási fanatikus gyülekezeteknek. Ezek közül a gyülekezetek közül a legbefolyásosabbak a TTP (Tehrik-e-Taliban Pakistan) és LeJ (Lashkar-e-Jhangvi) néven elhíresült szervezetek, amelyekkel viszont más esetekben, már sikerült sikeres túsztárgyalást folytatni. Pakisztáni újságírók szerint viszont könnyen lehet, hogy a hírszerzést kell vádolni az üggyel, mivel a két cseh nőt meggyanúsíthatták azzal, hogy idegen kormánynak dolgoznak. Ebben az esetben előbb vagy utóbb mindenképp elő fognak kerülni, ám ha a túszok a TTP vagy a LeJ kezében vannak, akkor a kiszabadításuk hetekig, vagy akár hónapokig is eltarthat.
 
A skót miniszterelnök kihirdette a függetlenségről szóló népszavazás időpontját. Alex Salmond 2014. szeptember 18.-ára tűzte ki a referendumot, melyben a skótok eldönthetik, hogy továbbra is az Egyesült Királyság része kívánnak maradni vagy független államként képzelik el hazájuk jövőjét. A politikus az edinburghi parlamentben a bejelentés után azt mondta: ez „az a nap, amely úgy vésődik be majd nemzetünk történelmébe, mint a nap, amikor Skócia döntő lépést előre egy jobb és igazságosabb jövőért”. A helyzet jelen állása szerint azonban a skót miniszterelnök kezdeményezése kudarcra van ítélve, ugyanis a közvélemény-kutatások szerint folyamatosan és egyre nagyobb mértékben többségben vannak az Egyesült Királyságban maradni akarók. A helyi elemzők is szkeptikusak a független állammal kapcsolatban, mert a kormány nem igazán mutat reális alternatívát egy hosszútávon működő Skóciáról a választók számára.  Ezért a kormány intenzív kampányra készül az elkövetkezendő másfél évben, amelyben fontos szerepet kap a 2013-as, Glasgow-ban megrendezendő Nemzetközösségi Játékok, ahol először vesznek részt önállóan a skót sportolók, ezzel is mutatva az ország erejét illetve függetlenségét. A brit politika számára komoly problémákat okozna Skócia esetleges elszakadása, ugyanis az ország bevételeinek jó részét adó kőolaj illetve földgáz mezőket is elvesztené, és ez még tovább nehezítené a recesszióba került gazdaság növekedési pályára állítását. Az északi államban található a brit nukleáris fegyverek jó része, amely komoly biztonsági kockázatot jelente. Ezért nem bízva semmit a véletlenre a héten London is elindította az uniót támogató Better Together (Együtt Jobb) nevű kampányát.
 
Az Ausztrál Védelmi Erők vállalják az ENSZ békefenntartó misszióiban részt vevő vietnami csapatok kiképzését. Stephen Smith ausztrál védelmi miniszter ezt azután jelentette be, hogy Canberrában találkozott vietnami kollegájával, Phung Quang Thanh tábornokkal. Vietnam első alkalommal tervezi ENSZ békefenntartó csapatok állomásoztatását valószínűleg Dél-Szudán és a Kongói Demokratikus Köztársaság területén. Az ADF által biztosított kiképzés Ausztráliában és Vietnámban folyik majd, elsősorban orvosi és mérnöki személyzet képzésére fektetve hangsúlyt. Smith szerint ezzel a lépéssel tovább mélyül a két ország között meglévő kapcsolat. A miniszter hozzátette, hogy Ausztrália további 80 ember számára biztosít angol nyelvi és katonai képzést idén és a következő évben, az elmúlt években pedig közel 17.000 vietnámi tiszt angoltanulását támogatta Canberra. A két ország közötti bilaterális együttműködést további rendszeres, a regionális védelmi kérdéseket illető találkozókkal szeretnék mélyíteni, ez valószínűleg egymás haditengerészeti kikötőinek kölcsönös meglátogatásában is megjelenik majd. Ausztrália és Vietnam idén ünnepli diplomáciai kapcsolatuk 40 éves évfordulóját, ennek egyik fontos állomása volt 2010-ben a védelmi együttműködésről szóló megállapodás aláírása.
 
Lengyelországba látogatott a magyar köztársasági elnök. Áder Jánost és feleségét, Anitát Bronislaw Komorowski, Lengyelország köztársasági elnöke és felesége, Anna üdvözölte. Az este során csatlakozott hozzájuk az ukrán elnök Viktor Janukovics egy háromoldalú beszélgetés céljából. „A találkozó fő témája az Európai Unió és Ukrajna kapcsolata lesz abban a kontextusban, hogy Ukrajnának mit kell még tennie ahhoz, hogy aláírhasson egy együttműködési szerződést az Unióval a Keleti Partnerségi csúcstalálkozón Vilniuszban, idén novemberben.” – mondta el a Lengyel Hírügynökségnek (PAP) Jaromir Sokolowski elnöki szóvivő. A találkozó után a három elnök ellátogatott a varsói Nemzeti Stadionba és megtekintették a lengyel-ukrán világbajnoki selejtező futballmérkőzést. Március 22-én, szombaton Bronislaw Komorowski és Áder János részt vettek a Lengyel-Magyar Barátság Gálán Tarnowban, Bem József tábornok mauzóleumnál, Lengyelország és Magyarország közös nemzeti hősének emlékhelyénél, amit meg is koszorúztak.
 
Presidents
Áder János (balra) magyar köztársasági elnök és Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök találkozója március 22-én Varsóban. (Forrás: thenews.pl)
 
A március 18-i héten került napvilágra a hír, miszerint az al-Kaida kivégezte a 2011. novemberében túszul ejtett francia nemzetiségű Philippe Verdont. Az AQIM (Al-Qaeda in the Islamic Maghreb) az ANI-nak (Agence Nouakchott d'Information) eljuttatott közleménye szerint a kivégzés a Maliban történt francia beavatkozás megtorlása. Philippe Verdonon kívül 14 másik franciát tart fogva az iszlamista csoport. Verdon és Serge Lazarevic üzleti úton voltak Hombori városában, amikor szállodájukban túszul ejtették őket. A család azonban nem bízik az ANI jelentéseiben, ezért még várja a kormány megerősítését családtagjuk halálát illetően.  Franciaország januárban küldte ki katonáit Maliba, hogy megakadályozzák az al-Kaida észak felé történő terjeszkedését, valamint Bamakóba történő benyomulását. A francia műveletek megkezdése óta számos területet foglaltak vissza, például két héttel a beavatkozás megkezdése után már fennhatóságuk alá vonták az említett Homburi városát is, de a küzdelemnek még nincs vége. Jelenleg 4000 francia katona állomásozik Mali területén, de a tervek szerint Franciaország áprilisban kivonja csapatait az országból.
 
Undated handout image released by AQIM to ANI on 9 December 2011
Philippe Verdon és Serge Lazarevic (Forrás: bbc.co.uk)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem