biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 13. hét

2013 április 03. - 13:00 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Március 25-én egy brit katona és öt afgán lázadó meghalt egy katonai bázis elleni merénylet következtében Afganisztánban. A Helmand tartományban található Nad Ali kerületben történt támadás során még kilenc brit, és több afgán katona is megsérült. Az ISAF tájékoztatása szerint a tábor egyik bázisa ellen az esti órákban egy gépjárműbe szerelt improvizált robbanóeszközzel hajtották végre a merényletet. A robbanást követően kisebb tűzharc alakult ki a bázison tartózkodó brit és afgán erők, valamint a lázadók között, melyben életét vesztette az öt felkelő. Bob Bruce dandártábornok, a helyi csapatok parancsnoka ennek ellenére elégedett, ugyanis „a bázis azért van, hogy kint tartsa az erőszakot a sivatagban, az erőszak pedig nem jutott be a lakott területekre, tehát a bázis ellátta a feladatát”. A 24 éves Jamie Allen a Merciani ezred első zászlóaljának őrvezetője január óta az első, összesen a 441-ik halálos áldozata az Egyesült Királyság afganisztáni szerepvállalásának. Nad Ali a támadás ellenére a brit misszió egyik sikertörténete, ugyanis sikerült a lakott területekről kiszorítani a tálibokat, és Helmand tartomány egyik olyan térsége, ahol a szigetországiak átadták a terület felügyeletét az afgán erőknek.
 
Az elhunyt Jamie Webb őrvezető (Forrás: assets.digital.cabinet-office.gov.uk)
 
A „Hessen” fregatt, amely a Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG 1) zászlóshajója, befejezte második felderítő misszióját a Földközi-tenger keleti részén, az Operation Active Endeavour (OAE) művelet keretében. Az OAE célja, hogy a Földközi–tenger medencéjében gátat szabjon a terrorizmusnak, leleplezze a csempészetet, és a NATO, mint biztonsági szövetség szerepét elfogadottá tegye. A „Hessen” fregatt feladatai közé tartozott a tengeri forgalom felügyelete és a kisebb tengeri járművek akár bejelentés nélkül átvizsgálása is. A négy hétig tartó művelet tapasztalatai megmutatták, hogy úttörő megoldások alkalmazására van szükség annak érdekében, hogy a jelentkező kihívásokat kreatívan és professzionális módon tudja a haditengerészet kezelni. A feladatok ellátása személyi szinten is kiemelt jelentőséggel bír, és az illetékesek hangsúlyozták, hogy minden egyes katona egyénileg is hozzájárult ahhoz, hogy a „Hessen” fregatt teljesíteni tudja kitűzött céljait. A művelet jelentőségét növeli, hogy a fregatt a Dwight. D. Eisenhower repülőgép-hordozóval együttműködve egy légvédelmi gyakorlatot is végrehajthatott.
 
Bevetés a Földközi-tengeren. (Forrás: marine.de)
 
Két líbiait letartóztattak, amiért szexuálisan bántalmaztak három brit segélyszervezeti dolgozót a hét elején. A munkásokat Bengázi közelében egy ellenőrzőpontnál rabolták el és tartották őket fogva órákon keresztül, amíg szerdán ki nem szabadították őket. Egy konvoj-utazáson vettek részt a gázai övezetbe. A Védelmi Hivatal munkatársa, Abdul Szalam Barghathi azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy a letartóztatottak katonák voltak. A tetteiket „egyedi, elszigetelt tettként” írta le.  A tisztviselők korábban azt nyilatkozták, hogy négy embert tartóztattak le, akik két nőt bántalmaztak.  Ezzel szemben Barghathi állítása szerint három nőt támadtak meg, valamint csak két támadót sikerült elfogni, a másik kettő még szabadlábon van. A pénteki imák néhány mecsetben a támadások elítélésével kezdődtek. A nők konvoja Marokkóból Gázába tartott. Elérték az egyiptomi határt, ahol a hivatalnokok nem adtak nekik engedélyt az áthaladásra. A konvoj öt tagja, köztük a megtámadott nők egy taxival Bengáziba utaztak abban a reményben, hogy egy járattal visszarepülnek az Egyesült Királyságba. Megálltak egy ellenőrzőponton, ahol elrabolták őket és a nőket szexuálisan bántalmazták. A brit nagykövet, Michael Aron azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy ez az esemény borzasztó volt és a líbiai hatóságok nyomoznak az ügyben. A csoport tagjait a kiadatásuk után a török konzulátusra vitték. A brit tisztviselők azt mondták, hogy most már visszatértek az Egyesült Királyságba.
 
Csuzda N
A hadsereg és a milicista csoportok gyakran állítanak fel ellenőrzőpontokat (Forrás: bbc.co.uk)
 
Afgán nők a NATO-erők számára kémkedtek tudtukon kívül, miután egy hamis segélyprogram keretében kisvállalkozásuk elindításához kaptak támogatást. A telefonfeltöltéssel, varró- és kézimunka-felszereléssel ellátott nők kapcsolattartó személye, Hila Achekzai a koalíciós erők számára gyűjtött információt a Talibánról. A jelenleg Oruzgan tartomány szenátoraként tevékenykedő Dr. Achekzai beszámolója ritka bepillantást jelent a Szövetségesek kémhálózatának működésébe, a 2010-ig, közel két éven át tartó folyamaton keresztül. A szenátornő elmondása szerint ausztrál és amerikai katonatisztekkel tartott kapcsolatot, akik figyelmeztették őt a fedett információgyűjtéssel járó érzékeny helyzetre. Az afgán kézimunka-vállalkozás 20 női résztvevőjét leggyakrabban a tálibok házainak beazonosítására használták, de Achekzai néhány esetben a gyanúsított felkelők jelenlétében aktiválta a GPS-követő rendszert is. A nő elmondása szerint az afgán hölgyek nem tudtak a kettős tevékenységről, különben nem dolgoztak volna neki. A hamis segélyprogramok használata akkor került fókuszba, amikor az Oszama Bin Láden likvidálását célzó CIA akcióról kiderült, hogy a Cég hepatitis-vakcinák kiszállításával azonosította az abbottabadi rejtekhelyet. Az emberi jogi szervezetek figyelmeztetése szerint hasonló projektek nemcsak a segélyszervezetek alkalmazottaira jelentenek komoly veszélyt, hanem a fejlesztési projektekben résztevő helyi lakosok életét is kockáztatják, mivel a tálibok eddig is gyakran végeztek ki kémkedéssel gyanúsított személyeket. A NATO kabuli tisztviselői és az ausztrál Külügyminisztérium nem volt hajlandó kommentálni a fedett tevékenységekkel kapcsolatban nyilvánosságra került információkat.
 
Március 26-án letartóztattak egy francia katonát és két másik embert a Mohamed Merah által elkövetett gyilkosságok kapcsán. Merah hét embert - köztük három gyermeket – ölt meg 2012. március 19-e és 22-e között Toulouse városában. 22-én azonban Merah meghalt egy rendőrséggel folytatott tűzpárbaj során. Bírósági forrásból tudjuk, hogy a letartóztatott katona ismerte az iszlamista terroristát.  A támadások óta a rendőrség és a biztonsági erők folyamatosan nyomoznak, és további bűnrészeseket keresnek. Az egyetlen, akit vád alá is helyeztek, Mohamed Merah testvére, Abdelkader Merah volt, aki minden vádat tagadott. A francia hírszerzés terrorizmus gyanújával figyelte meg Merahot, és követte őt afganisztáni és pakisztáni utazásai során. Mielőtt meghalt, azt nyilatkozta, hogy az al-Kaida tagja volt. A letartóztatások tíz nappal a gyilkosságok évfordulója után történtek, amin François Hollande is részt vett. A köztársasági elnök beszédében elmondta, hogy a francia hírszerzés folyamatosan dolgozik azon, hogy elkerüljék a hasonló támadásokat.
 
mm
Mohamed Merah (Forrás: bbc.co.uk)
 
Az Orosz Föderáció és Fehéroroszország katonai vezetési és irányítási szervei 2013. március 26-a és 29-e között nagyszabású gyakorlatot tartottak Minszkben. A résztvevők gyakorlatban is elsajátították azokat az új csapattervezési, irányítási és vezetési módszereket, melyeket a két ország védelmi minisztériuma dolgozott ki közösen, idomulva korunk fegyveres konfliktusainak elvárásaihoz.
A fehérorosz fővárosban ez idő alatt egy másik nagyszabású találkozó is megrendezésre került az orosz és a fehérorosz fél között. Március 27-e és 29-e között a két ország védelmi minisztériumának kétoldalú együttműködéseként létrejött Közös Fegyverkorlátozási Egyeztető Csoport tartott találkozót Minszkben. Az orosz delegáció vezetője Ruszlan Sisin ezredes volt, aki a Nemzeti Nukleáris Veszélycsökkentési Központ helyettes vezetője. A találkozó alatt a felek a globális tényezőket megvitatva közös álláspontra jutottak a nemzetközi fegyverkorlátozási egyezmények végrehajtásával kapcsolatban.
 
A hágai Jugoszlávia Büntető Törvényszék március 27-én háborús bűnök vádjával összesen 22 év börtönbüntetésre ítélte Mico Stanisicet és Stojan Zupljanint. A két boszniai szerb férfit deportálással és gyilkossággal vádolják, mivel részt vettek a boszniai háború idején a tervezett „Nagy Szerbia” területének bosnyákoktól és horvátoktól történő megtisztításában. Stanisic, aki korábban boszniai szerb belügyminiszter volt, 2005 márciusában adta fel magát; Zupljanint pedig – aki a Banja Luka környéki rendőrfőnök volt a háború időszakában – 2008-ban fogták el Szerbiában.
 
Stojan Zupljanin a hágai törvényszék előtt (Forrás: sense-agency.com)
 
Új gázvezeték felépítéséről jöhet létre egyezmény Szlovákia és Lengyelország között 2013 júniusában, derült ki a két ország miniszterelnöke közötti megbeszélésen március 27-én, ahol Robert Fico és Donald Tusk miniszterelnök is abbéli reményének adott hangot, hogy a tervek mielőbb valósággá váljanak. Még 2012 áprilisában kapott megbízást a két ország földgáz-hálózatának kezelője – a szlovák EUSTEAM és a lengyel GAZ-System – egy tanulmány elkészítésére a két rendszer összekapcsolásának megvalósíthatóságáról.  A jelenlegi elképzelések szerint a szlovák-lengyel vezeték évi öt milliárd köbméter kapacitással rendelkezne, és 2017-re készülne el teljesen.  A tervezett vezeték az Észak-Dél gázfolyosóhoz csatlakozna, amelynek része lesz a Swinoujsciei és a horvát Krk szigeten elhelyezkedő cseppfolyós földgáz terminál is. A térség országai egyelőre csak és kizárólag Oroszországból képesek földgázt importálni, ám ha a fentebb említett tervek valóra válnának, úgy nagyban csökkenne Közép-Európa energiafüggősége.
 
Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön fekete-tengeri hadgyakorlatot rendelt el az Orosz Fegyveres Erők számára, azon célból, hogy javítsa az alakulatok harckészültségét. A gyakorlatokban 7.000 katona (beleértve az ejtőernyős és különleges alakulatokat, valamint a gyorsreagálású erőket), több mint 30 hadihajó, körülbelül 250 páncélozott jármű, legfeljebb 20 tüzérségi eszköz és 20 darab vadászgép vesz részt. A grúz Külügyminisztérium egy pénteki nyilatkozatában kijelentette, hogy aggódik az ország déli határai közelében végbemenő hadgyakorlatok miatt; véleményük szerint az orosz megmozdulás nincs arányban a lehetséges fenyegetések mértékével. Iraklij Alaszanija grúz védelmi miniszter ezzel ellentétben kifejtette: az orosz katonai gyakorlatok nem jelentenek fenyegetést Grúziára. Mindenesetre a nemzetközi jog normái szerint ilyen méretű hadgyakorlatok esetében nem szükséges más országokat előzetesen tájékoztatni.
 
A grúz Külügyminisztérium kifogásolja az Orosz Fegyveres Erők fekete-tengeri hadgyakorlatát (Forrás: en.rian.ru)
 
Májusban kezdődnek meg a tárgyalások az orosz tisztviselők és a NATO képviselők között az Afganisztánban létrehozandó katonai fenntartó bázisok ügyéről. Az orosz Védelmi Minisztériumban magas pozíciót betöltő Szergej Koselev elmondása szerint minden lehetséges opciót figyelembe fognak venni az afganisztáni tervezettel kapcsolatban. Véleménye szerint a bázisokra azért van szükség, hogy megőrizzék, és szolgálatkész állapotban tartsák az Afgán Fegyveres Erők katonai eszközeit és fegyverrendszereit. Koselev hozzátette: a NATO erők 2014-es kivonulása után az afganisztáni helyzet bármilyen eszkalációja negatív hatást gyakorolhat mind Oroszország, mind Európa biztonságára. A tárgyalásokra Moszkvában, a május 23-án és 24-én megrendezésre kerülő „Az európai biztonság katonai és politikai aspektusai” című  nemzetközi konferencia keretein belül fog sor kerülni. Az Orosz Vezérkar főnöke, Valerij Geraszimov korábban már bejelentette, hogy a konferenciára az Európai Unió több védelmi miniszterét, az Egyesült Államok és Kanada illetékes minisztereit, számos nemzetközi szervezet, többek között a NATO, az Európai Unió, az ODKB és az EBESZ vezetőit is meghívták.
 
02
Közös fenntartású bázisok léthozását helyezték kilátásba a 2014 utáni Afganisztánban
(Forrás: en.rian.ru)
 
A Faktor Plus ügynökség március 29-én tette közzé azt a szerbiai kutatását, amely szerint a szerb polgároknak több mint 60 százaléka szeretné, ha végre megállapodást kötne Belgrád a pristinai vezetéssel. Az 1.260 ember megkérdezésével készített felmérés szerint a válaszadók 24 százaléka mindenáron megállapodást kötne Koszovóval, 38 százalékuk pedig minimális feltételekkel egyezne meg Pristinával. A felmérésből kiderült az, hogy a szerbek számára már a gazdasági problémák megoldása sokkal fontosabb problémává vált, mint Koszovó hovatartozásának kérdése és a mielőbbi lezárását szeretnék ennek a problémának. A válaszadók 56 százaléka szerint Szerbia szempontjából rosszul alakultak eddig a tárgyalások, míg mindössze 10 százalék szerint áll jól Belgrád az egyezkedésben.
 
Március 30-án megjelent a WHO felmérése a világ közútjainak biztonságáról. A tanulmány lesújtó adatokat közöl Afrikáról, ahol minden 100.000 halálesetből 24,1 közlekedési baleset következtében történik. Ez másképpen számolva azt jelenti, hogy egy tízmillió lakosú afrikai országban minden évben 2.400 ember hal meg az utakon. Összehasonlításképpen Európában ugyanekkora lakosságszámra vetítve 1.030 az egy évre jutó közúti balesetből eredő halálozások száma. Jean Ndushabandi a Ruanda Nemzeti Rendőrség szóvivője elmondta, hogy a balesetek magas száma három fő okra vezethető vissza: a járműpark rossz műszaki állapota, az úthálózat fejletlensége, valamint a rossz sofőri magatartás. Ndushabandi hozzátette, hogy nagy erőkkel dolgoznak a balesetek számának csökkentésén, amelyet elsősorban sebességmérő radarok felszerelésével, és fokozott rendőri ellenőrzéssel kívánnak elérni. Dr. Martin Ekeke-Monono, a WHO technikai munkatársának elmondása szerint az egyének részéről a balestekhez való rossz hozzáállás – mely szerint a baleset a véletlen műve, és nem megelőzhető – nagyban nehezíti a kormányok dolgát a közúti halálesetek számának csökkentésében. Problémaként nevezi meg továbbá, hogy afrikai viszonylatban fejlett Ruanda példáját kevés ország követi. A legtöbb kormány ugyanis annyira el van foglalva a malária, az AIDS és az egyéb fertőző betegségek elleni küzdelemmel, hogy a közlekedési balesetek magas száma egyelőre meg sem fogalmazódik, mint súlyos nemzeti probléma.
 
photo
Ruandai rendőrök baleseti helyszínelésen. (Forrás: newtimes.co.rw)
 
Befejeződött az amerikai csapatok kivonulása az afganisztáni Maidan Wardak tartomány katonai bázisáról szombaton, mellyel a Karzai adminisztráció hosszú ideje fennálló igénye teljesült. Az itt állomásozó amerikaiakat a civilek zaklatásával vádoltál meg a helyi tisztviselők és lakosok. A nyilvános panaszok kivizsgálására a Védelmi Minisztérium eljárást kezdeményezett, melynek eredményeként a vádak igazolást nyertek. Február végén a Karzai-kormány vezető szóvivője elmondta, az amerikai kontingensnek két hete van arra, hogy elhagyja Wardak központi bázisát. Március 20-án Karzai miniszterelnök és az ISAF erők parancsnoka, Joseph Dunford aláírták azt az egyezményt, mely a stratégiai jelentőségű katonai támaszpont afgán biztonsági erőknek való átadásáról szólt. A bázis átvétele a napokban lezárul. Ettől kezdve az amerikaiakat felváltó Afgán Nemzeti Haderő katonái és kommandósai fognak a terület biztonságáért felelni.  
 
Afgán biztonsági erők vették át a nirkh-i bázist az amerikaiaktól (Forrás: pahjwok.com)
 
Michel Djotodia, az előző héten puccsal hatalomra került közép-afrikai elnök szóvivője vasárnap bejelentette, hogy embereinek öt minisztérium, köztük a védelmi, felett sikerült átvenniük a hatalmat. A nyilatkozat szerint megalakult ideiglenes kormány három éven belül a libreville-i megállapodással összhangban választásokat fog tartani; és a miniszterelnöki posztján maradhat a januárban az akkori kormány és a Séléka lázadók által közösen kinevezett ellenzéki vezető, Nicolas Tiangaye. Az Egyesült Államok szombaton kijelentette, hogy ő az egyetlen legitim kormányfő a Közép-afrikai Köztársaságban. Djotidia a héten még megígérte, hogy felülvizsgálja az előző kormány által Kínával és Dél-Afrikával kötött, nyersanyagokkal kapcsolatos szerződéseket. Az ország nagy mennyiségű, eddig kiaknázatlan arany-, gyémánt-, urán- és olajkészletekkel rendelkezik
A hatalomból eltávolított, jelenleg Kamerunban tartózkodó volt elnök,  Francois Bozizé a hét közepén Benintől kérte, hogy fogadja be mint száműzöttet. Bozizé már a 80-as években is Beninben talált menedékre, de az ország külügyminisztere, Nassirou Arifari Bako szerint most még nem döntöttek, mivel a helyzet egy „kényes ügy.”
A helyi Vöröskereszt szombaton 78, egy hét alatt Bangui utcáin megtalált, ismeretlen személyazonosságú halálos áldozatról adott hírt. Rajtuk kívül valószínűleg még számos civil és fegyveres (köztük legalább 13, kiképző misszióban részt vevő dél-afrikai katona) halt meg a március 24-ei puccsot követő harcokban.

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem