biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 15. hét

2013 április 15. - 18:36 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Az április 8-i héten több mint 1.000 francia katona hajtott végre műveleteket Gao északi völgyében, Mailban. Azt feltételezték, hogy a völgyben az al-Kaida egy logisztikai bázist tart fenn. A Gustav művelet keretében harckocsik és repülő eszközök tucatjait vetették be, és módszeresen átkutatták a területet. A műveletet április 7-én kezdték meg, de az első napon nem találtak iszlamista katonákat; 340 tüzérségi repeszgránátot valamint páncéltörő rakétát – melyeket később hatástalanítottak – viszont igen. A katonai hírszerzés jelentéseire alapozva egy gépesített dandár átkutatott egy erdőt, amelyben minden bizonnyal egy szélsőséges bázis rejtekhelye működött. Az ezt követő napokban a katonák átvizsgálták a 20 km-es völgyet Mali katonáinak és rendőreinek segítségével. Bruno Bert ezredes szerint – aki a művelet parancsnoka – a lázadók talán már át is költöztek egy másik völgybe.

Eközben Franciaország megkezdte erőinek kivonását az országból, és a terv szerint április végére be is fejeződik a csapatkivonás. A továbbiakban egy 1000 fős támogató alegységet fognak az afrikai országban állomásoztatni. Az EU 2.000 helyi katonát fog kiképezni főként járőrözési feladatokra, valamint Ban Ki un ENSZ főtitkár javaslatára az ENSZ egy 11.000 fős missziót tervez létrehozni, amelyben főként afrikai katonák fognak feladatokat teljesíteni.
 
France begins major strike on Mali Islamists near Gao
Francia katonák harctámogatás közben (Forrás: france24.com)
 
Az április 7-i montenegrói elnökválasztáson a jelenleg is hivatalban lévő Filip Vujanovic nyert, az ellenzék pedig vitatja a végeredményt. Vujanovic a Szocialisták Demokratikus Pártjának jelöltje 161.940 szavazatot (51,2%) kapott, míg a Demokratikus Front színeiben induló Miodrag Lekic 154.290 voksot (47,79%) szerzett. Az ellenzék az eredmény kihirdetését követően kijelentette, hogy nem fogadja el azt. A választásokat megelőzően az elemzések szoros eredményt ígértek, a hétvégén pedig mindkét fél győztesnek hirdette ki magát. A Demokratikus Front a választások kimenetele miatt azzal fenyegette meg a kormányt, hogy bojkottálni fogja a törvényhozási folyamatot. A vita abból fakad, hogy Vujanovic az alkotmány szerinti két mandátumát az utóbbi tíz évben letöltötte, így nem indulhatott volna újra, viszont az államfő szerint, mivel első elnöksége ideje még a Szerbiától történő függetlenedés előtt volt, így az nem számít.
 
filip vujanovic
Filip Vujanovic, Montenegró államfője (Forrás: balkaninsight.com)
 
Dél-koreai tisztviselők szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy Észak-Korea nukleáris tesztek kivitelezésén dolgozik, de lapértesülések szerint Észak felkészült egy közepes hatótávolságú rakéta indítására a keleti partján. Szakértők szerint akár már indítható állapotban is lehetnek a rakéták. A bejelentés ellenére aktivitást észleltek a punggye-ri-i tesztközpontban, de mint később kiderült, csak rutintevékenység végrehajtása történt. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár szerint egy ilyen teszt lebonyolítása erősen provokatív lépésnek tekinthető. A főtitkár hozzátette: Észak-Korea nem folytathatja a Biztonsági Tanáccsal való ellenszegülését és a nemzetközi közösséggel szemben mutatott folyamatos konfrontációt. Ban Ki Mun sürgette Phenjant, hogy a nukleáris programjukkal kapcsolatban ragaszkodjon az ENSZ által kezdeményezett megoldáshoz, amely egy sürgős, de egyben tisztességes ajánlat a nemzetközi közösség részéről. Vlagyimir Putyin orosz elnök kifejezte aggodalmát és sürgette a tárgyalások újrakezdését, míg Kína nyugalomra és párbeszédre intett.
Észak-Korea figyelmeztette a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, hogy háború esetén azonnal hagyják el az országot, mert nem szeretnék, ha megsérülnének. Phenjan szerint a fékszigeten zajló események egy termonukleáris háború felé tartanak. Az északi kormány már több ízben is fenyegette a dél-koreai, amerikai és japán bázisokat a térségben.
Japán válaszként amerikai gyártású Patriot rakétaelhárító egységeket telepített Tokióba, köztük a védelmi minisztérium épülete köré, illetve a Japán-tengerre küldte két legmodernebb hadihajóját rakétaelhárítás céljából. A japán kormány elmondása szerint mindent meg fognak tenni, amit a helyzet megkíván.
John Kerry amerikai külügyminiszter kínai látogatása során hangsúlyozta, hogy Kína kulcsszereplő a kialakult helyzet megoldásában. Vang Ji, kínai külügyminiszter szerint országa következetes abban, hogy a félszigetet mentesíteni kell a nukleáris eszközöktől. Vang sürgette a két felet, hogy folytassák a tárgyalásokat, javítsák kapcsolataikat és teremtsék meg a kölcsönös nukleáris leszerelést.
 
_66923628_north_korea_ranges624_2
Az észak-koreai ballisztikus rakéták hatótávolságai (Forrás: bbc.co.uk)
 
Kína 2014-ben hadihajókkal vesz részt egy, a Hawaii-szigetek partjainál tartandó hadgyakorlaton az Egyesült Államokkal, Ausztráliával és 20 másik nemzettel közösen. Pekinget ugyanakkor arra is felkérték, hogy vegyen részt a Sydney kikötőjében, 2013 októberében megrendezésre kerülő haditengerészeti díszszemlén és megemlékezésen. Julia Gillard ausztrál miniszterelnök kínai látogatása során kiemelte a védelmi együttműködésben álló, és a két ország kapcsolatainak elmélyítését célzó lehetőségeket. A pekingi vizit során született nyilatkozat szerint a két ország további közeledését szolgálhatja az Egyesült Államokkal közösen, a három nemzet együttműködésében végzett katonai gyakorlatok rendszeresítése a következő évtized során. A kormányfő hangsúlyozta, hogy Ausztrália a gazdasági kapcsolatok kiszélesítéséért cserébe szorosabb védelmi kapcsolatok kiépítését garantálja. A látogatás során a két ország közötti éves találkozók rendszeresítéséről is megállapodás született. Kína számára Ausztrália a nyersanyagforrásai miatt elsősorban gazdasági és nem stratégiai vagy regionális játékosként jelentős - jegyezték meg a hírekre reagáló elemzők - ugyanakkor Gillard számára komoly kihívást jelent, hogy a jövőben Kína és az Egyesült Államok között milyen stratégiával tudja országa helyzetét meghatározni.
 
Julia Gillard
Az ausztrál kormányfő ünnepélyes fogadása Pekingben (Forrás: news.com.au)
 
Kilenc nap fogság után kiszabadult Ali Zidan, líbiai miniszterelnök tanácsadója, nyilatkozták a tisztviselők. Mohamed al-Gattúsz kibocsátását követően a családjával kell lennie Miszrátában. A hivatalos nyilatkozat nem ad részleteket arról, hogy ki tartotta fogva és hogyan szabadult ki. Líbiában bizonytalanság uralkodik, mióta 2011 októberében megdöntötték Moammer Kadhafi uralmát.  A kormány küzd azon fegyveres milíciák feloszlatásáért és lefegyverzéséért, amelyek Kadhafi erői ellen alakultak meg.  Egy nyilatkozatban Zidan hivatala megerősítette, hogy Gattúszt szabadon engedték. „Mindenkinek köszönjük a sok erőfeszítést, minden oldalon, akik felvették a kapcsolatot és próbáltak segíteni a kiszabadításban és hazatérésben,” olvasható benne.  Mohamed al-Gattúszt április 1-én rabolták el Tripoli külvárosából, miközben hazafelé tartott a 210 km-re lévő szülővárosából, Miszrátából. Néhány líbiai szerint a milíciák vettek részt az emberrablásban, bár az ügy részletei homályosak. A nemzetőrségek befolyása kiterjed a líbiai börtönökre és az illegális fogdára is. Annak érdekében, hogy véget vessenek a büntetlenség kultúrájának, a Nemzeti Kongresszus elfogadott egy törvényt, amely bűncselekménynek minősíti az emberrablást, a kínzást és a törvénytelen fogva tartást. A törvény kimondja, hogy bárki, aki emberrablást, illegális őrizetbe vételt vagy bebörtönzést hajt végre erőszakkal vagy hamis ürüggyel, az minimum hét év börtönbüntetést kaphat. A kínzást öt-tíz évvel vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetik. Kadhafi fiát, Szeif al-Iszlámot 2011 vége óta nemzetőrök tartják fogva Zintán külvárosában. Tavaly az ausztrál ügyvédjét három hétig tartották fogva, mert meglátogatta a fogságban. Szeif al-Iszlám januárban állt bíróság elé azzal a váddal, miszerint olyan információkkal kereskedett, melyek a nemzetbiztonságot veszélyeztetik. A tárgyalást elhalasztották májusra, mivel nem volt ügyvéd, aki képviselhette volna.
 
Csuzda N
Ali Zidan azért küzd, hogy megfékezze azokat a fegyveres milíciákat, amelyek Kadhafi ellen harcoltak (Forrás: bbc.co.uk)
 
ENSZ békefenntartókon ütött rajta­ 2013 április 9-én, kedden a dél-szudáni Jongelei tartományban, Gumuruk közelében felkelők egy csoportja. A támadás során öt indiai származású békefenntartó és két civil személy vesztette életét. Az ismeretlen fegyveres felkelők támadása során további kilenc kéksapkás és civil megsebesült, több ENSZ alkalmazott pedig eltűnt. A Dél-Szudánban szolgálatot teljesítő UNMISS missziót már többször érte atrocitás Jongelei tartományban. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyilatkozatában elítélte a támadást és felszólította a dél-szudáni kormányt az esemény minél hamarabbi kivizsgálására. Nyilatkozatában kitért arra, hogy a békefenntartók megölése háborús bűnnek minősül, így a hágai Nemzetközi Bíróság (ICC) hatáskörébe tartozik. A 2011-ben a térségbe érkezett békefenntartók mandátumába elsősorban a polgári lakosság és humanitárius célokat szolgáló konvojok védelme tartozik, viszont munkájukat a lázadók mellett nagyban megnehezíti a törzsek közti rivalizálás is.
 
Elhunytak hazaszállítása (Forrás: unmiss.unmissions.org)
 
Április 9-én a Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erők rangidős altisztje, Thomas R. Capel főtörzszászlós Kabulban megismerkedett az Afgán Nemzeti Rendőrség kötelékében szolgáló, 23 éves női törzsőrmester, Maryam Tabish-al, akit Donna King törzsőrmester, a J3 Műveleti támogató parancsnok-helyettes kísért el a találkozóra. Tabish a Belügyminisztérium munkatársa, valamint az Emberi Jogokért, Gyermekekért és Esélyegyenlőségért Igazgatóság rangidős sorállományú tanácsadója. A biztonsági ügyekért, az oktatásért és a női tiszthelyettesekre és katonákra vonatkozó szabályok betartásáért felel. Munkájának szerves részét képezi, hogy koordinálja az intézkedéseket az Afgán Nemzeti Rendőrségben szolgáló nők munkaügyi kérdései kapcsán, legyen az a legegyszerűbb, mint például a megfelelő egyenruha és bakancs biztosítását, vagy a megfelelő öltözők kialakítását, vagy legyen az összetettebb, mint például a különböző engedélyezések, előléptetések és illetmények rendezése. Az Afganisztánban dúló 12 évig tartó háborút követően nagy előrelépésnek számít, hogy egy női beosztott ilyen pozíciót tölt be, képviselve az afgán rendőrség női állományát, egyúttal betöltve a „kormány arca” szerepét. Tabish munkatársa, Donna King beszámolt a mentorprogram kettős feladatrendszeréről: egyrészt az afgán partnerekkel való szoros együttműködés kialakítása érdekében végzik a tapasztalatok átadását, segítve a nemi integrációt érintő és vezetési kérdések megoldását; másrészt a különböző szabványok kialakításában működnek közre. King pozitívan értékelte az Afgán Nemzeti Rendőrség fejlődését, amely helyes irányba halad a 2014-es kivonásra való felkészülésre tekintettel, majd hozzátette, hogy a mentorprogram kulcsfontosságú eleme az önfenntartó Afganisztán kialakításának folyamatában.
 
Image
Maryam Tabish törzsőrmester látogatást tett a kabuli Eggers Táborban (Forrás: isaf.nato.int)
 
Az orosz állami tulajdonban lévő Lavochkin cég nyerte el azt a pályázatot, melyet a Védelmi Minisztérium írt ki öt nagyfelbontású, optikai és elektronikai felderítésre is alkalmas műhold fejlesztésére. A tenderben meghatározott eszközök értéke körülbelül hetven milliárd rubel, vagyis nagyjából kétmilliárd dollár. Viktor Khartov főigazgató elmondása szerint a cég elsődlegesen a műholdak tervezésével és gyártásával foglalkozik, míg az elektronikai berendezéseket külföldről szerzik be, de a tervek szerint a belföldön gyártott elektronikai eszközök mennyisége fokozatosan növekedni fog, mígnem a beruházás végére már maga a cég fogja gyártani az építéshez szükséges elemeket. Az elemzők meglátása szerint potenciális beszállítóknak az EADS légi- és hadiipari konszernt, a Thales Alenia Space űripari céget és az Israel Aerospace Industries légi kereskedelmi és hadiipari vállalatot lehet tekinteni. Khartov hozzátette: az új műhold előzetes tervei 2013 végére elkészülnek. A pálya menti csoportosítás kezdetben két szatellitből fog állni, majd később a maradék három is fellövésre kerül, így alkotva meg a teljes rendszert. A Védelmi Minisztérium pályázatában meghirdetett paraméterek szerint, a műholdaknak képesnek kell lenniük nagy felbontású képfeldolgozásra, ami például lehetővé teszi, hogy leolvassák a járművek rendszámtábláit vagy általános emberi jellemvonásokat különböztessenek meg. Oroszország a szovjet éra óta nem fejlesztett ilyen technológiát.
 
180548586
A Lavochkin vállalat főhadiszállása. (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz légierő parancsnoka, Viktor Bondarev altábornagy csütörtökön elmondta, hogy 2020-ig az Orosz Légierő remélhetőleg újabb nagy hatótávolságú elfogó vadászrepülőgép-típussal fog gyarapodni, és 2028-ig kivonhatják a szolgálatban álló MiG-31-es repülőgépflottát. A parancsnok szerint az Oroszországi Föderációnak egy korszerű technológiával ellátott új elfogó-vadászgépre van szüksége. Az Orosz Légierőnek 122 darab MiG-31-es repülőgépe van szolgálatban - a típus a jelenlegi leggyorsabbnak számít a világon rendszeresített gépek között. Hatótávolsága 1405 km, mely levegőbeli utántöltés esetén elérheti az 3355 km-t is.  A modernizált MiG-31BM-nek korszerűsített repülőelektronikája, digitális adatkapcsolata, egy továbbfejlesztett több célú lokátor radarja, színes többfunkciós pilótafülke-kijelzője és hatékony tűzvezérlő rendszere van. Egyidejűleg tíz célpont nyomon követésére alkalmas, melyeket 200 km távolságban képes megsemmisíteni köszönhetően a fejlett radarnak és a nagy hatótávolságú rakétáknak.
 
MiG-31 interceptors
2028-ig akarják vonni a szolgálatból a MiG-31-es elfogó vadászgépeket (Forrás: en.rian.ru)
 
Jemen elnöke, Abed Rabbo Manszúr Hádi szerdán utasítást adott, hogy a hadseregből távolítsák el azokat, akik még mindig a volt diktátorhoz, Ali Abdullah Szálehhez lojálisak. Az intézkedés elsődleges célpontja Ahmed Ali Abdullah Száleh dandártábornok, a régi elnök fia és a Köztársasági Gárda parancsnoka volt – Hádi őt az Egyesült Arab Emirátusokba rendelte ki nagykövetnek. Száleh további rokonait is áthelyeztek vagy elbocsátottak, többek között az Elnöki Gárdából és a titkosszolgálatoktól. Ali Mohszen al-Ahmart, a Száleh oldaláról a lázadókhoz átállt páncéloshadosztály-parancsnok ezen túl az elnök katonai tanácsadója lesz. Egy nyugalmazott tábornok szerint a lépések „véget vetettek a megosztottságnak” a hadseregen belül, mindent az elnöknek rendelve alá. Szanaában és Taizban sokan ünnepelve fogadták a bejelentést. Az Egyesült Államok is üdvözölte az átszervezést, azt fontos lépésnek nevezve a demokrácia felé tett úton. Emberi jogi szervezetek szerint viszont a kormánynak ki kellene vizsgálniuk Száleh rokonainak ügyeit és felelősségre vonni őket tetteikért, nem diplomáciai pozíciókban külföldre küldenie őket.
 
A Nigériai Rendőrség április 10-én szabadon engedte azt a négy újságírót, akiket hétfőn tartoztattak le Goodluck Jonathan elnök lejáratása miatt. A helyi Leadership nevű lapban megjelent cikkben azzal vádolták Jonathant, hogy a 2015-ös választásokra készülve egy feltörekvő ellenzéki erőt – konkrét pártot nem nevezett meg az írás – törvénytelen eszközök alkalmazásával is igyekszik háttérben tartani.
Azubuike Isiekwen, az újság vezetője megerősítette, hogy mind a négy munkatársuk szabadon távozhatott a rendőrségről. Kettejüket feltétel nélkül helyezték szabadlábra, társaiknak azonban továbbra is minden nap meg kell jelenni a rendőrségen jelentést tenni. Isiekwen ugyanakkor a sajtószabadság megsértésének tartja az ügyet, és panaszt nyújtott be a bírósághoz az újságírókkal szemben tanúsított méltatlan bánásmód miatt.
Reuben Abati, az elnök szóvivője közleményében kifejtette, hogy a fiktív elnöki utasítás terjedése az összeesküvés-elméletek táptalajául szolgálhat, ártva az ország demokratikus értékeinek. Afrika legnépesebb országában jól működő demokratikus rendszer van, a szólás szabadsága is megfelelően biztosított a régió többi országához képest – úgy tűnik azonban, hogy csak bizonyos kereteken belül.
 
leadership newspaper
A Leadership székháza. (Forrás: www.ynaija.com)
 
Három évvel a szmolenszki tragédia után egyre nagyobb a megosztottság a lengyel társadalomban a katasztrófa valódi okait illetően.  A 2010. április 10-én bekövetkezett szerencsétlenségben életét vesztette Lech Kaczynski miniszterelnök, és a lengyel politikai elit jelentős része is. Az eset hátterének feltárására egy lengyel és egy orosz vizsgálat is indult, amelyek a  Tupolev Tu-154-es orosz gyártmányú repülőgép műszaki hibáját jelölték meg a tragédia okaként. Ennek ellenére egyre nő azok száma, akik szerint az egykori miniszterelnök merénylet áldozata lett. Jelenleg a lengyelek azon 33%-a ért egyet ezzel a teóriával, akik többsége mind Kaczynski támogatója. A konspirációkat erősíti, hogy Oroszország még mindig nem adta ki a repülő roncsait, a hivatalos közlemények szerint ugyanis még nem zárult le az ügyben folytatott orosz vizsgálat. Varsóban több megemlékezésre is sor került az évforduló kapcsán, illetve kisebb demonstráció volt az orosz nagykövetség épülete előtt. Donald Tusk miniszterelnök abbéli reményének adott hangot, hogy mielőbb eljön a nap, amikor ez a szomorú évforduló nem fogja megosztani az ország társadalmát. A vizsgálatokban kételkedők táborát egyébként Jaroslaw Kaczynski – az egykori miniszterelnök ikertestvére, és a lengyel ellenzék legjelentősebb alakja – vezeti.
 
Stefan Thaller dandártábornok veszi át az UNDOF parancsnoki posztját (Forrás: bmlv.gv.at)
 
2013. április 11-én született meg az a döntés, mely szerint Stefan Thaller dandártábornok fogja betölteni az ENSZ erők parancsnoki tisztségét a Golán–fennsíkon folytatott műveletben.  Thaller dandártábornok április 15-én kezdi meg feladatainak ellátását az UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) misszió főhadiszállásán, Camp Faourban.  Az osztrák védelmi miniszter kiemelte, hogy Thaller rendelkezik a megfelelő tapasztalatokkal, hiszen számos alkalommal vállalt szerepet külföldön végrehajtott műveletekben (1984, 1996, 2000).
A Golán–fennsíkon 1974 óta állandó jelleggel 375 osztrák katona állomásozik, így megállapítható, hogy Ausztria kiemelten kezeli a műveletben való részvételt. Alapvető feladatuk a Szíria és Izrael között létrehozott fegyvermentes övezet felügyeletére terjed ki.  Az osztrák felelősségi körzet nagyságrendileg 160 négyzetkilométerre terjed ki.  Gerald Klug védelmi miniszter véleménye szerint, mivel osztrák katona tölti be a parancsnoki posztot a misszióban, lényegesen kedvezőbb rálátást kaphat az osztrák haderő a műveleti környezetre, így rendelkezni fognak azokkal az információkkal, amelyekkel az osztrák katonák biztonságát növelhetik a műveleti területen.
 
Vilniusban találkozott egymással Juozas Olekas, Litvánia védelmi minisztere és Tomasz Siemoniak, Lengyelország védelmi minisztere. A találkozó egyik témája a felállítandó litván-lengyel-ukrán dandár, a LITPOLUKRBRIG volt. A tervek szerint a közös gyakorlatokat már 2013-ban megkezdik, s a dandár a jövőben mind nemzetközi műveletekben, mind pedig gyorsreagálású erőként is alkalmazható lesz. Szó esett továbbá a NATO Baltic Air Policing műveletéről és a 2013 második felében esedékes litván EU elnökségről is. Olekas miniszter háláját fejezte ki Lengyelország felé, hiszen már négyszer vett részt a Lengyel Légierő a Balti-államok légterének védelmére létrehozott NATO műveletben, s ez legközelebb 2014-ben lesz esedékes. A miniszter továbbá kijelentette, hogy a 2001 óta tartó Lengyelországgal folytatott, s növekvő intenzitású bilaterális védelmi együttműködés hazája biztonságának erősödésében igen fontos szerepet játszik.
 
letöltés.jpg
Juozas Olekas és Tomasz Siemonia (Forrás: kam.lt)
 
Nagyszabású hadgyakorlatot jelentett be az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma április 11-én. A Brit Fegyveres Erők által vezetett Joint Warrior gyakorlatot április 15-e és 29-e között tartják Nagy-Britanniában, szárazföldön és tengeren egyaránt. A műveletekben kilenc szövetséges ország, köztük az Egyesült Államok, Németország, Franciaország megközelítőleg 13.000 katonája fog részt venni. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a gyakorlat a katonai műveletek teljes spektrumát magában foglalja, mind hadászati mind harcászati szinten egyaránt. A szimuláció részeként ejtőernyős támadást, harci és szállító helikopterekkel támogatott partraszállást, nyílt tengeri és kalózkodás elleni műveleteket, a brit légierő Tornado és a francia légierő Rafale repülőgépeivel légi műveleteket fognak végrehajtani. Philip Hammond védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „az ilyen gyakorlatok biztosítják azt, hogy a fegyveres erőink bármilyen kihívásra fel legyenek készülve. Ezek segítségével kipróbálhatjuk, hogyan képesek együtt dolgozni a különböző haderőnemek és államok fegyveres erői, ami kulcsfontosságú napjaink multilaterális világban”. A brit légvédelem és a repülésirányítás is gyakorlatozni fog ebben az időszakban. A műveleteket a légierő és a haditengerészet állományából felállított Joint Tactical Exercise Planning Staff fogja vezetni a northwood-i összhaderőnemi parancsnokságról. A Joint Warrior hadműveleteket évente kétszer tartják az Egyesült Királyságban, célja a haderőnemek és a szövetséges államok együttműködési hatékonyságának növelése.
 
Egy előretolt repülésirányító a legutóbbi Joint Warrior gyakorlaton irányítja az ejtőernyős csapatokat (Forrás: assets.digital.cabinet-office.gov.uk)
 
Már zajlanak a komoly előkészületek az idei G8 csúcstalálkozóra. A világ vezető gazdasági hatalmainak júniusi, belfasti tanácskozása előtt az északír rendőrség jelentős óvintézkedéseket tervez. Rendvédelmi vezetők április 11-i tájékoztatása szerint a helyi rendőrség 4.500 fője az ország más részéből érkező 3.500 fővel és több pilótanélküli felderítő repülőeszközökkel megerősítve fogja ellátni az esemény biztosítását. Emellett bejelentették, hogy az Ír Köztársaság rendőrei fogják őrizni azokat a határ menti területeket, ahol tüntetésekre illetve zavargásokra lehet számítani. Az északír rendőrség megkapta az engedélyt, hogy három távirányítású légi kamera eszközt vásároljon, melyek komoly segítséget jelenthetnek majd a parancsnokok számára a műveletek végrehajtásában. Alistair Finlay északír rendőrfőkapitány-helyettes szerint „kétség kívül ez lesz a legnagyobb munka, amit valaha csináltunk. Csak kevés ekkora méretű rendezvény van az Egyesült Királyságban. Az olimpia Londonban egyszeri alkalom volt, ez természetesen nem akkora, de közvetlen utána jön.” A G8 csúcstalálkozó a világ nyolc legnagyobb gazdáságának politikai vezetőinek találkozója, melyet az idén június 17-18-án tartanak az észak-írországi Lough Erne tó melletti üdülőközpontban. Az eddigi 39 találkozóból az Egyesült Királyság korábban ötnek volt házigazdája, legutóbb 2005-ben a skóciai Gleneaglesben.
 
Egy Lough Erne tó melletti hotel (Forrás: link2ireland.com)
 
Lengyelország miniszterelnöke, Donald Tusk április második hetében megkezdte kétnapos üzleti útját Nigériában abból a célból, hogy Afrika legnagyobb olajkitermelő országának képviselőivel tárgyaljon. „Lengyelország szeretne együttműködni Nigériával a természetes nyersanyagok - különösen gáz, szén és olaj- kereskedelme terén, ugyanúgy, ahogy az erőművek építésében és modernizálásában is.” – mondta el Tusk április 11-én, csütörtökön, miután tárgyalt, Dr. Goodluck Jonathan nigériai elnökkel. A lengyel miniszterelnök delegációjának különböző területek - mint például a hadiipar, a szállítmányozási, az élelmezési és a pénzügyi szektor - képviselői is tagjai voltak ugyanúgy, ahogy az állami olajvállalat, a PKN Orlen delegáltjai is. „Beláttuk, hogy sokkal többet tehetünk kétoldalú kapcsolataink mélyítéséért és frissítéséért ezért már több kereskedelmi megállapodás és fejlesztési terv is megfogalmazódott bennünk,” – tette hozzá Dr. Goodluck Jonathan. Április 12-én, pénteken Tusk egy lengyel-nigériai üzleti fórumra is hivatalos volt. Nigéria, 170 millió fős lakosságával Lengyelország második legnagyobb kereskedelmi partnerének számít a kontinensen, Dél-Afrika után.
 
Pénteken nyilvánosságra került, hogy Szaúd-Arábia jemeni határán 1800km hosszú, három méter magas kerítést akar emelni. A projekt ötlete már 2003-ben felmerült a királyságban, akkor jemeni tüntetések hatására leállították, de az instabil jemeni helyzet miatt most újra aktuálissá vált. Emberi jogi csoportok szerint a lépés a délről érkező menedékkérők helyzetét meg fogja nehezíteni, „humanitárius katasztrófát okozni” – a mozgásérzékelő rendszerrel is felszerelt kerítés összhangban van a szaúdiak törekvésével, hogy az új munkaügyi szabályozásra hivatkozva kiutasítsa az országból a jemeni menekülteket. Eddig csak a határ Vörös-tenger menti részét védték fokozottan ilyen módon az afrikai illegális bevándorlók ellen.
 
Nyolc ember vesztette életét, amikor április 12-én Bagdadtól északra robbantásos merényletet hajtottak végre egy szunnita mecset ellen. A halálos áldozatokat és több mint harminc sérültet okozó merényletet valószínűleg az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnya hajtotta végre, hogy erősítsék a vallási felekezetek közötti feszültséget. Az iraki terroristák főként kormányzati, katonai és rendőrségi célokat támadnak meg, de jelentős a vallási és etnikai csoportok ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma is. A pénteki merénylet jelentősen rontja a hétre tervezett tartományi választások biztonságos megrendezését. Iraki tisztviselők szerint az al-Kaida terrorszervezet egyre erősebb az országban, ami főként a határokon átnyúló szíriai militáns csoportokkal való együttműködésnek köszönhető. Az iraki és szíriai szélsőséges fegyveres csoportok közötti kapcsolat tényét megerősíti az a hangüzenet, amelyben az al-Kaida iraki vezetője arról beszél, hogy szervezete hajlandó szövetségre lépni minden olyan más csoporttal, amely egy iszlám köztársaság létrehozásáért harcol. Amerikai források szerint az al-Kaida iraki vezetője irányít több terrorista csoportot is, amelyek az interneten szerveződve Irakból Szíriába utaznak, hogy ott harcoljanak Asszád rezsimje ellen.
 
Lengyelország köztársasági elnöke, Bronislaw Komorowski április 12-én, pénteken írt alá egy kiegészítést, miszerint az ország védelmi költségvetésének körülbelül négy illetve öt százalékát átcsoportosítja a már régebb óta tervezett interkontinentális rakétavédelmi programhoz. A lengyel fegyveres erők modernizációját érintő módosítás 2014 és 2023 között lesz érvényben. A rakétavédelmi rendszer egy kiegészítésként szolgál majd az Egyesült Államok ballisztikus rakéta-programja mellett, melynek bizonyos elemeit Lengyelországba telepítik. A lengyel rakétarendszer „képes lesz kölcsönösen együttműködni az amerikai rendszerrel” – mondta a Nemzeti Biztonsági Iroda (BBN) igazgatója, Stanisław Koziej tábornok. „Ez egy mozgatható rendszer lesz, amely képes a kiválasztott célpontokra összpontosítani az előzetes kockázatelemzés alapján. Viszont, mivel ez nem egy rögzített rendszer, önmagában nem lesz képes lefedni és megóvni az ország teljes területét.” – tette hozzá a tábornok.
 
http://media.economist.com/sites/default/files/cf_images/20080823/CEU992.jpg
Az Európába telepített amerikai rakétavédelmi rendszer működésének leegyszerűsített modellje (Forrás: economist.com)
 
Afganisztánban 13 katonát öltek meg egy rajtaütés során április 12-én, pénteken. A hivatalos beszámolók szerint a pakisztáni határ menti Kunar tartományban ütöttek rajta az afgán fegyveres erők tagjain, amit a Talibán a médiához eljutatott email üzenetben vállalt magára. Április 9-én, kedden az országban állomásozó koalíciós erők két tagja is életét vesztette egy helikopter balesetben, Afganisztán keleti részén. Az ISAF nem hozta nyilvánosságra a szolgálatot teljesítő elhunytak nemzetiségét, sem a két helikopter összeütközésének pontos helyét. A baleset okát egyelőre vizsgálják, de az előzetes információk alapján ellenséges tevékenységet nem észleltek a helyszínen az adott időpontban. Április 8-án, hétfőn kilenc ember meghalt és 22 megsebesült, amikor egy útszéli bomba felrobbant egy autóbusz alatt Wadak tartományban. Az afgán belügy a Talibánt okolja a tragédiáért, a szervezet saját állítása szerint nem felelős a robbantásért.
 
Újabb segítség érkezett a Vízforrás - 2013 művelet keretein belül az érintett településekre. Március végétől a végrehajtásban tevékeny szerepet vállalnak az önkéntes műveleti tartalékosok soraiból kikerült katonák is. A hatvannapos éves szolgálatuk teljesítésének okán hét altiszti és tiszti rendfokozattal rendelkező egykori katona jelentkezett Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz. Az önkéntesek egyikeként Polacsek Kálmán százados elmondta: „Több tízezer ember számára juttatunk el naponta ivóvizet. Egy napon általában kilenc fuvarral legalább ötezer liter vizet juttattunk ki a településekre.” A tartalékosok bevallották, hogy a lakosságnak való segítségnyújtás felemelő érzés, ám a feladatok végrehajtása közel sem egyszerű feladat, ennek ellenére a művelet gördülékenyen halad. Az érintett települések polgárai pozitívan nyilatkoztak a szolgáltatásról, valamint kiemelték a feladatot végrehajtó katonák udvarias, készséges viselkedését a gyors munkavégzés közepette is.
 
Csőszkép0414.jpg
A bezacskózott víz átadása (Forrás: honvedelem.hu)
 
Pervez Musharraf volt pakisztáni elnök elismerte kormánya titkos beleegyezését az Egyesült Államok drón-programjának alkalmazásába. Ez az első alkalom, hogy pakisztáni tisztségviselő nyilvánosan elismerte ilyen program támogatását. A pakisztáni vezetők hosszú ideje hangoztatták, hogy nincs közük a drón-programhoz, de Musharraf vallomása azt feltételezi, hogy a kormányban mások is aktív szerepet játszottak e téren, még ha a programot teljes mértékben nem is láthatták át. Egy előző heti interjúban a volt elnök állítása szerint csak akkor engedélyezték Pakisztánban a légicsapás alkalmazását, amikor a cél teljes mértékben izolált volt és járulékos veszteségre nem volt esély, valamint amikor a pakisztáni fegyveres erőket nem tudták megfelelő gyorsasággal bevetni. A beismerésben az a tény, hogy a pakisztáni vezetés hozzájárult korlátozott számú dróncsapáshoz, szemben áll azon program erősen hangoztatott elítélésével, amelyről hosszú ideje azt állítják, hogy az Egyesült Államok a hozzájárulásuk nélkül végzi. A dróncsapásokban eddig 1.900 ember halt meg Pakisztánban, ezek közül több száz a civil áldozatok száma.
 
Először találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy vegyi fegyverek is bevetésre kerültek a szíriai konfliktusban. A megállapítást az országból egy titkos brit műveletben kicsempészett talajminta alapján végezték el Whiltshireben, a brit Védelmi Minisztérium Porton Downban található vegyi és biológiai kutatóközpontjában. A talajminta Damaszkusz közeléből származik, ahol a felek között heves összecsapások zajlottak az elmúlt időben. A mintáról kétséget kizáróan megállapították, hogy olyan anyagmaradványok és vegyszernyomok találhatóak benne, amelyek határozottan vegyi fegyverre és nem tömegoszlatáskor, vagy más rendészeti események alkalmazásakor bevetett anyagra utalnak. Az ugyanakkor egyelőre még nem világos, hogy melyik fél használhatta ezt fegyverként, de ha bebizonyosodik, hogy a szír kormány a felelős, még komolyabb nyomás nehezedik majd a nemzetközi közösségre a helyzet kezelését illetően. Barack Obama amerikai elnök korábban komoly következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha az Aszad-kormány a felkelőkkel szemben ilyen fegyvereket használna.

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem