biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 18. hét

2013 május 07. - 00:07 - BZSK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Az eddig ellenzékben lévő jobbközép pártok nyerték a választásokat Izlandon április 27-én. A Függetlenségi Párt 26,7 százalékot, a Progresszív Párt 24,4 százalékot szerzett, így az országgyűlés 63 székéből 38 lesz az új kormánypártoké. Az eddig hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt mindössze 12,9 százalékot ért el, ennek oka, hogy a 2008-as válságot követő lassú fejlődés ideje alatt nagymértékben vesztett népszerűségéből. Bjarni Benediktsson, az új kormány lehetséges miniszterelnöke azt nyilatkozta, szeretné a szociális juttatások mértékét visszaállítani, valamint új munkahelyeket teremteni, ezzel beindítva a gazdasági növekedést. Az új koalíció alapvetően euroszkeptikus beállítottságú, ez pedig kedvezőtlen hatással lehet az ország európai uniós csatlakozására. A jobbközép politikusai azzal érvelnek a tagság ellen, hogy Izland gyakorlatilag minden előnyt megkapott már a szabadkereskedelmi övezeti együttműködés és a schengeni vízumszerződés által, így nincs szükség szorosabb béklyókra. A választások másik nagy vesztese a szociáldemokraták mellett a baloldali zöldek pártja lett, akik hét helyet tudtak szerezni a parlamentben. A fennmaradó helyeken a Fényes Jövő és a Kalóz Párt osztozkodott.
 
Szavazók állnak sorban Izlandon a választások napján (Forrás: afp.com)
 
Április 29-én német katonák megkezdték az EUTM művelet keretében a Mali hadsereg beosztottjainak képzését műszaki területen. Összesen 35 fő kap speciális műszaki képzést 17 német oktatótól. A német egység már április 14-e óta Maliban állomásozik, de a felkészítést - bizonyos szervezési okok miatt – csak most tudták megkezdeni. A kiképzés során a tananyag hangsúlyos része német, de a mali képzésből is használnak fel elemeket.  A német kiképző kontingenst Lars őrnagy vezeti, aki egyúttal a felkészítést is felügyeli. Annak érdekében, hogy a kölcsönös bizalom kialakuljon a két nemzet katonái között, különleges környezetben hajtanak végre feladatokat. A német vezetés a kiképzés segítségével akar hozzájárulni a térség biztonságának növeléséhez. A média kiemelt figyelemmel kísérte a kiképzés megnyitóját, valamint folyamatosan tudósít az aktuális hírekről.
 
Der Start der Ausbildung stand auch im Interesse der Medien
Német kiképzők Maliban (Forrás: einsatz.bundeswehr.de)
 
Április 30-án újabb három brit katona vesztette életét Afganisztánban. William Savage tizedes, Robert Hetherington közlegény és Samuel Flint lövész életének egy útszéli improvizált robbanóeszköz vetett véget, mikor Mastiff 3-as típusú páncélozott gyalogsági szállító járművükkel járőrszolgálatot teljesítettek Helmand tartományban. Ez az első eset, hogy brit katonák egy páncélozott szállító járműben vesztették életüket. David Cameron miniszterelnök a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, a kabinet alaposan megvizsgálja annak lehetőségét, miként növelhetnék még jobban a csapatok biztonságát, „Már eddig is hatalmas erőfeszítéseket tettünk, hogy javítsuk az Afganisztánban használt páncélozott járműveink minőségét. Ennek a járműnek egészen jó mutatói voltak az improvizált robbanóeszköz okozta detonációval szemben. Minden részletet meg fogunk vizsgálni, hogy meggyőződjünk, a bátor nők és férfiak a legjobb védőfelszereléssel rendelkeznek.” Az amerikai gyártmányú Mastiff páncélozott gyalogsági szállító járműveket 2007 óta használja a brit hadsereg, jelenleg 180-at tartanak Afganisztánban, és eddig valóban kiválóan szerepeltek, többször mentették meg a katonák életét az improvizált robbanóeszközöktől.
 
A brit hadsereg által használt Mastiff típusú páncélozott gyalogsági szállítójármű (Forrás: telegraph.co.uk)
 
Szombaton a Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erők hét katonáját vesztette el Afganisztánban, két különböző támadásban. Maiwand járásban az Egyesült Államok által vezetett katonai koalícióból öt fő vesztette életét egy útszéli bombatámadásban. Két ISAF katonát Afganisztán nyugati térségében érte váratlan támadás, melyet az Afgán Nemzeti Haderő egy katonája hajtott végre, amikor a szövetséges erőkhöz tartozók ellen fordította fegyverét. Az incidens jelenleg vizsgálat alatt áll. A szombati események azután következtek be, hogy Hamid Karzai afgán elnök a hét elején elismerte, a kormány már több, mint egy évtizede  kap az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségtől bizonyos pénzösszegeket a segélycsomag részeként.  A támadások ellenére a havi utalások nem szakadnak meg – ismertette Karzai egy, az eseteket követő sajtótájékoztatón.
 
http://www.pajhwok.com/en/affiles/imagecache/lead_l/photo/2009/8/img_200982113415.jpg
„Véres nap” volt a szombati az ISAF katonái számára (Forrás: pajhwok.com)
 
Legkevesebb négy civil életét vesztette és öten sérültek meg vasárnap Khak-i-Safid járásban, amikor egy útszéli bomba felrobbant. A támadás Archi körzetében, körülbelül reggel hét órakor következett be – nyilatkozta Abdul Khaliq Nawrozi, afgán tisztviselő a Pajhwok hírügynökségnek. Egyes értesülések szerint a sérültek mindegyike gyermek. A közegészségügy egy nyilatkozó tisztviselője megerősítette, hogy három főt kórházba szállítottak, de jelenlegi állapotukról nem osztott meg információt.
 
http://www.pajhwok.com/en/affiles/imagecache/lead_l/photo/2013/5/photo%20by%20h%20zahin%20%283%29.JPG
A sebesültek között gyerekek is vannak (Forrás pajhwok.com)
 
Miroslav Lajčák, a Szlovák Köztársaság miniszterelnök helyettese, valamint kül- és Európa-ügyi minisztere április végén bejelentette, hogy hazája 10.000 eurónyi támogatást nyújt a polio, azaz a gyermekbénulás globális felszámolását segítő alapítvány számára. A kezdeményezés célja, hogy a vírust Afganisztán területéről is sikerüljön végre kiűzni. Mivel Afganisztán Szlovákia számára hivatalosan is programország, így ez a lépés a szlovák stratégiával teljes összhangban valósul majd meg.  Az alapítvány tevékenysége az utolsó szakaszba lépett, hiszen a polio mára már teljesen eltűnőben van a földön, köszönhetően többek között az utóbbi évtizedekben levezényelt, több millió dolláros projekteknek. Ennek ellenére Afganisztán mellett Pakisztán és Nigéria egyes területei is veszélyeztetettek még a vírustól. A gyermekbénulás terjedése elleni hatékony harcot gátolja ezekben a régiókban a vallási csoportok ellenállása valamint a gyenge állami ellenőrzés is.  A Szlovák Köztársaság részéről nem ez az első nagyobb adomány ebben, hiszen már 2009-ben is jelentős összeget szánt ilyen típusú támogatásokra.
 
2013. áprilisa az elmúlt 5 év legvéresebb hónapja volt Irakban. Több sebesült és halálos áldozat volt ebben a hónapban, mint 2008 júniusa óta akármelyikben, jelentette be az Egyesült Nemzetek Szervezete május 2-án. A közzétett adatok szerint 712 ember vesztette életét és több mint 1.600 fő sebesült meg a különféle terrorcselekmények kapcsán, adta hírül az ENSZ Iraki Támogatási Missziója (UNAMI). Az áldozatok többsége civil: 595-en halálos, 1.400-en súlyos sérüléseket szenvedtek. Bagdad áll a legrosszabb helyen, mivel csak április hónapban majdnem 700-an lelték itt halálukat. A terrorista csapatok nehezen felderíthetőek, mert sokan közülük apró falvakban bujkálnak. A misszió helikopterekkel próbálja feltérképezni és semlegesíteni a terroristákat. A helyzet súlyosságát a térség politikai megosztottsága és válságai még jobban elmélyítik.
 
unami.jpg
Az UNAMI logója (Forrás: kirkuknow.com)
 
Áprilisban került megrendezésre a 2007-től évente lezajló, két hét időtartamú északi sarkvidéki hadművelet Kanadában. Az Operation Nunalivut 120 fő, közöttük Rangerek és norvég megfigyelők részvételével történt. A Nunalivut Haderő parancsnoka, Glen MacNeil beszámolója szerint a hómobilokkal és egy légi járőrrel kiegészített kötelék az északnyugati területeken abban az időszakban gyakorlatozott, amikor a tavaszi szezon kezdetét veszi az Északi-sark elérésére indított expedícióknál. A gyakorlattal a kanadai parancsnok elmondása szerint azt biztosítják, hogy a Kanadai Fegyveres Erők állományában legyenek az északi körülményekre felkészült katonák, akik segítsége egy-egy veszélyes helyzetben szükségessé válik a kutatási és mentési feladatok lebonyolításában. A 2010-es Operation Nunalivut résztvevői mentették meg Tom Smitheringale ausztrál felfedezőt, akit a segélyhívást követően hat órán belül megtaláltak.
 
Defence Minister Peter McKay and then Chief of Defence Staff Gen. Walter Natynczyk lead a parade of Canadian Rangers and regular-force soldiers up the runway of CFS Alert at the close of Operation Nunalivut in 2010.
Peter McKay védelmi miniszter és Walter Natynczyk kanadai vezérkari főnök vezetik a Kanadai Rangerek és katonák felvonulását korábban, a 2010-es Operation Nunalivut befejezéseként.(Forrás: cbc.ca)
 
2013. május 1-én látott napvilágot a hír, miszerint francia katonák elfogták a francia nemzetiségű 58 éves Gilles Le Guent. A férfit Maliban, Timbuktu városában kapták el, miután iszlám terroristák oldalán harcolt. Le Guen ma már az Abdeljelil nevet viseli, és a jelentések szerint az al-Kaida tagja, habár korábban pont ez a terrorista szervezet tartotta fogva, valószínűleg kémkedés gyanúja miatt. A férfi 1985-ben tért át az iszlám vallásra, és 2011-ben telepedett le Maliban marokkói feleségével.  Egy hónappal ezelőtt egy videó jelent meg, melyen Le Guen látható fegyverrel az oldalán. A felvételen a Maliban történő intervenció ellen szólal fel, és figyelmezteti Franciaországot, az Egyesült Államokat és az ENSZ-et. A francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian azt mondta, valószínűleg már korábban is részt vett terrorcselekményekben, és most, hogy elfogták, átadják a Mali hatóságoknak. „A vesztes, aki terrorista lett”- így említette a védelmi miniszter Le Guent, és hozzátette, hogy egy kézen meg lehet számolni, hány francia polgár vált iszlám terroristává a Száhel-övezetben.
 
Gilles Le Guen in an Islamist video said to have been made on 8 October 2012 (still from video)
Gilles Le Guen iszlám terroristaként (Forrás: bbc.co.uk)
 
Május 1-én szállt fel az utolsó Harrier vadász/bombázó repülőgép kötelék a brit flotta Ark Royal repülőgép-hordozójáról. A zászlóshajó utolsó útjára indult, s hamarosan kivonják a haderőből. Jelenlegi hírek szerint a hajótestet, melyet később újrahasznosítanak, egy török cégnek fogják eladni, továbbá eladják Amerikának mind a 72, helyből felszálló Harrier típusú gépet is, 110 millió font értékben. A tervek szerint korszerű F35-ös vadászgépek váltják majd az öregedő technikát. Nagy-Britannia azonban a tervek szerint leghamarabb csak tíz év múlva fog rendelkezni újra repülőgép hordozóval. Az új hordozó a Queen Elisabeth nevet fogja viselni, és sokszorosan felülmúlja majd elődjét, azonban számos kérdés merült fel a hajón szolgáló más államok repülőinek kompatibilitásával kapcsolatban, mivel a jelenlegi tervrajzok alapján csak az F35-ös gépek képesek annak fedélzetén a le és felszállásra. Azonban egyes szakértők aggódnak egy esetleges újabb falklandi konfliktus kialakulása miatt, mivel a közeljövőben hiányos lesz az Egyesült Királyság haditengerészeti légi kapacitása. Azonban a Védelmi Minisztérium hivatalosan is kijelentette, hogy Nagy-Britannia továbbra is képes a szigetek védelmét biztosítani.
 
http://bemil.chosun.com/nbrd/data/10044/upfile/201012/20101221162604_1.jpg
„Az utolsó felszállás”, az Egyesült Királyság végleg kivonja a Harrier típusú gépeket. (Forrás: bemil.chosun.com)
 
Első alkalommal érkezett orosz hadihajó izraeli kikötőbe. Az Azov névre keresztelt orosz partraszálló hajó május 1-jén érkezett meg és kötött ki Haifa városában. Az orosz haditengerészet szóvivőjének tájékoztatása szerint, a hadihajó péntekig marad az izraeli városban a legénység pihentetése és a készletek feltöltése érdekében.
A hadihajót civilek is meglátogathatják egy vezetett körséta részeként, melyet a Fekete-tengeri Flotta zenekara előadásai színesítenek majd.
Alexej Komarov hajókapitány elmondta, az Azov a kihelyezett orosz földközi-tengeri egység része, amelynek feladata, hogy a szíriai partok közelében hajtson végre gyakorlatokat. Az egység tartózkodásának időtartamáról a kapitány nem osztott meg információkat, de azt kifejtette, hogy amennyiben szükséges, készek arra, hogy evakuálják az orosz állampolgárokat Szíriából. Ilyen jellegű parancs egyelőre nem érkezett az egységhez.
Oroszországnak jelenleg hat hadihajója van a Földközi-tengeren, közülük az egyik az Azov partraszálló hajó, amely már korábban is járt a térségben, többek között a szíriai Tartusz városában működő orosz haditengerészeti bázison is. A hónap végig fog csatlakozni hat másik hadihajó az egységhez az orosz Csendes-óceáni Flottából.
Szakértők becslése szerint körülbelül 5.000 és 100.000 fő közötti orosz diaszpóra található Szíriában, melynek többsége nő.
 
180939185
Az orosz Azov partaszálló hadihajó Haifa városának kikötőjében. (Forrás: en.rian.ru)
 
Szeif al-Iszlám, a bukott líbiai vezető, Moammer Kadhafi fia rövid időre megjelent a bíróságon, ahol 2011. novemberi elfogása óta tartotta fogva egy milícia, nyilatkozta egy helyi önkormányzati tisztviselő. Jelenleg körözi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűnök miatt, de ez az ügy összefügg a tavaly történt eseménnyel, amely alkalmával olyan információkat adott egy ICC ügyvédnek, amelyek veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot. Szeif al-Iszlám volt az egyetlen a 13 vádlott közül, akinek meg kellett jelennie a bíróság előtt ügyvédje társaságában. Az ügyet akkor elhalasztották szeptember 19-ig, mert a védelem nem volt teljesen felkészülve. Az ausztrál Melinda Taylort három hétig tartották fogva a találkozó után, mert Szeif al-Iszlámot azzal vádolták, hogy információkat ad át neki. Melinda Taylor azt nyilatkozta, hogy a fogva tartásából kiderült, hogy Szeif al-Iszlám nem kap megfelelő elbánást, ezért Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell elítélni. Líbia maga akarja elítélni háborús bűnök miatt, az ügyész szerint az ügy készülőben van, és hamarosan megy a bíróságra. Az alperes mosolyogva nyilatkozta az újságíróknak, hogy jó egészségnek örvend, miközben a rács mögött ült két álarcos rendőrrel az oldalán.
 
Csuzda N
Melinda Taylor állítólag olyan információkat kapott, amelyek veszélyeztetik a líbiai nemzetbiztonságot (Forrás: aljazeera.com)
 
Az Angolai Hírügynökség május 2-i jelentése szerint a Cabinda exklávé függetlenségéért évtizedek óta harcoló Cabinda Exklávé Felszabadítási Front (Front for the Liberation of the Enclave of Cabinda, továbbiakban: FLEC) kész egy fegyverszüneti egyezmény aláírására. Cabinda tartomány mindössze 7.000 négyzetkilométeres kiterjedésével Angola legkisebb igazgatási egysége, azonban egymagában az ország kőolajtermelésének 70%-át adja. Az olajipar Angola éves bevételeinek körülbelül 85%-át teszi ki, így a kicsiny Cabindából érkezik az ország összes bevételének közel 50%-a.
Cabinda földrajzilag a Kongói Demokratikus Köztársaság, és a Kongói Köztársaság közé van beékelődve, területét azonban nem Belgium, hanem Portugália gyarmatosította, ezért tartozik ma Angolához. A helyiek kizsákmányolónak és kirekesztőnek érzik a luandai kormányzatot, ezért harcolnak évtizedek óta függetlenségükért. A megegyezés elsősorban a luandai kormány érdeke, hiszen Angola sokkal többet veszítene az elszakadáson, mint Cabinda. A kormány tevékenységének hála a fegyverszünet körvonalazódni látszik, a Journal de Angola folyóiratnak a felkelők vezetője a következőket mondta: „Át kell értékelnünk, hogy kik az ellenségeink, és kik a szövetségeseink. Az új érában racionális alapokra kívánjuk helyezni kapcsolatunkat az Angolai Kormánnyal.”
A FLEC 2010-ben került be a világ köztudatába, amikor az Afrika Kupára tartó Togói Válogatott buszát megtámadták számos játékost megsebesítve. Az incidensben az edzői stáb több tagja is életét vesztette.
 
http://blogs.elpais.com/.a/6a00d8341bfb1653ef016303efdc0b970d-580wi
Cabinda fekvése, Angolától északra. (Forrás: elpais.com)
 
Izraeli vadászgépek szír katonai célpontok ellen hajtottak végre légicsapásokat. A szír külügyminiszter a „terrorista csoportokkal” és az al-Nuszra Fronttal való együttműködéssel vádolta Izraelt. A három katonai állomás bombázását követően a szír kabinet válságülésén az információs miniszter azt nyilatkozta, az eset „még veszélyesebbé tette” a Közel-Keletet és „minden lehetőség előtt megnyitotta a kapukat”. Izrael az elmúlt hónapokban többször hangoztatta, hogy modern fegyverek terrorista csoportokhoz (különösen a Hezbollahhoz) történő transzferje esetén beavatkozik. A légicsapást követő robbantás a szemtanúk szerint az eddigi legnagyobb volt Damaszkuszban: a rakéták valószínűleg egy földalatti fegyverraktárt találhattak el. Az Arab Liga országai azonnali cselekvésre szólították fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, elítélve a nemzetközi jogot sértő, további bonyodalmakat okozó szituációt”. Egyiptom nyilatkozata szerint a Szíriában zajló vérengzés és a Szír Hadsereg saját népe elleni fellépésének erős elítélése mellett Egyiptom elutasítja a szír szuverenitás megsértését. A jelenleg latin-amerikai körútján tartózkodó Barack Obama amerikai elnök korábban a vegyi fegyverek szír alkalmazása kapcsán kijelentette, hogy ez nem változtat a beavatkozásra vonatkozó „számításokon” az Egyesült Államok részéről.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem