biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 20. hét

2013 május 20. - 15:25 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Az orosz elhárítás, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tisztviselői őrizetbe vettek egy amerikai diplomatát, akit azzal vádolnak, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ügynökeként oroszokat igyekezett beszervezni. A moszkvai amerikai nagykövetség sajtóirodájának munkatársa nem tudta kommentálni a történteket.
Az FSZB nyilatkozata szerint, az amerikai diplomatát, Ryan Christopher Fogle-t, aki egyébként titkárként dolgozott a nagykövetségen, május 13-án vették őrizetbe, mikor egy orosz tisztet próbált beszervezni. A diplomatánál speciális technikai eszközöket, a beszervezni kívánt személy számára írott utasításokat, nagy mennyiségű készpénzt és olyan eszközöket találtak, melyek segítségével változtatni tudott a megjelenésén. Fogle évi egy millió dollárt ajánlott az együttműködéséért cserébe.
A tiszt az írott utasítás szerint 100.000 dollárt kapott volna akkor, ha megosztja velük a tapasztalatait, szakmabeli tudását és megbeszélik az együttműködés kereteit. A felajánlott pénz mennyisége növekedhetett volna, amennyiben különféle kérdésekre is választ kapnak, illetve évi egy millió dollárt ajánlottak, ha sikerül hosszú távú együttműködést is kialakítani.
Fogle-t, miután az FSZB elvégezte a „szükséges eljárásokat”, átadták az amerikai nagykövetségnek. Az orosz külügyminisztérium kedden persona non grata-nak nyilvánította Fogle-t, majd szerdán behívatta az amerikai nagykövetet, Micheal McFaul-t, hogy megbeszéljék az incidens részleteit.
Az FSB által kiadott nyilatkozatban még az is szerepel, hogy az elmúlt időszakban sorozatos felkérések érik az orosz rendvédelemben és a szolgálatoknál dolgozó személyeket amerikai részről.
 
Május 12-én előrehozott parlamenti választásokat tartottak Bulgáriában, amelyen minimális különbséggel, de az a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nyerte, amely februárban Bojko Boriszov miniszterelnök vezetésével lemondott. A GERB 31.3 százalékot ért el, míg a Bolgár Szocialista Párt vezette Koalíció Bulgáriáért 27.3 százalékot szerzett. Az országgyűlésbe két párt jutott még be rajtuk kívül, a török kisebbség érdekeit képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért, illetve a nacionalista Ataka Párt. A választási eredmények napvilágra kerülése után kiderült, hogy a Nyugat-Bulgáriában található Multiprint cégnél, amely a szavazólapok nyomtatását végezte, 350.000 lap maradt pluszban, így a csalás gyanúja is fennáll. Ha azok a lapok bekerültek volna az elszámolásba, az döntően befolyásolhatta volna a végeredményt, mivel az a szavazók 10 százalékát tette volna ki. Ezt követően május 16-án a GERB a választási eredmények törlését és új választások kiírását kérte az Alkotmánybíróságtól. Boriszov 16-án elmondta, Bulgária történetében még nem volt olyan, hogy egy választáson győztes párt kérte volna az ismétlést, de a párt nem szeretné, hogy a csalás árnyéka vetülne az új kormány munkájára.
 
Bulgaria Elections
Bár a GERB megnyerte a választásokat Bulgáriában, mégis a szavazás megismétlését kéri (Forrás: washingtonpost.com)
 
2013 áprilisában a nigériai partok mellett túszul ejtett lengyel és orosz tengerészeket május 12-én, vasárnap engedték el a kalózok – jelentette be a lengyel Külügyminisztérium. Az öt elrabolt tengerész azóta egészségesen hazatérhetett. A „City of Xiamen” névre keresztelt kereskedelmi hajót április 25-én, a Bonnie szigettől 160 kilométerre délnyugatra támadta meg 14 kalóz, akik elsősorban pénzt és a legénység néhány tagját vitték magukkal. „A nehéz körülmények ellenére, amelyek között tartották őket, jó egészségnek örvendenek a túszul ejtett tengerészek. Most már visszaszállítottuk őket anyaországukba, és hazatérhettek családjukhoz,” – nyilatkozta a hajó tulajdonosa, a Sunship Schiffahrtskontor KG vállalat. A német cég nem hozta nyilvánosságra, hogy váltságdíjat fizettek-e.
 
City
A City of Xiamen hajó (Forrás: thenews.pl)
 
David Cameron törvényben rögzítené a brit Európai Uniós tagság megtartásáról szóló népszavazást. A brit miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy szeretne majd szavazást tartani a következő, 2015-ben kezdődő ciklusban a kérdésről, május 14-én viszont konkretizálta elképzeléseit, mely szerint egy jogszabály értelmében 2017 végéig az aktuális kormányzatnak meg kell tartania a referendumot. A helyi szakértők szerint a döntés hátterében két tényező állhat. Először is a kormányfő vélhetően csillapítani kívánja az indulatokat saját pártján belül, mert több unió-ellenes konzervatív képviselő úgy véli, az esetleges választási vereségük esetén a szavazásból nem lesz semmi, ezért a referendumot a kormánynak már a mostani ciklusban meg kellene tartania. Másrészt a kormánypárt ezzel a döntéssel próbálja visszaszerezni támogatóit, mert a két héttel ezelőtti részleges helyhatósági választásokon váratlanul jól szerepelt a Brit Függetlenségi Párt (Ukip), mely kampányának központjában az Európai Unióból való kiválás áll, s szavazóinak döntő többségét kiábrándult Tory szavazók adják. Azonban a Cameron-kabinetnek nem lesz egyszerű dolga a törvényhozásban, mivel koalíciós partnerük a Liberális Demokrata Párt az ellenzéki Munkáspárttal együtt egyértelműen támogatja az uniós tagságot, nélkülük viszont a konzervatívok kisebbségben vannak az alsóházban.
 
David Cameron brit miniszterelnök az Európai Tanács egyik ülése utáni sajtótájékoztatón. (Forrás: richpoi.com)
 
Idén végzett az elmúlt harminc év első női pilótája az Afgán Légierőnél – áll a Washington Times keddi hírében. A huszonegy éves Niloofar Rhmani hadnagy négy afgán és további nyolc másik férfivel együtt végezte el a pilótaképzést. A diplomaátadó ünnepségen így összesen tizenhárman vehették át oklevelüket a nyugati Herat tartomány Shinand Légi Bázisán. A tanfolyamokat az Egyesült Államok mentorálása alatt tartották meg. Rhmani interjújában elmondta, azért jelentkezett pilótának, mert meg akarta mutatni, hogy Afganisztánban ez sem lehetetlen. A 145,5 órából és 197 bevetésből álló képzés során a Cessna 182 merevszárnyú repülőgépet vagy az MD 530 forgószárnyasokat repülték. A képzés következő fázisában a Cessna 208 S típuson vagy Mi 17-es helikopterekre való felkészítés következik. Rhmani egy éves angolnyelv-tanulást követően kezdhette meg a pilótaképzést, melyhez az oktatókat szintén koalíciós erők adták.
 
http://media.washtimes.com/media/image/2013/05/14/afghan-pilot_s640x427.jpg?73b8e21685896c3f2859310aaa5adb253919b641
Niloofar Rhmani hadnagy a diplomaátadó ünnepségen (Forrás: washingtontimes.com)
 
Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta, hogy egyelőre nem pályázza meg az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztját, és mivel a pozíció jövő nyárig nem is lesz üres, ezért „minden további fejtegetés csak egyszerű spekuláció.” Sikorski-t a Polish Radio kérdezte a jelenleg Catherine Ashton által betöltött pozícióval kapcsolatban, ami 2014-ben megüresedik. Hugo Brady a londoni Európai Reform Kutatóintézet vezető kutatója javasolta Sikorskit a pozícióra, aki a jelenlegi lengyel miniszterelnököt Donald Tusk-ot is szívesen látná vezető pozícióban az EU-n belül, egészen pontosan José Manuel Barrosso utódjaként az Európai Bizottság élén. Azonban kiemelte, hogy a két pozíció nem lehet egyszerre Lengyelországé. Grzegorz Schetyna korábbi miniszterelnök helyettes is azt javasolta Sikorskinak, hogy pályázza meg a pozíciót. „Ő egy olyan ember, aki kellő mennyiségű tapasztalattal rendelkezik, jól ismerik Európában és a világban. Egyértelmű, hogy Lengyelországnak meg kell pályáznia a vezető pozíciókat az EU-ban.” 2013. május 14-én, kedden Sikorski azt nyilatkozta a rádiónak, hogy a két kérdéses pozícióval kapcsolatos jelöltek személye jobban körvonalazódik majd a jövőre bekövetkező parlamenti választások után.
 
Minister
A lengyel külügyminiszter: Radosław Sikorski (forrás:thenews.pl)
 
2013. május 16-án, csütörtökön egy londoni sajtótájékoztatón elemezte a francia védelmi miniszter, Jean-Yves Le Drian a francia-brit kooperáció sikerességét. Az euroszkepticizmus Nagy-Britanniában is terjed, de ez egyáltalán nem befolyásolja a két ország kapcsolatát. Philip Hammond és David Cameron különösen értékeli, hogy a francia kormány védelmi tervében szerepelnek a nukleáris fegyverek. A brit és francia erők kollektív gyakorlaton vesznek részt, és remélik, hogy 2016-tól már közösen vethetik be erőiket. A két ország tengerről indítható rakéták és pilóta nélküli légi járművek fejlesztését tervezi. Mindkét ország vezetői úgy vélik, Európa védelmi képességei hiányosak, ezért van szükség a fejlesztésekre. A brit védelmi miniszter kiemelte, hogy Németországnak is nagyobb szerepet kellene vállalni a kollektív védelemben. Decemberben sor kerül egy európai csúcstalálkozóra, ahol a védelmi problémákat fogják megtárgyalni.
 
Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter (Forrás: guardian.co.uk)
 
Május 16-án ért véget egy közös német – francia gyakorlat, amelyben összesen 2.100 katona vett részt a két nemzet haderejéből.  A közös hadgyakorlat, melyet Oberlausitzban hajtottak végre, a „Feldberg 13” elnevezést kapta.  A művelet végrehajtására bilaterális együttműködés keretében került sor. A kooperációt tovább erősítette, hogy páncélosokat, különböző szállító eszközöket, valamint a vasúti szállító kapacitást is kihasználták a műveletben.
A hadgyakorlatban az uránban gazdag „Obsidias” területet annektálta „Wislania”. A francia és német erőknek helyre kellett állítaniuk az egyensúlyt, valamint klasszikus eszközökkel kellett beavatkozniuk a konfliktusba.  A bilaterális együttműködés célja egyrészt a műveleti területen történő együttműködés fejlesztése, másrészt az esetleges nyelvi problémák áthidalása. Emellett kiemelt fontosságúnak minősítették, hogy a német és francia katonák kölcsönösen megismerkedjenek egymás fegyverzetével.
 
Soldaten der Deutsch-Französischen Brigade bei Feldübung im Schnee
Német katona a francia FAMAS gépkarabéllyal (Forrás: y-punkt.de)
 
ENSZ kéksapkásokat raboltak el az izraeli és szíriai erőket elválasztó demilitarizált területen május 16-án csütörtökön, adta hírül Hervé Ladsous, az Egyesült Nemzetek Szervezetének békefenntartó műveletekért felelős vezetője. Elmondása szerint a kéksapkásokat a Golán-fennsíkon rabolták el, majd öt óra múlva, sértetlenül, szabadon engedték őket. A három fegyvertelen ENSZ megfigyelőt őrhelyükről rabolták el vélhetően szíriai fegyveres felkelők. A Golán-fennsíkon ez az emberrablás már a harmadik volt az elmúlt két hónapban. Még márciusban több mint húsz fülöp-szigeteki ENSZ békefenntartót hurcoltak el és három nappal később engedtek szabadon, ezt követően a fülöp-szigeteki kormány fontolóra vette, hogy kivonja erőit az ENSZ térségben tartózkodó kötelékéből. Vélhetően a fegyveres lázadók ezzel próbálják a szíriai kormány és az ENSZ közti kapcsolatot gyengíteni. A Golán-fennsík legszélesebb részén hét kilométer, legkeskenyebb részén alig 200 méter. Az 1973-as jom-kippuri háború óta demilitarizált terület, ahol csak ENSZ csapatok állomásozhatnak.  
 
            JER011-UN-GOLAN+SYRIA.JPG
Megfigyelők a Golán-fennsíkon (Forrás: theglobeandmail.com)
 
A Roszonboronexport csütörtökön bejelentette, hogy Oroszország a 2013-as év végéig 12 darab Mil Mi-17V5 katonai szállító helikoptert fog eljuttatni az afgán fegyveres erők számára. Az orosz fegyverexportőr (Roszonboronexport) és a Pentagon 367,5 millió dolláros egyezményt írt alá 2011 májusában 21 darab Mi-17V5-ös kézbesítésére. Az amerikaiak szerint az egyezmény valójában az alkatrészek és a szervízszolgáltatások beszámításával együtt is legfeljebb 900 millió dollárt érhet. Kozlov Griorij, a Roszonbornoexport helikopter-export részlegének igazgatója elmondta, hogy a Pentagon már elkezdte kifizetni a szerződésben aláírt összeget, valamint az amerikai felszerelések telepítése az orosz helikopterekre, különös tekintettel az afgán misszióban részt vevő orosz-gyártmányú forgószárnyas eszközökre, már elkezdődött,. Kozlov szerint néhány amerikai törvényhozó véleményének ellenére Oroszország és az USA hamarosan új tárgyalásokba kezdhet további Afganisztánba szánt Mi-17-es helikopter megvásárlása ügyében. Az amerikai Nemzetvédelmi Minisztérium áprilisban közölte, hogy a Kongresszus tiltakozásának kikerülésével, helikopter-felvásárolásokat terveznek a Roszonboronexporttól. Az afgán fegyveres erők az orosz-gyártmányú helikoptereket preferálják más gyártmányokkal szemben, mert használatuknak a szovjet beavatkozás óta történelmi múltjuk van, és mert tartósak, egyszerűek és fenntartásának költségei alacsonyak.
 
Russia to Deliver 12 More Mi-17 Helicopters to Afghanistan
Oroszország a 2013-as év végéig 12 darab Mil Mi-17V5-ös helikoptereket fog leszállítani az afgán fegyveres erőknek (Forrás: en.rian.ru)
 
Kiszabadult a Vöröskereszt három, korábban Jemenben túszul ejtett munkatársa. Az elrablásukra Abján tartományban végzett munkájuk közben került sor, a Vöröskereszt nyilatkozata szerint pedig már Áden kikötőjében vannak, biztonságban. A segélyszervezet 1962 óta dolgozik Jemenben, segítséget biztosítva a konfliktusban érintett civilek számára. Jelenleg közel 200 fős személyzettel elsősorban a vízellátó rendszer támogatásában, gyógyászati felszerelések és egészségügyi létesítmények biztosításában nyújt segítséget. A három munkatárs egy terepkirándulásról tartott hazafelé, amikor jelzéssel ellátott gépjárművüket fegyveresek állították meg Dzsaár mellett. A biztonsági szakértők szerint az emberrablók olyan milicisták lehettek, akik a jemeni kormánnyal állnak összetűzésben, nem pedig az al-Kaidához köthető fegyveresek, amely szervezetnek egyébként több tagja és szimpatizánsa is Jemenben tartózkodik. A legutóbbi incidensre napokkal azután került sor, hogy törzsi fegyveresek Abjánban két egyiptomi és két indiai állampolgárt raboltak el. A megelőző héten pedig váltságdíj fejében engedték el a feltehetően az al-Kaida által még decemberben elrabolt finn párt és osztrák diákot.
 
A Cseh Köztársaság készen áll a balti államok légterének védelmére 2015-től – mondta Petr Nečas cseh miniszterelnök, Valdis Dombrovskis lett miniszterelnökkel történt találkozója után május 17-én. A cseh légierő JAS-39 Gripenjei már 2009-ben és 2012-ben is ellátták ezt a feladatot négy-négy hónapig. (Mivel a balti-államok nem rendelkeznek megfelelő képességekkel a légterük védelmére, így ezt a feladatot a NATO egyes tagjai látják el. Magyarország szintén tervezi, hogy a 2015-2018 közötti időszakban részt vesz a műveletben.)
A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy országaik között jó a kapcsolat és a jövőben szeretnék intenzívebbé tenni a kétoldalú gazdasági együttműködéseiket. Mindemellett pedig Nečas hangsúlyozta, hogy a Cseh Köztársaság támogatja Lettország belépését az OECD tagjai közé, hiszen a szervezet nagyban segíthetné a lett pénzügyi stabilitás visszaszerzését és a deficit csökkentését is az országban.
 
”Jelenleg még vitatott az Egyesült Királyság szíriai béketámogató műveletének sorsa” mondta május 17-én a brit védelmi miniszter, aki arra is figyelmeztetett, hogy ésszerűen kell megvitatni a Szíria elleni nemzetközi fellépés lehetőségét. Phillip Hammond azt mondta: szeretne „konkrét” bizonyítékokat látni a szíriai vegyi fegyverek használatáról. Ugyanakkor Barack Obama amerikai elnök úgy nyilatkozott, hogy már látott bizonyítékokat a vegyi fegyverek bevetéséről. Nagy-Britannia próbál elhatárolódni a közbeavatkozás lehetőségeitől, míg az amerikaiak szeretnék a térség stratégiai fennhatóságát biztosítani és stabilizálni azt. Hammond szerint erősebb bizonyítékokra van szükség, mielőtt bármilyen válaszlépést tennének. Az Egyesült Államok szerint a több tízezer szíriai haláleset elég ok arra, hogy a nemzetközi közösség fellépjen a már közel két éve tartó polgárháború ellen. Egyelőre még úgy néz ki, hogy a nemzetközi közösség szeretné, ha véget érne az erőszak Szíriában, azonban az államok többsége azonban tartózkodik a konfliktusban való részvételtől.
 
Syria Chemical Attack
Döglött állatok tetemei Szíriában – „Konkrét”bizonyíték a biológiai fegyverek alkalmazásáról, a kérdés, hogy vajon mit reagál a nemzetközi közösség.(Forrás: world.time.com)
 
A guatemalai bíróság a korábbi diktátort, Rios Montt-ot bűnösnek találta népirtás vádjában. A több mint 1.700, az Ixil Maya népcsoporthoz tartozó ember halálára Montt 1982-83-ig tartó uralma alatt került sor. A háromtagú bírói bizottság pénteken 80 év börtönre ítélte a 86 éves volt diktátort. Az ítélet az első precedens arra, hogy egy államfőt saját országának bírósága ítélhet el népirtás vádjában. A törvényszék elnöke az indokláskor arra hivatkozott, hogy elnökként Rios Montt tudott a hadsereg által a baloldali lázadók támogatásával és befogadásával vádolt bennszülöttek körében végzett gyilkosságokról, kínzásokról és nemi erőszakról és ezek ellen nem tett semmit. A hírszerzés fejét viszont felmentették a vádak alól. Az eddig házi őrizetben tartózkodó Montt a bíróság rendelkezése alapján azonnal a börtönbe vonult, de az utolsó szó jogán hangsúlyozta, hogy nem neki, hanem a helyi parancsnokoknak volt hatalmuk az érintett területeken történt cselekmények felett.  A bíróság döntése - amelyről helyi elemzők azt nyilatkozták, hogy tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna hasonló ítélet - további eljárásokat indíthat meg a Guatemala 36 éves polgárháborújában atrocitásokkal vádolt katonatisztek ellen. Az 1996-ig tartó konfliktus több mint 200.000 halálos áldozatot és 1 millió menekültet eredményezett.
 
http://static.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2013/3/19/1363735656103/Jose-Efrain-Rios-Montt-010.jpg
Efraím Rios Montt, Guatemala korábbi elnöke (1982-1983) tárgyalásán (Forrás: guardian.co.uk)
 
A nigériai Védelmi Minisztérium beszámolója szerint több mint 20 felkelőt öltek meg egy feltételezett militáns iszlamista táborra irányított légicsapások során. A nigériai légierő helikoptereivel végrehajtott rajtaütést a hadsereg a terrorista csoportok ellen megindított „masszív bevetés” kezdeményezés részének tartja. A nigériai hadsereg eddig több milicista táborhelyet azonosított, ahol a felkelők tulajdonában nagy fegyverkészleteket, és páncélelhárító lövedékeket is találtak. Olukolade tábornok, a Védelmi Minisztérium szóvivője megerősítette, hogy a Goodluck Jonathan elnök által elrendelt rendkívüli állapot kapcsán szerdán megkezdett katonai művelet további alakulatok és erőforrások bevonásával folytatódik. Az elmúlt hetekben nyolc nigériai államban nőtt jelentősen a terroristák által elkövetett erőszak, aminek Nasarawa-ban több rendőr is áldozatává vált. Pénteken az ENSZ egyik szóvivője bejelentette, hogy a Boko Haram háborús bűnök vádjával nézhet szembe az elkövetett etnikai és vallási tisztogatásokért. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a szélsőséges csoport eddig 2.800 embert ölt meg a szigorú iszlám törvénykezés bevezetése érdekében végzett kampányuk során. A komoly összecsapásokról érkező jelentéseket követően az ENSZ emberi jogi hivatala az emberi jogok tiszteletére szólította fel a nigériai kormányt is.
 
Dél-koreai értesülések szerint, az északi szomszédja körülbelül 200 mozgatható rakétaindító egységgel rendelkezhet. Ez kétszer akkora mennyiség, mint amit korábbi becsléseik mutatnak.
A dél-koreai, állami kézben lévő Koreai Védelmi Elemző Intézet (KIDA) jelentése, párhuzamosan a Pentagon Kongresszus elé tárt anyagával, azt mutatja, hogy az északi állam körülbelül 200 szállító és emelő képességgel rendelkező indítóegységet (TEL) halmozott fel, amelyből 100 rövid hatótávolságú SCUD, 50 közepes hatótávolságú Nodong és 50 nagy hatótávolságú Musudan rakétával van felszerelve. Szöul korábbi becsléseiben az áll, hogy a kommunista állam nem rendelkezhet 94-nél több indítóegységgel.
A KIDA egyik szakértője, Kim Szung-kurl szerint, ahogyan a jelentések is rámutatnak, Észak-Korea az egyre fokozódó gazdasági nehézségei ellenére nem csak, hogy folytatja, hanem ki is terjeszti a rakétaprogramját; majd hozzátette, hogy a program különösen olyan területekre fókuszál, amelyek komoly fenyegetést jelenthetnek Dél-Korea és az országban állomásozó amerikai erők számára.
A Koreai-félszigeten megnövekedett feszültség hátterében Észak-Korea decemberi, nagy hatótávolságú Taepodong 2 rakétaindítási tesztjei, illetve a februárban végrehajtott harmadik kísérleti nukleáris robbantása áll. Az északi kardcsörtetésre az ENSZ szankciókkal, Dél-Korea és az Egyesült Államok pedig a térségben végrehajtott közös hadgyakorlattal válaszolt, melyek tovább ingerelték Észak-Koreát, mely azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris csapást mér az Államokra és a régióban állomásozó amerikai erőkre egyaránt.
 
Szombaton Észak-Korea kilőtt három kis hatótávolságú rakétát. A rakétákat valószínűleg az ország keleti partjairól indították észak-keleti irányba, majd a Japán-tengerbe csapódtak.
Japán megerősítette, hogy észlelték az indításokat, de nem a saját felségterületű vizeikbe érkeztek meg a rakéták. A kilőtt eszközök valószínűsíthetően módosított hajóelhárító vagy pedig KN-02 típusú föld-föld rakéták lehettek, amelyek 120 kilométeres hatótávval rendelkeznek.
 
North-korean missile ranges.jpg
Néhány katonai jellegű adatok az észak-koreai fenyegetőzések mögött (Forrás: en.rian.ru)

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem