biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 23. hét

2013 június 12. - 01:03 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség főtitkára szerint az Iránnal való tárgyalások „körbe-körbe járnak”. Jukija Amano úgy véli, Iránnak először is rendelkeznie kellene az ügynökségétől kiadott igazolással, amely garantálná, hogy a nukleáris program békés cél érdekében folyik. A főtitkár felszólította Iránt, hogy biztosítsák az ellenőrök belépési engedélyét a parcsini katonai létesítménybe, amelyről a beérkező információk alapján feltételezhető, hogy rakéták tesztelése folyik.
Egy rangidős nyugati diplomata szerint valószínűleg már semmit nem találnának az ügynökség ellenőrei, mivel a terület nagy részét beburkolták az irániak. Amano egy régebbi nyilatkozatában arról számolt be, hogy még ha a megfigyelőket be is engednék, valószínűtlen, hogy bármit is találnának.
Az iráni állami média szerint minden egyes centrifuga és minden gramm uránium az ügynökség ellenőrzése alatt áll. Ali Ashgar Soltanieh szerint a szervezet egyik jelentése alapján Irán nukleáris programja csak békés energiatermelés célját szolgálja.
Amano kitart az ügynökség a kijelentése mellett, hogy Iránnak nincsenek a garancia megállapodásban meghatározottaktól eltérő nukleáris anyagai, de ennek ellenére az iráni kormányzat nem tanúsít megfelelő együttműködést, így nem tudják hitelt érdemlően kizárni a be nem vallott nukleáris anyagok és tevékenységek jelenlétét.
 
Június 3-án magánjellegű látogatást tett Károly walesi herceg Romániában. Károly Erdélyben, Zalánpatakon és Szászfehéregyházán töltött pár napot, saját birtokán. Hétfőn a herceg találkozott Victor Ponta miniszter- és Traian Basescu köztársasági elnökkel, ahol elmondta, hogy szeretne továbbra is Románia és Erdély egyfajta „nemzetközi nagykövete” lenni. A brit királyi családnak rokoni kötődése is volt a román uralkodói dinasztiákhoz, Mária királynő, aki a második világháború előtt uralkodott, rokoni kapcsolatban állt a brit uralkodókkal. Károly, amellett, hogy az erdélyi turizmust is támogatja, gyakran szólal fel a környezetvédelem érdekében, ezúttal az ellenőrizetlen fakitermelés veszélyeire hívta fel a figyelmet. 
 
Károly herceg gyakran látogat Erdélybe (Forrás: romania-insider.com)
 
Miniszteri találkozóra fog sor kerülni a következő héten szerdán Észak és Dél-Korea között, ugyanis a két állam képviselői megegyeztek, hogy Szöulban találkoznak annak érdekében, hogy elősegítsék a kölcsönös bizalom megalapozását, és enyhítsék a félszigeten kialakult feszült helyzetet.
A két fél szerdán találkozott a fegyverszüneti tárgyalásokról elhíresült Panmindzsonban, ahol többek között a protokolláris feladatokról, a helyszínről, a napirendről és a delegációk létszámáról értekeztek és cseréltek véleményt. A szerdai találkozó volt az első kormányzati szintű tárgyalás Észak és Dél között az elmúlt években.
A megbeszélésre az után került sor, hogy az északi állam újraegyesítési bizottsága (CPRK) felvetette egy régebbi ajánlatát, hogy többek között tárgyaljanak a Kaeszongi Ipari Komplexumról, a Kumgang hegyi túrákról és a koreai háború alatt szétszakított családok újraegyesítésének kérdéséről. Dél-Korea elfogadta a javaslatot, és rögtön miniszteri szintre emelte a tárgyalásokat, hogy minden kérdésben, az abban jártas és felelős személyek tanácskozzanak.
 
Dél-koreai katona tölti szolgálati idejét a padzsui határátkelőhelyen (Forrás: edition.cnn.com)
 
Színlelt katonai ellenőrzőponton lőtt le tizennégy embert, köztük tíz határőrt Irakban egy fegyveres. Az áldozatok két gépjárműben ültek és a Ramaditól délkeletre található al-Nukhaibhoz közeli országúton haladtak, mikor egy iraki katonai egyenruhába öltözött fegyveres megállította őket. Az iraki biztonsági erők egyelőre vizsgálják a támadás körülményeit. Egy másik, rendőrségi ellenőrzőponton elkövetett, támadásban egy rendőrt és két társát megsebesítette egy fegyveres a Falludzsától északnyugatra lévő Dzsolanban.
 
Június 6-án hivatalosan is kivonták a brit haditengerészet utolsó Type 42-es rombolóját. Az HMS Edinburgh hadihajó utolsó, portsmouthi kikötőbe történő behajózását hatalmas ceremónia kísérte, melyen többek között részt vettek a hajó korábbi parancsnokai, valamint tiszteletüket tették a légierő Eurofighter Typhoon és Hawk repülőgépei is. Az Edinburgh utolsó kapitánya, Nick Borbone megrendítő élménynek nevezte az eseményt, és kiemelte, hogy az ünneplés mellett fontos megemlékezni mindazokról, akik ezeken a hajókon harcoltak az elmúlt 40 esztendőben. A brit haditengerészet az HMS Sheffield 1971-es vízre bocsájtása óta használta a Type 42-es rombolókat, amelyek ebben az időszakban végig a flotta sarokkövének számítottak. Bevetették őket az 1982-es falklandi háborúban, mindkét Öböl-háborúban, legutóbb pedig 2011-ben a líbiai műveletek során teljesítettek szolgálatot az osztály hajói. A helyüket a BAE System Type 45-ös rombolói veszik át, melyek közül néhányat már bevetettek az Atlanti-óceánon és a Közel-keleten, s a Védelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2040-ig lesznek majd szolgálatban.
 
Az HMS Edinburgh romboló utoljára hajózik be a portsmouthi kikötőbe. (Forrás: assets.digital.cabinet-office.gov.uk)
 
Június 7-én hozták meg azt a döntést, miszerint jövőben az ENSZ közreműködésével humanitárius segítséget kap Szíria, a világszervezet létrejötte és működése során ez a segélyezési csomag lesz a legnagyobb anyagi forrásokat felölelő programja. Az ENSZ sürgősségi segélyezési koordinátora Valerie Amos közleménye alapján „Szíriának az eddigieknél még égetőbb szűksége van a mihamarabbi humanitárius segítségre”. A humanitárius program öt milliárd amerikai dollárt tesz ki, ami 3,2 milliárd angol fontból és 3,7 milliárd euróból áll össze. A segélyezés mögött a szíriai menekültek megoldatlan problémája áll. Az UNICEF szerint legalább négy millióra becsülhető azoknak a gyerekeknek a száma, akik sürgős segítségre szorulnak a térségben. Az ENSZ tisztviselők jelenleg ezt az összeget igyekeznek még emelni, azonban ennek a kérdésnek a kimenetele még kérdéses. A térségben felállított menekülttáborokban több mint 1,6 millió menekült él. Ez a szám az ENSZ kimutatásai szerint legalább 3,5 millió fővel fog növekedni 2013-ban, valamint további 6,5 millió menekültre becsülik a Szíriában lévő üldözötteket.
 
http://msnbcmedia.msn.com/j/MSNBC/Components/Photo/_new/pb-130108-syria-refugee-flooding-jsa-4.photoblog900.jpg
Látkép egy törökországi szíriai menekült táborról. (Forrás: nbcnews.com)
 
2013. június 7-én jelent meg a hír, hogy két francia nemzetiségű újságíró eltűnt Szíriában. Az eltűntek neveit munkáltatójuktól tudták meg a hatóságok. Didier François és Edouard Elias eltűnésük idején Aleppo városába utaztak. François Hollande francia köztársasági elnök Japánban látogatása alatt erősítette meg a hír, hogy valóban már jó ideje nem hallottak a két személyről, de a pontos körülmények még nem ismertek. A köztársasági elnök beszédében szabadon bocsátásukat kérte arra hivatkozva, hogy az újságírókat újságíróként kell kezelni, egyik államot sem képviselik, csak információval látják el az embereket. Szíria területén nem ez volt az első eltűnéses eset, már korábban is volt rá példa, hogy egy újságírónak nyoma veszett. A hét elején Franciaország szarin használatával vádolta meg a rezsimet és „cinkosait”. Az állítást tesztek elvégzésével bizonyították, majd Laurent Fabius külügyminiszter azt mondta, hogy minden lehetőséget megfontolnak, amibe beletartozik a fegyveres erők bevetése is, hogy elpusztítsák a helyet, ahol a gázt tárolják.
 
Az Egyesült Királyág több mint 5000 kenyait kárpótol. Évtizedekkel a gyarmati uralmat követően több ezer idős kenyai részesül kompenzációban és bocsánatkérésben Nagy Britanniától a függetlenségi háborújuk alatt (1952-1961) ellenük elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények (kínvallatás, nemi erőszak, jogtalan bebörtönzések) miatt. London bejelentése szerint 19,9 millió font kárpótlást fizetnek a kelet-afrikai ország függetlenségéért küzdő egykori harcosoknak, akik közül többen a Mau Mau mozgalom tagjai voltak. Az 5.228 áldozat kárpótlása mellett az Egyesült Királyság bejelentette, hogy egy, a szabadságharcosok érdemét megjelenítő emlékmű építését kezdeményezi az országban. William Hague külügyminiszter szerint ezek a lépések a megbékélési folyamat részei.
 
Egyiptom Legfelsőbb Bírósága érvénytelennek nyilvánította a parlament felsőházának alkotmányozó munkáját. A Súra Tanácsot (amely felsőházként a törvényhozói hatalom birtokosa) feloszlatják, miután egy új alsóházat választanak meg. A Bíróság tavaly az alsóházat oszlatta fel, lehetőséget adva a Tanácsnak arra, hogy átvegye a törvényhozói jogkört. A tavalyi évben egy, a Mohamed Murszi által hozott rendelet megakadályozta a bíróságokat az általa hozott döntések felülbírálatában, ezzel lényegében ellenőrizhetetlenül vezetve az országot egy új alkotmány megszövegezéséig. Azonban a korábbi támogatói közül is többen a nyugtalan tiltakozók tömegéhez csatlakoztak, ami arra késztette Murszit, hogy vonja vissza több, saját átfogó hatalmát visszás módon biztosító rendeletét. Az egyiptomi alkotmányt az iszlamista többségű közgyűlés szövegezte meg tavaly novemberben, amit azután a szavazók decemberben hagytak jóvá. Murszi röviddel ezután aláírt rendelete az ország újonnan elfogadott alkotmányát helyezte hatályba.  
 
Oroszország kész átvenni Ausztria szerepét a Golán-fennsíkon - Ausztria június 6-án, csütörtökön bejelentette, hogy kivonja csapatait az UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force) misszióból. A misszió létrejöttének oka, hogy 1967-ben Izrael fegyveres úton megszerezte a területet Szíriától, később az 1973-as jóm kippúri háborúban sikeresen tartotta meg a területet. Ezt követően telepített csapatokat a térségbe az ENSZ. Három ország (Ausztria, India, Fülöp-szigetek) katonái teljesítenek szolgálatot az ENSZ felügyelete alatt. Ausztria döntését azzal indokolta, hogy november óta szíriai kormánycsapatok és fegyveres felkelő ellenzéki csapatok harcterébe kerültek az osztrák katonák. „Oroszország hajlandó átvenni Ausztria szerepét a Golán-fennsíkon az ENSZ kérésére, ha ez a térségben lévő országok érdekeinek megfelel”- nyilatkozta pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.
 
undof.jpg
Golán-fennsík és az UNDOF misszió helye (Forrás :israelipalestinian.procon.org)
 
Több száz szomáli tüntetett pénteken a dél-afrikai Fokvárosban. A helyi Szomáli Közösség tagjai azért vonultak a parlamenthez, mert a héten két honfitársukat gyilkolták meg az országban etnikai indíttatással, és – véleményük szerint – a hatóságok nem tesznek semmit a gyűlölet megfékezésének érdekében. A Pretoriai Egyetem Emberi Jogi Központjának tanulmánya szerint a dél-afrikai lakosság körében egyre inkább terjed a xenofóbia, a bevándorlókkal szembeni erőszakos bűncselekményeket is egyre kevésbé ítélik el.
Az országban kialakult közhangulat oka, hogy a helyi fiatalok – csakúgy, mint Európában – a gazdasági válság következtében nehezen találnak munkát, ami mára soha nem látott munkanélküliséget eredményezett. Mindezt tetézi, hogy a többi afrikai országhoz képest még mindig rendkívül fejlett Dél-Afrika vonzó célpont a sokkal olcsóbb munkaerőt biztosító migránsok számára. A legtöbb bevándorló a háborús övezetekből érkezett és érkezik Dél-Afrikába, a szomálik száma emiatt kifejezetten magas. Külön probléma velük, hogy magatartásukat sem tolerálja a társadalom – a szomálikra jellemző, hogy kicsiny (gyakran romos tákolmányokban üzemelő) boltokat nyitnak, ahol rendszerint illegális termékek forgalmát is bonyolítják.
 
The protest march
Szomáli tüntetők Fokvárosban. (Forrás: www.bbc.co.uk)
 
Tovább folytatódnak a tárgyalások, hogy melyik bíróság fogja elítélni az elhunyt diktátor, Moammer Kadhafi fiát.  Egyre jobban nő a szakadék, amelynek a legújabb jele, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken elutasította Líbia ajánlatát, hogy ítéljék el Szaif al-Iszlámot, és kérték az országot, hogy adják át őt. Líbia folyamatosan vitatta az ICC igényét arra, hogy ők állítsák bíróság elé a kérdéses személyt, mondván, a hágai székhelyű bíróság nem rendelkezik hatáskörrel az ügyben. Szaif al-Iszlám, akit 2011-es elfogása óta Zintanban tartottak fogva szembe fog nézni a cselekedetei következményeivel, amelyeket az apja ellen irányuló forradalom alatt követett el. A bíróság tárgyalás előtti kamarája megkérdőjelezte Líbia képességét, hogy képes-e bíróság elé állítani a fiatalabb Kadhafit, mondván, az ország igazságszolgáltatási intézményei nem gyakorlottak a felkelést követően. „A Kamara megállapította, hogy számos kihívás maradt, Líbiai alapvető nehézségekbe ütközne az egész területre ható bírói hatalom kiterjesztése közben,” nyilatkozta a bíróság. Ezen kívül más nehézségek is jelen vannak, a számára jogi képviseletet biztosító ügyvédek Líbiában veszélyben vannak, ez pedig akadályozza az eljárást. Az ügyvédek beszámolója szerint Szaif al-Iszlám a tavalyi évben el volt különítve, csak a hivatalnokok látogathatták, és például akkor sem kapott fogászati ellátást, amikor fájdalmai voltak.
Bengáziban szombaton legalább 11 ember meghalt és 31 megsebesült tüntetők és a líbiai kormány által is támogatott milíciák összecsapásaiban. Az erőszak annak következtében tört ki, hogy a tüntetők megtámadták a Líbiai Pajzs dandár főhadiszállását, azt követelve, hogy a milícia vállaljon felelősséget a katonaságnak végzett biztonsági műveleteiért. 
 
Csuzda N
Szaif al-Iszlám egy sajtóinterjú közben 2011. február 26-án Tripoliban (Forrás: cnn.com)
 
Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnökkel találkozott Varsóban és megköszönte Lengyelországnak az „elhivatottságát és a bátorságát”, amit az afganisztáni műveletek során tanúsított. „Szeretném kifejezni tiszteletemet a lengyel katonák irányába bátorságukét és áldozataikért,” – mondta Rasmussen a június 8-i sajtótájékoztatón és kiemelte Lengyelország helytállását és részvételét egy „erősebb NATO és egy erősebb Európa építésében”. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzetközi ISAF misszió Afganisztánban - ahol Lengyelország több mint 2.500 katonát állomásoztatott Ghazni tartományban – „egy igazi csapás volt az al-Kaida számára és hozzájárult az afgán biztonsági erők megerősítéséhez.” Rasmussen azt nyilatkozta, hogy 2014 után is számít Lengyelország támogatására, amikor a NATO csapatok elhagyják Afganisztánt. Komorowski elnök meginvitálta a főtitkár urat a „Steadfast Jazz 2013” elnevezésű NATO hadgyakorlatra, amit a balti államokban és Lengyelország területén tartanak majd 2013 szeptemberében.
 
Az afganisztáni hosszú távú támogatás részeként a németek megnyitottál konzulátusukat Mazar-i Sahrifban, amely a polgárok és vállalkozások számára kíván konzuli szolgáltatásokat nyújtani az északi területen. Egy közös sajtótájékoztatón a német külügyminiszter, Guido Westerwelle afgán partnerével, Dr. Zalmai Rassoullal bejelentette, hogy 2014 után 800 fős német katonai állomány marad Afganisztánban. Németország továbbra is együtt kíván működni a korrupció elleni küzdelemben, a kabuli kormányzat támogatásában és a civil társadalom erősítéséért folytatott tevékenységekben. Utóbbi szándékot Westerwelle Kabulban, egy nem hivatalos látogatás alkalmával adta az afgán vezetőség tudtára. A német konzulátus szombaton megrendezett megnyitóján Rassoul többek között elmondta, megvitatásra kerültek a békefolyamat azon lépései, melyek a közelgő választásokkal kapcsolatban kerültek előtérbe, valamint a német erők külföldi csapatok kivonulása utáni feladatai is konkretizálva lettek. A németekkel való szoros együttműködés eredménye a Mazar-i Sharif Repülőtér újjáépítése, melynek tükrében mindkét fél bizakodva tekint a kapcsolatok jövőbeni elmélyítése felé. 
 
NATO
Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár (jobb oldalon) társaságában, Varsóban (Forrás: thenews.pl)
 
Az orosz Fekete-tengeri Flotta szóvivője, Vajacseszlav Truhacsev kijelentette, hogy a Fekete-tengeren június 19-25. között megrendezett orosz-ukrán kalóz-elhárító haditengerészeti gyakorlatokon 15 darab hadi- és tartalékhajó fog részt venni. „A hajóutak békéjéért 2013” elnevezésű közös gyakorlat középpontjában a régió terrorfenyegetettségének csökkentése és a kalózkodásra való reagálás áll. Az orosz haditengerészet a Bora rakétás légpárnás hajóval, a Muromets tengeralattjáró-elhárító korvettel, a P-60-as hajóval és a Turbinist aknaszedő hajóval képviselteti magát. A gyakorlatba ugyanakkor bevonnak még számos orosz Szu-24-es támadó repülőgépet, egy BE-12 tengeralattjáró-elhárító repülőt és egy Ka-27PS kutató- mentőhelikoptert. A haditengerészeti gyakorlatokat először 1997-ben hajtották végre és egészen 2003-ig kétévente megrendezésre kerültek, majd 2010-ig befagyasztották a programot az Oroszország és Ukrajna közötti feszült kapcsolatok miatt. 2011 óta a gyakorlatokat újraindították és évente megrendezik, bevonva mindkét ország hadihajóit és haditengerészeti eszközeit.
 
Su-24 attack aircraft
Orosz Szu-24-es vadászgépek is részt vesznek az orosz-ukrán kalózelhárító tengeri gyakorlatokban (Forrás: en.rian.ru)
 
Vasárnap Jemen fővárosában tíz zaidi síita meghalt és 38 megsebesült a rendőrökkel vívott összecsapásokban egy tüntetés után. Az emberek azért vonultak a biztonsági erők egy épülete elé, hogy kémkedéssel és csempészettel vádolt társaik szabadon bocsájtását követeljék. Hivatalos állami források szerint a demonstrálók egy része már a megmozdulás előtt az épület elfoglalását tervezte, ezért lőfegyvereket és gránátokat vittek magukkal. A zaidi, más néven Houthi lázadók 2004 és 2010 között harcoltak a volt elnök Szaleh központi kormányzása ellen Észak-Jemenben – ma ők is részei a nemzeti párbeszédnek, amely az ország problémáit hívatott megoldani és a jövőbeni politikai berendezkedést meghatározni.
 
Tüntetők néznek szembe a rendőrökkel Szanaában. (Forrás: gulfnews.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem