biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 25. hét

2013 június 24. - 23:54 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A G8-ak vezetői Lough Erne-ben, Észak-Írországban találkoztak a június 17-i héten. A csúcson megegyeztek egy, a szíriai válsággal foglalkozó nemzetközi konferencia lehető leghamarabb történő megrendezéséről, de kevés, a polgárháborút valóban megoldó döntést tudtak hozni. Zárónyilatkozatukban a G8-ak hangsúlyozták, hogy a béke közös cél, valamint hogy Jordánia Libanonnal együtt fontos humanitárius szerepet játszik a szíriai menekültek ügyében és döntöttek arról, hogy közel 1,5 milliárd dollárral segítik Szíria és a szomszéd országok humanitárius szükségeit. Bár a nyilatkozatban elítélték a vegyi fegyverek használatát, és egy nemzetközi csapat bevonását szorgalmazták azok használatának kivizsgálására. Ugyanakkor nem mondták ki, hogy ilyen fegyverek alkalmazására sor került volna, valamint Basar al-Aszad elnökről sem tettek említést. Vladimir Putyin orosz elnök azt nyilatkozta, nem lát bizonyítékot arra, hogy a rezsim kémiai fegyvereket használt volna, és szerinte állításával nincs egyedül a G8-ak képviselői között. Putyin hangsúlyozta, hogy a Szíriába történő orosz fegyverszállítások azért jogszerűek, mivel a két állam közötti nemzetközi szerződés kötelezi őket a szír állam által kifizetett fegyverek leszállítására.
 
Barack Obama amerikai és Vladimir Putyin orosz elnökök a G8-ak találkozóján. (Forrás: telegraph.co.uk)
 
Június 17-én a Lockheed Martin bejelentette, hogy a Lockheed Martin UK becsatlakozik a lengyel légierő Dęblinben építendő integrált kiképző rendszerének (Integrated Aircrew Training Systems – IATS) kiépítésére meghirdetett tenderbe. A cég szerint az esetlegesen T-50-es kiképző repülőgépekkel egybekapcsolt rendszer nemcsak Lengyelország, hanem a régió más országai által is használható kiképző központ lehetne, hiszen ez a teljesen új kiképző program modern, technológia alapú rendszer, s így a kor követelményeinek megfelelően képezné nemcsak a pilótákat, hanem a repülő személyzetet egyaránt. A Lockheed Martin működtet egy nagyon hasonló rendszer Nagy-Britanniában, mely a Királyi Légierő és a Királyi Haditengerészet állományába tartozik. Sikeres pályázat esetén a cég lengyel partnere a WZL 2 Bydgoszcz lenne, mely a karbantartásért, szervizért és javításért (MRO) lenne felelős, hiszen a cég jelenleg is a lengyel Lockheed Martin F-16-osainak MRO-ját végzi.
A jelentősen modernizált lengyel légierő leggyengébb pontja jelenleg a kiképző rendszer, hiszen még mindig az elavult TS-11-eseket használják, melyeket eredetileg már 2009-ben kivonni készültek. Nagyon fontos tehát minél hamarabb pontot tenni a pályáztatás végére, hiszen jelenleg a legtöbb lengyel pilótát az Egyesült Államokban képzik a korszerű F-16-osok használatára, azonban a szerződés csak 2015-ig van érvényben.
 
Június 17-én lemondott lemondott posztjáról Petr Necas cseh miniszterelnök, amit Milos Zeman államfő elfogadott. A cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya a lemondást megelőző héten kilenc politikust és vezető beosztású közszolgálati személyt, köztük a Miniszterelnökség több tagját is letartóztatta. Bár első szándékában még nem akart lemondani Necas, végül a közvélemény és a pártok nyomására visszaadta a pozícióját, valamint lemondott pártelnöki tisztségéről is.
 
_68228204_018345469-1
Petr Necas cseh kormányfő június 17-én mondott le (Forrás: reuters.com)
 
A három hete kinevezett palesztin miniszterelnök benyújtotta lemondását Mahmúd Abbásznak – erősítették meg palesztin hírforrások június 18-án, kedden. A hírt követően azonban nem volt világos, hogy Abbász elfogadja-e a lemondást. Egyes források szerint a miniszterelnök azért döntött így, mivel az elnök beleavatkozott jogköreibe és feladataiba. Rámi Hamdalláhot, a West Bank University korábbi rektorát Abbász június 2-án kérte fel miniszterelnöknek. Hamdalláh Szalám Fajjádot váltotta tisztségében, aki az ideiglenes kormányfői posztról idén áprilisban mondott le. Fajjád döntését többen úgy értelmezték, hogy egy egységkormány létrehozását teszi lehetővé a két legnagyobb palesztin párt, a Fatah és a Hamasz között. Hamdalláh Nagy Britanniában végzett nyelvészként és hosszú ideje egyetemi munkával foglalkozott. A 1998-tól a nabluszi An-Najah Nemzeti Egyetem rektora volt.
 
Rámi Hamdalláh miniszterenökként Nabluszban 2013. Június 4-én (Forrás:cnn.com)
 
A héten Libanonban sorozatos összecsapások voltak síita és szunnita fegyveresek között. Kedden a hadsereg elvágta a Szidon Abra negyedéhez vezető utakat, hogy jobban kontrollálni tudja az ott folyó harcokat – ennek ellenére két ember meghalt a Hezbollah-pártiak és az Ahmed al-Asszír sejket követők harcaiban. Al-Asszír előzetesen hétfőig adott határidőt arra, hogy az állítólagos Hezbollah-támogatók elhagyjanak néhány, a mecsete körül található lakást, amelyekből szerinte őt megfigyelik. A szunniták arról panaszkodtak, hogy inzultusok érték őket, amikor imádkozni mentek. Kedden kövekkel támadták meg a sejk bátyjának gépkocsiját. A hadsereg minden fegyverest felszólított, hogy hagyják el az utcákat, ellenkező esetben lőni fognak rájuk.
Vasárnap egy katonai ellenőrzőpontnál alakult ki konfliktus. Al-Asszír támogatói szerint a katonák ok nélkül támadtak rájuk, ami következtében három katona meghalt. Más hírforrások szerint legalább tíz katonát öltek meg az órákig tartó tűzharcban. A Szidon melletti Ain al-Hilweh palesztin menekülttáborban is összecsaptak a fegyveresek a hadsereggel.
Az országban több helyen tüntetéseket és útlezárásokat tartottak; a hadsereg megerősítette jelenlétét az érintett térségekben.
 
Legalább 14 embert meghalt és 25 embert megsebesült a pakisztáni Pesavárban egy síita mecsetben végrehajtott öngyilkos merényletben. A merénylő a bejáratnál lelőtte a biztonsági őrt, majd a belső helyiségben felrobbantotta magát az imádkozó áldozatokkal együtt. A péntek esti időpont miatt a mecset tele volt muszlim hívőkkel, akik közül a sérülteket a Lady Reading kórházba vitték.
Vasárnap a pakisztáni tálibok elismerték, hogy ők öltek meg tíz turistát és egy helyi vezetőt. A kínai, orosz és ukrán állampolgárokból álló csoport a Nanga Parbatra indult hegymászó expedícióra, amikor a 4000m-es magasságban található táborukon rajtaütött a 15 fegyveresből álló csapat. A Tehrik-i-Taliban szóvivője szerint a támadás bosszú volt a szervezet parancsnokhelyettesének amerikai drónok általi megöléséért. A pakisztáni kormány nagyszámú katonát küldött a régióba, hogy a tetteseket megtalálják.  
 
A német védelmi miniszter június 20-án, a kora reggeli órákban tett látogatást a német csapatoknál Afganisztánban. Thomas de Maiziére utazásának első állomása a legnagyobb német tábor, az észak – afganisztáni Mazar-i-Sarif volt. A „Camp Marmalban” találkozott Jörg Vollmer vezérőrnaggyal, aki az észak – afganisztáni régió parancsnoki tisztségét is betölti.
A védelmi miniszter újabb látogatása azt is megerősítette, hogy a német csapatok a NATO művelet végéig Afganisztánban fognak állomásozni, ennek megfelelően látják el feladataikat.
Thomas de Maiziére az olasz kontingenst is meglátogatta, amely során a két nemzet közötti együttműködés fejlesztéséről és meghosszabbításáról is tárgyaltak.
A védelmi miniszter az utazás végén találkozott Balkh tartomány vezetőivel. Az esemény jelentőségét növeli, hogy a legnagyobb német tábor ezen a területen található.
 
De Maizière und Vollmer auf Flugfeld, im Hintergrund ein Hubschrauber
De Maiziére miniszter és Vollmer vezérőrnagy Afganisztánban (Forrás: bmvg.de)
 
Jelentős leépítések várhatóak a brit fegyveres erőknél. A védelmi minisztérium június 18-án bejelentette, hogy a 2014 folyamán 4.480 fővel csökkentik az állományt az Army 2020 nevű program keretében. A mostani elbocsájtások a harmadik ütemét képezik annak a projektnek, melynek során sok más szervezeti átalakítás mellett, a hadsereg létszámát 100.000-ről 82.000 redukálják. A minisztérium tájékoztatása szerint, nem fognak megválni olyan katonáktól, akik éppen felkészülnek, szolgálnak, vagy éppen kipihennek egy bevetést. A leépítés nagy része inkább azokat érinti, akik amúgy is el kívánták hagyni a fegyveres erőket. A hadsereg a csökkentések mellet viszont 30.000 főre – a mostani létszám duplájára - növelné a tartalékosok számát, és 10.000 fiatal újoncot próbálna toborozni a működőképesség, és az egészséges hierarchia fenntartása érdekében. Jó hír a brit védelmi minisztérium számára, hogy a költségvetés átvizsgálása után, a parlamenti bizottság megállapította, nincs szükség további elbocsájtásokra. A haditengerészet és a légierő az Army 2020 program keretében már korábban elbocsájtott 5 – 5.000 főt állományából.
 
Brit katonák bevetésen Afganisztánban (Forrás: static.guim.co.uk)
 
Támadás az ENSZ ellen Szomáliában – 15 ember vesztette életét abban a támadásban, melyet az UNSOM (United Nations Assistance in Somalia) misszió székhelye ellen hajtottak végre. A Mogadishuban elkövetett merénylet során az ENSZ Fejlesztési Program épületének bejáratánál egy öngyilkos merénylő felrobbantott egy autót. Ezt követően négy fegyveres merénylő rohamozta meg az irodát. A tűzpárbajban, mely a tanúk beszámolója szerint több mint egy órán keresztül zajlott, a négy elkövető mellett négy külföldi biztonsági alkalmazott, négy helyi őr és hét fegyveres vett részt. Az áldozatok brit és dél-afrikai származásúak. Az iménti támadás az első mióta visszahelyezték a misszió központját a szomáliai fővárosba. A túl nagy veszélyhelyzet miatt eddig Kenyából irányították a missziót. A támadást az Al-Shabab csoport vállalta magára. Az iszlamista csoport két éven keresztül uralta Szomália jelentős részét, egészen 2011-ig, amikor a kormánypárti erők előrenyomulásával megtört a hegemóniájuk. Azóta több öngyilkos merényletet is elkövettek a fővárosban, Mogadishuban.
 
heti.JPG
Az épület a támadást követően (Forrás:bbc.com)
 
Csütörtökön a kuvaiti kabinet bejelentette, hogy július 25-én fogják az új választásokat megtartani. Június 16-án a legfelsőbb bíróság ismét a parlament feloszlatása mellett döntött, de megtartotta a decemberben tüntetéseket kiváltott új választási törvényt. Az 50 fős parlament az ellenzék e törvény miatti bojkottjának okán működésképtelenné vált. 2012 februárja óta ez a harmadik alkalom, hogy ez megtörtént. Több politikai és törzsi blokk elfogadta a bíróság döntését, de egy ellenzéki vezető a választások bojkottjára szólított fel.
 
Pénteken a Fehér Ház határozottan kifejezésre juttatta, hogy béketárgyalások veszik kezdetét az afgán kormány és a tálib fél között, melyekkel egy időben az Amerikai Egyesült Államok is tárgyalásokat kezdeményez különböző kérdéseket illetően; többek között a túszul ejtett amerikai katona kiadása ügyében. James Dobbins Afganisztán és Pakisztán amerikai különleges megbízottja már elhagyta USA-t, hogy csatlakozzon John Kerry államtitkárhoz Dohában, a Katari Állam fővárosában, a célból, hogy kormányával tárgyalásokat kezdjenek. Valószínűsíthető, hogy a tálibokkal egyaránt egyeztetni fog, bár ezt hivatalos információk nem erősítették meg. Amerikai tisztviselők állítása szerint a tálibokkal való közvetlen tárgyalások még kidolgozás alatt állnak; tervezésük még nem kezdődött meg. A Fehér Ház sajtótitkára, Jay Carney úgy nyilatkozott, hogy az amerikai kormány legfőképpen az afgán-tálib párbeszéd létrejöttét támogatja, a mellet, hogy van néhány kérdés, amit maguk is meg kívánnak vitatni a tálibokkal. Carney beszédében kitért Bowe Bergdahl őrmesterre is, akit 2009. június 30-án ejtettek hadifogságba a tálibok Kelet-Afganisztánban. A katona kiszabadításáért tett erőfeszítéseket nem részletezte, de elmondta, Bergdahl biztonságos hazajuttatása érdekében katonai, hírszerzési és diplomáciai eszközöket egyaránt bevetnek. Arra a kérdésre válaszul, hogy a fiatal őrmesterért cserébe guantánamoi fogvatartottakat engedjenek szabadon, azt válaszolta, hogy annak lehetősége csekély, de minden esetben a Kongresszus fog dönteni, a hatályos jogszabályoknak megfelelően. Mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy a tálibok irodát nyitottak Katarban.
 
A képen Bowe Bergdahl 2009-ben túszul ejtett őrmester látható (a fotó 2010. decemberében készült) (Forrás:thedailybeast.com)
 
Dilma Rouseff brazil elnök június 22-én reformokat jelentett be, hogy véget érjenek a napok óta tartó kormányellenes tüntetések. Az elnök új tervet javasol kidolgozni a tömegközlekedésre, valamint a kőolaj kitermelésből származó jogdíjakat az oktatás fejlesztésére fordítanák. A tüntetések Sao Pauloban kezdődtek a helyi tömegközlekedés árának növekedése miatt; és rövid időn belül az országban több helyen, milliós nagyságrendű zavargásokba torkollottak, amelyeknek során több tucat ember megsérült és ketten meghaltak. A tüntetések mögött a Brazíliában most megrendezésre kerülő labdarúgó Konföderációs Kupa és a jövő évi Világbajnokság áll, mivel a tüntetők szerint a kormány a stadionok építésére fordít csak nagy összegeket, míg az oktatásra vagy az egészségügyre szinte semmit.
 
Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint a közelgő nukleáris fegyverzetcsökkentés csak úgy képzelhető el, ha minden olyan állam csökkenti a töltetek mennyiségét, amelyek rendelkeznek ilyen eszközökkel. Lavrov ezzel Barack Obama, a héten megfogalmazott javaslatára reagált, amely szerint az Egyesült Államok és Oroszország a 2010-es Új START szerződésben megfogalmazottakon túlmenően is hajtson végre leszerelést.
Az Új START szerződés értelmében egy állam maximum 1.500 darab robbanófejjel rendelkezhet; az egyezményben foglaltak végrehajtása még mindig folyamatban van. A külügyminiszter szerint a további csökkentések lehetővé teszik, hogy mind az Egyesült Államok, mind pedig Oroszország nukleáris arzenálja közel azonos kategóriába kerüljön más atomhatalmak készleteivel, hozzátéve, hogy ebből eredendően a tárgyalásoknak nem bilaterális, hanem multilaterális formában kell megtörténnie. Lavrov megjegyezte azt is, hogy ez nem csak a hivatalosan atomhatalmaknak nyilvánított államokra vonatkozik, hanem azokra is, akik rendelkeznek nukleáris fegyverekkel.
Az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül atomhatalomnak számít Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, India, Pakisztán és Észak-Korea. A felsoroltakon kívül Izraelt már többször megvádolták nukleáris fegyverzet birtoklásával, Iránt pedig a fejlesztésükkel. Mind ez ideáig egyik állam sem erősítette meg egyértelműen az ellenkezőjét.
Az Amerikai Tudósok Szövetségének jelentése alapján, az Egyesült Államok és Oroszország nukleáris készletein kívül a többi atomhatalom 100 és 300 közötti robbanófej mennyiséggel rendelkezhet.
Az orosz külügyminiszter megjegyezte azt is, hogy Oroszország figyelembe fogja venni az Egyesült Államok európai rakétavédelmi terveit a további csökkentésről szóló döntés előtt, melynek szükségességét Obama már elismerte.
A két állam éveken át elhúzódó vitába keveredett a rakétavédelmi terveket illetően, mert Oroszország érvelése szerint az amerikai elképzelés felborítaná a stratégiai paritást a hidegháború volt riválisai között.
 
Az orosz külügyminiszter, Szergei Lavrov (Forrás: en.rian.ru)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem