biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 28. hét

2013 július 16. - 08:31 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Hilde Johnson fegyvereket kért az UNMISS misszió számára. Július 8-án, hétfőn a különleges ENSZ-megbízott nyilatkozatában kitért arra, hogy mindenképpen meg kell erősíteni az UNMISS (United Nations Mission in South Sudan) békefenntartó missziót. A szudáni kormány több fronton harcol a felkelők ellen, így egyre több a vétlen, polgári áldozat. Johnson az ENSZ BT tagjaival folytatott megbeszélés során kijelentette, hogy a jelenlegi felszerelésekkel és eszközökkel a misszió nem tudja ellátni feladatát. Ezért kérte a világszervezetet, hogy biztosítson a békefenntartók számára drónokat, harci és szállító helikoptereket, mely eszközökkel hatékonyabban tudják ellátni feladatukat a térségben. A misszió oka a két éve Szudántól függetlenné vált Dél-Szudánban jelenlévő lázadók által elkövetett atrocitások a kormányerők és a civil lakosság ellen. Az összetűzésekben több ezer ember vesztette életét és több tízezer ember kényszerült menekülésre. A támadások során nem csak a lázadók, hanem a dél-szudáni hadsereg is rendszerint megsérti és figyelmen kívül hagyja az emberi jogokat. A Biztonsági Tanács tagállamainak álláspontja szerint a missziónak elsősorban a civilek védelmével kell foglalkoznia.
 
Hilde Frafjord Johnson (Forrás: un.org)
 
Karolos Papoulias a görög köztársasági elnököt, Bronislaw Komoroswki lengyel kollégája köszöntötte július 8-án reggel, mielőtt részt vettek egy lengyel-görög gazdasági fórumon Varsóban. Papoulias, aki 2005 óta tölti be az államfői tisztséget, Donal Tusk miniszterelnökkel, valamint a lengyel alsó- és felsőház szóvivőivel, Ewa Kopacz-cal és Bogdan Borusewitz-cel is tárgyalt. A beszélgetések témája elsősorban a görög EU-elnökséggel kapcsolatos kérdések voltak, amely 2014. január elsején veszi majd kezdetét. A görög köztársasági elnök 2013. július 8-án, hétfőn és július 9-én, kedden látogatta meg Krakkót és az auschwitz-i második világháborús haláltábort. A beszélgetések során kiderült, hogy Görögország abban bízik, hogy az eurozóna pénzügyminiszterei egy további nyolc milliárd eurós segélycsomagot bocsátanak majd rendelkezésükre.
 
A lengyel és görög köztársasági elnökök Bronislaw Komorowski (jobb oldalon) és Karolos Papoulias egy hivatalos üdvözlőünnepségen a varsói elnöki palotában 2013. július 8-án. Populias egy két napos látogatás keretein belül vett részt a ceremónián. (Forrás: thenews.pl)
 
Líbiai katonák érkeznek az Egyesült Királyságba. Július 9-én jelentette be a brit kabinet, hogy kétezer líbiai katona kiképzését fogja elvégezni az elkövetkező tizenöt hónapban. A kiképzéseket a kormány tájékoztatása szerint kétszáz fős csoportokban fogják végrehajtani, egy turnussal pedig tíz hétig foglalkoznak majd. Az első egység várhatóan az ősz folyamán érkezik majd. Elszállásolásukat a Royston község melletti Bassingbourn bázison oldják meg. William Hague külügyminiszter úgy nyilatkozott a megállapodásról, hogy az Egyesült Királyság számára fontos egy stabil, erős Líbia megteremtése, mert ez nagyban hozzájárulna a régió biztonságához, mely számukra kiemelt prioritást jelent. Az észak-afrikai ország kormánya nemrégiben azért fordult a nyugati hatalmakhoz, hogy segítsen a 2011-ben szinte teljesen széthullott líbiai hadsereg újbóli felállításában és megerősítésében, mert erre önállóan nem képesek a gazdasági helyzet és a megmaradt fegyveres milíciák túlzott befolyása miatt. A G8-ak júniusi belfasti csúcstalálkozóján döntöttek arról, hogy közösen hétezer líbiai katona kiképzésben segédkeznek majd.
 
A líbiai hadsereg számára komoly feladatot jelent a hadsereg újbóli felállítása. (Forrás: i.telegraph.co.uk)
 
A fegyverszünet az első nagy lépés február óta, mivel sikerült mindkét felet a tárgyalóasztalhoz ültetni. A tárgyalási procedúra lebonyolítását Malajzia vállalta magára, de az előrelépések lassan haladnak. Az összecsapások szinte mindennaposak, annak ellenére, hogy március óta több alkalommal is tárgyaltak a felek.
A Ramadán Béke Kezdeményezés értelmében a thai fegyveres erők tartózkodni fognak az agresszív akcióktól, a muszlim frakció tagjai pedig nem bonyolítanak le fegyveres támadást, nem robbantanak, és nem ütnek rajta a thai erőkön.
A muszlim szervezet közvetítője, Ahmad Zamzamin Hashim szerint sikerült közös megegyezésre jutni az erőszakmentes Ramadán ünnep ügyében, és egyben kifejezte azt is, hogy a megállapodás precedens értékű lehet; egy lépcsőfok az együttműködés felé. A fegyverszünet negyven napig, július 10-étől augusztus 18-áig fog tartani, és Yala, Pattani, Narathiwat illetve Songkhla tartományokra lesz érvényes.
A Thaiföldi Nemzeti Biztonsági Tanács főnöke és egyben a thai tárgyaló fél vezetője, Paradorn Pattanatabut üdvözölte a lázadók ígéretét, de figyelmeztetésképen elmondta, hogy számos különálló csoport elutasította a megállapodást. Pattanatabut hozzátette: meg van győződve arról, hogy a muszlim szervezet meg tudja fékezni az erőszakot, továbbá pozitív fejleményként értelmezte, hogy a szeparatista mozgalmak vezetői végre kiálltak és különböző világosan értelmezhető célokat fogalmaztak meg, mely jó tárgyalási alapot jelent.
A helyi tudósítók szerint a fegyverszüneti megállapodás meglehetősen ingatag, és a megegyezés csupán szóban történt meg, tehát egyelőre semmit nem írtak alá. Attól tartanak, hogy a lázadó szervezet vezetőinek nincs teljes hatalma emberei felett, viszont a mostani tárgyalások teljesen más hangvételben zajlottak, hiszen eddig a thai kormányzat el sem ismerte a muszlim szervezetet, és a követeléseiket sem engedték hallattatni. A thai tárgyaló fél egy olyan javaslattal is előállt, hogy az érintett régióban egy helyi szervezetet állítanának fel, de a teljes autonómia lekerült a napirendről, mert a thai alkotmány kiköti, hogy a buddhista királyság egy és oszthatatlan.
 
A thai fegyveres erők katonái nyugtalanok, mert attól tartanak, hogy a megállapodás nagyobb befolyást fog biztosítani a lázadóknak (Forrás: bbc.co.uk)
 
A francia kormány július 10-én, szerdán betiltotta azt a három szélsőjobboldali csoportot, melyeknek köze lehet egy baloldali aktivista halálához. A bejelentést azután tették meg, hogy a korábban összevert 18 éves Clement Meric belehalt sérüléseibe. A halálos kimenetelű verekedés a két csoport között júniusban zajlott le egy bevásárlóközpontban. A három csoport, melyet a kormány hivatalosan feloszlatott: a Troisième Voie (Harmadik Út), a Jeunesses Nationalistes Révolutionnaires (Forradalmi Nacionalista Fiatalság), és az Envie de rêver (Álmodni akarunk). Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő azt mondta, ezek a mozgalmak magánmilícia jellegűek, valamint utálatra és diszkriminációra buzdítanak. Jelenleg öt embert vádolnak az incidenssel kapcsolatban, akik összeköttetésben állnak a fent említett csoportokkal. A szervezetek tagadták, hogy közük lett volna a verekedéshez, és vezetőjük, Serge Ayoub azt tervezi, hogy az Államtanács előtt fog fellebbezni, mert úgy véli, ez a döntés hatalommal való visszaélés volt.
 
Serge Ayoub, a szervezetek vezetője (Forrás: bbc.co.uk)
 
Kína és Oroszország szerdán széleskörű haditengerészeti gyakorlatot hajtott végre a Távol-Keleten – adta hírül az orosz Csendes-óceáni Flotta egyik képviselője. A Haditengerészeti Interakció 2013 hadgyakorlaton összesen 4.000 katona vett részt. Japán és Kína viszonya a múlt év óta egyre kiélezettebb a Dél-kínai-tengeren fekvő szigetek körül kialakult határvita miatt. A kínai-orosz gyakorlatok előtt Ding Jiping altengernagy a kínai haditengerészet helyettes-főparancsnoka kijelentette, hogy a gyakorlatok nem irányulnak harmadik fél ellen, de céljuk a két nemzet közötti kalóz-elhárító gyakorlatokban való együttműködés javítása. A gyakorlatokra Kína négy precíziós rakétákkal ellátott rombolót és két szintén ilyen eszközökkel ellátott fregattot, egy ellátó hajót, három hajófedélzeti helikoptert és egy különleges műveleti különítményt küldött. A műveletek aktív időszaka július 8-10 között zajlott, melyek között eltérített hajó megmentése, kereskedelmi hajók kísérése, valamint konvojok légi és tengeri támadások elleni védelme szerepelt. A gyakorlatok az orosz és a kínai hadihajók díszszemléjével végződtek. Oroszország és Kína 2005 óta folytat közös haditengerészeti gyakorlatokat; Moszkva és Peking jelenlegi célja, hogy megerősítsék katonai együttműködésüket így biztosítva a közös fenyegetésekre történő elégséges és gyors válaszadás képességét.
 
Július 8-10 között Oroszország és Kína széleskörű haditengerészeti hadgyakorlatot hajtott végre (Forrás: en.rian.ru)
 
A brit védelmi minisztérium július 10-én közétett határozata szerint tovább csökkentik a brit katonák létszámát Afganisztánban. Philip Hammond brit védelmi miniszter hozzátette: ”Idén őszre prognosztizálható a 6.000 fős állományi létszám az Afganisztánban harcoló alakulatoknál”. E szerint az Afganisztánban harcoló brit katonák létszáma a jelenlegi 7.900 főről 6.000-re fog csökkeni október közepére. A kormány további létszámcsökkentést ígért 2013 végére, melynek során az Afganisztánban tartózkodó csapatok létszáma 5.200 főre fog apadni. Az előzetes tervezet szerint 2014-től már csak nem harcoló alakulatokat fognak bevetni a térségben. A jelenlegi javaslat David Cameron brit miniszterelnök 2012. decemberi ígéretéhez kapcsolódik, miszerint az év végére már csak 5.200 brit katonát engedélyeznek a térségben állomásoztatni. Philip Hammond továbbá azt is megjegyezte, hogy ez a kivonulási tendencia jellemezi számos más NATO szövetséges ország terveit is.
 
A képen látható brit katonák, az afganisztáni művelet során Kandahar térségében felderítő tevékenységet látnak el. (Forrás: bfbs.com)
 
Daniel Kavuliak törzsőrmester a szlovák haderő első katonája, aki életét vesztette az ISAF műveletben, Afganisztánban. A 35 éves Kavuliakra egy afgán egyenruhás katona adta le a halálos lövést, akit a szlovák védelmi miniszter, Martin Glváč, terrorista kémnek nevezett. A kandahári repülőtéren történt támadásban két másik szlovák katona súlyos, négyen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Ezt követően kormánydelegáció utazott az eset színhelyére, hogy hazaszállítsák az elesett katona testét és bejelentették, hogy a támadás nem fogja megváltoztatni a kormány politikáját a terrorizmus elleni küzdelemmel szemben. A könnyebben sérült katonáknak felajánlották, hogy hazaszállítják őket, ám ezt a lehetőséget elutasították. Az egyik súlyos sérült állapotát már sikerült stabilizálni, ám a másikat még továbbra is mesterséges kómában tartják az orvosok. Jelenleg 234 szlovák katona lát el szolgálatot az ISAF keretein belül (2004 óta összesen háromezren vettek részt a misszióban), míg további 178 vesz rész a kandahári repülőtér védelmében.
 
A Nemzetközi Biztonsági és Közreműködő Erő (ISAF) egyik helikoptere egy kora hajnali művelet során pénteken lezuhant Észak-Baghlan tartományban, Borka városának körzetében. A Pajhwok Hírügynökségnek nyilatkozó Abdul Jabbar járási vezető elmondása szerint a helikopter a felkelők egy parancsnoka őrizetbe vételénél segédkezett volna Dahan Alif községben, amikor lezuhant. Egy helyi tisztviselő arról számolt be, hogy a helyszínen később őrizetbe vették Sharab tálib vezetőt és három társát. Az ISAF sajtóirodája megerősítette a szövetséges helikopter lezuhanását, kijelentve, hogy személyi sérülés nem történt és súlyos kár sem keletkezett. A közleményből kiderült, hogy a körzetben ellenséges aktivitásról nem érkezett jelentés, ezért az ISAF tisztviselői még értékelik, hogy mi okozhatta a szerencsétlen földet érést. Bu, a tálibok szóvivője ezalatt azt állította, hogy a helikoptert lelőtték, a felkelő csoport szóvivője, Zabihullah Mujahid pedig hozzátette, hogy az incidensben – az ő állítása szerint – huszonnyolc amerikai katona életét vesztette. Egy helyi lakos, Juma Quli is nyilatkozott a történtekről, mely szerint NATO katonák hangszórón értesítették a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban, amíg a rajtaütés véget nem ér. Körülbelül egy órával később lehetett hallani egy robbanást, melyről később kiderült, hogy a helikopter földet érése okozta.
 
A Bundeswehr globális felderítési képességeinek fejlesztése érdekében három új műholdat helyeznek üzembe a német hadseregben. Az OHB Systems AG felelős a „SARah” műhold- rendszer kiépítéséért, amely a radar-alapú globális képalkotó felderítésért lesz felelős. A teljes beruházás költségeit 816 millió euróban állapították meg.
A „SARah – rendszer” három műholdat, valamint két földi állomást foglal magában. Két műholdon a reflektortechnológia továbbfejlesztését alkalmazzák, míg a harmadik műhold többfázisú funkcióval fog rendelkezni, amelynek létrehozásáért az Astrium GmbH lesz a felelős.
2008 óta a Bundeswehr a SAR – Lupe rendszer révén rendelkezik globális felderítő képességgel. AZ OHB Systems emellett folyamatosan fejleszti a rendszert, amely 2017-ig lesz használatban. A felderítő képesség nagyfokú fejlődése várható az új műhold – rendszer bevezetésétől. A „SARah – rendszer” kiépítése 2018-ban fejeződik be, működését 2019-ben kezdi meg.
 
A SAR – Lupe rendszer (Forrás: bundeswehr.de)
 
Vasárnap a Bild am Sonntag hírlap katari forrásokra hivatkozva nyilvánosságra hozta, hogy Katar és Szaúd-Arábia újabb, több milliárd euró értékű megbízást akarnak adni német fegyveripari cégeknek. A Krauss-Maffai Wegmann és a Rheinmetall e szerint a következő hét évben Katarnak 115 Leopard harckocsit és 16 tarackot, Szaúd-Arábiának 800 harckocsit fog legyártani.
Ez előtt, pénteken viszont a Handelsblatt azt írta, hogy korábbi, szaúdiakkal kötött megállapodás 270 harckocsiról meghiúsulni látszik. Kétségek merültek fel, hogy a KMW képes lenne-e egy ekkora megbízás teljesítésére, például nincs meg a legénység kiképzését és a fegyverrendszerek javítását lehetővé tevő infrastruktúrájuk. A szaúdiak e miatt állítólag inkább az amerikai General Dynamics M1-es harckocsija mellett döntöttek. A KMW nem cáfolta vagy erősítette meg a lap értesülését.
Az FDP és CDU sajnálatukat fejezték ki, hogy egy ilyen, Németország „politikai és gazdasági érdekében álló” lehetőséget veszni hagytak, de a kormány még nem adott ki hivatalos nyilatkozatot az ügyben. Az ellenzéki SPD, mint 2011-ben, a projekt nyilvánosságra kerülésekor, a fegyvereladást „alapértékeivel ellentétesnek” nevezte.
 

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem