biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 29. hét

2013 július 24. - 01:08 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Békefenntartókra támadtak Szudánban. Július 13-án ismeretlen elkövetők rajtaütésszerű támadásában elhunyt hét ENSZ békefenntartó, és másik tizenhét katona sebesült meg, ezzel az UNAMID (African Union-United Nations Mission in Darfur) elleni eddigi legsúlyosabb támadás volt a misszió fennállása óta. Mind a hét elhunyt kéksapkás tanzániai nemzetiségű volt, jelentette be Christopher Cycmanick szóvivő. A támadás elmondása szerint őrjárat közben érte a konvojt Njála várostól északra fekvő Manavasiban létesített támaszpont közelében. A fegyveres támadást egy nagy létszámú és jól felszerelt csoport követte el, akiket egyelőre nem sikerült beazonosítani. Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun elítélte a támadást és az incidens mihamarabbi kivizsgálására szólította fel a szudáni kormányt.
 
unamid.jpg
UNAMID fegyveres kéksapkások (Forrás: unmultimedia.org)
 
A „Colibri” hadgyakorlatot 46. alkalommal tartották meg, amelyben több nemzet is képviseltette magát. Az együttműködésben szerepet vállaltak német, holland, francia és osztrák katonák is. A feladatokat a németországi Obelausitzban található katonai gyakorlótéren hajtották végre. A kooperáció keretében az ejtőernyős ugrásokhoz az osztrák hadsereg által biztosított Hercules C-130-as repülőgépeket alkalmazták.
A „Colibri” gyakorlaton való részvétel az adott hadseregeket tekintve a harci képzés alapjának tekinthető. A gyakorlat során a taktikát, a vezetési képességeket, valamint a nemzetek közötti együttműködést fejlesztik
A „Colibri” hadgyakorlat elismerésre méltó tradícióra tekint vissza, hiszen 1962-től kezdve minden évben végrehatják. Kezdetben csak német és francia csapatok vettek részt rajta, történelmi okok miatt azokat eredetileg francia földön hajtottak végre. A hadgyakorlat helyszíne – az utóbbi idők tapasztalatát tekintve – évente változik, jövőre Franciaország fogja megszervezni.
 
Deutsche und österreichische Fallschirmjäger werden aus einer C-130 Herkules abgesetzt
Német és osztrák ejtőernyősök a műveletben (Forrás: deutschesheer.de)
 
Második éve már, hogy Csehország ad otthont a szövetségi szintű „Ramstein Rover” elnevezésű gyakorlatnak, amelynek célja a repülő egységek, a földi személyzet és az előretolt repülésirányítók képességeinek fenntartása és fejlesztése. Harry H. Schnell ezredes – a gyakorlat (RARO 2013) vezetője – szerint a „Ramstein Rover” nem csak az afganisztáni ISAF műveletek számára hasznos, hanem minden téren képes javítani a szövetség képességeit.  Tizenkilenc NATO tagországból közel kétszáz előretolt repülésirányító és több tucat repülőgép fog részt venni, a nappali és éjjeli gyakorlatokon, amelyek szeptember másodikán kezdődnek és három hétig tartanak majd. A gyakorlatot a ramsteini Szövetséges Légi Parancsnokság vezeti majd. A cseh L-159 ALCA típusokon kívül – amelyek Caslav bázisáról indulnak – minden más repülőgép Namest nad Oslavou bázis kifutópályáját fogja használni.
 
2013. július 16-án, kedden a francia hatóságok letartóztattak egy norvég állampolgárt, Kristian Vikernest. A férfit azzal gyanúsítják, hogy terrorcselekmény elkövetésére készült. Vikernes egy jó ismert metálzenész Norvégiában, akit már 1994-ben elítéltek egy rivális zenész meggyilkolásáért, és 21 évet töltött börtönben. Most francia feleségével, Marie Cachettel együtt tartóztatták le, miután a nő négy puskát vásárolt. A nőnek ugyan volt engedélye a fegyverekre, de a vizsgálatok még nem tisztázták, hogy milyen célra is vásárolták meg azokat. A rendőrség most robbanószerek és további fegyverek után kutat a pár otthonában. Kristian Vikernes azért került megfigyelés alá, mert kapcsolatban állhatott a tömeggyilkos Anders Behring Breivikkel. Két évvel ezelőtt Breivik 77 embert ölt meg Oslóban, de a vérengzés előtt elküldte a kiáltványa másolatát Vikernesnek, aki azt később saját honlapján tárgyalta azt, de kritikával is illette. Breviket 21 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték tette miatt. Vikernes letartóztatása váratlanul érte környezetét, mert nem gondolták róla, hogy köze lehet efféle cselekményekhez.
 
http://www.english.rfi.fr/sites/english.filesrfi/dynimagecache/0/64/576/430/344/257/sites/images.rfi.fr/files/aef_image/Varg_Vikernes.jpg
Kristian Vikernes (Forrás: english.rfi.fr)
 
Erdőtűz dúl egy sivatagi üdülőhely közelében Palm Springsben (Kalifornia). Körülbelül 6.000 ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát. Csaknem 3.000 tűzoltó küzd az úgynevezett hegyi tűzzel (mountain fire), amelynek csak 15%-a csökkent négy nap elteltével. Közel 230 tűzoltóautó és 27 repülőgép vette fel a harcot a lángokkal szemben, amely 22.800 acre-n (9227 hektár) rombolta le a San Bernardino nemzeti park erdejét. Több mint 4.100 lakás van veszélyben, Idyllwild és Trails End városai és Palms Springs tehetősebb, dél-nyugati része a tűz legaktívabb részének közelében vannak. "Ez a két terület lesz a hangsúlyos a mai tűzvédelmi tevékenységben, mind a légi és földi személyzet azon munkálkodik, hogy lassítsa a tűz terjedését.", mondta a Forest Service szóvivője, John Miller. A lángok három héttel azután törtek ki, hogy egy elit egység 19 tűzoltója halt meg egy gyorsan terjedő tűzben a szomszédos állam, Arizona területén.
 
wildfire.jpg
Erdőtűz Palm Springsben (Forrás: bbc.co.uk)
 
Július 17-én az al-Kaida arab-félszigeti szárnya bejelentette, hogy egy amerikai dróntámadásban meghalt a szervezet vezető-helyettese, Szaíd al-Sihri. Ez előtt a jemeni hatóságok már több alkalommal elterjesztették a férfi halálhírét, legutóbb januárban – al-Sihri halálának pontos időpontja nem ismert, legutolsó videó-üzenete áprilisban jelent meg. Al-Sihrit 2007-ben engedték szabadon a guantanamói fogolytáborból, ami után Szaúd-Arábiában „rehabilitációs” programon vett részt.
 
Észak-Korea figyelmeztető üzenetet küldött a panamai hatóságok részére, akik visszatartanak egy észak-koreai teherhajót. A panamai hatóságok a cukorszállító hajón fegyvereket találtak, Észak-Korea viszont azt üzente, hogy engedjék el a járművet és a személyzetet. Az phenjani szóvivő szerint a kábítószer után kutató panamai hatóságok durván megtámadták és elfogták a hajó kapitányát és legénységét, de mivel a rakományban nem találtak drogot, ezért „erőszakos tettüket a hajón szállított fegyverek ügyével akarják igazolni.” Az észak-koreai külügyminisztérium szerint a szállítmányban kiöregedett fegyverek vannak csupán, amelyeket a jogos szerződés alapján szállítanának vissza Kubába. Phenjan állami hírügynöksége által abnormális esetnek minősített helyzetben Panama viszont nem mutatta jelét annak, hogy leállítsa az elkezdett vizsgálatot a hajón talált be nem jelentett rejtett fegyverek ügyében, helyette hivatalosan kérte az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy segítse tanácsával a kényes helyzetet. Emellett Panama az Egyesült Államoktól is segítséget kért a vizsgálat technikai lebonyolításához.
 
A hajó konténerében talált rakéták egyik alkatrésze (Forrás: telegraph.co.uk)
 
Marie Harf, az Egyesült Államok külügyminisztériumának tisztviselője pénteken tett bejelentésében elmondta, hogy a Bilaterális Biztonsági Megállapodással kapcsolatos párbeszédet továbbra is fenntartják Afganisztánnal, annak ellenére, hogy a hivatalos tárgyalások még felfüggesztés alatt állnak. Hamid Karzai Afganisztán miniszterelnöke az után döntött az amerikaiakkal való kétoldalú megállapodásokkal kapcsolatos megbeszélések szüneteltetéséről, hogy Dohában megnyílt a tálib politikai hivatal, illetve, hogy az Egyesült Államok kifejezésre juttatta a lázadókkal való közvetlen tárgyalásokra vonatkozó terveit. Harf a sajtótájékoztató során beszédében kitért a következő évben esedékes választásokra is, hozzátéve, hogy a kormány ugyanúgy folytatni kívánja majd az együttműködést a megválasztott új elnökkel is. Az Egyesült Államok elkötelezett a békés, demokratikus és egyesült Afganisztán mellett, mely tekintetben USA szerepe változatlan és világos – tette hozzá a helyettes szóvivő.
 
http://www.pajhwok.com/affiles/imagecache/lead_l/photo/2012/5/DSC_9614.jpg
USA továbbra is fenntartja a nem hivatalos párbeszédet Afganisztánnal (Forrás: pajhwok.com)
 
Bahreinben több rendőr és tüntető megsérült, amikor csütörtökön és pénteken összecsapások alakultak ki ellenzéki demonstrációkat követően több síita faluban. A megmozdulásra a Február 14 Koalíció hívta fel támogatóit.
Eredetileg pénteken tartottak volna nagyobb rendezvényeket, de szerdán a riffai királyi bíróság közelében, egy szunnita mecsetnél gépkocsiba rejtett bomba robbant fel. Személyi sérülés nem történt; a Belügyminisztérium az esemény következtében minden tüntetést betiltott. Később, vasárnap három férfit tartóztatott le a rendőrség a merénylet elkövetésének vádjával.
A héten nem ez volt az első támadás: szerdán még egy irodaházat gyújtottak fel ismeretlenek, hétfőn egy parlamenti képviselő házára dobtak benzinbombát; előző vasárnap pedig négy rendőr sérült meg, amikor a közelükben robbant fel egy távirányítású bomba.
 
bahrain.jpg
Egy tüntető néz szembe a képen nem látható rendőrökkel. (Forrás: gulfnews.com)
 
Július 20-án került sor a G20-ak moszkvai találkozójára, ahol a világ vezető hatalmainak pénzügyminiszterei hivatalosan is támogatták a nemzetközi adóvisszaélés elleni fellépést és azonos érdekek mentén döntöttek az adócsalás megállítására vonatkozó tervek mellett. A moszkvai csúcs a már korábban kibocsájtott megállapodásra épült, amely támogatja az azonnali és az automatikus információcserét az államok között. A G8 vezető országai az előző hónapban megegyeztek, hogy "felveszik a harcot az adócsalás ellen"; az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, az Amerikai Egyesült Államot és Ausztrália ezen kívül egy információcseréről szóló megállapodást is kötöttek. A találkozón az OECD (Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet) terve mellett is kiálltak, miszerint meg kell állítani azokat a nagy vállalatokat, melyek a profitjukat határokon keresztül képesek mozgatni, hogy elkerüljék az adózást. Az OECD szerint néhány vállalat "megbecsteleníti" a jelenlegi szabályokat, hogy elkerüljék az adózást. George Osborne az Egyesült Királyság pénzügyminisztere a moszkvai G20 találkozó utáni bejelentésében azt nyilatkozta, hogy a megegyezés „fontos lépes a globális adórendszer felé, ami igazságos és a modern gazdaságnak megfelelő.” Az OECD szerint a jelenlegi adószabályok könnyítik a nemzetközi adócsalást, melyek közül vannak, amelyek az 1920-as évekig nyúlnak vissza. Egyes szakértők egyelőre bírálják a konferencia valódi sikerét, azonban a jelek szerint az együttműködés példaértékűnek mutatkozott. 
 
http://s1.reutersmedia.net/resources/r/?m=02&d=20130720&t=2&i=752593105&w=460&fh=&fw=&ll=&pl=&r=CBRE96J0Y0Z00
A 2013-as moszkvai G20 találkozó résztvevői (Forrás: reuters.com)
 
Riadóztatni kellett a Japán Légi Önvédelmi Erő egységeit, miután orosz katonai repülőgépeket észleltek a vitatott hovatartozású Kuril-szigetek felett. A gépek a szigetország légterét is megközelítették.
Összesen három orosz repülőgépet jelentettek a japán hatóságok. Két Tu-95-ös „Medve” típusú bombázót, amelyek a Koreai-félsziget irányából érkeztek a Japán-tengerre, majd északi irányba, Hokkaidó felé vették az irányt, illetve egy Il-20-as típusú gépet, amely a Kuril-szigetek felett repült át. Az ügyben illetékes japán tisztviselők szerint a repülőgépek nem sértették meg Japán légterét.
Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a két Tu-95-ös stratégiai bombázó kiképző küldetésen vett részt egy előre be nem jelentett katonai gyakorlaton a Keleti Katonai Körzetben. A gépeket dél-koreai és japán vadászgépek követték.
Oroszország múlt pénteken széleskörű és váratlan gyakorlatokba kezdett keleti határainál, melyet Putyin rendelt el annak érdekében, hogy ellenőrizzék a területen állomásozó alakulatok harci készültségét. A gyakorlatok július 20-ig tartottak, 160.000 katona, 5.000 harckocsi és páncélozott gépjármű, 130 repülőgép és 70, a Csendes-óceáni Flotta kötelékébe tartozó hadihajó bevonásával.
Japán érzékenyen reagál bármilyen jellegű orosz katonai aktivitásra a térségben, hiszen az Oroszországhoz fűződő kétoldalú kapcsolatokat régóta beárnyékolja a Kuril-szigetek körüli területi vita.
A vita a szigetek négy déli tagját érinti: Iturup, Kunasir, Sikotan és Habomai. Ezeket a szigeteket még a szovjet fegyveres erők szállták meg a második világháború végén, de Japán a mai napig igényt tart rájuk.
A két ország nem kötött tartós békeszerződést a világháború lezárását követően az oroszok által déli kuriloknak, a japánok által pedig északi területeknek nevezett térség hovatartozásának kérdésében.
 
A Kuril-szigetek elhelyezkedése és rövid történetük (Forrás: en.rian.ru)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem