biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 31. hét

2013 augusztus 06. - 14:39 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tájékoztatása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította az orosz hadsereget, hogy mérje fel az amerikai és a koalíciós erők kivonulásával járó kockázati tényezőket, valamint ezzel összefüggésben nyújtson segítséget Tádzsikisztán számára a várható potenciális veszélyforrások elhárítása érdekében.
Sojgu szerint a program három fázisban kerül végrehajtásra. Az első 2013-2014 között, a fennmaradó két szakasz pedig két öt éves periódusban fog lezajlani. A megállapodás elsődleges célja, hogy modernizálják a tádzsik fegyveres erőket - a fejlesztések, a javítások és az esetleges új beszerzések elérhetik akár a 200 millió dollárt is.
A Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Intézetének egy kimutatása szerint, a tádzsik fegyveres erők rendelkeznek mobil szárazföldi egységekkel, légi és légvédelmi egységekkel, melyek együttes létszáma 16.300 fő. Tádzsikisztán nagyrészt elavult szovjet technikai eszközökkel rendelkezik, és nagymértékben függ az orosz erők jelenlététől.
Az orosz katonai felderítő ügynökség jelentése szerint, a kivonulás után a tálib erők megerősödése és térnyerése várható. Igor Szergun dandártábornok az ügynökség vezetője a nemzetközi biztonság számára komoly kihívásként értékelte a 2014 utáni afganisztáni helyzetet, mivel az magában hordozza a terrorizmus és a vallási szélsőségek fellángolásának veszélyét.
 
Tádzsik katonák lőgyakorlat közben. A fegyveres erők hatékonysága nagymértékben függ az orosz jelenlét és segítség mértékétől. (Forrás: en.rian.ru)
 
A Déli Katonai Körzet pénteken bejelentette, hogy augusztus végén egy új, rakétahordozó hajó kezdi meg tengeri gyakorlatait a Kaszpi Flottillával.  Az Uglics a második Projekt 21631 rakétahordozó korvett lesz, amelynek legénységét hivatásos katonák alkotják. A Grad Szvijazsszkon – amely az első Projekt 21631 korvett a flottillánál – már az utolsó üzemben végzett vizsgálatokat hajtják végre. A körzet sajtóirodája közölte, hogy még az idén mindkét hajó csatlakozni fog a flottillához, miután teljesítették az összes gyakorlatot és vizsgálatot. A korvettnek 949 tonna vízkiszorítása van és maximum 25 csomós sebességre képes. Kalibr (SS-N-27) hajóelhárító rakétákkal, egy 100 milliméteres és egy 30 milliméteres gépágyúval, valamint Igla-1M légvédelmi rakétákkal van felfegyverezve. Márciusban a stratégiai parancsnokság sajtóirodája elmondta, hogy a Kaszpi Flottillának szánt Uglics és a Grad Szvijazsszk korvetteken kívül egy Gracsonok-osztályú járőrhajót, néhány Szerna-osztályú deszant hajót és három vontatóhajót terveznek állományba állítani a közeljövőben.
 
New Russian Missile Boat to Start Caspian Trials in August
Augusztusban megkezdődik az új rakétahordozó korvett tengeri gyakorlata (Forrás: en.rian.ru)
 
Meglepő együttműködés alakult ki az Egyesült Államok és Észak-Korea között, miután Thomas Hudner százados, koreai veterán elindult, hogy megkeresse egy hatvan éve elveszett bajtársát. Kim Dzsong Un-t annyira megindította az amerikai veterán keresése, hogy megparancsolta a hadseregnek: mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy az amerikai katona megtalálja a barátját.
Miután hazatért, Hudner százados John Kerry külügyminiszternek írt levelében sürgette az amerikai kormányt, hogy folytassa az Észak-Korea által is folytatni kívánt, de 2005-ben megakadt keresést az amerikai katonák maradványai után. Levelében hangsúlyozza, hogy Észak-Korea folytatni szeretné a kutató akciót, függetlenül attól, hogy mi történik a magasabb politikai szinteken. Hudner irományában azt is kiemeli, hogy meglepődtek, mennyire barátságosak és vendégszeretőek voltak velük szemben a Koreai Népi Hadsereg katonái.
Amennyiben az amerikai fél beleegyezne a keresés folytatásába, akkor az azt jelentené, hogy Obama adminisztrációjának újra fel kellene vennie a kapcsolatot a nukleáris ambíciókkal rendelkező északi ország kormányával.
 
Péntek reggel becslések szerint 200, a feloszlatott Köztársasági Gárdához tartozott katona vonult a jemeni elnöki épületegyüttes elé Szanaában. A tüntetők magasabb fizetést, és egy ramadán havi bónuszt követeltek maguknak és társaiknak. A belügyminisztérium szerint a tartalékos erőkhöz áthelyezett, Száleh volt elnök rezsiméhez hű katonák elkezdtek az épület őreire lőni – közülük heten sérültek meg. Öt tüntetőt letartóztattak, a védelmi minisztérium bizottságot állított fel az eset kivizsgálására.
A héten négy ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország – jelentette be, hogy ideiglenesen bezárja jemeni nagykövetségét nem részletezett terrorfenyegetések miatt. A többi diplomáciai képviselet is szigorúbb biztonsági intézkedéseket léptetett életbe. A jemeni belügyminisztérium egy munkatársai szerint „indokolatlan” a félelem, mivel az állam kontrollálni tudja a biztonsági helyzetet a nehézségek ellenére. Megemlítette, hogy a fővárosba vezető utakon ellenőrző pontokat állítottak fel, és hogy a városban is megerősítették a biztonsági erők jelenlétét.
Előző vasárnap hat, kedden három, csütörtökön négy, feltételezhetően az al-Kaidához tartozó személyt öltek meg az amerikai erők dróntámadásokban Abján, Sabwa és Hadramút tartományokban. A New America Foundation szerint 2011-hez képest 2012-ben megtriplázódott a pilóta nélküli repülőkkel végrehajtott csapások száma.
Az utóbbi is a témája volt a Hádi jemeni és Obama amerikai elnök közötti, csütörtökön lezajlott találkozónak. A Fehér Ház által kiadott nyilatkozat szerint Hádi megköszönte az Egyesült Államok segítségét a biztonság megteremtése terén és a jövőbeni választási és haderő-reformokról beszélt; Obama dicsérte a jemeni kormányt a demokratikus átalakulás érdekében tett erőfeszítéseiért, és további támogatásáról biztosította őt. Obama újra kilátásba helyezte a guantanamói fogolytábor bezárását, és elmondta, hogy feloldja azt a moratóriumot, ami megakadályozta a volt fogvatartottak visszaszállítását Jemenbe.
 
Megközelítőleg 100 ember vesztette életét, beleértve afgán biztonsági erők tagjait és tálib felkelőket, egy összecsapás során az Afganisztán keleti részén elhelyezkedő Nangarhar tartományban.  Helyi hatóságok szerint a szombati napon végrehajtott katonai műveletek következtében huszonkét afgán rendőr és hetvenhat tálib fegyveres halt meg. Ahmad Zia Abdulzai a tartományi kormányzó szóvivője megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az összecsapás a tálibok és az afgán rendőri erők között akkor történt, amikor a katonák feladatteljesítésük után visszaindultak bázisuk területére. A művelettel kapcsolatban Abdulzai elmondta, hogy annak célja egy helyi törzsi vezető családtagjainak kiszabadítása volt, Shirzad kerületben. A tálib csoport az eseményről tett nyilatkozatában nyolcvanhat rendőr haláláról és számos, általuk használt eszköz és jármű megrongálásáról számolt be. Ezeket az állításokat az afgán tisztviselők tagadják, és alaptalannak minősítették. Utóbbi kijelentésre azonban rácáfol egy neve elhallgatását kérő biztonsági tisztviselő, akinek elmondása szerint több, az Afgán Nemzeti Rendőrség állományába tartozó Ranger Pick-up típusú gépjármű károsodott meg az összecsapások során.
 
http://pull.khaamapress.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/08/afghan-police.jpg
Több afgán rendőr vesztette életét a tálibokkal történő összecsapásban (Forrás: khaama.com)
 
Kilenc gyerek vesztette életét egy öngyilkos merénylet során Dzsalálábádban az indiai konzulátus környékén. A támadás során huszonhárom másik ember is megsérült.
A három támadó gépjárművel közelítette meg a konzulátust, közülük ketten lövöldözésbe kezdtek, majd miután megérkezett a biztonsági személyzet, a harmadik elkövető felrobbantott egy bombát. Mindhárman életüket vesztették a detonáció során. Az indiai konzulátus igazgatója elítélte a támadást és beszédében úgy fogalmazott, hogy Afganisztán stabilitására és biztonságára a legnagyobb veszélyt a terrorizmus és az a terrorgépezet jelenti, amely az ország határain kívül működik.
Az indiai külügyminiszter is felszólalt a támadást követően. A tisztségviselő szerint a merénylet nem fogja eltántorítani Indiát attól, hogy továbbra is segítséget nyújtson Afganisztán számára. Véleménye szerint a támadást nem csak India ellen követték el, hanem az irányú erőfeszítések ellen, amely az afgán nép azon megsegítésére irányul, hogy túljussanak az elmúlt évtizedek tragikus háborúinak következményein.
 
A támadás helyszínéről menekülő afgán gyerekek (Forrás: edition.cnn.com)
 
Egy magas rendfokozatú rendőrtiszt is súlyosan megsebesült egy éjszakai robbantás során Bengáziban, nyilatkozta egy biztonsági tisztviselő. Mohamed al-Hidzsázi ezredes, a keleti város biztonsági szóvivője azt mondta szombaton, hogy a tiszt visszatért Szabhából Bengáziba, hogy meglátogassa a családját és ekkor történt a robbantás. "Faúzi al-Oudzsli ezredes életveszélyesen megsérült, amikor az autójába elhelyezett robbanószerkezet működésbe lépett," közölte az AFP hírügynökségnek. „Ugyanazt a módszert alkalmazták, mint korábban más biztonsági tisztviselők ellen – házi készítésű bombát helyeztek az autóba”. Hijazi szerint a támadások jól megszervezettek és szisztematikusak voltak, valamint rávilágítottak arra, hogy a rendőrség és a hadsereg tisztjei is megfigyelés alatt álltak.
Öt ember megsebesült péntek este, amikor egy robbanószerkezet robbant fel Bengázi Szidi Hasszán kerületében a rendőrség épületén kívül.  Szidi Husszein negyedében található épület ellen hajtottak végre pokolgépes merényletet. A robbanószerkezetet egy zsákba rejtették, amit egy haladó járműből dobtak az épületre. A létesítményt a rendőrségi erők használták az elektromos hálózat kiépítésének biztosítására.
 
Csuzda N
Ugyanazt a módszert használták, mint a korábbi támadásoknál (Forrás: aljazeera.com)

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem