biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 32. hét

2013 augusztus 14. - 02:38 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Az 1994-ben indított PfP (Partnership for Peace – Partnerség a Békéért) program keretében újabb gyakorlatra került sor Ukrajnában. Az idei művelet a „Sea Breeze 2013” nevet kapta. A Fekete-tenger régiójában megtartott gyakorlatban tizenhat nemzet vett részt számos katonai eszközt felvonultatva. Az együttműködés keretében végrehajtott feladatokat rendszeresen Ukrajnában tartják meg annak érdekében, hogy a nem NATO-tagállamok felülvizsgálják ismereteiket a NATO által használat katonai rendszerekkel kapcsolatban. A kooperáció hangsúlyos része a tapasztalatok megosztása, amellyel hozzájárulnak a résztvevő államok a fekete – tengeri térség stabilitásának és biztonságának növeléséhez. A Bundeswehr részéről a 272. repüléstámogató zászlóalj vett részt a műveletben. A PfP – gyakorlatban a legnagyobb kihívást egyrészt a logisztikai támogatás, másrészt pedig a multinacionális jellegből fakadó nehézségek áthidalása jelentette.
Mark Klebb alezredes a műveletben való részvételt sikeresnek értékelte, hiszen katonái értékes tapasztalatokra tettek szert.
 
Ukrainischen Fallschirmspringer warten auf das Zeichen zum Sprung aus dem Flugzeug
Ukrán katonák az ejtőernyős ugrás előtt (Forrás: deutschesheer.de)
 
Augusztus 7-én japán hadihajók érkeztek a lengyelországi Gdynia kikötőjébe. A Kasima és a Sirajuki kiképzőhajók, valamint az Iszojuki romboló egy közös, lengyel-japán hadgyakorlaton fognak részt venni.  Fumijuki Kitagava ellentengernagy, a japán haditengerészet egységeinek parancsnoka elmondta, hogy az esemény óriási jelentőséggel bír a két ország kapcsolatainak szempontjából. Külön kiemelte annak fontosságát, hogy védelmi kérdésekben Japán és Lengyelország is szorosan együttműködik az Amerikai Egyesült Államokkal. A kikötőbe látogató hajókat lengyel részről Stanislaw Kania ellentengernagy fogadta, aki szerint a gyakorlat kiváló lehetőség arra, hogy összehasonlítsák a két ország kiképzési rendszerét. Gdynia azoknak a kikötőknek az egyike, amiket a japán kötelék végiglátogat hat hónapos útján, amely során harmincezer tengeri mérföldet tesznek meg. A hajók augusztus tizedikén hagyják el a kikötőt az ORP Generał Tadeusz Kościuszko irányított rakétás fregatt kíséretében.
 
Az Egyesült Királyságban újra napirendre került a brit Trafalgar típusú nukleáris meghajtású tengeralattjárók állapotának újbóli megvitatása. A jövőre vonatkozó hivatalos katonai jelentések szerint jelenleg az atom-tengeralattjárók súlyos technikai problémákkal küzdenek, de főként a reaktorok állapotát hangsúlyozták ki. Más szakértői jelentések szintén kitérnek az eszközök eredeti élettartamának meghosszabbítására, mivel a Királyi Haditengerészet berkein belül időszerű elgondolás lenne a tengeralattjárók állapotának újbóli vizsgálata. A brit védelmi minisztérium válasza a fenti figyelmeztetésre egy „sárga” jelentés volt, ami a Trafalgar osztályú tengeralattjárók karbantartásának helyzetét „megfelelő” szinten értékelte. A „sárga” jelentés nem csak részletesen tért ki az atomreaktorok állapotára, hanem teljesen biztonságosnak is ítélte azokat, mind az ott dolgozó legénységre, a helyi lakosságra vagy a környezetre nézve rövid és középtávon egyaránt. A biztonsági fenyegetés viszont ott jelentkezik, hogy jelenleg egyre jobban csökken Nagy-Britannia-szerte a megfelelően képzett szakemberek száma, ami megmutatkozik a katonai védelmi nukleáris program középtávú biztonsága terén is.
 
Újabb figyelmeztetést kaptak a brit nukleáris meghajtású tengeralattjárók. (Forrás: bfbs.com)
 
Újra feszült a hangulat az Egyesült Királyság és Spanyolország között. A két ország vitájának oka ismét Gibraltár. Pár héttel ezelőtt az ibériai hatóságok megszigorították az ellenőrzést a spanyol-gibraltári határon, a napokban pedig a madridi kormányzat egy 50 eurós határátkelési adó bevezetését vetette fel válaszul a brit külterület kormányzatának azon döntésére, miszerint egy mesterséges zátonnyal fel kívánják duzzasztani a halállományt - ez a Rajoy-kormány álláspontja szerint komoly fenyegetést jelent a spanyol halászokra nézve. Az elmúlt időszak diplomáciai csörtéi után a brit kormány augusztus 9-én, megelégelve a helyzetet, úgy döntött, hogy a térségbe vezényli haditengerészetének két fregattját, és az egyetlen működő repülőgép-hordozóját, az HMS Illustrioust. A csapatok hétfőn indulnak a szoroshoz. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a térségben fog tartózkodni kilenc tengeralattjáró is, melyek éppen hosszúideje tervezett gyakorlatukat teljesítik majd. Gibraltár 300 éve számít vitáskérdésnek a két ország között, mikor is a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti békével a britek megkapták a fontos tengeri csomópontot, melyet az ibériaiak a mai napig a vitatnak.
 
Az HMS Illustrious két fregattal együtt hétfőn indulnak a Földközi-tenger térségébe. (Forrás: i.telegraph.co.uk)
 
Csütörtökön az afganisztáni Nangarhar tartományban tizennégy nő és gyermekeik vesztette életét, amikor egy bomba felrobbant a temetőben, ahová elhunyt családtagjaikat érkeztek meglátogatni. A robbanásban négy másik személy is megsérült. A rendőrségnél már folyik a nyomozás az ügyben, de a hatóságok szerint nem terrorakcióról van szó, hanem sokkal inkább személyes ügyről. A merénylet az Eid al-Fitr, a ramadáni böjt végén megtartott ünnep legelső napján történt.
 
Egy értékelő elemzés szerint az északi Takhar tartományban az utóbbi négy hónap alatt bekövetkezett nők elleni erőszakos cselekmények száma az előző év azonos periódusában regisztrált adatokhoz képest emelkedett, ugyanis 100 esettről 180-ra nőtt az incidensek gyakorisága. Razm Ara Hawash, Takhar Nőügyi Osztályának vezetője a Pajhwok hírügynökségnek adott interjú során elmondta, egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a nők ellen elkövetett erőszakos cselekményekre. Az esetek többsége otthonról való szökésekkel, kényszerházassággal és veréssel hozhatók összefüggésbe. Hawash hozzátette, hogy az elmúlt évben tizenhat nőt öltek meg; az utóbbi négy hónapban pedig négy nővel végeztek: az év elején a tartomány fővárosában egy férfi lelőtte feleségét, a három másik áldozat a tartomány különböző területein tűnt el.  Az interjúban további példaként került említésre egy tizennyolc esztendős lány esete, akit egy imámhoz szándékoztak hozzáadni, mint harmadik feleség. A lányt Ghar körzetben találták meg holtan. Hawash ennek ellenére pozitívan értékelte az osztály munkáját, főként az igazságszolgáltatás területén, valamin sikeresnek ítélte a média és a biztonsági szerveknél tapasztalt széles körű tájékozódást és nyomozati tevékenységet a nőket érintő ügyekben. Abdul Khalil Aseer a tartomány rendőrségi szóvivője országos szintű adatokat közölt: az elmúlt évben összesen 4.500 nők, illetve fiatal lányok sérelmére elkövetett erőszakos incidenst rögzítettek. A nők esélyeit szervezett kurzusokkal próbálják javítani, fejlesztve képességeiket, elősegítve az önálló életvezetésre való felkészülést.
 
Mészárlás törzsi ellentét miatt Dél-Szudánban. Jonglei tartományban a kormányerők és lázadók közti ellentét folyamatos fegyveres incidensekbe torkollik, melyet a törzsi viszályok csak tovább mélyítenek. Augusztus 8-án példátlan atrocitás történt a tartományon belüli Pibor körzetben. A legkevesebb 328 áldozat többsége a Murle törzshöz tartozott, így valószínűsíthető a törzsi viszályok ismételt elmérgesedése a térségben. Jodi Jonglei Boyoris köztisztviselő szerint az áldozatok száma nem végleges. A térségben működő segélyszervezetek a dél-szudáni hadsereggel közösen vizsgálják a támadást, pontos adatot az áldozatok létszámáról nem közöltek. Az ENSZ álláspontjában mélyen elítéli a történteket és a minél hamarabbi vizsgálatot szorgalmazza. Korábbi ENSZ közleményekből kiderül, hogy a térséget több ezer ember volt kénytelen elhagyni a törzsi viszályok és lázadások miatt. A menekültek főként az erdőkben próbálják meg átvészelni a zavaros időszakot. A dél-szudáni hadsereg már jó ideje küzd a térségben tevékenykedő Yau Yau milícia ellen, akik az egypártrendszer és a korrupció megelégelése miatt nyúltak fegyverhez. A kormány álláspontja szerint a szudáni állam finanszírozza a lázadók tevékenységét.
 
pibor.gif
Pibor-körzet, az atrocitás helyszíne (Forrás: bbc.co.uk)
 
Oroszország eddig több mint 30.000 metrikus tonna (30 kilotonna) vegyi fegyvert semmisített meg, tájékoztatott az ország iparért és kereskedelemért felelős minisztere, Denisz Manturov. Ez a mennyiség az ország jelenlegi készleteinek 76 százalékát teszi ki. A miniszter hozzátette, hogy eddig Oroszország semmisítette meg a legnagyobb mennyiséget az 1997-ben aláírt Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény 180 aláírója közül.
Az egyezmény aláírása óta több mint 500 alkalommal hajtottak végre ellenőrzést Oroszországban, de eddig még egyszer sem fordult elő, hogy megszegték volna a szerződésben foglaltakat.
Georgij Kalamanov iparért és kereskedelemért felelős helyettes miniszter 2012-ben úgy nyilatkozott, hogy Oroszország 2015-ös határidővel az összes vegyi fegyverét meg kívánja semmisíteni.
 
Általános összefoglaló a világban található vegyi fegyverek jelenlegi helyzetéről (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz légierő parancsnoka bejelentette, hogy az orosz védelmi minisztérium legfeljebb 60 darab Mi-28UB helikopter beszerzését tervezi a pilótaképzés tökéletesítése céljából. A Mi-28UB az Mi-28N Night Hunter támadó helikopter egyik harci kiképző változata, amelyet a pilóta műszerfaláról és a repülést oktató pilótafülkéből is lehet irányítani, mivel kettős hidromechanikus repülésirányító rendszerrel van felszerelve. Pénteken Viktor Bondarev altábornagy elmondta, minden olyan egység, melynek Mi-28N-es helikoptert szánnak, négy-hat darab gépet kap majd. A Rostvertol gyár által épített új verziós helikopter rendszerbe állításától a gyorsabb és minőségében is fejlettebb pilótaképzést várják. Az Mi-28N az Mi-28 Havoc támadó helikopter legutóbbi változata, amely felderítő-romboló küldetések végrehajtására alkalmas, rendszeresített harckocsik, helikopterek, szárazföldi erők és megerősített védelmi pozíciók ellen, akár éjjeli akciók keretében. Az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatában 45 és 67 között állapította meg az Mi-28N helikopterek beszerzési keretét, azzal a céllal, hogy 2015-ig teljesen átvegyék a Mi-24 Hind helikopterek helyét, szerepét a Fegyveres Erők kötelékében.
 
Mi-28UB
Az orosz védelmi minisztérium 60 darab Mi-28UB helikoptert tervez beszerezni (Forrás: en.rian.ru)
 
Pénteken egy fegyveres összetűzés és robbantások során legkevesebb negyven ember vesztette életét Quetta városában, Pakisztánban. Két, egymástól független támadás történt, de mindkét merénylet középpontjában helyi tisztségviselők álltak.
Az első támadás csütörtökön történt egy rendőr temetésén, amikor a ceremónia közben bomba robbant. A detonációban harminc ember vesztette életét és negyven másik sebesült meg.
A második merényletet egy mecsetben próbálták végrehajtani egy helyi hivatalnok ellen, ám a fegyveres elkövetők közül többen életüket vesztették, amikor a tisztviselő testőrei viszonozták a tüzet. A támadásokért eddig senki nem vállalta a felelősséget.
 
A pénteki merényletben megsebesülteket szállítják kórházba (Forrás: edition.cnn.com)
 
Csütörtökön az Egyesült Államok ideiglenesen a lahore-i konzulátusát is bezárta. Az iszlamabádi nagykövetség szóvivője szerint ennek az intézkedésnek nincs köze az előző héten elrendelt követség-bezárásokhoz, amelyek nagy része e héten ismét kinyitott.
Közben további részletek kerültek nyilvánosságra a nyugati diplomáciai képviseletek elleni támadások terveiről. Kedden bejelentették, hogy Nászir al-Vuhajsit, másik nevén Abu Baszírt az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának vezetőjét és Oszama bin Láden volt titkárát Ajman al-Zaváhiri előléptette a teljes hálózat „általános menedzserévé.” Egy, az amerikaiak által lehallgatott konferenciabeszélgetés szerint Zaváhiri most neki adott megbízást, hogy merénylet-sorozatot szervezzen.
A héten Szaúd-Arábiában egy szaúdi és egy csádi állampolgárt tartóztattak le – a két férfi állítólag kapcsolatban állt az az al-Kaidával és öngyilkos merényletek elkövetését tervezte. Jemenben tovább folytatódott az Egyesült Államok drón-kampánya. Kedden négy, szerdán hat, csütörtökön 12 fegyverest öltek meg három támadásban a déli és középső tartományokban. Az áldozatok között hét szaúdi állampolgár is volt. Egy jemeni tisztviselő szerint az al-Kaida helyi szárnya egyre több magasan képzett, többek között robbanószerkezet-készítésben is kiképzett szaúdit és pakisztánit próbál toborozni.
 
Al-Vuhajsi. (Forrás: thedailybeast.com)
 
Kenya kizárta azt, hogy terrorcselekmény következménye lenne a legnagyobb repülőterét érintő óriási tűzeset. A hatóságok szerint egyszerűen csak a tűz harapózódott el, de áldozatokról sem érkezett bejelentés a nairobi Jomo Kenyatta repülőtérről, ahol a tűz a nemzetközi terminál nagy részét elpusztította. Ezzel Kelet-Afrika egyik legnagyobb repülési csomópontja állt ki a forgalomból. A tűzeset ugyanakkor az Egyesült Államok kenyai és tanzániai képviselete elleni, közel szimultán merényletek 15. évfordulóján történt, amely támadásokban 224 ember halt meg és több ezren megsebesültek. Az ország elnöke, Uhuru Kenyatta azonban megerősítette, hogy a lángok nem terrorcselekmény eredményei: „Nincs bizonyíték, amely robbantásra, vagy improvizált robbanóeszköz használatára utalna.” A nemzetközi járatok Kenyába csütörtök óta szünetelnek, és a járatkieséseknek nagy hatásuk van az európai virágpiacra is. Kenya a világon a virágexport harmadát szállítja be Európába, ezen a repülőtéren keresztül pedig különösen a rózsák transzportja bír jelentős kereskedelmi szereppel. A nairobi repülőtér nemcsak Európával, hanem a Közel-Kelettel, Afrikai országokkal és kapcsolatot jelent, közel 16 ezer utas naponkénti áthaladásával.
 

Tűzoltók igyekeznek eloltani a lángokat a kenyai Jomo Kenyatta repülőtér nemzetközi termináljánál. (Forrás: cnn.com)
 
A Turkish Airlines légitársaság két pilótáját rabolták el fegyveresek Libanonban. A török külügyminisztérium szerint az ismeretlen támadók péntek kora reggel állítottak meg egy Bejrút melletti buszt, amely fedélzetéről elhurcolták a két pilótát. A fegyveresek két járművel ütöttek rajta a repülőtérről a bejrúti hotelbe tartó buszon, a különböző beszámolók szerint négyen vagy nyolcan lehettek. A Turkish Airlines többi alkalmazottjának nem eset baja a támadásban, és még pénteken visszatértek Törökországba. A libanoni hatóságok megkezdték a szükséges vizsgálati intézkedéseket, a libanoni hírügynökség jelentése szerint a biztonsági szakemberek megkérdőjelezik s sofőr tanúskodását.
 
Húsz ember vesztette életét a szíriai hadsereg által végrehajtott légicsapások következtében a hegyekben bővelkedő Latakia tartományban, adta hírül a Szíriai Megfigyelőközpont az Emberi Jogokért (SOHR) nevű szervezet. Az érintett terület Törökországgal határos.
A szervezet adatai szerint eddig több mint 106.000 ember vesztette életét, és több mint 1,8 millió ember vált menekültté a harcok során.
A szírek nagy reményekkel várták a pénteki amerikai-orosz találkozót, amelyen John Kerry külügyminiszter, Chuck Hagel védelmi miniszter és orosz kollégáik, Szergei Lavrov és Szergei Sojgu ültek tárgyalóasztalhoz a megoldatlan szíriai ügy kapcsán. Mindkét fél megerősítette, hogy politikai fejlődésre van szüksége Szíriának, de érdemi megállapodásra vagy döntésre nem jutottak a felek.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem