biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 34. hét

2013 augusztus 27. - 14:28 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Vietnam egy 450 millió dolláros szerződés értelmében összesen 12 darab Szuhoj Sz-30MK2 vadászgépet  szerez be Oroszországtól. Egyes források szerint a megállapodást múlt héten írtak alá, mely szerint a repülőgépek leszállítása várhatóan 2014-2015 között fog megtörténni. Oroszország Vietnamnak két korábbi szerződés keretében (2009, 2010) összesen már 20 darab Szu-30-as gépmadarat szállított le. A Szu-30MK2, a Szu-27 Flanker többcélú vadászrepülőgép fejlett kétüléses verziója korszerűsített elektronikával és hajóelhárító rakéták kilövésére alkalmas fegyverzettel van ellátva. Az orosz fegyverexport magját továbbra is a harci vadászgépek eladása adja; a Szuhoj Szu-27/30 Flanker, a Mikojan MiG-29 Fulcrum vadászgépek, továbbá a Mil Mi-24/35 géppuskával ellátott helikopterek, az Mi-17-es harci szállító helikopterek és a Kamov Ka-28/31 haditengerészeti helikopterek képezik a fegyverexport repülési szegmensének legkeresettebb árucikkeit.
 
Russia to Deliver 12 Su-30 Fighter Jets to Vietnam – Source
Oroszország további Szu-30-as vadászgépeket biztosít Vietnámnak (Forrás: en.rian.ru)
 
Egy orosz védelmi-ipari forrás csütörtökön közölte a RIA Novoszti hírügynökséggel, hogy Szentpétervárra érkezett egy indiai katonai delegáció, a célból, hogy megvitassa a tengeralattjáró építésében való katonai-technikai együttműködést. Mindez egy nappal azután történt, hogy az indiai haditengerészeti flotta kötelékébe tartozó egyik orosz gyártmányú tengeralattjáró felrobbant. A Sindhurakshak egyike volt a tíz darab orosz építésű, Kilo-osztályú tengeralattjáróknak, melyek az Indiai haditengerészet szolgálatában állnak. A tengeralattjáró múlt héten a mumbai-i kikötőnél felrobbant és elsüllyedt; 18 ember vesztette életét. A hajót Oroszország a közelmúltban átalakította, majd januárban vissza is térhetett a szolgálatba. Oroszország felkínált egy szakértőkből álló csapatot, hogy támogassák Indiát a baleset kivizsgálásában. A találkozások napirendjében többek között szerepelt annak a lehetősége is, hogy egy második forduló keretében felújítják az indiai Kilo-osztályú dízel-elektronikus meghajtású tengeralattjárókat. Továbbá felvetődött Oroszország részvétele abban az indiai pályázatban, amely hat darab új dízel-elektronikus meghajtású tengeralattjáró megépítését és az indiai tengeralattjáró flotta más fejlesztéseket célzó ügyeit tartalmazza. Néhány indiai médiaorgánum feltételezi, hogy az indiai haditengerészet további Kilo-osztályú tengeralattjárókat bérelhet Oroszországtól, annak érdekében, hogy fenntartsák az indiai tengeralattjáró flotta harci készültségét.
 
The explosion on the INS Sindhurakshak
Az INS Sindhurakshak felrobbanása (Forrás: en.rian.ru)
 
Oroszország tagadja, hogy két, Tupolev Tu-95-ös típusú bombázó rutinfeladatok teljesítése közben megsértette volna a japán légteret csütörtökön, az Okinosima sziget felett, az ország délkeleti partjainál.
A japán média a védelmi minisztérium álláspontját idézve közölte, hogy az orosz gépek behatolása miatt számos vadászgépet riasztottak.
Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a két bombázó a Japán-tenger és a Csendes-óceán nemzetközi vizeknek számító területei felett hajtotta végre feladatait. A két repülőgép fedélzeti számítógépeinek adatai szerint a gépek nem sértettek államhatárt, ennek ellenére azonban a repülés időtartama alatt japán vadászgépek kísérték az orosz bombázókat, nemzetközi vizek felett.
 
A feszültséget okozó repülőgép típusa: egy orosz Tupolev Tu-95-ös stratégiai bombázó
(Forrás: military-today.com)
 
Egy magas katonai beosztásban szolgáló orosz tisztviselő szerint, az ország már elindította a szükséges folyamatokat egy olyan erő felállításának érdekében, amelynek fő profilja a kiberhadviselés lesz.
Az orosz védelmi miniszter helyettese, Oleg Osztapenko szerint, ha ilyen irányú munka kezdődött el, akkor arra nagy valószínűség szerint szükség is van. Osztapenko hozzátette: Minden határidőkhöz lesz kötve, melyeket a védelmi miniszter, Sergei Sojgu fog meghatározni, és a munka befejeztével arról jelentést is tesz.
Egy kiberhadviselésre specializálódott erő felállításának tervét már tavaly ősszel bejelentette a miniszterelnök helyettese, Dimitrij Rogozin. Egy anonim katonai forrás információi szerint az egység tagjait 2014-re felkészítik a speciális feladatok ellátására.
 
Augusztus 24-én került nyilvánosságra annak a nagy-britanniai kutatásnak az eredményei, mely szerint a kiberbűnözés fenyegetése több mint kilenc millió brit felhasználót érint jelenleg. Az egyetemi kutatások a szigetország kiberbiztoságát vizsgálták meg. Az áldozatok 8%-a szenvedett pénzügyi károkat, melynek legfőbb célpontja az 55 év fölötti korosztály. A kenti egyetem kiberbiztonsági szakértői szerint elég magas biztonsági kihívást rejt, hogy az angol internet használók 2,3%-át több mint 10.000 fontos kár érte az internetes csalások miatt. A felmérés szerint a megkérdezettek 18,3%-a tapasztalt internetes támadást a saját online felhasználói fiókja ellen. A támadások főként az e-mail postafiókokat, online bankfiókokat, illetve egyéb játék- és média-profilokat érintettek. A kiberbűnözés pénzügyi szektorra gyakorolt hatása változó intenzitást mutat. Ezt erősíti meg a brit kormány memoranduma is, miszerint a brit gazdaság egyéves hozamának kibertámadás okozta vesztesége eléri a 27 milliárd fontot. Ebből 1,7 milliárdnyi összeget tesznek ki a személyazonosság-lopásból adódó visszaélések, valamint 1,4 milliárd fontot veszítenek a különböző online csalások miatt. A legnagyobb kár pedig a brit üzleti szférát érte, amely 21 milliárd font veszteséget szenvedett el.
 
Növekvő kiberbiztonsági kihívások az Egyesült Királyságban. (Forrás: theguardian.com)
 
Pénteken született döntés annak az amerikai katonának az ügyében, aki a múlt évben tizenhat ártatlan afgánt gyilkolt meg. A katonai törvényszék a legsúlyosabb büntetések körébe tartozó, életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte a háborús bűntett elkövetéséért bíróság elé állított katonát. Az áldozatok hozzátartozói nem voltak megelégedve az ítélettel, egyikük, Haji Mohammed Wazir elmondta, a sértettek úgy gondolják, Robert Bales főtörzsőrmestert ki kellene végezni ezért a bűntettért. Mohammed Wazir hat gyermekét, feleségét és édesanyját vesztette el az incidens során. Bales júniusban bűnösnek vallotta magát, így esetében a halálbüntetéstől eltekintettek, azonban a tárgyalás lefolytatása előtt a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét nem kapta meg.  Bales kedden tettéről azt mondta el, hogy az a gyávaság megnyilvánulása volt, valamint sajnálatát fejezte ki az áldozatok hozzátartozói felé, melyhez hozzáfűzte, tudja, hogy sajnálata nem sokat ér, de egyebet nem tehet. A többszörösen kitűntetett veterán katona négy alkalommal járta meg Irakot és Afganisztánt.
 
http://www.pajhwok.com/affiles/imagecache/lead_l/photo/2013/8/images_0.jpg
Robert Bales törzsőrmestert életfogytiglani szabadságvesztére ítélték (Forrás: pajhwok.com)
 
Szélsőjobboldali aktivisták százai tartottak roma-ellenes felvonulásokat országszerte a Cseh Köztársaságban. Az augusztus 24-én több helyen is köveket hajigáltak a rendőrök felé, akik könnygázzal válaszoltak és legalább 75 embert letartóztattak. Az Amnesty International már augusztus elején kifejezte aggodalmát a tüntetéssel kapcsolatban és sürgette a tisztviselőket a roma kisebbség védelme érdekében. (A roma származásúak a cseh társadalom legszegényebb rétegét képezik.) A legrosszabb helyzet Ostrava és Ceske Budejovice városában állt elő, ahol a menetek letértek az előre bejelentett útvonalakról és megpróbálták elérni a jelentős roma lakossággal rendelkező területeket. Ostravában 600 tüntető - akik közül hatvanat vettek később őrizetbe - csapott össze a rendőrökkel, Mindeközben emberjogi aktivisták ellentüntetéseket szerveztek, többek között a fővárosban, Prágában is. A Cseh Köztársaság területén élő roma származásúak száma 250.000 és 300.000 közé tehető.
 
Tovább fokozódik a helyzet Szíriában. A híradások szerint a héten a kormányerők többször is vegyi fegyverrel hajtottak végre támadásokat a lázadók ellen, amelyek például Damaszkusznál több száz életet követeltek. Az Egyesült Államok kormánya elítélte az esetet, Barack Obama hamarosan biztonsági tanácsadóival értékeli a kialakult helyzetet, és megvitatja velük a lehetséges válaszlépeseket. Viszont már augusztus 23-án az amerikai kormányzat bejelentette, hogy negyedik hadihajóját is a Földközi-tenger keleti medencéjébe rendeli, valamint az ott jelenleg is szolgálatot teljesítő hajók küldetésének idejét meghosszabbítják. Egyelőre a csapatok még nem kaptak utasítást arra, hogy kezdjék meg a felkészülést egy esetleges katonai beavatkozásra. A jelenleg Malajziában tartózkodó Chuck Hagel védelmi miniszter szerint ezekre a lépesekre azért volt szükség, hogy bárhogyan döntsön is majd az elnök, a fegyveres erők a kiszabott feladatokat a lehető legrövidebb idő alatt végre tudják hajtani, legyen szó akár a konfliktusba való fegyveres beavatkozásról vagy a csapatok kihozataláról.
 
Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter szerint csak elővigyázatosságból küldik hadihajóikat a Földközi-tenger térségébe (Forrás: static.guim.co.uk)
 
Gyerekkatonákat mentett az ENSZ. A Kongói Demokratikus Köztársaság déli részén található Katanaga tartományban 82 gyerekkatonát szabadított fel az ENSZ. A legfiatalabb szabadságát visszakapó gyerek 8 éves volt, illetve 13 lány is volt a gyerekmilíciában. „A 15 év alatti gyermekek kikényszerített besorozása valamilyen fegyveres milíciába háborús bűntény” – hangsúlyozta a történtek kapcsán az ENSZ térségbeli szóvivője. Az ENSZ legtöbb békefenntartó katonáját a Kongói Demokratikus Köztársaság észak-keleti részén állomásoztatja, ahol a Ruanda által támogatott milícia szabályos háborút folytat a kormány ellen. A térségben nem csak a fegyveres felkelő csoportok jelentenek problémát, hanem a törzsi összetűzések, illetve a kéksapkások elleni agresszív fellépések is egyre gyakoribbak. Ehhez képest a déli részen lévő Katanaga nem kap akkora figyelmet, pedig ott is egyre több atrocitás történik az érdekellentétek miatt. Az év eleje óta az ENSZ Katanagában 163 gyerekkatonát szabadított ki, köztük 22 lányt.
 
gyerek.jpg
Gyerekkatonák gyakorlatoznak (Forrás: thecable.foreignnpolicy.com)
 
A hét elején az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország is újra megnyitották jemeni nagykövetségeik kapuit, miután korábban terrorfenyegetettség miatt az összes ott dolgozót hazaküldték. A lépés nem utal a jemeni biztonsági helyzet javulására – a héten az al-Kaida ismét több támadást hajtott végre az országban. Szerdán az ádeni titkosszolgálat vezetőjét és fiát lőtték le. Pénteken egy öngyilkos merényletben két katona vesztette életét és hat sérült meg Hadramút tartományban. Vasárnap Szanaában egy, a légierő katonáit szállító buszban rejtettek el robbanószerkezetet; legalább hat utas meghalt.
Szerdán egy nyilatkozatban a jemeni kormány bocsánatot kért a déli és északi szeparatistáktól az őket ért erőszak miatt. Szerintük a konfliktusért Száleh volt elnök politikája a felelős, és az északi, Houthi lázadók ellen vívott harc egy „történelmi hiba, amelyet nem szabad megismételni.” Egy héttel ezelőtt több déli képviselő kiszállt a jövő februári választásokat előkészítő és az új alkotmányt megalakítani hivatott nemzeti párbeszédből - azt követelték, hogy a kormány kérjen elnézést az atrocitások miatt és vonja be a Déli Mozgalom külföldön, száműzetésben élő vezetőit is a párbeszédbe.
 
Pénteken két robbanásban 47-en meghaltak és több mint 500-an megsebesültek a libanoni Tripoliban. A merénylők két szunnita mecsetet vettek célba robbanóanyaggal töltött gépjárművekkel. A támadásokért még senki nem vállalta a felelősséget, de például a helyi szalafisták A Hizbollahot és a szíriai rezsimet vádolják. A hatóságok szerint valószínű, hogy ugyanazok követték el a robbantásokat, akik előző héten Bejrútban egy Hizbollah-épület közelében öltek meg 22 embert hasonló módón. Az al-Jazeera riportere szerint a városban több helyen lövéseket lehetett hallani; szerinte félő, hogy a helyzet tovább eszkalálódik.

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem