biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 35. hét

2013 szeptember 03. - 02:37 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Szíria a háború szélén. A szíriai felkelők Bassár el-Aszad diktatórikus rendszere elleni 2011 óta tartó lázadásának megállítása érdekében augusztus 21-én a kormány vegyi fegyvereket vetett be Damaszkusz külvárosi területein. A támadásban legkevesebb 1429 ember, köztük 426 gyerek lelte halálát. A használt vegyi fegyverek főként szarinból és egyéb ideggázokból tevődtek össze, amik bevetése előtt a célpontokat a kora hajnali órákban tüzérségi és rakétatűz alá vonták. Több mint 3600 személy került kórházba ideggáz okozta tünetekkel. Pár órával később a közösségi médiában már megjelent a támadás híre.
A nemzetközi jogot megsértő esemény hatására több ország emelt szót az ENSZ-ben. Amerika erősen tartotta álláspontját a témával kapcsolatban, miszerint a még nagyobb áldozatok és az esetleges más országokat érő támadás megelőzése céljából támadást kell indítani a szír rezsim ellen.  „Nem fogadhatunk el olyan világot, amelyben nőket, gyerekeket és ártatlan civileket gázosítanak el ilyen borzasztó mértékben.” - fejtette ki álláspontját az incidens kapcsán Barack Obama amerikai elnök. Az ENSZ BT-ben megoszlottak a vélemények a támadással kapcsolatban. Oroszország Szíria mellett áll ki az események kapcsán, ahogy az orosz-szimpatizáns Kína is. A szíriai kormány elmondása szerint lázadók követték el a támadást kormányuk leváltása céljából. Ezzel kívánják maguk mellé állítani a nyugati hatalmakat céljuk elérése érdekében. Emiatt még körültekintőbben kezdték meg a mozgósítást a felek, mivel nem céljuk egy több kontinenst átölelő háború kirobbantása.
Az ENSZ azonnal vegyi fegyverellenőröket küldött a térségbe az eset kivizsgálása céljából, akik már végeztek a megfelelő információk összegyűjtésével. Az adatok elemzése jelenleg is zajlik. Az augusztus 29-ére tervezett támadás azonban elmaradt, ez főként Ban Ki Mun ENSZ főtitkárnak köszönhető, mivel szorgalmazta a támadást elkövetni kívánó féllel, hogy várják meg a pontos adatokat, mielőtt elindítanák a katonai erők bevetését. Időközben befejeződtek mindkét oldalt a mozgósítások. Az USA katonákat állomásoztat Katarban és fokozott készültségben vannak, Oroszország Törökországtól délre állomásoztatja hadihajóit a minél hamarabbi bevethetőség érdekében. Irán is teljes készültségbe lépett. Az iráni kormány nyilatkozatában kijelentette, hogy egy esetleges Szíria elleni támadás után mozgósítja csapatait Izrael ellen. Az izraeli kormány rakétaelhárító egységeket telepített kulcsfontosságú stratégiai pontjaira, így próbálva megfékezni az esetleges iráni támadás hatékonyságát. Anders Fogh Rassmussen NATO főtitkár bejelentette, hogy a szervezet nem venne részt egy Szíria elleni akcióban. Kanada nyilatkozatában kijelenti, hogy biztos abban hogy az Asszad rezsim áll a vegyi támadás mögött, ennek ellenére nem venne részt egy Szíria elleni katonai akcióban.
 
holttest.jpg
A vegyi támadás egyes áldozatai (Forrás: washingtonpost.com)
 
Mozgalmas hetet zártak az Egyesült Királyság fegyveres erői. A haditengerészet Type 23-as fregattjai egy igen intenzív időszakot tudhat maga mögött a Karibi térségben, ahol kábítószer ellenes műveletekben vesznek részt amerikai, kanadai, és kolumbiai szövetségesekkel karöltve, adta hírül a védelmi minisztérium Augusztus 28.-án. A tizenöt nemzet részvételével zajló Operation Martillo célja, hogy megakadályozza a térségből induló kábítószer szállítmányok célba érését a nyugati térségben. Szintén augusztus 28.-án jelentette be a minisztérium, hogy az albán partok mentén a tengerészgyalogság egy nagyszabású gyakorlatot kezdett meg. Az Operation Albanian Lion során a katonákat négy hadi- és támogatóhajó segíti. Augusztus 29.-én pedig a kormány hat darab Eurofighter Typhoon repülőgépet vezényelt a ciprusi Akrotiri bázisra. David Cameron miniszterelnök állítása szerint csak a térségben található brit érdekeltségek védelmében küldték a gépeket a Földközi-tengeri támaszpontra, ugyanakkor feltehetően ez a lépés egy lehetséges szíriai támadás előkészületének keretében történt.
 
Hat darab brit Eurofighter Typhoon érkezik a Földközi-tenger térségébe (Forrás: raf.mod.uk)
 
Nagy Britannia miniszterelnöke David Cameron augusztus 30-án a Downing Streeten közétett nyilatkozata alapján ellenezte a szíriai közbeavatkozást. Az ügy hátterében a Basar al-Aszad rezsim damaszkuszi vegyifegyver-bevetése áll – bár a kormány tagadja, hogy ilyen támadást hajtott volna végre. David Cameron a brit sajtónak adott riportjában ragaszkodott a parlament álláspontjához, miszerint Nagy Britannia semmiféle képen nem akar részt venni bármi fajta olyan katonai koalícióban, amely fellépne a szíriai rezsimmel szemben. A múlt héten még egy megállapodásról esett szó, melyen amerikai és brit együttműködés lehetőségéről tárgyaltak, hogy adott esetben a brit királyi légierő segítene egy esetleges amerikai katonai közbeavatkozást. Ezt a politikai lépést Obama elnöknek tett személyes ígéret szentesítette. Azonban Cameron elhatárolódott a megállapodástól, mivel a parlament elvetette a döntést.
Basar al-Aszad azonban figyelmeztette Európát és Amerikát, hogy egy esetleges közbeavatkozás esetén súlyos árat kellene fizetniük az abban részt vevő erőknek. Továbbá a már említett légierő kapcsán Philip Hammond szintén arról nyilatkozott, hogy jelenleg a brit Eurofighet Typhoon vadászgépek Ciprusi bázisokról való alkalmazása nem megfelelő bármi féle szíriai támadó művelet kivitelezéséhez, mivel azok jelenleg más feladatokkal vannak felruházva. Vagyis jelenleg Nagy Britannia a múlt évben megkezdett katonai költségek visszaszorítása mellett harcol továbbra is.
 
Brit részről mégis elmarad a szíriai brit beavatkozás. (Forrás: bbc.co.uk)
 
François Hollande francia köztársasági elnök a héten azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Királysággal szemben Franciaország részt fog venni a katonai beavatkozásban Szíriában. David Cameron miniszterelnök elvesztett a szavazást augusztus 30-án a szíriai intervenció kapcsán, ennek ellenére François Hollande csatlakozni kíván az Egyesült Államokhoz, hogy felelősségre vonják és megbüntessék Szíriát az augusztus 21-én vegyi fegyverekkel elkövetett támadásért. A kérdésre, hogy az ország felléphet-e Britannia nélkül, Hollande azt válaszolta, hogy minden állam szuverén, és ez ugyanúgy vonatkozik Franciaországra, mint Britanniára. A köztársasági elnök nyilatkozata szerint az ország készen áll a beavatkozásra, ha a körülmények megkövetelik. Franciaország még nem döntött ugyan, de úgy véli, igen veszélyessé válna a helyzet, ha nem tennének semmit. „Kevés ország képes megfelelő eszközökkel szankciót alkalmazni. Franciaország egyike ezeknek. Készen állunk. Dönteni fogunk szoros együttműködésben szövetségeseinkkel.”- mondta François Hollande.
 
Az előző héten legalább négy ember meghalt egy összecsapás során a Versifana törzs és az-Zavija város lakói között, nyilatkozta Ali Zeidan, Líbia miniszterelnöke. Az országban elburjánzott az erőszak, köztük a politikai gyilkosságok is Moammer Kadhafi rezsimének 2011-es megdöntése óta. Az új uralkodó réteg küzd a rend helyreállításáért, valamint azért, hogy létrejöjjön a professzionális rendőrség és hadsereg. „Az összeütközések a Versifana törzs tagjai és az-Zavijah város lakói között négy ember életét követelték, valamint többen megsebesültek, és a harcok tovább folytatódnak,” közölte Zeidan a médiának. Csütörtök este robbantak ki az összecsapások.  Csapatokat küldtek a területre miután Núri Bouszahmein, Líbia legmagasabb törvényhozó és a végrehajtó szervének, az Általános Nemzeti Kongresszusnak a vezetője, a honvédelmi miniszter és az ország katonai vezetője is felvette a kapcsolatot mindkét oldallal, nyilatkozta a miniszterelnök. Ali Zeidan felszólította azokat, akiknek közük van az erőszakhoz, hogy vessenek véget a harcoknak, valamint engedjék meg, hogy a csapatok végezhessék a feladatukat békefenntartóként. Megjegyezte még, hogy sajnálatos, hogy az emberek „olyan könnyen használnak fegyvereket bármilyen indokkal.”  Líbia vezetői folyamatosan találkoznak olyan egykori lázadó harcosokkal, akik nem hajlandóak figyelembe venni a hatóságok parancsait.
 
2013. augusztus 26-án a német haditengerészet fregattja elhagyta Wilhelmshaven kikötőjét. A „Sachsen” nevet viselő hadihajó a számára kiszabott feladatokat NATO kötelékben fogja végrehajtani. A bevetést megelőzően a fregatt élére augusztus 23-án nevezték ki Jörg Maier fregattkapitányt, aki Andreas Krug parancsnokot váltotta.
A „Sachsen” az „Active Endeavour” műveletben is aktív szerepet fog vállalni a terrorista tevékenységek elhárításában, megelőzésében, illetve a fegyvercsempészet megakadályozásában a Földközi-tenger térségében. A fregatt küldetésének hangsúlyos részét képezi a kereskedelmi hajók kíséretéből fakadó feladatok ellátása.
A hadihajó nagyságrendileg négy hónapot lesz távol hazájától, mely során kikötnek Malagában, Casablancában, illetve október 12-én a spanyol nemzeti ünnephez kapcsolódóan látogatást tesznek Barcelonában. A fregatt várhatóan 2013 decemberében fog hazatérni.
 
Traditionelles „Mütze schwenken“ während des Abpullens.
Wilhelmshaven elhagyása (Forrás: marine.de)
 
Három ember életét vesztette, és hatvan másik sebesült meg Egyiptomban, a pénteken folytatódó tüntetések és összecsapások alatt. A tüntetők a korábbi elnököt, Mohamed Morszit támogatva vonultak az utcára.
 
A demonstrációk alatt az egyiptomi katonák tüntetőket vettek őrizetbe (Forrás: edition.cnn.com)
 
Csütörtökön őrizetbe vették Egyiptomban a Muszlim Testvériség egyik oszlopos tagját. A gyanú szerint Mohamed el-Beltagit erőszakos cselekményekre való felbujtás miatt tartóztatták le Giza tartományban. Az egyiptomi fegyveres– és rendvédelmi erők Mohamed Morszi elnök megbuktatása óta számos, a Muszlim Testvériséghez tartozó vezetőt tartóztattak le, gyakran hasonló a vádakkal.
 
A Muszlim Testvériség Szabadság és Igazság Pártjának tagja, Mohamed el-Beltagi 2010 júliusában (Forrás: edition.cnn.com)
 
Pénteken Jemenben dróncsapások során hat milicista vesztette életét. Értesülések szerint közülük kettő az al-Kaida arab-félszigeti szervezetének volt a vezetője, az egyik áldozat a Qaed al-Thahab, az ország Baitha tartományában működő, szervezetéé. A jelentések szerint két drón nyolc rakétával hajtotta végre a támadást. A csapásokat vélhetően az Egyesült Államok vitte véghez; az elmúlt hetekben megnőtt a dróncsapások intenzitása. Az Egyesült Államok még nem kommentálta a történteket.
Szombaton ismeretlenek tüzet nyitottak a jemeni miniszterelnök, Mohammad Szalem Baszindva gépkocsijára. A támadásban senki nem sérült meg, és azt egyelőre senki nem vállalta magára – bár valószínűleg az al-Kaida helyi szárnya áll mögötte, akik már korábban is célba vettek vezető politikusokat és katonai vezetőket. Az Egyesült Államok elítélte „ezt az arcátlan merénylet-kísérletet,” és Jemen további támogatására tett ígéretet.
 
Hét ember vesztette életét, amikor tálib támadás ért egy lengyel és afgán erők által működtetett kelet Afganisztáni bázist, augusztus 28.-án. Ghanzi tartomány kormányzó-helyettese elmondta, hogy egy robbanó anyagokkal megrakott teherautó a bázis mögött és egy autóbomba a főkapunál robbant, mielőtt kezdetét vette volna a hat óra hosszan tartó tűzpárbaj. A halottak között van négy rendőr és három civil is. Rajtuk kívül 52 afgán, valamint tíz lengyel katona és több civil is megsérült. Az összecsapás este tíz óra körül ért véget. Miután a tálibok magukra vállalták az akciót, elmondták, hogy egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a teherautó mellett, ezért a könnyű és nehézfegyverzetű harcosaiknak sikerült bejutniuk a bázisra. Az erőszakos cselekmények egyre intenzívebbek Afganisztán szerte, mivel a tálib lázadók igyekeznek nyomás alá helyezni a NATO csapatokat a 2014-es kivonulás kapcsán. A támadás előtti 24 órában, további húsz ember esett áldozatul különböző robbantásnak országszerte.
 
Szombaton legkevesebb tizenhat tálib felkelő vesztette életét vagy sérült meg egy katonai művelet következtében az afganisztáni Wardak tartományban. A helyi kormányzat médiairodája később megerősítette, hogy összesen tizenhat tálib halt meg különböző összecsapások során, valamint további tíz személy ellen adtak ki országos elfogatóparancsot az elmúlt negyvennyolc órában. A közleményben az is szerepelt, hogy egyéb katonai műveletekben még tizenkét felkelővel végeztek Chak, Syedabad, Narkh és Jaghato kerületekben, négyen pedig megsérültek. Az említett körözött személyek között magas rangú tálib vezetők is vannak. Wardak tartományban - amely összekötőként szolgál Kabul és Afganisztán keleti és déli része között - a tálibok megnövekedett jelenléte tapasztalható. A támadások gyakran a civil lakosság ellen irányulnak, mivel a felkelők elítélik azokat, akik az afgán kormány vagy a koalíciós erők alkalmazásában állnak. A közelmúltban Maidan, Ghazni, Zabul és Kandahar tartományok magas rangú tisztviselői találkoztak a célból, hogy új stratégiai irányokat jelöljenek ki a fegyveres csoportok tevékenységének visszaszorítása érdekében.
 
http://pull.khaamapress.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2013/06/Senior-Taliban-leader-killed.jpg
Több tálib vezetőt tartóztattak el Afganisztánban különböző katonai műveletek eredményeként (Forrás: khaama.com)
 
Az orosz légierő főparancsnoka, Viktor Bondarev altábornagy pénteken bejelentette, hogy a MiG-31 Foxhound elfogó vadászrepülőgépek legkésőbb 2028-ig szolgálatban maradnak. Az altábornagy továbbá hozzátette, ahogy az új generációs, nagy hatótávolságú rakéták és repülőgépek fejlesztésre kerülnek, az elfogó funkciókat is hozzá lehet majd rendelni az új vadászgépekhez. A tábornok mostani nyilatkozata látszólag ellentmondásban van azokkal, melyeket áprilisban tett: akkor úgy nyilatkozott, hogy a légierő 2020-ig nagy hatótávolságú repülőgépeket kap, továbbá, hogy várhatóan 2028-ig kivonják szolgálatuk alól a mostani MiG-31-es repülőgépekből álló flottát. Ezen kívül a MiG-31-es vadászgépek gyártásának újraindítása ellen szólalt fel, amelyet még két évtizeddel ezelőtt függesztettek fel, mondván, hogy Oroszországnak teljesen új vadászgépekre van szüksége, olyanokra, amelyek megfelelnek a modern követelményeknek. Az orosz légierőnek jelenleg 122 darab MiG-31-es elfogó-vadászgépe van szolgálatban. Az orosz légierő korábban kijelentette, hogy hajlandóak átvenni 60 darab MiG-31BM repülőgépet 2020-ig, a United Aircraft Corporation-nel még 2011-ben aláírt szerződés értelmében.
 
MiG-31 Foxhound interceptor
A MiG-31 vadászgépeket legkésőbb 2028-ig kivonják a szolgálat alól (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz fél lépése előrevetíti, hogy Szíria nem fogja megkapni a szerződésben szereplő MiG-29M és MiG29M2 típusú vadászrepülőgépeit sem 2016-2017 előtt. Az információ egy neve elhallgatását kérő, az orosz fegyverexport piacán monopolhelyzetet élvező Rozorobonexport nevű cég egyik tisztségviselőjétől származik. Az üzletet már 2007-ben megkötötték a felek, azonban már a szállítások megkezdése idején is felmerültek különböző technikai problémák. Moszkva szerint a vadászrepülőgépek szállítása azért állt le, mert a szír fél csupán a szerződésben foglaltak harminc százalékát fizette ki. Korábbi médiaértesülések szerint a tizenkét MiG-ből hatot már az év végéig megkapott volna Szíria.
Egy 2010-ben kötött szerződés, melyet a felek az S-300-as rakétavédelmi rendszerek leszállításáról kötöttek volna már a kezdeteknél befagyott, köszönhetően az Egyesült Államok és Izrael heves tiltakozásának; ráadásul a szír fél sem volt képes finanszírozni a megrendeléseket. Egy, a Rozorobonexportnál dolgozó név nélkül nyilatkozó férfi szerint, az S-300-asok addig nem kerülnek leszállításra, amíg nem látják azok reális pénzügyi fedezetének meglétét. Az eredeti megállapodás szerint 2014 júliusában érkeztek meg a rakéta- és légelhárító rendszerek Szíriába, de a szállításokat kitolják a 2015-2016-os évekre, amennyiben Szíria nem fizet az általa megrendelt haditechnikáért.
Oroszország egyelőre csak a 2011-ben megrendelt harminchat Yak-130-as típusú kiképző vadászrepülőgép leszállítását hajtja végre, mert ez idáig Damaszkusz csak ezekért fizetett.
A Kommerszant orosz újságnak nyilatkozó katonai szakértő szerint a szír kormánynak most a legkevésbé van szüksége harci repülőgépekre a felkelők elleni harcban; sokkal inkább harckocsikra, páncélozott járművekre és harci helikopterekre van igény.
 
Orosz forrásból származó összefoglaló ábra, amely a Szíria elleni korlátozott katonai csapásra felkészülő nemzetek erőit mutatja be (Forrás: en.rian.ru)
 
Vasárnap legalább 24 polgárőr meghalt, és 34 eltűnt Nigéria északkeleti részében, miután összetűzésbe keveredtek a Boko Haram fegyvereseivel, akiket le akartak tartóztatni. A lázadók a hadsereg egyenruhájába öltözve álcázták magukat, és lesből támadtak a polgárőrökre.
A Goodluck Jonathan elnök által májusban meghirdetett offenzívának a kormány szerint sikerült meggyengíteni a csoportot, júliusban állítólag a vezetőjét, Abubakar Shekau-t is sikerült megölniük. A kormány támogatja a Boko Haram elleni harcot vállaló, nem hivatalos csoportokat, akiknek a fegyverzete gyakran csak botokból és késekből áll. Ez viszont azzal jár, hogy a civil lakosság egyre jobban kerül a kormánnyal együttműködés vádja miatt vagy bosszúból az iszlamisták célkeresztjébe.

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem