biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 39. hét

2013 október 01. - 01:48 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Hétfőn Elefántcsontpart bejelentette, hogy nem fogja kiadni a korábbi elnökfeleség Simone Gbagbo-t a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, az ellene folytatott eljárásra a hazai bíróság előtt kerül majd sor. Gbago-t a 2010-es választást követő időszakban elkövetett törvénysértések miatt vádolják emberiesség ellenni bűncselekményekkel. Mint ismeretes, férje, Laurent Gbago az elvesztett választás dacára sem volt hajlandó átadni a hatalmat ellenfelének, Allasane Outtarának – az ő ügye már a hágai bíróság előtt várakozik.
A kormányhivatalnokok bejelentése szerinte az újonnan felállított elefántcsontparti bíróságok az elnökfeleség számára igazságos tárgyalást és megfelelő ügyvédi védelmet tudnak biztosítani. Az emberiesség elleni bűncselekmények vádjának értelmében Gbagbo asszony a férje 2010-es választási vereségét követő, több ezer halálos áldozattal járó erőszakban azzal vált társtettessé, hogy jelen volt azokon a találkozókon, ahol Ouattara támogatóinak leveréséről, valamint kivégzéséről tárgyaltak. Az elnöki pár mindkét tagja tagadta a vádakat. Jelenleg minden, a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt lévő ügy afrikai országok (mint Szudán, Uganda, Kenya, Líbia, Elefántcsontpart és Mali) polgárait érinti, így az Afrikai Unió tervei szerint a következő hónapban tartott találkozón az általuk „vadászatnak” minősített trend miatt a tagállamok a Nemzetközi Büntetőbíróságban tagságuk visszavonását vitathatják meg. A héten, csütörtökön továbbá az ENSZ által megbízott Sierra Leone-i különleges törvényszék megerősítette a Charles Taylor ügyében kimondott, 50 éves börtönbüntetés ítéletét, így ezzel a korábbi libériai elnök Sierra Leone területén elkövette háborús bűncselekményekben való részvételének ügyét végleg lezárta.
 
Az elefántcsontparti Laurent Gbagbo-t, és feleségét, Simone-t 2011.április 11-én tartóztatták le (Forrás: cnn.com)
 
Hétfőn a kairói bíróság betiltotta az egyiptomi Muszlim Testvériség minden tevékenységét, és a csoport összes vagyonának elkobzására szólította fel a hatóságokat. A Testvérek politikai szárnya, a Szabadság és Igazság Pártja is az intézkedések hatálya alá esik – minden olyan szervezetet is érint, amelynek élén a csoporthoz tartozó ember áll, így például szociális intézményeket is. A Testvériségnek 10 napot adtak, hogy fellebbezzék a döntést. A bíróság nem indokolta nyilvánosan az ítéletet. A per a baloldali Tagammu párt által felhozott vádak miatt indult, melyek szerint a Testvériség terrorista szervezet. A Belügyminisztérium megígérte, hogy a döntést nem használja fel arra, hogy még erőszakosabban lépjen fel a kormányellenes tüntetőkkel szemben; az emberek az utcákon maradhatnak, ha békések. A Muszlim Testvériség a Mubarak-korszakban be volt tiltva, csak 2011-ben, az elnök bukása után vállalhatott nyilvánosabb szerepet.
 
Feltételezhetően meghalt az a két amerikai katona, akik eltűntek, miután helikopterük a Vörös-tengerbe zuhant a múlt vasárnap. Az Egyesült Államok haditengerészete bejelentette, hogy felfüggesztik a kutatási és mentési tevékenységet a balesetet szenvedett MH – 60S Knighthawk helikopter személyzete iránt. A helikopter USS Lawrence rombolón teljesített szolgálatot. A szemtanúk beszámolója szerint a két katona még a Knighthawk fedélzeten volt, amikor egy erős hullám oly mértékben meglökte a rombolót, hogy a helikopter a Vörös-tengerbe zuhant. 
 
A Florida állambeli Orlando haditengerészeti kiképző központ tervezett fejlesztéseit eltörölték, derült ki szeptember 23-án. A szövetségi kormány által előírt megszorítások miatt a térségben található újgenerációs hadihajónak szánt életnagyságú szimulátor hadrendbe állítását a héten visszavonták. A hajó fegyverrendszerének szimulátora az amerikai hadsereg költségcsökkentése mellett nem fér bele a kiadásokba, mivel a kongresszus döntése alapján a megtakarításoknak október 1-jével el kell érniük az 52 milliárd dolláros szintet. Az egyik alapvető kérdés, hogy ez folyamat milyen negatív hatásokat gyakorol a haditengerészet jövőjére. A megszorítások más állami, például a szociális szektort is érintik, amelynek a tervezet szerint a 42 milliárd dolláros évi megtakarítást kell elérnie. A jelenlegi cél az, hogy a megmaradt fejlesztési pénzeket a lehetőség szerinti legjobban használják fel, így kerülhet sor majd az Air Force Northrop Grumman cég megbízására is. A jelek szerint ez a cég fogja az orlandói haditengerészet kiképzési rendszerét biztosítani. A beruházás értéke eléri a 490 millió dollárt, melyet egy újgenerációs légi-harci kiképző hálózat létrehozását fognak fordítani.
 
A pénzügyi megszorítások elérték az orlandói haditengerészet kiképző központját is. (Forrás: militaryyearbookproject.com)
 
Pénteken éles lőszerekkel lőttek a tüntetők közé Szudánban. Legalább 24 ember vesztette életét, amikor a kormányerők a tüntetők közé lőttek. Az eset a Szudáni Köztársaság fővárosában, Kartúmban történt. A tüntetés kiváltó oka az volt, hogy Omar Haszan Ahmad al-Basír elnök által vezetett kormány hétfőn bejelentette, az állam megszünteti az üzemanyag-ártámogatást. A hatalmat 1989 óta gyakorló elnököt a tüntetők lemondásra szólították fel. Az addig békés demonstrálás egyre hevesebb lett, majd amikor a kormányerők könnygázzal igyekeztek csillapítani a demonstrálókat, még nagyobb káosz keletkezett. Többen kerültek kórházba lőtt sebbel, amiket feltehetően a kormányerők okoztak a tömeg oszlatása közben. A főváros legforgalmasabb útvonalait jelenleg katonák őrzik.
 
checkpoint.jpg
Leégett rendőrségi ellenőrzőpont (Forrás: bbc.co.uk)
 
Az orosz Uralvagonzavod és a francia Renault vállalatok közösen fejlesztenek ki egy  új gyalogsági harcjárművet, melynek lőtávolsága elérni a 16 km-t. Oleg Szienko, az Uralvagonzavod vezérigazgatója elmondta, hogy a franciák biztosították számukra a váltó, a motor, és a tűzvezérlési rendszerek kifejlesztését. Szienko szerint az új harcjármű versenyképes lesz a globális piacon könnyű manőverezhetősége és a tűzereje miatt, ráadásul fel lesz szerelve egy erős 57 milliméteres géppuskával is; a jelenlegi harcjármű standard 30 milliméteres fegyvere helyett. A második legnagyobb francia autógyártó, a Renault számára az orosz piac az egyik fő prioritás a nemzetközi fejlesztések tekintetében. Oroszország már a Renault negyedik legnagyobb autópiaca.
 
Russia, France Develop New Infantry Fighting Vehicle
Az új orosz-francia gyalogsági harcjármű (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz védelmi miniszter nincs megelégedve a védelmi ipari cégek hatékonyságával, tudhattuk meg azt nem sokkal azt követően, hogy Sojgu megsürgette az orosz vállalatokat, hogy végezzék a fegyverekkel is felszerelt pilóta nélküli robotrepülőgépek kifejlesztésével kapcsolatos munkát gyorsabban. A történteket Oleg Bocskarev, az orosz Katonai Ipari Bizottság elnöke is megerősítette, aki szerint Szergei Sojgu valóban adott ki utasításokat még júliusban a drónok fejlesztéséről.
Számos védelmi ipari cég munkálkodik pilótanélküli harci drónok kifejlesztésén, többek között a Szukoi, a Szokol és a Tranzasz is. A védelmi miniszter utasításai szerint a Katonai Ipari Bizottság 2014-ig elvárja, hogy elkezdődjenek a Szokol egytonnás harci drónjának tesztjei.
 
Oroszország és a NATO sikeresen végrehajtották a három napig tartó közös hadgyakorlatot. Az „Éber Égbolt” nevű gyakorlat célja a terror-elhárítási képességek hatékonyságának tesztelése volt, mind NATO, mind orosz területek felett. A gyakorlatban lengyel, orosz és török vadászgépek, illetve a NATO-Oroszország Tanács légiforgalmi irányítói vettek részt. A NATO közleménye szerint idén kettő repülőgép eltérítését szimulálták a szövetséges és az orosz légiforgalmi irányítók együttműködésével.
 
183760114.jpg
A képen az egyik szimulált eset látható, ahol az eltérített repülőgépet a NATO és Oroszország vadászgépei kísérnek (Forrás: en.rian.ru)
 
Pénteken az Egyesült Nemzetek Főtitkára, Ban Ki Mun Afganisztán külügyminiszterével tartott találkozót a New York-i ENSZ-központban. A Főtitkár a 2014-es választásokkal kapcsolatban hívta fel a figyelmet annak fontosságára, hogy zavartalan lebonyolítására csak úgy van lehetőség, ha az hiteles afgán vezetéssel valósul meg. A Főtitkár szóvivője egy korábban tett nyilatkozatában elmondta: Ban Ki Mun támogatja az afgán konfliktus politikai megoldását, ugyanakkor fontosnak tartja a regionális együttműködés fontosságát ebben a vonatkozásban. A találkozón a Főtitkár hangsúlyozta: az ENSZ rendíthetetlen elkötelezettségét Afganisztán iránt a 2014-es éveket követő időszakra vonatkozóan is. Az ENSZ tisztviselői egyetértenek abban, hogy a jövő év április 5-i választások döntő hatással lesznek a közép-ázsiai ország jövőjére mind a biztonság, mind a nemzetközi jelenlét mértékét illetően. A nemzetközi csapatok egyre kisebb súllyal vannak jelen a térségben; az átmenet részeként a biztonság fenntartása teljes egészében az afgán erők felelősségébe fog áthelyeződni. A találkozó másik témája a nemrégiben az Afgán Független Emberi Jogi Bizottságba kinevezett öt új tag kijelölésével volt kapcsolatos. Az ENSZ emberi jogi biztosa, Navi Pillay szerint a kinevezési eljárás hibásan bonyolódott le. Zalmai Rassoul afgán külügyminiszter beszédében elmondta, ahogy készülnek az átalakítás évtizedeire (2015-2024), úgy várják az ENSZ további támogatását is egy új megközelítés kialakításában, amely elősegíti Afganisztán hatékony irányítását. Rassoul kitért a határokon átnyúló illegális kábítószer-kereskedelemre is, mellyel kapcsolatban annak visszaszorítását célzó erőfeszítésekre tett ígéretet.
 
Afghan Minister of Foreign Affairs, Zalmai Rassoul, addressing the United Nations General Assembly on 27 September 2013. Photo: Sarah Fretwell / UN
Zalmai Rassoul Afganisztán külügyminisztere az ENSZ-központban (Forrás: unama.unmissions.org)
 
„Az Afganisztán utáni NATO-nak erősítenie kell a Szövetséget és ez által Lengyelország biztonságát is” – mondta Bronislaw Komorowski, Norfolkban, az Egyesült Államok haditengerészeti bázisán tett látogatása során. Az államfő Radoslaw Sikorski külügyminiszter és Stanislaw Koziej a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének kíséretében tette tiszteletét a Szövetséges Transzformációs Parancsnokságon (ACT) és az USS Theodor Roosevelt repülőgép-hordozón.  Komorowski emlékeztetett, hogy a Transzformációs Parancsnokság a központja kell, hogy legyen az afganisztáni misszió után hozott helyes döntéseknek. Az államfő kiemelte, hogy nem csak Lengyelország biztonságát tartja fontosnak, hanem az összes NATO tagországét, a NATO jövőjét valamint a NATO hatékonyságát is. Jean-Paul Palomeros az ACT parancsnoka elmondta, hogy támogatja a NATO „átvizsgálását” és emlékeztetett Mieczyslaw Bieniek tábornokra – egykori helyettesére – aki három héttel korábban fejezte be a szolgálatot. Véleménye szerint a tábornok kinevezésével Lengyelország teljesítette a „Ti szabadságotokért és a mienkért” alapelvet.
 
Pénteken került fel az a kisfilm az internetre, amelyben a 2012. december 19-én elrabolt francia férfi látható.  A 69 éves Francis Collompot egy nigériai iszlamista csoport, az Ansaru rabolta el a tavalyi évben. Collomp a Vergnet nevű francia cégnek egy szélerőmű projekten dolgozott mérnökként Katsina államban, amikor 30 fegyveres férfi elrabolta. Az Ansaru közleményében kritizálta a franciák intervencióját Maliban, amiből arra lehet következtetni, hogy tiltakozásként fogták el a francia férfit. A videóban Collomp egy nyilatkozatot olvas fel angolul, amelyben igazolja személyazonosságát, a további információkból pedig kiderül, hogy a filmet szeptember 25-én vették fel. Ezután családjához, honfitársaihoz, barátaihoz valamint a francia és a nigériai kormányhoz fordult segítségért. A család reménykedik abban, hogy a kormány mielőbb cselekedni fog, azonban Collomp testvére nyilatkozatában megemlítette, hogy az Ansaru eddig senkit sem engedett szabadon, ami további aggodalmakra ad okot. A francia és a nigériai kormány ígéretük szerint közösen fog fellépni az ügyben.
 
A szír felkelők elraboltak egy veterán spanyol haditudósítót Szíriában. Marc Marginedas utoljára szeptember 4-én lépett kapcsolatba a Barcelona központtal működő El Periodico de Catalunya újsággal. A 46 éves Marginedast feltehetően dzsihádista felkelők rabolták el Hama városának közelében, Nyugat-Szíriában.  Különböző források szerint Marginedas az autójával utazott, amikor a felkelők feltartóztatták. Szíriában egyetlen csoport sem vállalta a felelősséget a haditudósító elrablásáért. A spanyol újságíró már tudósított Afganisztánból, Irakból, Darfúrból, Libanonból és Csecsenföldről is. Ez az első alkalom, hogy Marginedast elrabolták, nyilatkozta a spanyol újság kommunikációs igazgatója Montserrat Baldoma.  Az Amnesty International jelentése alapján az újságírók számára a világ legveszélyesebb országa Szíria.
 
Szeptember 25-én fegyveresek legalább tíz embert lőttek le kormányzati célpontok elleni támadás során az észak-iraki Hawidzsa városában.  A támadók a városi tanács irodái mellett, valamint a rendőrség épületének közelében két autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel, illetve néhány lövést adtak le aknavetővel.  A csoport tagjai tíz alkalmazottat lőttek le, amikor megrohamozták a városi tanács épületét.  A biztonsági erők és a fegyveresek közötti összecsapás során legkevesebb három rendőr sebesült meg.  Növekedő tendenciát mutat a síita – szunnita ellentét, melyet nagyban befolyásolnak az áprilisban történt események. Az iraki biztonsági erők rajtaütöttek azon az oldalon, melyet a szunniták vezettek tiltakozásképpen a síita vezetés ellen.  

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem