biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 41. hét

2013 október 15. - 00:48 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Irakban a felekezeti erőszak áldozatainak száma tovább nőtt az elmúlt héten. Észak-kelet Bagdadban a múlt szombaton 51 ember halt meg és további 107 megsebesült egy síita zarándokok között elkövetett öngyilkos merényletben. Egy másik incidensben ugyanezen a napon további 12 ember vesztette életét és 32-en sérültek meg, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant egy észak-bagdadi kávézó előtt. Egy másik kávézóban egy házi készítésű bomba detonációjában két ember halt meg és 10 megsebesült Bagdad délnyugati, főként síiták lakta városrészében. Vasárnap reggel Moszulban egy fegyveres a magán szunnita-párti televízió riporterét és operatőrét lőtte le, amely adó műsorában a síita vezetésű kormányt kritikával illette. További két halálos áldozata és három sebesültje volt az iraki biztonsági erők állományából annak a támadásnak, amelynek során egy fegyveres tüzet nyitott a faludzsai ellenőrző pontnál szolgálatot teljesítők fegyveres erőkre. Moszulban vasárnap a további merényletekben - egy általános iskola és egy rendőrőrs előtti öngyilkos, járműbe rejtett pokolgépes támadásba - aznap további 19 ember vesztette életét és közel 167-en sebesültek meg a harmadik támadással – egy síita zarándokcsoport között elkövetett merénylő akciójával – együtt. Hétfőn tovább folytatódott az erőszak, amikor Bagdadban legalább kilenc autóba rejtett bomba robbant fel sorozatban a város síita lakosságú negyedében, a bagdadi rendőrség beszámolója szerint 28 ember halálát okozva és további 106 személyt megsebesítve. Az ENSZ adatai alapján ez évben már több mint 5.000 civilt öltek meg Irakban a hasonló merényletekben.
 
Vasárnap legalább 53 ember halt meg, amikor az 1973-as arab-izraeli háború évfordulóján Egyiptom-szerte összecsaptak a Muszlim Testvériség hívei és a rendőrség. Murszi hívei azt állítják, hogy békésen tüntettek, és a kormányerők ennek ellenére kezdtek el a tömegbe lőni. Összesen 423 tüntetőt tartóztattak le vandalizmusért és lövöldözésért.
A Puccsellenes Szövetség a héten még több demonstráció megtartására szólította fel híveit, míg Hazem el-Beblawi, a miniszterelnök az egységre szólította fel az egyiptomiakat. Kedden a Kairói Egyetem és más felsőoktatási intézmények előtt diákok tartottak megmozdulásokat a katonai kormány ellen.
Szintén kedden a kabinet arra utasította az illetékeseket, hogy vegyék le a Testvériséget a megengedett nem-kormányzati szervezetek listájáról, a szeptemberi bírósági ítélettel egyhangúan. Szerdán bejelentették, hogy november 4-én fog kezdődni Murszi bírósági tárgyalása – azzal vádolják őt és 14 másik embert, hogy tüntetők gyilkosságára szólított fel 2012 decemberében. A volt elnök egyik ügyvédje szerint a vád kitalált; megfigyelők szerint a bizonyítékok hiánya miatt késett eddig az időpont kihirdetése – a másik oldalon viszont konkrét bizonyítékokról beszélnek.
Csütörtökön az Egyesült Államok egy demokratikus kormány megválasztásáig csökkentette az eddig 1,5 milliárd dolláros katonai támogatását. Nem fognak leszállítani például Abrams harckocsikat, F-16 vadászrepülőket, Apache helikoptereket.  
A Sínai-félszigeten sem javult a helyzet, a héten számos támadás történt a kormányerők ellen. Hétfőn hat katona halt meg egy ellenőrzőpont elleni támadásban Iszmailijánál, a félsziget déli részén pedig egy gépkocsiba rejtett robbanószerkezettel vette célba egy öngyilkos merénylő a biztonsági erők egy székházát, három másik ember halálát okozva. Csütörtökön egy ellenőrzőpont elleni hasonló támadásban három katona és egy rendőr vesztette életét el-Arís közelében.
 
Négy amerikai és egy panamai katona életét vesztette, amikor repülőgépük lezuhant a kolumbiai Caprugana város közelében. A DH-8 típusú repülőgép katasztrófájának okát egyelőre vizsgálják, azonban az Egyesült Államok hadseregének déli parancsnoksága igyekezett kijelenteni, hogy nincs okuk azt feltételezni, hogy a gépet lelőtték volna. A lezuhant repülő a többnemzetiségű Martillo művelet keretében a part-menti vizeken zajló drogkereskedelmet volt hivatott felderíteni, a baleset is szolgálat közben érte, ezért van a halottak között panamai személy is. A balesetnek két amerikai túlélője is van, őket a kolumbiai hadsereg illetékesei mentették ki a helyszínről, jelenleg egy bogotai kórházban ápolják őket.
John Kelly, a déli parancsnokság vezetője részvétét fejezte ki az elhunytak családja, valamint panamai kollégái felé az őket ért veszteségért. Ugyanakkor megköszönte Kolumbiának azt a professzionalistást, amivel a mentést elvégezték, és amivel két amerikait életben tartottak.
 
Pakisztánból Franciaországba deportálták az algériai származású francia férfit, Naamen Mezichet, ahol a hatóságok azonnal letartóztatták. A férfit 2013. október 8-án, kedden vette őrizetbe a francia hírszerző ügynökség, és azzal vádolják, hogy kapcsolatban áll az al-Kaidával. Mezichet már 2012 májusában letartóztatták három másik francia gyanúsítottal együtt, akiket azóta már hazaküldtek Franciaországba. Pakisztáni források szerint a 43 éves francia kapcsolatban állt Younis al-Mauritanival, aki valószínűleg az al-Kaida egyik vezetője volt, és akit korábban maga Oszama bin Laden bízott meg azzal, hogy tervezzen támadásokat Európa és az Egyesült Államok ellen. Több mint 16 hónapos pakisztáni fogsága után most azt remélik, Meziche segítségével többet megtudhatnak a szervezetről, és további céljaikról - azonban francia források szerint a férfi „néma maradt”. Úgy tűnik Mezichet vádolni fogják olyan szervezethez való társulással, amelynek terrorista cselekmények elkövetése a célja.
 
Újabb vegyifegyver-ellenőrök érkeztek Szíriába. Az OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) ellenőrei már több olyan berendezést megsemmisítettek, melyekkel korábban vegyifegyvereket állítottak elő. Az eddig 19 főből álló missziót 24 fősre bővítették, de további létszámnövelés a céljuk. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár azon véleményének adott hangot, hogy 100 szakértőre lenne szükség a vegyi fegyverek minél hamarabbi felszámolása érdekében. Ezt megkönnyítendő, az ENSZ és az OPCW közös misszióba kezdenek Szíriában. A missziót nagyban megnehezítik a Szíriában dúló polgárháborús viszonyok. Ahmed Üzümücü, az OPCW főtitkára közlése szerint a misszió célja, hogy november 1-re minden olyan telepet és labort használhatatlanná tegyenek, ahol vegyi fegyver előállítására alkalmas eszközök vannak. A szakértők feltételezése szerint Szíriában 1.000 tonnás vegyifegyver-készlet van, melyet 45 helyszínen tárolnak.
 
chemical attack.jpg
A szíriai vegyi fegyvertámadás áldozatainak egy része (Forrás: cbsnews.com)
 
Úgy tűnik mégsem volt kósza elszólás a második aktív repülőgép-hordozó rendszerbe állítása Philip Hammond brit védelmi miniszter részéről. A konzervatív párti politikus október 9-én a parlament védelmi bizottságának meghallgatása során megerősítette múlt heti kijelentését, miszerint javasolni fogja, hogy a 2015-ös Stratégiai Védelmi és Biztonsági Felülvizsgálatban (Strategic Defence and Security Review - SDSR) a két aktív repülőgép-hordozó koncepciója szerepeljen. A második repülőgép hordozó, az HMS Prince of Wales a 2010-es SDSR szerint csak tartalék lenne, melyet különleges esetekkor vetnének be. Hammond a bizottságnak arról is beszélt, hogy jelentős, fontos és tényleges strukturális változásokra van szükség a védelmi szférában a hatékony működés érdekében. A miniszter úgy látja, az Egyesült Királyság nem engedheti meg magának, hogy jelentős mértékben csökkentse katonai képességeit, mert Nagy-Britanniának továbbra is jelentős szerepet kell játszania a nemzetközi politika alakításában, és az ehhez szükséges befolyás fenntartásához szükség van e képesség meglétére, ugyanakkor elismerte, hogy a szigetországi hadsereg nem rendelkezik a teljes spektrummal, szemben az Egyesült Államokkal, de még így is a világ nemzeteinek többsége előtt jár. A bizottság arra is kíváncsi volt, hogy a 2015-ös dokumentum tartama és a védelmi költségvetés összhangba lesznek-e. Hammond szerint ezzel nem lesz probléma, de néhány kérdésben fontos döntéseket kell majd meghozni. A politikus azt mondta át kell gondolni a vadászrepülők és a pilótanélküli repülőeszközök (UAV) létszámát, illetve arányát a második aktív repülőgép-hordozó és az azzal járó költségek megjelenésével. Hammond szerint jelentős lehetőségek rejlenek az UAV-k fejlesztésében és alkalmazásban, mert amellett, hogy a jövő háborús műveleteiben kulcsszerep hárul majd rájuk, még költséghatékonyak is. A kibervédelem fejlesztését elkerülhetetlennek vélte a miniszter, viszont a parti őrség tekintetében átszervezést helyezett kilátásba. Végezetül a bizottság az esetleges skót függetlenség következményeivel kapcsolatban, Hammond azt válaszolta, valóban komoly kockázatot jelentene, várhatóan 12.000 munkahely kerülne veszélybe, és több milliárdot kellene költenie a kormánynak a nukleáris elrettentő erő elszállítására, mert ez a miniszter álláspontja szerint ekkor elkerülhetetlen lesz.
 
Philip Hammond szerint nem jelent nagy terhet a második aktív repülőgép-hordozó rendszerbe állítása, mert ez elenyésző összeg az első kifejlesztéséhez képest. (Forrás: cmsimg.defensenews.com)
 
A kazah védelmi minisztérium szerdán bejelentette, hogy a tervek szerint 2016-ra Kazahsztán hadseregének teljes állománya hivatásos katonákból tevődik majd össze, . Jelenleg Kazahsztán fegyveres erejének 65%-a hivatásos, a többi sorállományban szolgáló katona. Szaken Zasuzakov a vezérkari főnök első helyettese elmondta, hogy a hadseregnek jelenleg körülbelül 12.000 sorkatonája van, de ez a szám fokozatosan csökkeni fog. A katonatiszt elmondása alapján idén ősszel 6.000 főnyi embert terveznek elbocsátani, és mindössze 1.500-at soroznak be, majd ugyan ezt az eljárást megismétlik 2014 tavaszán, míg végül a 2014 tavaszán felvett 1.500 újoncot 500-ra csökkentik. Az ország tervei között szerepel továbbá, hogy a 2017. év végére az összes katona számára szállást is biztosítanak. Ebben az évben több mint 7.000 ember jelentkezett szerződéses állományba; a teljes munkaidejű hivatásos katonák toborzása csak a következő évben kezdődik majd el.
 
Kazakhstan Army to Go Fully Professional by 2016
A kazah hadsereget 2016-ra csak hivatásos állományú katonákkal tervezik feltölteni (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz Fekete-tengeri Flotta szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy az Azov partraszálló hajó misszióját a Földközi-tengeren folytatja az orosz haditengerészeti harci kötelék részeként, miután a Balti-tengeren részt vett egy rövid képzési etapon. A Ropucsa II osztályú hajó, amely részt vett az orosz-fehérorosz Zapad-2013 elnevezésű gyakorlatokon, kedden elhagyta az orosz Kalinyingrádi exklávéban található bázisát. A hadihajó várhatóan november elején érkezik meg az ukrán krími félszigeten található szevasztopoli kikötőbe. Útja során fel kell majd töltenie készleteit (étel, víz, üzemanyag) a spanyol Ceuta kikötőben, Ezt követően pedig az orosz földközi-tengeri harci kötelék részeként folytathatja kötelezettségei teljesítését. Oroszország tavaly kezdte el a katonai eszközök telepítését a Földközi-tengeren, hogy megvédje érdekeit a régióban- Május 1-e óta a térségben felvonultatott valamennyi orosz hadhajó egy egységes harci köteléket alkot egy nyílt tengeri zóna műveleti parancsnoksága alatt. Az Azov egyike azoknak a hajóknak, amelyek elsőként csatlakoztak ahhoz a földközi-tengeri harci kötelékhez, amely néhány hadihajót és számos kisegítő hajót foglal magába a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójának, a Moszkva rakétahordozó cirkáló vezetésé alatt.
 
Azov
Az orosz Azov partraszálló hadihajó a Földközi-tengeren folytatja küldetését (Forrás: en.rian.ru)
 
Október 10-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúan megszavazta a NATO erők afganisztáni mandátumának meghosszabbítását. A döntés még azelőtt érvénybe fog lépni, mielőtt a 2014-es kivonulás kapcsán átadnák a teljes felelősséget és a vezetést a helyi nemzeti erőknek. Az ENSZ mandátumra vonatkozó határozatára az afganisztáni helyzet változatlan megítélése miatt került sor. „Afganisztán továbbra is fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra”- fogalmazódott meg az ülésen. A találkozón a résztvevők egyetértettek abban, hogy az országban az erőszak és a terrorista csoportok tevékenységeinek intenzitása változatlan. Az al-Kaida, és más szélsőséges csoportok, valamint a bűnözés és az illegális kábítószer-kereskedelem kapcsán nem sikerült jelentős előrelépést elérni. Az ISAF mandátumának végét az eredeti elképzeléstől eltérően  augusztus 1-ről 2014 december 31-re módosították, vagyis az afgán kormánynak az év utolsó napján fogják átadni a teljes felelősséget és irányítást.
 
A NATO főtitkára október 10-én tett bejelentésében arról számolt be, hogy az ukrán haditengerészet zászlóshajója, a Hetman Szahajdacsnij fregatt csatlakozott az Ádeni-öbölben működő Ocean Shield (Óceáni Pajzs) elnevezésű NATO kalózelhárító művelethez. A 2008 óta működő Ocean Shield művelet célja, hogy megzavarja és megakadályozza a kalóztámadásokat, valamit megvédje a térségben lévő hajókat; hozzájárulva a régió biztonságához. 2012 márciusában az Észak Atlanti Bizottság kiterjesztette a műveletet 2014 végéig. Ukrajna a fregattot 250 főnyi legénységgel és egy helikopterrel látta el.
 
Maulana Fazlur Rahman pakisztáni politikus és vallási vezető vasárnap bejelentette: kész együttműködni az afgán kormánnyal a megrekedt békefolyamat előmozdításában. Az afgán Elnöki Hivatal szóvivője tájékoztatatójában elmondta, hogy a Jamiat-i-Ulema Pakisztán (JUI-F) frakció vezetője, Fazlur Rahman már második alkalommal találkozott Hamid Karzai elnökkel Kabulban. Mindkét vezető az úgynevezett „kölcsönös jóhiszemű együttműködés” szellemében igyekszik összefogni a terrorizmus ellen, mert ennek leküzdésén keresztül lehet úrrá lenni a térség egyes régióiban uralkodó zűrzavaron.  A vasárnapi megbeszélésen a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem, a régió aktuális helyzete és egyéb témák kerültek megvitatásra. Karzai arra hívta fel Fazlur Rahmant, hogy működjön közre az Afganisztáni Nagy Béketanács és a tálibok között a béketárgyalások és a nemzeti megbékélési terv előmozdításáért. A JUI-F vezetője a Nagy Béketanáccsal való együttműködésről biztosította az elnököt.
 
http://www.pajhwok.com/affiles/imagecache/lead_l/photo/2013/10/%20%D8%A8%D8%A7%20%D9%85%D9%88%D9%84%D8%A7%D9%86%D8%A7%20%D9%81%D8%B6%D9%84%20%D8%A7%D9%84%D8%B1%D8%AD%D9%85%D9%86%2019%20%D9%85%DB%8C%D8%B2%D8%A7%D9%86%201392%20%281%29.JPG
Hamid Karzai afgán elnök Maulana Fazlur Rahman pakisztáni politikust és vallási vezetőt látta vendégül Kabulba (Forrás: pajhwok.com)
 
Az Európai Parlament október 10-én megszavazta az Európai Határ Felügyelet (European Border Surveillance - Eurosur) rendszerét. Az Eurosur legkorábban decemberben kezdheti meg működését.  Az új szerkezet rendeltetése, hogy irányítsa a határőrizetet a tagállamok között a nemzeti koordinációs központokon keresztül, amelyek mindegyike kapcsolatban lesz a Frontex ügynökséggel. Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint szükség mutatkozott egy új rendszerre, amelynek segítségével, több információval rendelkezhetnek a migránsokkal kapcsolatban. Becslések szerint az utóbbi években több ezren haltak meg, miközben Európába igyekeztek eljutni. Csak a tavalyi évben 1.500 fő halt meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint. Ezt alátámasztja, hogy a múlt héten az Olaszországhoz tartozó Lampedusa sziget közelében háromszázan vesztették életüket, mikor hajójuk kigyulladt, majd elsüllyedt. A kritikusok szerint az újonnan felállított rendszer célja, hogy teljes mértékben megakadályozza a menekültek áramlását az Európai Unióba.
 
Az Európai Unió novemberre tűzte ki a kínai állammal való tárgyalássorozat kezdetét a beruházási megállapodást illetően. A terv arra törekszik, hogy az európai vállalkozások hozzáférését növeljék a kínai piacokhoz, ezáltal csökkentsék Kína kereskedelmi többletét az Európai Unióval szemben, amely jelenleg 146 milliárd euró. A kínai állam az Unió második legnagyobb kereskedelmi partnere az Amerikai Egyesült Államok mögött, ugyanakkor még mindig nagyon alacsony az uniós üzleti befektetések mértéke Kínában. Az Eurostat statisztikai hivatal szerint összesen két százalék, melynek növelésére törekszik az Unió. A tárgyalássorozat fontosságát növeli, hogy az utóbbi időben a két fél között a kereskedelmi kapcsolat feszült, hiszen az Unió szerint Kína diszkriminálja az Európából érkező termékeket. Az Európai Bizottság azzal is fenyegetőzött, hogy a WTO-hoz fog keresetet benyújtani Pekinggel szemben. Az Európai Unió és Kína közötti hivatalos csúcstalálkozót november 21-ére tűzték ki.
 
Október 10-én volt lázadók elrabolták, majd több órán keresztül fogva tartották a líbiai miniszterelnököt, Ali Zeidant. A lázadók szerint Zedian szeptemberben egy olajfinomítót blokád alatt tartó katonákat vesztegetett meg; ezen felül a tett reakció volt John Kerry bejelentésére, hogy a líbiai kormány szerepet játszott Abu Anasz al-Líbi amerikai különleges erők általi elfogásában. Zeidant a védett hotelszobájából vitték el, majd engedték szabadon hat óra múlva. Szakértők szerint ez is mutatja, hogy Líbia bukott állammá vált, és hogy a hadsereg tehetetlen a lázadók ellen.
 
Egy autóba rejtett bomba robbant fel péntek reggel a svéd konzulátus mellett a kelet líbiai Bengáziban. Az épület megrongálódott, de senki sem sérült meg, nyilatkozta az iroda vezetője. A térfigyelő kamera felvételei szerint a pokolgép délelőtt 11:30 körül robbant fel. A jármű vezetője a bejárati kapujához közel parkolt, majd a robbanás előtt elhagyta a személygépjárművet, közölte Anders Nilsson. Az esetért még senki sem vállalta a felelősséget. Nillson az épület hátsó részében, egy szobában tartózkodott, amikor a robbanás történt. „Az üveg keresztülrepült az épületen,” mondta. Az épület elülső része teljesen fekete lett, az összes ajtó és ablak kitört. „Találtunk egy a járművöz tartozó dísztárcsát az épületen belül,” mondta. Nyolc ember él a konzulátuson, amely most a robbantás miatt zárva van. Mind a nyolc fő Bengáziban fog maradni, nyilatkozta Nilsson.
 
Csuzda N.jpg
A robbanás következtében a svéd konzulátus összes ajtaja és ablaka betört (Forrás: uk.reuters.com)
 

 

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem