biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 43. hét

2013 október 29. - 22:29 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Tunéziában a kormányerők és fegyveres terrorista csoportok összecsapásaiban hat nemzeti gárdista és két milicista vesztette életét szerdán. Az erőszakos cselekményekre egy Sziszi Bouzid melletti faluban került sor, közel ahhoz, ahol 2010 decemberében az önégető gyümölcsárus, Mohamed Bouaziz meggyújtotta az „Arab Tavasz” egyik első szikráját. A politikai zavargások azonban a forradalmi változások között a stabilitás mintaképének tekintett Tunéziában az elmúlt időszakban újra felerősödtek. Csütörtökön további két nemzeti gárdista halt meg a zavargásokban Gbollatban, az ország északi részében. A belügyminisztérium nyilatkozata szerint a kormányerők folytatják a fegyveres támadók keresését letartóztatások érdekében.
A héten megkezdődött a nemzeti párbeszéd a kormány és az ellenzéki erők között. Ali Larajed miniszterelnök a héten kiadott egy nyilatkozatot, amely szerint a három hétig tartó viták után le fog mondani, és a választásokig egy független kabinet fogja az országot irányítani. Eddig az uralmon lévő vallásos Ennahda párt és a főleg szekuláris ellenzék harcai megbénították az ország politikai folyamatait; ezt az állapotot próbálja majd feloldani a párbeszéd, amelynek első feladata az új választások időpontjának kitűzése és egy választási bizottság felállítása lesz.
 
Tüntetők Tunéziában. (Forrás: aljazeera.com)
 
Franciaország és Németország tervezi, hogy az Amerikai Egyesült Államok hírszerző ügynökségeinek munkájával kapcsolatban megállapodásra jussanak. Angela Merkel és Francois Hollande decemberi határidőt szabtak meg egy „keret-együttműködés” létrehozását illetően, melynek célja lényegében a bizalom újjáépítése. Október 24-én a német kancellár kijelentette, hogy a bizalom az USA-ban erőteljesen megrendült, ugyanakkor hozzátette, hogy a kapcsolatoknak a kölcsönös bizalmon és a tiszteleten kell nyugodnia a hírszerző közösségeket illetően is. Habár Berlin és Párizs vezeti az USA hírszerzésével kapcsolatos tárgyalásokat, a kapu nyitva áll a másik 26 EU tagállam számára is. Több másik Európai Uniós tagállam érdekeltnek tekinti magát a kérdésben, miután a Guardian értesülései szerint az NSA 35 állami vezetőt követett nyomon 2006-ban. Angela Merkel és más európai vezető eddig ellenállt Martin Schulz azon javaslatának, miszerint állítsák meg az Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalásokat, melyek nyáron kezdődtek. Martin Schulz fogalmazta meg csütörtökön, hogy itt az ideje a párbeszéd szüneteltetésének a két résztvevő között. A helyzetet bonyolítja, hogy a brit titkosszolgálat szerepe is megkérdőjelezhető, mivel bizonyos források szerint ők az olasz kormányt figyelték meg.
 
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerdán arról számolt be, hogy az orosz védelmi minisztérium egy delegációval kíván részt venni a NATO novemberi katonai gyakorlatain. A november 2-9. között megrendezésre kerülő „Steadfast Jazz 2013” elnevezésű gyakorlatokat Lengyelországban és a Balti államokban tervezik megtartani. Sojgu a brüsszeli NATO-Oroszország Bizottság ülése után tájékoztatta az újságíróknak arról, hogy Oroszország meghívást kapott a nevezett gyakorlatokra. Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár, kedden megköszönte Oroszországnak, hogy a NATO megfigyelői meghívást kaptak a jelenlegi orosz-fehérorosz „Zapad” (Nyugat) 2013 nevű gyakorlatsorozatra.
 
Zapad (West) 2013
Az Oroszországi Föderáció meghívta a NATO megfigyelőket az orosz-fehérorosz „Zapad” (Nyugat) 2013 nevű gyakorlatsorozatra (Forrás: en.rian.ru)
 
Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön nyilatkozott arról, hogy Ukrajna számára nem lesz elérhető az Oroszország által vezetett vámunióhoz való csatlakozás, amennyiben társulási megállapodást ír alá az Európai Unióval. Ugyanakkor az orosz elnök megjegyezte: országa nem áll sem Ukrajna mellett, sem ellene abban a kérdésben, hogy az ukrán vezetés esetlegesen csatlakozna az EU-hoz. Putyin szerint ez az ügy nem tartozik Oroszországra; egyedül az ukrán nép, illetve kormány szuverén döntési joga, hogy döntsön a kérdést illetően. Az orosz elnök beszédében kitért az Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán által alkotott vámunióra, mellyel kapcsolatban elmondta, hogy a jelenlegi tagállamok Örményország és Kirgizisztán csatlakozását támogatják. Az államfő hozzátette, hogy egy különleges munkacsoport már létrejött, a célból, hogy kidolgozzák az integráció ütemtervét. Az ukrán kormány szeptember 18-án jóváhagyott egy Európai Uniós társulási megállapodási tervezetet, amely egy lépéssel közelebb engedte Ukrajnát a szerződés végső aláírásához. Oroszország egyre nagyobb nyomást gyakorol Ukrajnára, hogy csatlakoztassa a vámunióba, ami Ukrajnát az orosz befolyási övezet alatt tarthatná. Ukrajna jelenleg megfigyelői státuszban van jelen a vámunióban, ami azt jelzi, hogy nem tart igényt a teljes tagságra.
 
No Customs Union for Ukraine in Case of EU Deal – Putin
Oroszország nem engedélyezi Ukrajna esetleges jövőbeli csatlakozását a vámunióhoz, ha társulási megállapodást ír alá az Európai Unióval (Forrás: en.rain.ru)
 
Csütörtökön meggyilkolták a líbiai légierő ezredesét Bengáziban - ez volt a legújabb támadás a biztonsági erők ellen a 2011-es forradalom bölcsőjében. „ A Benina katonai bázis légiforgalom-irányításának a fejét, Adel Khalil al-Tawahini ezredest csütörtök reggel megölték,” nyilatkozta Abdallah al-Zaidi, a biztonsági erők szóvivője. Zaidi szerint ismeretlen fegyveresek tüzeltek Tawahinire, miután elhagyta az otthonát. Bengázi volt az epicentruma a felkelésnek, amely 2011-ben megdöntötte Moammer Kadhafi uralmát, de azóta folyamatos támadások zajlanak a biztonsági erők és a külföldi missziók ellen. Sok lázadó milícia megtagadta, hogy csatlakozzon az állambiztonsági erőkhöz, vagy letegye a fegyvert. A problémát az jelenti, hogy ezek a nemzetőrségek uralják Líbia egy részét. 
Ugyanezen a napon Líbia keleti részén egy függetlenségi mozgalom kikiáltotta az autonómiát. Idrisz király 1951-től 1969-ig tartó uralma alatt Líbia három részre volt osztva – Barqa volt a keleti tartomány, ami után most az új entitást elnevezték.  Abd-Rabbo al-Barasszi, az árnyékkormány vezetője bejelentette, hogy véget akar vetni annak, hogy eddig a központi kormányok a középső területeket részesítették előnyökben, amíg a keleti részeket csak hátrányok érték; és a milíciák felszámolását is célul tűzte ki. Barasszi tagadta, hogy csak a régió jelentős olajkészletei miatt akarná a hatalmat. Barqát eddig senki nem ismerte el, mint államot, támogatottsága a régión belül is kétséges.
 
Az iráni hatóságok tizenhat Irán-ellenes tevékenységgel vádolt személyt akasztottak fel, válaszul egy délkelet iráni határon történt összecsapásra a határőrök és rablók között. A hivatalos állami IRNA hírügynökség szerint tizennégy iráni határőrt öltek meg Szaraván közelében az iráni-pakisztáni határon, további hat személy megsebesült, három őr pedig túszként került fogságba. Az esetről nyilatkozó belügyminiszter helyettes szerint a terrorista cselekmények többnyire Pakisztán területéről indulnak, így Irán elvárja szomszédjától hogy többet tegyen határai biztonságáért kölcsönös megállapodásuk értelmében. Hasszan Rohani elnök sürgette a belügyminisztériumot, hogy tegyenek erőteljes lépéseket a terrorizmussal szemben valamint felszólította a külügyminisztériumot, hogy a hasonló incidensek elkerülése érdekében dolgozzanak ki közös egyezményt Pakisztánnal. 

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem