biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 47. hét

2013 november 26. - 22:19 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Kedden 23 ember meghalt és több száz megsérült, miután két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a bejrúti iráni nagykövetségnél. Az első, motoron érkező támadó a követség kapuit vette célba; a második, terepjárón érkező férfi valamivel később akkor hozta működésbe robbanószerkezetét, amikor a járókelők a helyszínre siettek. Az áldozatok között található a régióban kulturális ügyekért felelős diplomata, Ibrahim Anszari.
A hivatalos iráni hírügynökség először Izraelt gyanúsította a merénylet elkövetésével. A tettet viszont az Abdullah Azzam Brigádok, egy eredetileg iraki, az al-Kaidához közelséget valló szunnita iszlamista szervezet vállalta magára. A csoport azt követeli, hogy a Hezbollah vonuljon ki Szíriából, és hogy a tagjait engedjék ki a libanoni börtönökből. Néhány nappal később azonosították a merénylők egyikét: Mouin Abu Daher Ahmed al-Asszír sejk, egy szélsőséges szunnita prédikátor híve volt. Al-Asszír beszédeiben a Hezbollah ellen szokta uszítani követőit. Az al-Jazeera egy riportere szerint a helyiek félnek attól, hogy több ilyen merénylet várható a jövőben; hogy növekedni fog a feszültség az ország síita és szunnita lakói között, különösen, hogy az utóbbi időkben a szír kormány több sikert ért el a lázadók ellen.
 
A robbanások után. (Forrás: aljazeera.com)
 
November 19-én kétoldalú védelmi együttműködési megállapodást kötött egymással Olaszország és Angola. A szerződés értelmében a dél-európai ország megerősíti a két fél között régebb óta működő katonai egészségügyi és geográfiai kezdeményezéseket, ezen kívül lehetőséget biztosít az afrikai ország tisztjei számára, hogy az olasz katonai felsőoktatási intézményekben továbbképzéséken vegyenek részt. A kurzusok elsősorban a kiképzésre illetve az elméleti kompetenciák fejlesztésére fókuszálnak majd. Mario Mauro olasz, és Cândido Pereirados Santos Van-Dúnem angolai védelmi miniszter is úgy vélte, hogy a megkötött megállapodás mindkét fél számára kölcsönösen előnyös. Emellett Rómában az országok kabinetjei megállapodtak arról is, miszerint Olaszország támogatni fogja Angola jelölését az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik nem állandó helyére a 2015-16 közötti időszakot tekintve.
 
Rómában a felek kibővítették korábbi együttműködésüket (Forrás: difesa.it)
 
Vlagyimir Mihajlov, az orosz United Aircraft Corporation (Egyesült Repülőgép Vállalat) katonai repülés-programok igazgatója szerdán bejelentette, hogy az orosz hadsereg még az idén 67 darab új repülőgéppel fog gyarapodni. Az igazgató továbbá elmondta, hogy a 2020-ig tartó állami újrafegyverzési program keretében az UAC aláírt egy szerződést 400 darab harci repülőgép beszerzéséről. Az UAC egyesíti a magánkézben és állami kézben lévő orosz repülőgépgyártó cégeket, melyek katonai, illetve civil szállító-repülőgépek fejlesztésével, gyártásával és eladásával foglalkoznak.
 
UAC signed contracts for the purchase of more than 400 combat aircraft for the Russian armed forces
A United Aircraft Corporation által az orosz hadsereg még a 2013-as évben 67 darab új harci repülőgépet kap (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz állami kézben lévő Uralvagonzavod vállalat elmondta, hogy 2015-re az újgenerációs orosz rendszeresített harckocsi fejlesztése befejeződik és 2016-ban elindulhat a harci jármű sorozatgyártása. Az Armata elnevezésű prototípus várhatóan az orosz hadsereg harckocsizó erőinek magját fogja képezni. Jelenleg három Armata prototípus van tesztelés alatt, de a harckocsik gyártása még a kutatási és fejlesztési munka befejeződése előtt elkezdődhet.  Az Armata egy moduláris univerzális harci platformra van tervezve, mely a modern orosz harcjárművek többségével kompatibilis. Az új harckocsi technikai részletei egyelőre minősítettek, de az Uralvagonzavod vállalat elmondta, hogy a tervezés más program elemeit is tartalmazza, beleértve az Objekt 195 és Black Eagle (Sötét Sas) programokat. Jelentések alapján a harckocsi távirányítású géppuskával és teljesen automatikusan működő utántöltő rendszerrel, valamint többrétegű páncélzattal védett, elkülönített, személyzeti fülkével kerül megépítésre. Az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatában 2.300 darab Armata harckocsi vételéről számolt be, melyet 2020-ig teljesítenek.
 
Russia’s leadership has already seen a secret prototype of the new tank dubbed the Armata
Az újgenerációs orosz Armata harckocsik fejlesztése 2015-re befejeződik (Forrás: en.rian.ru)
 
Az orosz kormány döntése alapján jövőre a katonai költségvetés nagyobb költségvetéssel gazdálkodhat, ugyanis 25%-kal megemelik a katonai eszközök beszerzésére szánt pénzügyi keretet. Az intézkedést Juri Boriszov helyettes védelmi miniszter jelentette be, szerdán. A rendelkezésre álló források bővítésével a különböző állami megrendelésekre fordítható összeg 1,35 trillió rubelről 1,7 trillióra (átszámítva 52 milliárd dollár) fog növekedni.
A kiadások növelése ugyan összhangban van a jelenlegi tendenciákkal, de kárára válik az egészségügyi ellátásnak és az oktatásra fordított pénzeknek, ugyanis komoly csökkentések várhatóak a két területen.
Oroszország jelenleg a 2020-ig tartó újrafegyverzési programjának közepén van, amely 20 trillió rubelt (átszámítva 640 milliárd dollár) emészt fel a költségvetésből. A program ütemterve szerint 2015-re kívánják elérni az orosz fegyveres erők modern fegyverzettel való feltöltésének 30%-át, 2020-ra pedig a 70%-át.
Boriszov szerint az új beszerzési program kettős célt szolgál: egyrészt, hogy a mennyiség helyett a minőség élvezzen elsőséget, illetve hogy a katonai felszerelések szabványosítása megvalósulhasson.
 
A program célja ugyan a modernizálás és a minőség javítása, de komoly forrásokat von el az oktatástól és az egészségügyi szektortól (Forrás: en.rian.ru)
 
A Bundesheer katonái számára megkezdődött a felkészítés, annak érdekében, hogy részt vehessenek az UNIFIL műveletben. Az utolsó gyakorlat a napokban fejeződött be, amelyben 133 katona vállalt szerepet. A felkészülést lezáró feladatra Stájerországban került sor, amely során az útvonalak biztosítására, a tüntetések kezelésére, az egészségügyi ellátásra, az illegális útlezárások felszámolására, valamint a fegyveres támadások elleni reagálásokra nagy hangsúlyt fektettek. Az új kontingens összetételét tekintve hatvan százalékban hivatásos, míg negyven százalékban továbbszolgáló milic–katona, akiknek túlnyomó többsége rendelkezik már műveleti tapasztalatokkal. Az „AUTCON5 UNIFIL” kontingens 2013 decemberétől hat hónapon keresztül látja el feladatait Libanonban az ENSZ erők struktúrájába integrálva.
 
November 22-én került sor az újgenerációs kínai „Li Jian” pilótanélküli lopakodó repülőgép első tesztrepülésére.  Az új típusú UAV első repülését a kínai állami hírügynökségek is figyelemmel kísérték, amely során 20 perces utat tett meg a repülőgép. A Li Jian magyarul „éles kardot” jelent, ami szimbolizálja az eszköz felhasználásának célját, mivel a gépet felderítési és egyúttal csapásmérési feladatokra is fel fogják használni. A fejlesztés azonban kísértetiesen hasonlít a Northrop Grumman cég amerikai X-47B pilóta nélküli lopakodójára, azzal a különbséggel, hogy a pilóta nélküli gépet egy orosz RD-93-as turbóventilátoros gázturbinás hajtóművel látták el a kínai mérnökök, ami egy orosz UAV kiváló hajtóműveként ismert a katonai fejlesztések között. A tervek szerint az új UAV-t továbbra is tesztelni fogják a kínai légierő más hagyományos lopakodó fejlesztéseivel együtt, mint például a J-20-al, vagy a J-31-el.
 
Lijian_Dark_Sword_Sharp_Sword_Stealth_Drone_UCAS_UCAV_UAS_UAV_Want_China_Times_21.jpg
A képen látható a legújabb kínai „Li Jian” pilótanélküli lopakodó repülőgép. (Forrás: defensereview.com)
 
2013. november 21-én, csütörtökön francia források megerősítették, hogy a francia különleges erők megölték Mokhtar Belmokhtar algériai származású, iszlám vezető helyettesét egy műveletben a Tessalit régióban, Észak-Maliban. A Jouleibib néven ismert (valódi neve: Hacene Ould Khalill) mauritániai férfi volt a helyettes vezetője annak a szélsőséges csoportnak, amely akkor alakult meg, amikor Belmokhtar elszakadt az al-Kaida észak-afrikai szárnyától. A csoport több támadást is elkövetett a térségben az elmúlt időszakban, például az In Amenas gázüzem ellen, amelynek során 38 túsz meghalt. Egy másik forrás szerint a francia különleges erők hajtották végre a műveletet, azonban a francia védelmi minisztérium szóvivője, Gilles Jaron ezredes nem kommentálta a történteket.
 
A következő évben az Amerikai Egyesült Államok valamennyi katonáját kivonja Afganisztánból, amennyiben nem sikerül a kétoldalú biztonsági megállapodást megkötni 2013 végére – figyelmeztette Hamid Karzai afgán elnököt John Kerry amerikai külügyminiszter. A Loya Jirga (parlamenti ülés) csütörtöki napján az elnök arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy az egyezmény a 2014-es választásokat követően kerül aláírásra. Jennifer Pasky a Külügyminisztérium szóvivője a washingtoni sajtónak tolmácsolta Kerry azon kijelentését, mely szerint a megegyezés késleltetése ellehetetleníti az Egyesült Államok és szövetségesei 2014 utáni jelenlétre vonatkozó terveit. Karzai ugyanakkor az amerikai erők civil lakóházai ellen tartott rendszeres rajtaütések kapcsán adott hangot aggodalmának, valamint kifejtette, hogy az USA-nak tartania kell magát a jóhiszemű együttműködés garanciájához a 2014. áprilisi választások lebonyolításáig.
 
http://www.pajhwok.com/affiles/imagecache/lead_l/photo/2013/3/8591955620_9cbb7ca3ba_z.jpg
A kétoldalú biztonsági együttműködés aláírása egyelőre várat magára (Forrás: pajhwok.com)
 
Az Amerikai Egyesült Államok líbiai katonákat képezhet ki. Az országban két éve történt NATO beavatkozás ugyan megdöntötte a Kadhafi rezsimet, de zavargásokat és rossz biztonsági helyzetet hagyott maga után. William McRaven tábornok, a különleges műveleti erők parancsnoka, a Tripoliban kitört harcok másnapján jelentette be, hogy az USA segítségével 5-7.000 líbiai katonát fognak kiképezni, többek között terrorellenes harcra is. A cél egy olyan biztonsági erő felállítása, amely nem áll a milíciák befolyása alatt. Az amerikai döntésre, a Bengáziban diplomáciai küldetésen lévő Chris Stevens nagykövet és három társának 2012. szeptember 11-én történt meggyilkolása adott okot. A milíciákkal szembeni növekvő ellenszenv váltotta ki a halálos áldozatokat is követelő harcokat a fővárosban, Tripoliban, és az ország más részein.
 
Milicista (Forrás: edition.cnn.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem