biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 48. hét

2013 december 03. - 18:59 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A mexikói hatóságok 42 ismeretlen ember holttestét tartalmazó tömegsírra találtak hétfőn. A holttesteken talált sérülések kínzásokra utalnak, számos esetben lőtt sebek okozták az áldozatok halálát. A 22 kisebb sírból álló tetemtőt akkor találták meg a mexikói rendvédelmi erők, amikor a múlt héten eltűnt két rendőrségi nyomozó ügyében vizsgálódtak. Mint kiderült az központi rendőrség állományába tartozó nyomozók eltűnéséért megyei rendőrök voltak a felelősek. Az őrizetbe vett tettesek vallomása alapján kezdték meg az elhunyt rendőrök holtteste utáni kutatást, a tömegsírra véletlenül bukkantak. A vizsgálatok alapján az már kiderült, hogy a két rendőr nincs a megtalált 42 áldozat között.
A kérdéses területen több fegyveres milíciával is rendelkező drogkartell vív egymással harcot, a hatóságok őket tartják felelősnek a gyilkosságokért.
 
A héten újabb mérföldkőhöz érkezett a brit légierő helikopter fejlesztési programja, miután november 26-án megkezdték az első hét darab Puma Mk2-es tesztrepüléseit a Királyi Légierő bensoni támaszpontján. Az Eurocopter által 260 millió font értékben felújított légi eszközök új, erősebb hajtóműveket, valamint új fedélzeti berendezéseket kaptak. Az Mk2-esek rakéta elleni védelmi képességét is jelentősen növelték, a korábbiakhoz képest, mely lehetővé teszi 16 fős személyzet biztonságos szállítását nyílt terepen, illetve városi körülmények között egyaránt. A helikopter további előnye, hogy beférnek egy C-17 Globalmasterbe, aminek következtében bárhova szállíthatóak, s így akár órákon belül segítheti a brit hadsereg műveleteit a világ bármely pontján. A maradék 17 Puma Mk2-est az Eurocopter 2015 végéig szállítja le a brit haderő számára. Az Egyesült Királyság 2012-ben döntött úgy, hogy jelentős fejlesztéseket hajt végre a légierő forgószárnyas állományában. A 12,1 milliárd fontos program keretében a Pumák mellett felújítják a Merlin és Chinook helikoptereiket is, melyek első darabjai szintén nem olyan régen álltak szolgálatba.
 
Az erősebb, gyorsabb Puma Mk2-es helikopter nagy segítség a brit légierő számára (Forrás: assets.digital.cabinet-office.gov.uk)
 
Kedden a Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter bejelentette, hogy az ország 1.000 katonát fog küldeni a Közép-afrikai Köztársaságba. „Nem engedhetjük, hogy így szétessen egy ország,” nyilatkozta egy rádiónak Le Drian, és biztosította a hallgatókat, hogy csak egy rövid távú misszióról van szó. Egy nappal előtte az ENSZ figyelmeztetett, hogy egy polgárháború készül kitörni a Köztársaságban, ahol ez év márciusában lázadók puccsal távolították el az addigi elnököt. Azóta folyamatosan tartanak a harcok, szemtanúk tömeges mészárlásokról is beszámoltak. Franciaországnak jelenleg is 430 katonája állomásozik az afrikai államban – ők a főváros, Bangui repülőterét védik. E mellett az Afrikai Unió 3.000 fős kontingense is jelen van az országban.
 
Márciusban a Seleka („szövetség”) lázadói kerültek hatalomra. (Forrás: aljazeera.com)
 
Legalább négy líbiai katona meghalt és három másik megsebesült csütörtökön Bengáziban, számoltak be orvosi és hírügynökségi források. Három holttestet az al-Dzsalaa kórházba szállítottak, miután életüket vesztették a város keletei, Szidi Khalifa kerületében zajló harcokban. A lakosok csütörtök délután összecsapást jelentettek be a hadsereg és azonosítatlan fegyveres csoportok között. Még aznap korábban egy líbiai katonát ismeretlen támadók lőttek le az otthona mellett, al-Szabriban. Hétfőn heves harcok törtek ki a hadsereg különleges erői és az Anszar al-Saría, militáns iszlamista csoport tagjai között. A harcokban legalább kilenc ember meghalt és több tucat megsérült. A folyamatos zavargások hatására a rendvédelmi szervek több csapatot vetnek be Bengáziban, annak érdekében, hogy biztosítsák a várost. Szerdán a kormány azt nyilatkozta, hogy biztonsági kamerák érkeztek a városba, amelyeket a biztonsági terv részeként fognak felszerelni.
 
Pénteken Mali tuareg szeparatista csoportja, az MNLA (Nemzeti Mozgalom Azawad Felszabadításáért) bejelentette, hogy felmondja az öt hónapja tartó fegyverszünetet a központi kormánnyal. Okként a csoport egy vezető-helyettese, Mahamadou Djeri Maiga egy csütörtöki incidenst nevezett meg: az északi Kidal városában a repülőtér kifutópályáját elfoglava tüntetők próbálták megakadályozni, hogy a miniszterelnök, Oumar Tatam Ly repülőgépe leszállhasson. A kormány katonái a tuaregek szerint fegyvertelen tömegbe lőttek; egy ember meghalt. A hadsereg szerint viszont először a demonstrálók közül tüzeltek. Maiga szerint a fellépés „hadüzenet” volt, és a MNLA „folytatni fogja a háborút”. Az ENSZ mali missziója, a MINUSMA elítélte a kidali erőszakot, és felszólította a feleket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz. Az országban katonákat állomásoztató Franciaország kivár, eddig érdemben nem reagált a történtekre.
 
Mahamadou Djeri Maiga. (Forrás: aljazeera.com)
 
Egy magas rangú orosz katonai tisztviselő – aki neve elhallgatása kérte – megerősítette egy orosz hírportálnak, hogy Oroszország a Fehéroroszországba tervezett új légi bázis telepítésének ügyéről kíván egyeztetni a szomszédos állammal, melyre várhatóan a decemberi hónapban kerül majd sor. Ez a repülőbázis lenne az első orosz előretölt állás a fehéroroszországi területen belül, amely a Szövetségi Állam (ez a két állam uniója) védnöksége alatt erősíthetné meg az orosz-fehérorosz védelmi együttműködést. A légi bázis tervét a hivatalos indoklás szerint a két NATO tagország, Litvánia és Lettország légi járőrözései váltották ki, amelyek túl közel estek Fehéroroszország és Oroszország légtérhez. Az esetről eddig nyilatkozó különböző európai szereplők tűrhetetlennek tartják Moszkva döntését, hiszen így Oroszország növeli katonai erőinek számát a NATO határainak közvetlen közelében. Azonban Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter-helyettes szerint az orosz-fehérorosz védelmi együttműködés legitim alapot teremt a döntéshez. Az említett két állam 2009 februárjában írt alá egy egyezményt a Szövetségi Állam légterének közös védelmezésére és egy integrált légvédelmi hálózat létrehozására. A hálózat állítólag öt légi-, tíz légvédelmi egységet, öt műszaki kiszolgáló és támogató egységet, valamint egy elektronikus hadviselési egységet foglal magába. A projekt a FÁK légvédelmi hálózatának részét képezi.
 
Moscow, Minsk to Discuss Russian Airbase in Belarus
Oroszország és Fehéroroszország a következő hónapban dönt a fehérorosz területen kijelölt orosz légi bázis telepítésének tervezetéről (Forrás: en.rain.ru)
 
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki bejelentése szerint Oroszország tizenegy katonai célokra szánt műholdat juttat fel a világűrbe 2015-ig. Putyin az orosz műholdak fejlesztéséről szóló konferencián kitért arra is, hogy ebben az évben öt katonai műholdat sikerült Föld körüli pályára állítani, és az év végéig újabb ötöt juttatnak majd fel a világűrbe. A következő évben Oroszország újabb hat műholddal tervezi erősíteni légi- kozmikus képességeit, amelyeket az állami fegyverbeszerzési program keretein belül valósítanának meg.
Putyin nem bocsátkozott részletekbe a műholdak típusait illetően, és arról sem esett szó, hogy kettős felhasználású Glonassz navigációs műholdakról van-e szó.
Az Orosz Légi-Kozmikus Védelmi Erő parancsnoka, Alexander Golovko vezérőrnagy szerint Oroszország jelenleg körülbelül 120 aktív műholddal rendelkezik, melyekből nagyjából 80 katonai célú vagy kettős felhasználású.
 
Putyin a konferencián nem bocsátkozott részletekbe a műholdak típusait illetően
(Forrás: en.rian.ru)
 
Szombaton a kanadai rendőrség elfogott egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy minősített dokumentumokat próbált eladni Kínának. A kémkedéssel vádolt Qing Quentin Huang egy hajótervezési vállalatnál dolgozott Ontario tartományban, és hozzáférése volt például a kanadai járőrhajók és fregattok építésével kapcsolatos stratégiai és kutatási információkhoz. A rendőrség csak csütörtökön értesült Huang tevékenységéről; vasárnap már bíró elé vezették. Ha elítélik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. Tavaly februárban 20 év büntetést kapott Jeffrey Paul Delisle, a haditengerészeti hírszerzés egy volt munkatársa, aki 2007-ben az orosz nagykövetségre besétálva próbált titkos információkat értékesíteni.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem