biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 50. hét

2013 december 17. - 23:21 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Az ENSZ szerint legalább 600 ember halt meg és 159.000 kényszerült otthona elhagyására a Közép-afrikai Köztársaságban a héten. 2012 vége óta tartanak a harcok a 2013 márciusában puccsal hatalomra jutott, főleg muszlim Séléka („szövetség”) és az ellenük alapított, többségében keresztény tagságú Anti-Balaka („anti-kard/machete”) csoport között. Pénteken az Afrikai Unió engedélyezte, hogy az országban állomásozó katonái számát 2.500-ról 6.000-re emelje. Franciaország jelenleg 1.600 fővel van jelen – csütörtökön két főt vesztettek. Laurent Fabius francia védelmi miniszter kérni fogja, hogy az Európai Unió támogassa a műveletet. Eddig Belgium, az Egyesült Királyság, Lengyelország és Spanyolország nyújtott logisztikai támogatást, Fabius szerint mellettük még két ország fontolgatja, hogy embereket küld. A hét elején az Egyesült Államok is bejelentette, hogy segíteni fog az AU katonáinak légi úton történő átszállításában Burundiból.
 
Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu kedden bejelentette, hogy az orosz hadseregnek egy évtizeden belül 500 ezer főnyi hivatásos állományú katonája lesz, tehát 2022-re a fegyveres erők felét professzionális katonák képezik majd. A sorkatonaság intézménye fokozatosan a háttérbe szorulna és a jelenlegi 220 ezer fős szerződéses katonai állományt megdupláznák. Oroszország jelenleg komoly katonai reformok korát éli, ami 2020-ig 650 milliárd dolláros költséget jelent, amit az új eszközökre és a sorkatonaságból a hivatásos állományba történő átmenetre költenének. Oroszországban minden 18. és 27. év közötti orosz férfi törvényileg köteles egy évi katonai szolgálat teljesítésére, de ezen a téren az orosz hadsereg több problémába is ütközik: sok fiatal ki tudja kerülni a besorozást, valamint egyre kevesebben jogosultak a sorkatonai szolgálatra, továbbá Oroszország már évek óta a demográfiai csökkenés problémáival küszködik. Ezek a tények 2011 augusztusa óta arra kényszerítették az orosz védelmi minisztériumot, hogy az öt egymást követő toborzási időszakban a felére csökkentsék a besorozott újoncok számát. Ugyanakkor az elvárt egymillió fős katonai személyi állományt csak úgy lehet tartani, ha minden egyes toborzási időszakban 300 ezer embert vesznek fel.
 
Russia prioritizes full manning of airborne, special forces, naval infantry and peacekeeping units
Oroszországnak 2020-ra 500 ezer fős hivatásos állományban lévő katonája lesz (Forrás: en.ria.ru)
 
A Wolesi Nagytanács szombaton elutasította az elnök azon rendeletét, melyben egy-egy helyet fenntartott volna a hindu és a szikh kisebbség számára a parlament alsó házában. Szeptember 4-én Afganisztán elnöke, Hamid Karzai aláírta a törvényrendeletet az Alkotmány 79. cikkének és a választási törvénynek megfelelően. Az afgán jogalkotási rendelet szerint az elnök által jóváhagyott törvény be kell mutatni a parlamentnek, amely az első üléstől számított harminc napon belül dönt annak elfogadásáról. Nazir Ahmad Hanafi a Wolesi Jirga Jogalkotási Bizottságának vezetőjének elmondása szerint a tizennyolc állandó testület közül tizenhárman ellenezték a rendeletet. A többség az alkotmány 22. és 83. cikkére hivatkozott. Előbbi az afgán állampolgárok egyenlő jogairól és kötelezettségeiről, az utóbbi pedig a választások általános, titkos és közvetlen voltáról szól. A rendelet Hanafi szerint is jogsértőnek bizonyul. Többen úgy vélik, a szikh és hindu kisebbségnek ugyanúgy meg kell találniuk a parlamentbe való bejutásuk módját, ahogy mindenki másnak. Ezzel ellentétes vélemények is megfogalmazódtak: az Egészségügyi Bizottság vezetője, Naqibullah Faizi azt nyilatkozta, hogy e nélkül az alkotmányos kiváltság nélkül ezek a kisebbségek sosem fognak bejutni a parlamentbe. A két kisebbség számára parlamenti képviseletre helyet biztosító jogi előírás az eredeti választási törvényben is szerepelt, de végül törölték a záradékot.
 
http://www.pajhwok.com/affiles/imagecache/lead_l/photo/2012/5/7208450374_ba9b3553aa_z_0.jpg
A Wolesi Nagytanács elutasította a szikh és hindu kisebbség számára a parlamentben helyet biztosító rendeletet (Forrás: pajhwok.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem