biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 52. hét

2013 december 31. - 14:10 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

December 23-án a dél-koreai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a brit BAE Systems nyerte el az ázsiai ország F-16-os flottájának felújítására vonatkozó tendert. A pontos összeget nem hozták nyilvánosságra, viszont a brit médiumok értesülése szerint Szöul egymilliárd dollárt fog fizetni a 130 gép korszerűsítéséért. Érdekesség, hogy a munkálatokat nem az Egyesült Királyságban, hanem a texasi Fort Worth-ben fogják elvégezni, ahol a BAE Systems az új elektronikai rendszerek beszereléséhez további 300 embert foglalkoztat majd.  A brit hadiipari óriásnak nagy szüksége volt egy ilyen kaliberű tender megnyerésére – különösen annak fényében, hogy az eredeti gyártót, a Lockheed Martint ütötték ki a nyeregből –, mivel az elmúlt hetekben több negatív esemény is sújtotta a konszernt. A hónap elején a cég bejelentette, hogy be kell zárnia portsmouthi összeszerelő üzemét, a múlt héten pedig David Cameron és Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejk személyes tárgyalása ellenére elbukott az Egyesült Arab Emirátusokkal kötendő 60 Eurofighter Typhoon szállításáról szóló hatmilliárd fontos szerződés.
 
Annak ellenére, hogy 34.000 szakembert alkalmaznak otthon, a BAE Systems mégis az Egyesült Államokban, Fort Worthben újítja fel a koreai F-16-osokat. (Forrás: static.guim.co.uk)
 
Az első Projekt 885M Jaszen osztályú támadó tengeralattjárót, a Szeverodvinszket december 30-án adják át az Oroszországi Föderáció haditengerészetének. Az 1993 óta a Szevmas hajógyárban építés alatt álló hajót a NATO Graney osztályba sorolta. A Szeverodvinszk egyike azon nyolc Jaszen osztályú támadó tengeralattjárónak, amelyet az Oroszországi Föderáció haditengerészete rendelt meg. Az osztály második és harmadik tengeralattjárói, tehát a Kazan és a Novoszibirszk már egy frissített Jaszen-M tervezet alapján épülnek. A Szeverodvinszk merülési vízkiszorítása 13 800 tonna, hossza 119 méter, maximum sebessége 35 tengeri csomó. 600 méteres mélységig képes lemerülni, legénységét 90 fős személyzet alkotja. A tengeralattjárót arra tervezték, hogy hagyományos, vagy nukleáris robbanófejjel ellátott cirkálórakétákat indítson útjára legfeljebb 5.000 kilométeres távolságig, valamint hatékonyan hárítson el és semmisítsen meg ellenséges tengeralattjárókat, hadihajókat és szárazföld-bázisú célpontokat. Fő fegyverzete 24 darab Oniks (SS-N-26) és Kalibr (SS-N-27) cirkálórakéta, továbbá automatikus vezérlésű torpedók és aknák.
 
A első Szeverodvinszk elnevezésű Jaszen osztályú tengeralattjárót december 30-án adják át az Oroszországi Föderáció haditengerészetének (Forrás: en.ria.ru)
 
Fehéroroszország és Oroszország megállapodást köttött egy belorusz repülőgép-bázis használatát illetően. A bázis Baranovics közelében helyezkedik el, Minszktől dél-nyugati irányban, körülbelül 150km-es távolságra. ,,Van néhány olyan dolog, amelyet nem lehet ingyen csinálni” említette Alexander Szurikov fehérorosz nagykövet. Oroszország nem csak a kifutópálya használatáért, hanem az áram és a víz fogyasztásáért is felelősséget vállal, továbbá hozzáfűzte, hogy a bázis teljes alakzata 2014-re fog elkészülni, azonban meg kell említeni, hogy az első orosz vadászgépek már megérkeztek a kiválasztott területre. Először  négy darab Sukhoi Su-27SM3 vadászgép landolt a 61. légi bázis területén december 9-én, és ettől az időponttól számítva a szolgálatuk is elkezdődött.  Az orosz vadászgépek és pilótáik, valamint a belorusz kollégák közös együttműködésével indulhat meg a munka, ami az orosz-belorusz Unió által kijelölt területre terjed ki, mindemellett a bilaterális egyezmény tartalmazza a közös légtér ellenőrzését, és védelemét is.
 
Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke csütörtökön aláírta azt a védelmi törvényjavaslatot, amely magában foglalja az afganisztáni katonai akcióra szánt további forrásokat is. A törvényjavaslat célja többek között az is, hogy bezárásra kerüljön a guantanamói fogolytábor és a rabok átszállítás megtörténjen. Az 552,1 milliárd USD katonai költségvetésből 80,7 milliárd dollárt szán a jogszabály tengerentúli készenléti műveletekre; amelyek mellett egy százalékos emelést ütemeznek be a katonai személyzet béreinek és egyéb plusz juttatásai biztosítására. Obama elmondása szerint a Guantanamo haditengerészeti bázis fenntartása gyengíti az USA biztonságát, mert csak forrásokat von el, továbbá károsítja a velük szövetséges és partneri kapcsolatokat, erősítve az szélsőséges csoportok körét.
 
Obama alárta a védelmi költségvetésről szóló törvényjavaslatot (Forrás: pajhwok.com)
 
Két szlovák és egy amerikai katona áldozata van annak a támadásnak, amelyet feltételezhetően egy öngyilkos merénylő hajtott végre december 27-én Kabul keleti külvárosában. A robbantásért a Talibán szóvivője a Twitter oldalán vállalta a felelősséget, ami nagy valószínűséggel kapcsolatba hozható azzal, hogy 3.000 afgán törzsi vezető és más befolyásos emberek is egyre sürgetik Karzai elnököt az Egyesült Államokkal kötendő egyezmény aláírására – amely engedélyezné, hogy a külföldi csapatok 2014 után is az országban maradjanak. A szlovák külügyminisztérium gyászközleményében közölte, – bár kijelentette, hogy egy nappal sem kíván a szükségesnél tovább katonákat állomásoztatni Afganisztánban – célja mégis az, hogy egy stabil országot hagyjon maga mögött a kivonulás után. Éppen ezért Szlovákia a tervek szerint folytatja részvételét az ISAF misszióban 2014 végéig. 
 
A kolumbiai hadsereg légicsapásában elhunyt a baloldali FARC felkelő csoport tíz tagja, köztük a John 26 néven ismert regionális parancsnok. A hadsereg támadására december 27-én került sor, az ország Közép-Meta tartományában. A FARC Latin-Amerika legrégebb óta működő milíciája, felkelésük immár több mint ötven éve tart. Jelenleg azonban a konfliktus minden eddigiénél közelebb került a végéhez, december 15-én a milícia egyoldalú fegyverszünetet hirdetett, és béketárgyalásokba kezdett a kormánnyal. Juan Carlos Pinzon védelmi miniszter álláspontja szerint a kormánynak nem kell betartani a fegyverszünetet, hiszen az a legitim hatalom, és az erőszak monopóliumának birtokosa az ország teljes területén. John 26 haláláról azt nyilatkozta, hogy valószínűleg nagy csapás érte vele a felkelőket, ő volt ugyanis a szellemi atyja az utóbbi idők szinte minden jelentősebb kormányerők elleni támadásának.
 

John 26. (Forrás: bbc.co.uk)
 
A líbiai hatóságok elengedték az amerikai hadsereg négy tagját, miután pénteken rövid időre őrizetbe vették őket, nyilatkozták amerikai hivatalnokok. Az Amerikai Egyesült Államok állampolgárait Szabratha város közelében, a líbiai fővárostól nyugatra tartóztatták le. A szabrathai katonai tanács vezetője azt nyilatkozta, hogy az érintett személyek két gépjárművel utaztak, amikor megállították őket egy ellenőrzőponton. Az amerikai külügyminisztérium péntek este bejelentette, hogy a négy személyt akkor vették őrizetbe, miközben a nagykövetség evakuációs útvonalait nézték át. Alig több mint egy óra múlva ismeretlen amerikai hivatalnokok azt nyilatkozták, hogy szabadon bocsátották őket. A fogva tartásuk okai nem egyértelműek; az amerikaiak állítólag fegyvereket és kommunikációs berendezéseket szállítottak.  Az egyik autót a történtek után ismeretlenek felgyújtották. Az amerikai diplomaták szoros biztonsági felügyelet alatt dolgoznak az országban, miután 2012-ben négy amerikai, köztük Christopher Stevens nagykövet életét vesztette a Bengáziban lévő konzulátus elleni támadás következtében. A biztonsági helyzet Bengázi környékén már hónapok óta romlik, amiért a fegyveres milíciákat vádolják.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem