biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 3. hét

2014 január 22. - 00:23 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

5,8 milliárd euró értékben tíz darab hajóval bővíti a haditengerészetének flottáját Olaszország. A tervek szerint nyolc darab többcélú hadihajót, illetve egy deszant- és egy szállító hajót helyeznek majd üzembe a következő évtizedben. A haditengerészet parancsnoka, Giuseppe De Giorgi úgy véli, ez még csak a kezdet, ugyanis ha a költségvetési keretek megengedik, akkor további két darab aknaszedő hajót is beszereznek majd. Az admirális hozzátette: ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően Olaszország bármilyen tengeri műveletben képes lesz számottevő erővel részt venni. A felhasználható költségvetési keretek azonban igen szűkösek, mert a furcsa olasz beruházási törvény következtében valójában csak 4,5 milliárd eurót fordíthatnak az új hajók beszerzésére. Ám a helyi vezetők szerint ezzel nem lesz gond, mert egy többfeladatú hadihajó legyártása megközelítőleg 350 millió eurót tesz ki, így valószínűleg bőven marad még az aknaszedő hajókra is. Az olasz haditengerészetnek nagy szüksége van az ilyenhez hasonló beruházásokra, mivel legutóbb az 1970-es években volt számottevő vérfrissítés a flotta állományában, amiért sokszor már magát a létét is megkérdőjelezték az itáliai tengeri műveleti képességnek.
 
Nyolc darab ilyen többfeladatú hadihajót fognak gyártani a Fincantieri gyárban. (Forrás: cmsimg.defensenews.com)
 
Hétfőn az orosz Déli Katonai Körzet bejelentette, hogy a 2014-es év első negyedében két új rakétahordozó korvett csatlakozik az orosz Kaszpi Flottillához, melyek korábban sikeresen teljesítettek gyakorlatokon. A Grad Szvijazszk és az Uglih az első olyan Bujan-M osztályú hajók, melyek hajó-elhárító és repülőgép-elhárító rakétákkal vannak felfegyverezve. Az említett hajók augusztusban kezdték meg tengeri gyakorlataikat és négy Kalibr-NK rakétakilövő tesztet sikerült végrehajtaniuk felszíni, víz alatti és parti célpontok semlegesítésére. A Kaszpi-tengert közrefogó öt ország – Oroszország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Kazahsztán, Irán – mindegyike képviselteti magát haditengerészeti jelenlétével a tengeren.
 
Grad Sviyazhsk
Grad Szvijazszk rakétahordozó korvett (Forrás: en.ria.ru)
 
Pénteken az orosz Déli Katonai Körzet hírül adta, hogy az orosz hadsereg létrehozott egy helikopter századot, hogy az Örményországban található erebuni légi bázison lévő orosz légi kontingenst megerősítse. A Jerevánhoz közel eső, orosz 3624. légi bázison jelenleg legkevesebb 16 darab MiG-29 Fulcrum vadászgépet üzemeltetnek a FÁK tagállamokkal aláírt légvédelmi egyezmény keretében. Az orosz légi kontingenst egy Mi-24P harci helikopter, valamint egy Mi-8MT és egy Mi-8MV katonai szállító helikopter fogja erősíteni, melyeket szárazföldi támogatásra és az Örményországba telepített egységek szállítására alkalmaznak majd. A Mi-24P-t egy oldalra szerelt 30 mm-es GSh-30K duplacsöves löveggel, az Mi-8SMV-t pedig a Smalta-V rendszerrel fegyvereztek fel; ez utóbbi arra lett tervezve, hogy elektromágneses zavaró jeleket küldjön az ellenséges repülőgépeknek és légelhárító eszközöknek, ezáltal védve a – szárazföldi célpontokra csapást mérő – orosz és szövetséges repülőgépeket az ellenséges légvédelemtől. Ara Nazaryan örmény védelmi miniszter-helyettes tavaly novemberben elmondta, hogy az erebuni bázisra tervezett orosz század 18 helikoptert foglalna magában.
Az erebuni légi bázis az orosz 102. katonai bázis része, amelyet Gyumri mellé telepítettek egy, még 1995-ben létrehozott, kétoldalú egyezmény eredményeként. Ezt az egyezményt 2010-ben kiterjesztettek 25-49 évre, ezáltal Oroszország 2044-ig biztosította hadseregének jelenlétét Örményországban.
 
Mi-24P helicopter
Mi-24P támadó helikopterek fogják megerősíteni az erebuni bázison található orosz légi kontingenst (Forrás: en.ria.ru)
 
Január 15-én a brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Királyságba érkezett az első három darab Boeing Chinook HC. 6-os szállító helikopter. Az amerikai cég az eszközöket már az újév előtt átszállította philadelphiai központjából a London melletti RAF Odiham légitámaszpontra. Az új helikopterek tesztelését a tavasz folyamán kezdik meg, további tizenegy gépet pedig 2015 végéig szállítanak le a Boeing a Királyi Légierő számára. A Chinook HC. 6-os szinte megegyezik az amerikai hadseregben használt CH-47F modellel, viszont a brit változat jó néhány egyedi felszerelést kapott, hogy kompatibilis legyen a már használatban lévő, jelenleg fejlesztés alatt álló egyéb Chinook gépekkel. Ha az átalakítások és a beszállítások befejeződnek a Királyi Légierő összesen harmincnyolc darab Chinook forgószárnyas repülőgéppel fog rendelkezni.
 
Az első Chinook HC. 6-os helikopterek várhatóan tavasszal szállhatnak fel Nagy-Britanniában (Forrás: janes.com)
 
Csütörtökön kezdődött el Hágában Rafik Hariri libanoni miniszterelnök gyilkosainak pere. 2005. február 14-én Bejrútban egy gépkocsiba rejtett bomba 23 embert ölt meg; a merénylet elkövetésével öt Hezbollah-tagot vádolnak. Mivel eddig nem sikerült őket letartóztatni, az ENSZ által támogatott Libanoni Speciális Bíróságon a per távollétükben fog lezajlani. A Hezbollah vezetője, Hasszan Naszrallah szerint a főleg mobiltelefon-adatokon alapuló bizonyítékokat Izrael hamisította meg, és szervezetének nem volt köze a gyilkossághoz. A perben több mint 500 szemtanút fognak meghallgatni, az eljárás akár évekig is tarthat.
Ugyanezen a napon, a szír határ melletti Hermelben öten meghaltak egy öngyilkos merénylő támadásában egy kormányépület közelében. A városban magas a Hezbollah támogatottsága, valószínűleg ezért is választotta ki a Nuszra Front, amely csoport magára vállalta a robbantást, okként a síita milícia szíriai tevékenységét megadva. Pénteken legalább hét embert ölt meg egy rakéta, amely szintén a határon található Arszalban csapódott be. A régióban több tízezer szír menekült él. A hatóságok nem tudják még, hogy a Szíriából érkező rakétákat célzottan lőtték-e ki – ez az első, amely a várost találta el, a többi eddig lakatlan területre érkezett.
 
Csütörtökön a nigériai elnök, Goodluck Jonathan leváltotta az ország hadseregének egész vezetőségét. Mindhárom haderőnem élére új főtisztek kerültek, ami a védelmi minisztérium szóvivője szerint nem fogja befolyásolni a Boko Haram fegyveresei ellen vívott harcot. Egy évvel ezelőtt Festus Keyamo, egy emberi jogi ügyekre specializálódott ügyvéd felhívta a kormány figyelmét, hogy az eddigi parancsnokok kinevezése alkotmányellenes volt, mert az ügyükben nem kérdezték meg a nemzetgyűlést. Tavaly júliusban az abujai legfelsőbb bíróság neki adott igazat.
 
A mexikói biztonsági erők letartóztatták a „Templomos Lovagok” drogkartell három vezető alakját Michocan tartományban, ahol az elmúlt napokban erőszakhullám söpört végig. A konfliktus amiatt robbant ki, hogy a civil lakosság fegyveres önvédelmi csoportokat alakított a kormányzat tétlensége miatt az erőszakos bűnszervezetekkel kapcsolatban. A polgárőrök összecsaptak a kartell erőivel, aminek hatására a kormányerők megszállták a tartományt, letartóztatva többek között Vasquez Maciast ismertebb nevén „El Torrót – a bikát”, aki a templomos lovagok egyik vezetője volt a hatóságok szerint. Macias ugyanakkor nem az első embere volt a kartellnek, így annak felszámolásáról korántsem beszélhetünk, sőt az elvileg önkéntes alapon szerveződő polgárőrséggel kapcsolatosan is felmerült a gyanú, hogy valójában egy – a templomos lovagokkal ellenséges – kartell embereiről van szó.
A templomos lovagok a szomszédos Jalisco tartománybeli Új Generáció bűnszövetkezetet vádolják a nehézfegyverzettel ellátott „polgárőrség” létrehozásáért. A mexikói hatóságok eközben fokozott jelenléttel, és a Michocan tartományi biztonsági szektor vezetőinek leváltásával igyekeznek úrrá lenni a helyzeten.
 
Mexican soldiers patrol the streets of Apatzingan, in Michoacan State, Mexico (January 2014)
Mexikói rendőrök Michocan tartományban. (Forrás: bbc.co.uk)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem