biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 5. hét

2014 február 05. - 01:10 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Banglades 24 darab orosz Jak-130-as könnyű vadászgépet rendelt 800 millió dollár értékben a 2013-as év utolsó negyedében. A Roszoboronexport orosz állami exportőr elmondta, hogy az egyezségben meghatározottak a Moszkva által biztosított kölcsönből kerülnek finanszírozásra. A kézbesítés a következő évben kezdődik majd el. A Jak-130-as egy könnyűszerkezetes szubszonikus gyakorló repülőgép, amelyet úgy terveztek, hogy a fejlettebb orosz vadászgépek pilótafülkéjével és vezethetőségi képességeivel bírjanak, ezáltal segítsék a pilóták alkalmazkodását a fejlettebb repülőgépekhez. A JAK-130 képes kis tömegű, szárazföldi támadásokra bevethető és "levegő-levegő" fegyverek hordozására is. Oroszország fegyverexportjának növelése érdekében Dél-Ázsiában próbál üzleteket kötni: a múlt hónapban India számára kézbesített repülőgép-hordozót (INS Vikramaditija), valamint Vietnamot is ellátta hat darab fejlett tengeralattjáróval.
 
Oroszország 24 darab Jak-130-ast adott el Bangladesnek (Forrás: en.ria.ru)
 
Miután Milos Zeman államfő január 29-én kinevezte az új cseh miniszterelnököt Bohuslav Sobotkát, másnap már meg is történt az új védelmi miniszter bemutatása. A tisztséget eztán Martin Stropnicky viseli majd, aki nyitóbeszédében kijelentette, hogy a védelmi minisztérium büdzséjén történő költségvetési megszorítások politikája a vége felé tart. A kiemelt prioritások között a hatékony gazdasági döntések meghozatalát és az intézmény gyakorlati stabilizációját emelte ki. Stropnicky ezt követően elmondta, hogy az új kormány kész teljesíteni a szövetségesi státuszából eredő kötelezettségeket. Konkrét terveire utalva pedig hangsúlyozta, hogy a jövőben folytatni szeretné a védelmi szféra számára készült Fehér Könyv átültetését a gyakorlatba.
 
img_9206.jpg
Martin Stropnicky aláírja kinevezését (Forrás: army.cz)
 
Szerdán az egyiptomi ügyészség bejelentette, hogy az al-Jazeera 20 munkatársát, köztük két brit, egy ausztrál és egy belga állampolgárt bíróság elé fogják állítani. A vád a külföldiek ellen „hamis hírek terjesztése,” és a nemrég terrorista szervezetté minősített Muszlim Testvériséggel szimpatizáló riportok és cikkek kiadása; az egyiptomiakat a Testvériségben való tagsággal gyanúsítják. A 20 ember közül jelenleg nyolc tartózkodik egyiptomi börtönökben. A nemzetközi média egyhangúan kritizálta a sajtószabadság megsértését; többen arra kérték Abdul-Fattah al-Sziszi tábornokot, hogy engedje szabadon az újságírókat.
 
Január 29-én a brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy az AugustaWestland nyerte el a Merlin és Apache helikopterek átalakítására és karbantartására kiírt tendert. Az angol-olasz közös tulajdonban álló társaság összesen 760 millió fonttal fog gyarapodni az üzlet keretében, a munkákat pedig a cég yeovili üzemében kezdik meg. A minisztérium közleménye szerint, az AugustaWestland 2020-ig két szakaszban tervezi a felújítást a brit haditengerészet 25 darab AW101 Merlinjén, majd azután további öt évig felel a gépek karbantartásért. Az átalakítás során módosítják a helikopterek futóműveit, új rotorokat és kommunikációs berendezéseket szerelnek a gépekbe. Az Apache-k karbantartására vonatkozó szerződések keretében a cég 430 millió fontért vállalta az eszközök karbantartását a Wattisham katonai repülőtéren és a hadsereg Middle Wallop-i repülési központjában.
 
A brit hadseregnél huszonöt darab Merlin helikoptert újítanak fel az elkövetkező öt évben. (Forrás: airplane-pictures.net)
 
Összesen 700 millió font értékű pilótanélküli repülőgép- (UAV) és rakétafejlesztési program beindításáról állapodott meg a brit és a francia kormány Január 31-én Londonban. Az egyezmény értelmében a két ország kabinetje a jövőben kölcsönösen 120 millió fontot fektet egy új támadó UAV terveinek megalkotásába, amelyet a Dassault és a BAE Systems valósít majd meg. A francia kormány különösen sokat vár az 500 millió fontos rakéta programtól, ami szerintük egyértelmű jelzése annak, hogy a védelmi költségvetések csökkentése ellenére is számolni kell az európai hatalmakkal. A felek egy levegő-föld rakéta rendszer megalkotása mellett döntöttek; továbbá a két kabinet megállapodott egy közös 10.000 fős összhaderőnemi missziós alakulat 2016-ig történő felállításáról, valamint a terrorista ellenes együttműködésük elmélyítéséről.
 
Francois Hollande és David Cameron több fontos védelmi megállapodást kötött a héten Londonban (Forrás: cmsimg.defensenews.com)
 
Vasárnap a Spiegel magazin a birtokába jutott bizalmas dokumentumok alapján megírta, hogy Németország 1,4 milliárd euró értékben fedezni fogja a Szaúd-Arábiának eladandó járőrhajókat. Így ha a szaúdi királyság nem fizet az áruért, a német állam állja a fizetendő összeget a hajókat gyártó brémai Lürssen cégnek. A pénzügyminisztérium államtitkára, Steffen Kampeter szerint az üzletnek „nagy a foglalkoztatáspolitikai fontossága,” ezért arra kérte a Bundestag költségvetési tanácsát, kezeljék az azzal kapcsolatos adatokat bizalmasan. A parlamenti szocialista frakció már tavaly hevesen kritizálta azt, hogy Németország fegyvereket ad el nem demokratikus államoknak. A párt vezetője, Sigmar Gabriel egy hete jelentette be egy interjúban, hogy szorgalmazni fogja a fegyverexportok szorosabb kontrollját.
 
Háromoldalú vezetői találkozó kerül megrendezésre a jövő héten Ankarában Afganisztán, Pakisztán és Törökország részvételével. Pakisztáni médiaértesülések szerint az esemény február 12-én, Törökország fővárosában lesz megtartva, ahová Navaz Sharif pakisztáni miniszterelnök csütörtökön tervezi kiutazását.  A csütörtöki vacsora házigazdája Abdullah Gül Törökország elnöke lesz; az érdemi tárgyalásra majd az azt követő napon kerül sor. Afganisztán elnöke, Hamid Karzai és Sharif ezen kívül is külön megbeszéléseket folytatnak majd. A pakisztáni külügyminisztérium szerint a találkozó napirendi pontjait már meghatározták, ezt azonban az afgán külügyminisztérium még nem kommentálta. A három ország között 2007 óra folyamatos párbeszéd zajlik, amelynek keretében már hét alkalommal ült össze a fórum, hogy közös érdekeiket érintő kérdésekben egyeztessenek.
 

Újra háromoldalú találkozót tartanak Ankarában (Forrás: pajhwok.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem