biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 6. hét

2014 február 12. - 00:21 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Egy indiai MiG-29-es vadászgép pénteken sikeresen földet ért a Vikramaditijára, jelezvén, hogy az indiai repülőgép-hordozón megkezdődtek a műveletek. A Vikramaditiját - korábbi nevén Admiral Gorskov - november 16-án adták át az indiai haditengerészetnek az orosz Szevmas hajógyárban, majd január elején érkezett meg az indiai haditengerészeti bázisra, Kanwarba. Az indiai haditengerészet 2013-ban helyezte szolgálatba az első MiG-29K/KUB-ból álló repülőgépszázadot. A Fekete Párducoknak keresztelt első század 12 darab együléses MiG-29K és négy darab kétüléses MiG-29KUB vadászgépet tartalmaz, amelyeket Oroszország biztosított egy 2004-es egyezmény keretében az indiai védelmi minisztériumnak. 2010 januárjában India és Oroszország aláírt egy 1,2 milliárd dolláros egyezmény, amely alapján Oroszország további MiG-29K vadászgépeket szállít majd le ázsiai partnerének. A Vikramaditija várhatóan legfeljebb 24 darab MiG-29K/KUB vadászgépet fogad be.
India továbbá orosz segítséggel épített egy kiképző létesítményt (NITKA), ahol a pilóták anyahajóhoz köthető műveletekre történő felkészítését végzik.
 
Mikoyan MiG-29K
Oroszország India részére külön átalakított MiG-29-eseket gyártott (Forrás: en.ria.ru)
 
Február 5-én a Brit Védelmi Minisztérium és a BAE Systems bejelentette, hogy az előző évben végrehajtották a Taranis pilótanélküli harci repülőgép első teszt repülését. A felszállásra még augusztus 10-én került sor, a gép tizenöt percet töltött a levegőben és ez idő alatt hibátlanul teljesített. Az elmúlt időszakban további próbarepüléseket hajtottak végre, melyek során a gép képes volt egyhuzamban egy órát is repülni. Közleményében a minisztérium és a BAE Systems is a brit hadiipar mérföldkövének nevezte az első sikeres felszállást. Még a munkáspárti kabinet döntött, egy saját, a modern hadviseléshez nélkülözhetetlen pilótanélküli harci repülőgép megalkotásáról. A 185 millió fontos szigorúan titkos programban csak nagyon kevés mérnök vehetett rész, akik végül másfél millió munkaóra után 2010-re építették meg az első, demonstrátor repülőgépet. A Taranis fejlesztésében a hadsereg és a brit hadiipari óriás szakemberi mellett részt vett még a Rolls-Royce, GE Aviation és a QinetiQ. 
 
A Taranis pilótanélküli harci repülőgéptől nagyon sokat várnak a Brit Védelmi Minisztériumban. (Forrás: assets.digital.cabinet-office.gov.uk)
 
Az afganisztáni tálibok tagadják a New York Times hírügynökség napokban megjelent hírét arról, hogy az afgán kormánnyal titkos tárgyalásokat folytatnak. Zabiullah Mudzsahid tálib szóvivő nyilatkozatában kifejtette, hogy a közölt állítások alaptalanok és azok a kormánytól erednek. A szóvivő kijelentette, az együttműködés időpocsékolás lenne olyan helyzetben, amikor az ország idegen megszállás alatt áll. A megbeszélésekről a The Times is cikkezett, amely információit nem megnevezett tisztviselőktől származtatta, és amelyben arról számoltak be, hogy a tárgyalások novemberben indultak meg, a militáns csoportok kezdeményezésével. A hírek abban az időben jelentek meg, amikor Hamid Karzai afgán elnök bejelentette a kétoldalú biztonsági megállapodás aláírásának elhalasztását az Amerikai Egyesült Államokkal, valamint, hogy ragaszkodik a keményvonalas tálib felkelők afgán börtönökből való kiengedéséhez. Ezek mellett utalt arra, hogy az USA-nak, - általa háborús bűnöknek nevezett -, tetteiért felelnie kell. A biztonsági megállapodás elhalasztása az áprilisi választási ciklus utáni időszakra meglehetősen feszült viszonyt teremtett a két állam között. A Fehér Ház tisztviselői és magas rangú katonai tisztviselők kedden megbeszélést tartottak az afganisztáni misszió jövőjéről.
 
A Közép-afrikai Köztársaságban a héten folytatódtak a harcok, amelynek eredményeként eddig becslések szerint 2.000 ember meghalt és egymillió (a népesség negyede) kényszerült lakhelye elhagyására. Csütörtökön az Egyesült Államok felszólította a harcoló feleket, hogy használják ki az új ideiglenes kormány adta lehetőséget, és hagyjanak fel az erőszakkal. Ugyanezen a napon Catherine Samba-Panza elnök beszédet tartott, amelyben örömét fejezte ki a felől, hogy a hadsereg, miután hivatalosan feloszlott a lázadó Seleka szövetség, újra részt vesz a biztonság megteremtésében, és megígérte, hogy egy hónap múlva az ország nagy részében újra rend lesz, nemzetközi segítséggel kifizeti a katonák zsoldját és korszerű fegyvereket szerez nekik. A rendezvény után viszont hadsereg egyenruhás tagjai meglincseltek egy férfit, akiről azt feltételezték, hogy a Selekához tartozott. Az ENSZ szerint az általa kért és szükségesnek tartott 551 millió dollár segélyből csak 60 milliót adtak össze eddig a nemzetközi donorok. Pénteken a Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentette, hogy elkezdi vizsgálni a tavaly márciusi puccs után elkövetett háborús bűnöket. Ugyanezen a napon egy több mint 500 gépjárműből álló, csádi katonák által védett konvojon menekítettek ki a fővárosból, Banguiból muszlim civileket. A Human Rights Watch szerint a keresztények szisztematikusan rombolják le a városban a muszlimok lakta negyedeket.
 
Keresztények ünnepelnek, miközben több száz muszlim hagyja el Banguit. (Forrás: aljazeera.com)
 
Pénteken az ENSZ elkezdte a civilek evakuációját Homsz óvárosából, és segélyszállítmányokat indított a város lázadók által ellenőrzött részeire. A tűzszünetet több havi tárgyalás után sikerült elérni a szír kormány és a fegyveres ellenzék között – Homsz 18 hónapig állt a szír hadsereg blokádja alatt. Az akció első napján 83 civilt sikerült kihozni a városból, viszont szombaton ismeretlenek a szír Vörös Félhold munkatársaira kezdtek el lőni. Homsz kormányzója szerint az Aszad-kormány azt parancsolta katonáinak, hogy ne támadják a segítőket; szerinte a lázadók nyitottak tüzet. Helyi ellenzéki aktivisták szerint viszont a hadsereg szombat reggel óta aknavetőkkel lőtte a blokád alatt álló városrészeket és az oda vezető utakat. Vasárnap a veszély ellenére még több mint 500 embert sikerült kimenekíteni; a harcokban heten meghaltak.
 
Szír katonák ellenőrzik a Homszból kimenekítetteket. (Forrás: aljazeera.com)
 
Vasárnap Kijevben 70.000 ezren tüntettek Janukovics elnök ellen, követelve a leváltását és egy nyugat-párti elnök beiktatását. Az ellenzéki szónokok szerint az elrablásoknak és kínzásoknak sem sikerült eltéríteni szándékuktól a reformot akarókat. Ugyanezen a napon a kormány készültségbe állította a terrorelhárító egységeit, miután több figyelmeztetést kaptak, hogy ismeretlenek országszerte pályaudvarok, repülőterek és gázvezetékek ellen terveznek merényleteket.
Pénteken Janukovics ellátogatott a Téli Olimpia megnyitójára, hogy Putyin orosz elnökkel találkozzon. A megbeszélés nem hivatalos minőségben zajlott; szakértők szerint Janukovics meg akarta győzni Putyint, hogy Oroszország tovább folyósítsa a tavaly decemberben ígért 15 milliárd dolláros segélyt, amelyből eddig csak három milliárd érkezett meg. A többit egy új, stabil kormány megalakítását követően akarják csak küldeni az oroszok; az ukrán gazdaságnak az államadósság és a tüntetések okozta kár miatt lenne rá szüksége.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem