biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 8. hét

2014 február 26. - 06:37 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A szomáliai elnöki palota kapuja előtt autóba rejtett pokolgép robbant pénteken. A merényletben és az azt követő lövöldözésben, amelyet a az al-Kaidához köthető al-Shabab terrorszervezet vállalt magára, legalább két tisztviselő és kilenc fegyveres támadó veszítette életét. Hassan Sheikh Mohamud elnök az ENSZ szomáliai nagykövetének nyilatkozott sértetlenségéről, a biztonsági miniszter pedig a BBC-nek adott riportjában azt állította, hogy sikerült a helyzetet ellenőrzésük alatt tartani. Ez a támadás minősül az első alkalomnak, hogy az al-Shabab harcosai betörtek az elnöki palotába (Villa Somalia), amely nemcsak az elnöknek, de a miniszterelnöknek, a házelnöknek, több miniszternek és egy mecsetnek is az otthona. A 10 fegyveres támadó közül többen robbanóanyagokkal töltött mellényeket viseltek, és az ellenük folytatott tűzharcban több kormányőr is életét vesztette, ugyanakkor az ország vezetői közül senkinek nem történt baja. A terrorszervezet katonai szóvivője szerint több támadó még mindig egyes kormányépületekben tartózkodik az elnöki komplexumon belül. Mogadishuból 2011-ben űzték el az al-Shababot, de a szervezet továbbra is megőrizte hatalmát több kisebb városban az ország ipari területein, így időszakos támadásokat hajthatnak végre a fővárosban is.
 
President Hassan Sheikh Mohamud
A szomáliai elnök, Hassan Sheikh Mohamud (Forrás: bbc.com)
 
Szerdán folytatódott Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök bírósági pere. Mubarakot és két fiát azzal vádolják, hogy több mint 14 millió dollár állami pénzt sikkasztottak el, és kenőpénzeket is elfogadtak. Ezeken kívül még két korrupciós ügyben kell majd felelnie a volt elnöknek, akit 2012-ben már életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek tüntetők megöletése miatt. Jelenleg egy kairói katonai kórházban tartják őrizet alatt.
Vasárnap Mohamed Morszi, Mubarak utódja jelent meg a bíróságon. Őt és 35, Muszlim Testvériséghez tartozó társág kémkedéssel vádolják: a gyanúsítottak állítólag 2005 és 2013 között Iránnak és a palesztin Hamasznak adtak át védelmi titkokat, hogy az államhatalom megdöntése céljából merényleteket kövessenek el és káoszt hozzanak létre. Többeket közülük azzal is vádol az ügyészség, hogy fegyvereseket mozgattak a határokon át, katonai és rendőrségi létesítmények elleni támadásokban vettek részt, és foglyok szökésében segédkeztek. Morszit a bíróság sértegetéséért is eljárás alá vonták. A vádlottak cáfolják, hogy elkövették ezeket a bűncselekményeket.
 
Vasárnap Aleppóban egy öngyilkos merénylet áldozatává vált Abu Khaled al-Szúri, akit az al-Kaida állítólag azért küldött Szíriába, hogy megoldja a különböző iszlamista felkelő csoportok közötti ellentéteket. Al-Szúri az Ahrár as-Sám egyik ellenőrzőpontjánál tartózkodott, amikor elkezdtek lőni rá, majd az egyik támadó felrobbantotta magát. Hat másik Ahrár-tag is meghalt; az elkövetők valószínűleg az Iraki és Levantei Iszlám Államhoz tartoztak. A Mohammed Bahaiah néven született al-Szúri közel állt Oszama bin Ládenhez és az al-Kaida mostani vezetőjéhez, Ajmán al-Zavahírihez; Irakban és Afganisztánban is harcolt. Egy hónappal ezelőtt élesen bírálta az Iszlám Államot, akik szerinte „megrontják a dzsihádot” Szíriában azzal, hogy a szír kormányerők és támogatóik helyett rivális iszlamistákat ölnek meg. Korábban Zavahíri maga is elhatárolódott az Iszlám Államtól, amely csoportnak az utóbbi időben sikerült több kelet-szíriai olajmezőt elfoglalnia, és az ebből származó bevételekből megerősödnie.
 
Olajmező Rakkában. (Forrás: spiegel.de)
 
Szerdán a kolumbiai elnök leváltotta a haderő parancsnokát, Leonardo Barrero tábornokot. Nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amin Barrero az ügyészség elleni fellépésről beszélget egy ezredessel, aki jelenleg börtönben ül gyilkosságokban való állítólagos részvétele miatt. Az anyagot az éppen a hadseregben történő korrupciót vizsgáló ügyészség vette fel. A héten négy tábornokot küldtek nyugdíjba, amiért beszerzésekkel kapcsolatban kenőpénzt fogadtak el. A nyomozás az után indult, hogy több katonát bíróság elé állítottak azért, mert 2008-ig 900 embert öltek meg törvényen kívül, az áldozataikat hamisan lázadóknak beállítva. Juan Manuel Santos elnök szerint Barrero tábornok ezekben az ügyekben nem érintett, a lemondatás oka a tiszteletlensége volt.
 
A USA Today február 15-én egy rövid összeállítást szentelt egy az Egyesült Államok afganisztáni katonai jelenlétében bekövetkezett változás kapcsán. Eddig az amerikai hadsereg által biztosított Légi Egészségügyi Kiürítés (MEDEVAC) képesség az afgán biztonsági erők távoli harccselekmények során megsérült tagjai számára tette lehetővé állami kórházakba történő szállításukat egy órán belül. Mostanra a segítségnyújtás e formája leszűkült: csak az életveszélyes állapotban lévőkre vonatkozik. Problémát okoz a MEDEVAC során alkalmazott afgán helikopterek csekély száma is, amit egyéb gépjárművekkel igyekeznek kiegészíteni. Az amerikaiak távozásával számos kritikus támogatási képességtől esnek el az afgánok, beleértve a helikopter- és a korszerű megfigyelő és felderítő képességet. A vidéki területek biztonsági szintje továbbra is rendkívül kedvezőtlen, hiszen a felkelők elleni gyors csapatmozgatást igénylő műveleteihez szükséges mobilitási képességekkel nem rendelkeznek az afgán biztonsági erő. Michael Flynn altábornagy úgy nyilatkozott, hogy az afgánok nem képesek a felkelő csoportokat szabad mozgásukban korlátozni. A kihívásokat tetézi, hogy a tálib és más felkelő csoportok Pakisztán egyes részein találnak menedékre, jutnak támogatáshoz, így az afgán biztonsági erők hatókörén kívülre kerülnek. Egyes hivatalnokok azt a véleményt osztják, hogy a harctéri sikerek ellenére még több évig folytatni kellene az afgán erők logisztikai támogatását, máskülönben az elmúlt évtizedben elért eredmények veszélybe kerülhetnek.
 
Az afgán biztonsági erőkre egyre nagyobb felelősség hárul (Forrás: usatoday.com)
 
Sajtóhírek szerint a „sequestration” folyamat kihat az amerikai hadsereg különleges műveleti egységeire is. 2001 óta az amerikai védelmi költségvetés rekord méretű növekedésen esett át, ekkor jelentős forrásokkal lett ellátva az amerikai különleges műveleti erők parancsnoksága (SOF) is. A növekedést jól mutatja a fegyveres testület költségvetése és létszáma. 2001-ben a SOF költségvetése 2,3 milliárd dollár körül mozgott, állományának létszáma pedig elérte a 38.000 főt. Ezek a számok azonban 2012-re már 10,5 milliárd dollárra és 68.000 főre emelkedtek. Ez főként a 2010-es Nemzeti Biztonsági Stratégia által meghatározott terrorizmus elleni fellépés és az al-Kaida felszámolásának célja miatt valósult meg. Azonban a legtöbb költségvetési számadatokkal és forráselosztással foglalkozó elemző sem számított arra, hogy ez a növekedés csökkenhet a 2015-ös és 2019-es pénzügyi évek között. A 2015-ös pénzügyi év tervezetében azonban a jelen hírek szerint pontosan ez a trend kezd megváltozni az amerikai védelmi tervezésben, mivel csökkenteni kívánják a SOF és a SOCOM (US Special Opeartions Command) kiadásait. A költségvetési keretszámok tényleges meghatározása azonban még számos vitát sejtett az év további részében.
 
bilde.jpg
NATO műveletben résztvevő különleges műveleti erők Dél-Afganisztánban. (Forrás: defensenews.com)
 
Donald Tusk lengyel miniszterelnök úgy véli, Ukrajna egyre közelebb sodródik a polgárháború felé, ezért Lengyelországnak és szomszédjainak fel kell készülnie az ukrán menekülthullámok fogadására. Tusk szerint a jelenlegi ukrán helyzet még mindig nem polgárháború, de a zavargásokkal és feszültségekkel teli keleti és nyugati területek is bármelyik pillanatban ellenőrizhetetlen csataterekké válhatnak. 2014. február 19-én, szerdán, a kormányellenes aktivisták elfoglaltak több kulcsfontosságú nyilvános épületet, miközben Kijev belvárosában az éjszakába húzódtak az összecsapások a rohamrendőrök és a tüntető tömeg között. Az aktivisták elfoglalták a Mezőgazdasági Minisztériumot, a központi Postahivatalt és a Közösségi Műsorsugárzó Bizottság épületét, miután leégett a Szakszervezetek háza, ami korábban a tüntetők „főhadiszállásaként” működött. Tusk meggyőződése, hogy nem csak Lengyelország, de Szlovákia, Magyarország és Csehország - a Visegrádi országok – továbbá Románia is fel kell, hogy készüljön a menekültek mielőbbi befogadására és segítésére, különös tekintettel azokra, akik orvosi segítséget igényelnek.
 
Ukrán kormányellenes tüntetők a barikádokon, a Függetlenség téren Kijev belvárosában. (Forrás: thenews.pl)
 
Múlt évben Oroszország egy ideiglenes haditengerészeti harci köteléket alakított a Földközi- tengeren, hogy megvédje érdekeit a régióban. A kötelék jelenleg 12 darab hadihajót és kisegítő hajót tartalmaz, beleértve az atommeghajtású rakétahordozó Pjotr Velikij cirkálót és repülőgép-hordozó Kuznyecovot is. Csirkov szerint az orosz hadihajók olyan nemzetközi műveletben vesznek részt, amely vegyi fegyver készletek Szíriából történő eltávolítására irányul. A földközi-tengeri harci kötelék kijelölt feladata az, hogy megakadályozzon minden fenyegetést az orosz határok közelében. Az első Varsavjanka osztályú dízel-elektromos tengeralattjáró, a Novorosszijiszk 2015-ben csatlakozik majd a Fekete-tengeri Flottához. A Varsavjanka osztály (Projekt 636) a Kilo osztályú tengeralattjárók egy továbbfejlesztett változata, melyeket fejlett lopakodó technológia jellemez, valamint kiterjesztett harci hatótávolsággal és szárazföldi, felszíni, vagy víz alatti célpontok elleni csapás képességével is felszerelték. A tengeralattjárót főleg hajó- és tengeralattjáró-elhárító műveletekre szánják.
 
Varshavyanka
A Varsavjanka osztályú tengeralattjárók 2015-ben csatlakoznak a Fekete-tengeri Flottához (Forrás: en.ria.ru)
 
Németország közel 40 géppel kívánja csökkenteni Eurofighter Typhoon megrendelését. A miniszter döntéséről Stéphane Beemelmans államtitkár, – akit egy nappal később Ursula von der Leyen miniszter asszony felmentett pozíciójából – február 19-én tájékoztatta a parlament védelmi bizottságát. Helyi hírforrások szerint valójában Thomas de Maizière, a védelmi tárca előző vezetője már 2011-ben határozott a vadászrepülőgép-beszerzés megkurtításáról. Egyelőre a minisztérium és a gyártó cég, a Eurofighter Jagdflugzeug GmbH sem kommentálta a híreket, azonban az mindenképpen árulkodó, hogy a védelmi bizottság elnöke, Hans-Peter Bartels is a csökkentésekről beszélt, pontosan 108 darabban határozva meg az úgynevezett négy és feledik generációs vadászgépek számát. Berlin 180 Eurofighter Typhoont rendelt meg 1998-ban több nemzet tulajdonában álló vállalttól – amelyből a cég eddig 112-t szállított le – de a mostani döntés értelmében ebből csupán 143-ra tart igényt a Merkel-kormány.
 
A Német Légierő egyik Eurofighter Typhoonja (Forrás: cmsimg.defensenews.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem