biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 17. hét

2014 április 29. - 22:41 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Háromnapos latin-amerikai látogatáson vett részt Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter, hogy megerősítse az USA elkötelezettségét a régió iránt. A Mexikóba és Guatemalába szervezett utazás során a miniszter Mexikóvárosban részt vett az észak-amerikai védelmi miniszterek találkozóján, ahol kanadai és mexikói kollégájával tanácskozott a régió biztonságáról. A 2012-ben indult kezdeményezés célja, hogy megerősítsék a védelmi együttműködést és a régiót fenyegető veszélyek elleni közös fellépést, amelyek a szervezett bűnözés, kibertámadások és a természeti katasztrófák. Az együttműködés keretében a mexikói kormány 18 darab Black Hawk helikoptert vásárolt az Egyesült Államoktól, amelyekkel az ország bűnözés és drogkereskedelem elleni küzdelmét igyekeznek erősíteni. Guatemalában, Hegel amerikai egységeket látogatott meg, amelyek orvosi tréning és civil együttműködési feladatokat látnak el a guatemalai hadsereg mellett.
 
defense-large.jpg
Salvador Cienfuegos Zepeda tábornok mexikói (jobbra) Rob Nicholson kanadai (középen) és Chuck Hagel amerikai (balról a második) védelmi miniszterek Mexikóvárosban egy fogadáson. (Forrás: defenseone.com)
 
Elbocsájtottak 702 hivatásos katonát Bolíviában, miután a fővárosban – La Pazban – demonstráltak jobb munkakörülményeket követelve. A hadsereg a légierő és a haditengerészet is zendülésként, és lázadásként értelmezte a megmozdulást, amellyel megsértették a szervezetek hírnevét. A tüntetésen résztvevők célul tűzték ki, hogy személyesen Evo Morales elnökkel tárgyalhassanak sorsukról.
Az alacsony fizetés mellett a legnagyobb elégedetlenséget az egyenlőtlen karrierlehetőségek okozzák, miszerint a magasabb rendfokozatok kizárólag egy kedvezményezett kör számára elérhetőek. Az ügyben Morales úgy nyilatkozott, hogy a hadsereg Bolívia védelméért felelős, ezért semmi sem lehet előrébb való a megfelelő szaktudásnál. A tüntetések vezetői szerint azonban az elnök csak szóban osztja véleményüket, valójában csak a hadsereg jelenlegi vezetőire hallgat.
 
A female Air Force Sergeant joins the third day of protests by low ranking soldiers in La Paz, April 24, 2014.
Bolíviai katonák felvonulása La Pazban. (Forrás: bbc.co.uk)
 
Kölcsönös a bizalmatlanság Ecuador és az Egyesült Államok között. Ecuador hivatalosan is felszólította az Egyesült Államokat április 7-én, hogy a quitói nagykövetségen dolgozó 20 védelmi minisztériumi alkalmazott függessze fel minden eddigi tevékenységét és a hónap végéig hagyja el az országot. Idén januárban Rafael Correa Delgado ecuadori elnök már felhívta a figyelmet arra, hogy az országában tevékenykedő amerikaiak az ecuadori politika minden területére beépültek. Az amerikai nagykövetség szóvivője, Jeffrey Weinshenker, állítása szerint, a személyzet által végzett minden tevékenység ecuadori tisztségviselők által engedélyezve volt. Ezen kívül hozzátette, hogy Washington közel hét millió dollárt adományozott az ecuadori kormánynak a drog és emberkereskedelem, illetve a terrorizmus elleni harc segítése céljából.
 
Két orosz bombázó repült közel a brit légtérhez. A repülőgépeket, melyekről úgy vélik, hogy Tupolev Tu-95 Bears típusúak voltak, Skócia észak-keleti partjainál észlelték. Elfordultak Britannia felől, amikor egy Typhoon vadászgép szállt fel a Királyi Légierő Leuchars bázisáról. Közben egy orosz hadihajó közeledett Nagy-Britannia partjai felől, Kulakov altengernaggyal. A brit Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a hajó találkozott a Királyi Haditengerészet Dragon rombolójával, amely szemmel tartotta a hajó mozgását. A Sky védelmi tudósítója, Alistair Bunkall elmondása szerint, külföldi gépek gyakran repülnek közel a brit légtérhez. Ezt megelőzően, 2013-ban nyolc hasonló esetet jelentettek.
 
RAF Eurofighter Typhoon at Farnborough International Airshow 2012
A Királyi Légierő készenlétben lévő Typhoon-ja felszállt miután észlelték az orosz gépeket.(Forrás: news.sky.com)
 
Április 25-ével kezdődően, két napos konferenciát tartottak Prágában az EU Keleti Partnerség programjáról, amelyre közép- és kelet-európai, valamint három dél-kaukázusi államból érkeztek a meghívottak. A találkozó legfőbb témája az elmúlt évek értékelése mellett, természetesen a jelenlegi ukrajnai helyzet volt. Miloš Zeman elnök összefoglalva az eseményeket elmondta, hogy a résztvevők a békés rendezés érdekében az ukrán határ mellett állomásozó csapatai visszahívását ajánlották az Orosz Föderációnak. Mindemellett az államfő azt is kifejtette, hogy Csehország kész mediációs szerepet vállalni az ügyben. A konferenciával párhuzamosan történt ugyanakkor, az EBESZ megfigyelőinek túszul ejtése Kelet-Ukrajnában, amellyel kapcsolatban a cseh, valamint a lengyel kormány tagjai is elítélő nyilatkozatban határolódtak el. Mindkét ország a túszok azonnali szabadon engedésére szólította fel a szeparatistákat.
 
A török vezérkar által közzétett nyilatkozat szerint április 26-án egy görög vadászgép zavarta meg a török légierő egyik repülőgépét. Az Égei-tenger fölött gyakorlatozó török vadászgép, a feladata végrehajtása közben a görög légierő két gépének fedélzeti radarjai által mintegy 30 másodpercig volt befogva. A görög média korábban arról számolt be, hogy a görög és török légierő gépei közepes magasságon 2012 januárját követően, elsőként április 15-én egymás után kétszer keveredtek egymással légiharcba. Az Égei-tenger térségében a görög és török vadászgépek közötti légiharcok száma jelentősen csökkent, mióta Athén komoly gazdasági krízissel néz szembe. Görögország egyoldalúan tíz tengeri mérföldnyi (19 kilométer) légtérre tart igényt az Égei-tengeren, szemben a Törökország és más NATO országok által elfogadott hat tengeri mérföld kiterjedésű görög felségvízzel. Athén bármilyen, az előbb említett térségbe történő engedély nélküli berepülést légtérsértésnek tart.
 
A Közép-afrikai Köztársaságban zajló események megoldása a muszlim lakosok szerint csak az ország kettészakadása lehet. A Szeleka tavalyi hatalomra kerülése és tíz hónapos uralma vezetett a déli muszlim lakosság északra vándorlásához, és ahhoz, hogy a 4,5 milliós ország lakosságának negyede egy Észak-közép-afrikai Köztársaság kikiáltásától várja az ország helyzetének stabilizálódását. Ez a folyamat hasonlít a három éve Szudánban végbement folyamatokhoz és a függetlenné válás, valamint az országhatárok törzsi csoportok elhelyezkedésének figyelembevétele nélküli meghúzásának következménye. Nigéria is hasonló problémákkal néz szembe.
Bambari, a vallási határvonal mentén fekvő, nagyjából 65.000 fős város lett a délről menekülő muszlim lakosság utolsó mentsvára, ahonnan a Szeleka vérengzéseire válaszul megalakult keresztény anti-balaka csoportok kényszerítik menekülésre a muszlim lakosságot. Bambariban nincs feszültség a különböző vallási csoportok között.
A nemzetközi közösség azonban az elszakadás ellen emelt szót. Franciaország és az ENSZ az elszakadás veszélyeire hívták fel a figyelmet, hiszen Szudánban sem hozott békét a különválás.
 
A muszlim lakosság az ország kettészakadását tekinti az egyetlen megoldásnak. (Forrás: reuters.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem