biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 19. hét

2014 május 13. - 22:05 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Május 5-én a Medecins Sans Frontieres (MSF) felfüggesztette működését a Közép-Afrikai Köztársaságban jelentette be Stefano Argenziano, a segélyszervezet helyi missziójának vezetője. Az MSF a továbbiakban csak a sürgősségi ellátást fogja működtetni a polgárháború sújtotta országban. A nemzetközi szervezet erős üzenetet akart küldeni a Közép-afrikai Köztársaság kormányának az országban kialakult helyzet elfogadhatatlanságáról. Az MSF aggodalma főként abból fakad, hogy a politikai vezetés nem ítélte el, az eddig 16 emberéletet követelő, MSF kórházai elleni támadásokat. Legutóbb április 26-án Boguilában öltek meg három önkéntest egy fegyveres támadás során. A mostani lépés ki fog hatni a szomszédos országokban, Csádban, Kamerunban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban működő missziókra is, jelentette be az MSF.
 
19
A Medicins Sans Frontiers május 5-től csak a sürgősségi ellátást üzemelteti a Közép-afrikai Köztársaságban az őket ért támadások miatt. (Forrás: reuters.com)
 
A Közép-afrikai Köztársaság ideiglenes elnöke, Catherine Samba-Panza felajánlotta kormánya felülvizsgálatát. Az elnök asszony hivatalában eltöltött első száz napja után tartott beszédében elismerte azon kritikák jogosságát, miszerint eddigi regnálása során semmilyen eredményt nem ért el a harcok megfékezésével kapcsolatban, valamint, hogy kabinetje nem reprezentálja az ország összes régióját. Ugyanakkor hozzátette három hónap rendkívül rövid idő, ahhoz, hogy érdemi változások történjenek az országban. Samba-Panza egyik Átmeneti Nemzeti Tanács előtt tartott beszédében ígéretet tett a kormány átszervezésére és reprezentatívabbá tételére, valamint kijelentette, hogy sürgetik egy teljes körű politikai dialógus szervezését. Elsősorban az Anti-balaka csoportok sérelmezték, hogy nincs képviselőjük a kabinetben, sőt a kormány együttműködni sem hajlandó velük. Az ország 2013 márciusában süppedt anarchiába, amikor a Szeleka muzulmán csoportosulás átvette a halamat a fővárosban, Banguiban. Tíz hónapos uralma alatt a milícia gyilkolt, és fosztogatott a keresztény többségű országban, amelyre válaszul megalakultak a katolikusokból álló Anti-balaka önvédelmi csoportok. A harcok a két fél között állandósultak. Az országban zajló erőszak megfékezésében jelenleg több ezer afrikai és francia békefenntartó is közreműködik.
 
19
Catherine Samba-Panza felajánlotta kormánya átszervezését. (Forrás: reuters.com)
 
A több mint egy évig tartó késlekedés után a török Közbeszerzési Hivatal döntött az ország első kettő F-35A Lightning II típusú, ötödik generációs, többfeladatú vadászbombázójának megrendeléséről. A döntést végül a főbb beszerzéseket felügyelő Védelmi Ipari Végrehajtó Bizottság május 6-i találkozóján hozták meg. A bizottság a török védelmi minisztérium hadiipari titkárságát (SSM – Undersecretariat for Defence Industries) bízta meg a két repülőgép megrendelésével – nyilatkozta sajtóközleményében az SSM. „Ez a döntés megerősíti az ötödik generációs vadászrepülő-képesség megszerzésének értékét, és bizonyítja a török kormány bizalmát a program iránt” – áll az F-35-öst gyártó Lockheed Martin vállalat sajtónyilatkozatában. A közlemény szerint a megrendelést a tízedik kis darabszámú sorozat (LRIP - Low Rate Initial Production) első olyan F-35A típusú gépeire adták le, amelyeket a kezdeti hadműveleti képességet (IOC – Inicial Operating Capability) biztosító, Block-3F nevű szoftvercsomaggal szerelnek fel. Törökország 1999 óta tagja a többnemzetiségű Közös Csapásmérő Vadászrepülőgép (JSF – Joint Strike Fighter) programnak, ennek ellenére 2013 januárjában kiszámíthatatlan költségekre és műszaki hibákra hivatkozva határozatlan ideig elhalasztotta a két első F-35-ös megrendeléséről szóló döntést.
 
„Az ukrajnai orosz agresszió az egyik legnagyobb biztonsági kihívás Európában generációk óta” – mondta Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, miután találkozott Lengyelország külügy- és védelmi miniszterével Varsóban. A NATO-főtitkár hozzátette, hogy több tervet is összeállítottak annak érdekében, hogy a szövetség keleti határainál javítsák a biztonsági helyzetet. "Ezek a lépések fokozott gyakorlatokat, felülvizsgált védelmi terveket és a megfelelő telepítési lehetőségeket is magukban foglalhatják" – mondta Rasmussen 2014. május 8-án, a kétnapos látogatás elején melynek során tárgyalásokat folytat Bronislaw Komorowski köztársasági elnökkel és Donald Tusk miniszterelnökkel is. Lengyelország külügyminisztere, Radoslaw Sikorski azt nyilatkozta a találkozó után, – amelyen Tomasz Siemoniak védelmi miniszter és Mieczysław Gocuł tábornok, a Lengyel Fegyveres Erők vezérkari főnöke is részt vett – hogy annak ellenére, hogy az ukrán válság kezdetekor még egy politikai megoldás volt a cél, „jelenleg az a kötelességünk, hogy megfelelően felmérjük a létező fenyegetéseket, és az azoknak megfelelő NATO tevékenységgel reagáljunk.” Vlagyimir Putyin orosz elnök mindeközben azt állítja, hogy már visszavonta csapatait az ukrán határról, azonban ennek a Transzatlanti Szövetség semmilyen jelét nem látja. Mindezek ellenére elképzelhető, hogy Putyin elnök is törekszik valamiféle politikai megoldásra az egyre súlyosbodó válság kapcsán Kelet-Ukrajnában, mert felszólította az oroszbarát csoportokat, hogy késleltessék a népszavazást a térség hovatartozását illetően, továbbá tárgyalásokra szólította fel a kijevi ideiglenes kormányt és a keleti szeparatistákat, akik jelenleg több mint 10 városban tartják megszállva a különböző kormányzati épületeket.
Ukrajna külügyminisztériuma azt válaszolta szerda este, hogy "abszolút prioritás jelent az ukrán kormány számára egy teljes körű nemzeti párbeszéd létesítése a politikai erők, a regionális képviselők és a nyilvánosság részvételével, de ezt a párbeszéd elképzelhetetlen és lehetetlen terroristákkal kivitelezni”. Herman van Rompuy az Európai Tanács elnöke további szankciók bevezetésével fenyegette meg Moszkvát, amennyiben az nem hajlandó csökkenteni a feszültséget Kelet-Ukrajnában.
 
Anders
Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár (középen), Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter (jobbra) ésTomasz Siemoniak védelmi miniszter Varsóban, 2014 májusában. (Forrás: thenews.pl)
 
Az elmúlt évben jelentősen megnőtt a német könnyű lőfegyverek exportja. A szövetségi kormány által engedélyezett export összege 135 millió euró volt, amely a megelőző év bevételéhez képest 46%-al több volt.  Az adatokat a Baloldal Párt (Die Linke) parlamenti frakciójának kérésére hozta nyilvánosságra a német szövetségi gazdasági minisztérium. Az Európai Unió meghatározása szerint könnyű lőfegyverek közé tartoznak a géppisztolyok, a géppuskák, az automata és félautomata karabélyok, a katonai célokra gyártott simacsövű fegyverek, valamint a hüvely nélküli lőszerrel tüzelő fegyverek és mindezek alkatrészei. Különösen a diktatórikus politikai berendezkedésű arab államok kapcsán nőtt meg a kiviteli engedélyek száma; csupán a Szaud-Arábiának szánt könnyű lőfegyverek, alkatrészek és lőszerek exportjából származó bevétel elérte a 34,7 millió eurót, amely ötször magasabb a 2012-es összegnél.
 
HK-MG4
A Heckler & Koch MG4-es géppuskája. (Forrás: outdoorhub.com)
 

A mexikói Michocan államban megkezdődött a civil önvédelmi erők integrációja a kormányzati rendőri szervekbe. A civilek által alakított milíciák komoly sikereket értek el az elmúlt hónapokban a Templomos Lovagok drogkartell ellen vívott harcokban. Több várost, és falut is felszabadítottak a szervezett bűnözői csoport felügyelete alól, azonban kezdetben a kormányerők elítélték tevékenységüket, végül azonban egymással szövetségben harcoltak.
A helyi hatóságok múlt vasárnapig tették kötelezővé az illegálisan birtokolt fegyverek leadását, aki azt nem tesz meg, az törvényszegést követ el és előállítható. A felhívás hatására több mint háromezer önkéntes jelentkezett a rendőrségénél fegyverével, őket integrálták kormányzat erőibe. Feltehetően sokan vannak azonban azok is, akik a szankciók kilátásba helyezésének ellenére sem adták le fegyvereiket, ők félnek a kartell újbóli megerősödésétől, azonban a határidő lejárta után őket magukat is üldözni fogja az igazságszolgáltatás.
 
New rural officers march in Michoacan
A korábbi önvédelmi erő emberei vadonatúj egyenruháikban. (Forrás: bbc.co.uk)
 
Legkevesebb négy ember életét vesztette és tizenegy másik megsérült Pakisztánban, Pesavár városban, egy öngyilkos támadás során vasárnap. Egy pakisztáni biztonságért felelős tisztviselő elmondása szerint a támadó célpontja a kitelepítettek Dalazak úti regisztrációs tábora volt. A tisztviselő továbbá elmondta, a 22 éves elkövető 8-9 kilogramm robbanóanyagot rejtett a kabátja alá. A férfi először lelőtte a biztonsági őrt, majd azután élesítette a robbanószerkezetet, amellyel négy embert megölt. Egyelőre egyetlen felkelő csoport, vagy szervezet sem vállalta magára az akciót. Peshawar abban a törzsi régióban helyezkedik el, amely több al-Kaidához tartozó és helyi pakisztáni fegyveresnek ad otthont. A pakisztáni tálibok a kormány megdöntéséért munkálkodnak é a radikális iszlám törvénykezés bevezetését szorgalmazzák.
 
Pesavárban öngyilkos merénylő hajtott végre támadást (Forrás: khaam.com)

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem