biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 21. hét

2014 május 27. - 17:02 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A volt amerikai külügyminiszter, Madeleine Albright bírálta Oroszországot az „Ukrajna ellen bevetett gazdasági fegyverei" miatt. Az egykori amerikai külügyminiszter Lengyelországban járt az ABSL konferencián, mint díszvendég. Európa egyik legjelentősebb üzleti konferenciáját ötödik alkalommal rendezték meg, ezúttal Poznanban, a Kongersszusi Központban. Madeleine Albright hangsúlyozta, hogy véleményének magánszemélyként ad hangot és nem az amerikai kormányzat nevében beszél. Mindezek mellett kifejtette, hogy mennyire aggódik Ukrajna jövője és az Európai Unió energiabiztonsága miatt. Az utóbbi összefüggésben, Mrs. Albright emlékeztetett Lengyelország miniszterelnökének Brüsszelben tett javaslatára. Donald Tusk legújabb kezdeményezése egy európai energiauniót vázolt fel az EU-n belül, a Visegrádi Együttműködés erősítésével. "Nyilvánvaló, hogy az oroszok egy olyan eszközként használják az energiát, melynek segítségével egyértelműen uralnak bizonyos helyzeteket, akár egyes államok rovására is. Azt hiszem, a Tusk úr által tett javaslat egy nagyon jelentős ötlet, ha az európai energia-alapú együttműködésről beszélünk és nem csak az egyéni energiapolitikákat vesszük figyelembe. Utalva Ukrajnára és a vasárnap esedékes elnökválasztásra is Madeleine Albright megjegyezte, hogy a növekvő feszültség és erőszak elterjedése negatívan befolyásolhatja a részvételi arányt és a választók biztonsága is veszélyben van, ahogy a végeredmény hitelessége is. „Nagyon fontos, hogy az ukrán népnek meglegyen a lehetősége, hogy tiszta álláspontja legyen egy független és szuverén ország jövőjéről.” 

Madeleine Albright az ABSL konferencián, Poznanban (Forrás: thenews.pl)

A Pentagon 3335 HMMWV (Humvee) típusú páncélozott harcjárművet kíván eladni Mexikónak. Az eladást még május 16-án jelentették be, amelynek lehetséges értéke eléri az 556 millió dollár. Az üzlet különösen előnyös lenne az járműveket gyártó AM General-nak, mivel a hadsereg és a tengerészgyalogság várhatóan nem vásárol újabb egységeket a közeljövőben. Mexikó a megegyezés értelmében kiegészítő felszereléseket, tartozékokat, kiképzési és logisztikai támogatást is kap az új Humveek-hoz. A szomszédos ország egyébként már több Humvee típusú járművet is üzemeltet, de az eladás várhatóan segíti majd a mexikói hadsereg a modernizációs törekvéseit és kiterjeszti a már létező kapacitásokat a drogkereskedelemmel foglalkozó szervezetek elleni harcban. Emellett az üzlet tovább erősítené az együttműködés képességét az USA és Mexikó között. A Pentagon emellett múlt héten jelentette be, hogy potenciális vásárló lenne Irak is, ahová 200 db Humvee-t szállítanának.

A Törökország legnagyobb védelmi vállalatának számító Aselsan bejelentette, hogy keretmegállapodásokat kötött a két legnagyobb európai repülőgépgyártó konszernnel – az Airbussal és a Rolls Royce-al. Az Airbussal kötött megállapodás a civil és katonai repülőelektronikai rendszerek, műholdas kommunikációs rendszerek, elektrooptikai és lézeres rendszerek fejlesztése, valamint a biztonságos rádiókommunikáció területén történő együttműködésre terjed ki. Az Aselsan nyilatkozata szerint a Rolls Royce-al kötött megállapodás a motorvezérlő rendszerek fejlesztésében rejlő lehetőségeket célozza meg. „Örülünk, hogy együttműködésünk Törökország vezető hadiipari vállalatával remekül formálódik” – nyilatkozta Marco Miklis az Airbus-csoport alelnöke. Az Aselsan igazgatótanácsának elnöke Hasan Canpolat állítása szerint a megállapodás segít elérni, hogy a cég jobban tudjon érvényesülni a nemzetközi piacon. 

Május 24.-én súlyos terrortámadás rázta meg Szomália fővárosát, Mogadishut. Szombaton az al-Shabaab terrorszervezet több tagja bombát robbantott a parlament közelében, majd ezután tüzet nyitott az ott lévőkre. Az áldozatok és sebesültek számáról eddig eltérő adatok láttak napvilágot, a rendőrségi szóvivője szerint 10 kormánypárti fegyveres illetve 7 támadó vesztette életét, továbbá 14 közszolga és politikus megsebesült. Ezzel szemben az al-Shabaab részéről Sheikh Abdiasis Abu Musab 30 Afrikai Uniós katona megöléséről beszélt videó üzenetében. Abdiweli Sheikh Ahmed miniszterelnök gyáva és megvetendő cselekedetnek nevezte a támadást, mely újfent bizonyította, hogy a terroristák valójában minden szomáliai ellenségei. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma, és az ENSZ Szomáliai különmegbízottja Nicolas Kay is támogatásáról biztosította a kormány.

Egyelőre úgy tűnik, a mogadishui kormány szélmalomharcot vív a terroristákkal (Forrás: reuters.com)

Kiszivárgott információk szerint a német Szövetségi Nemzetbiztonsági Tanács legutóbbi, zártkörű ülésén a fegyverexporthoz szükséges kiviteli engedélykérelmek kétharmadát elutasították. Ráadásul a hírek szerint Sigmar Gabriel (SPD) német szövetségi gazdasági miniszter a Szaúd-Arábiának szánt 500 millió euró értékű páncélozott harcjárművek lövegeihez gyártott célzó-berendezések kiviteli engedélyeztetését még az előtt meghiúsította, hogy az ügy a Szövetségi Nemzetbiztonsági Tanács elé kerülhetett volna. A szóban forgó eszközöket az Airbus üzeme készíti, a vállalat egyik szóvivője szerint viszont még nem rendelkeznek információval a kormányzati döntésről. A gazdasági miniszter lépése komoly összeütközést válthat ki Berlin és az Airbus Csoport között, különösen miután Tom Enders, a vállalat vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a fegyverüzletek akadályozása esetén akár tömeges elbocsájtásokra és gyárbezárásokra is lehet számítani. Tovább növeli a lépés költségeit a döntések által érintett vállalatok kártérítési követeléseinek lehetősége, ami különösen annak fényében kockázatos, hogy számos előrehaladott stádiumban lévő projektet is leállítottak. A német fegyverexport az elmúlt évek alatt vált alapos vizsgálatok tárgyává, és a német média egyik kedvelt témájává, ugyanis a német hadiipari vállalatok egyre több fegyvert adtak el EU vagy NATO tagsággal nem rendelkező államok számára, valamint potenciálisan instabil régiókba. Ezek közül a Katarral és Szaúd-Arábiával kötött több milliárd euró értékű fegyverüzletek kavarták fel a legnagyobb port.

Sigmar Gabriel német szövetségi gazdasági miniszter. (Forrás: welt.de)

Ukrajna keleti városát Luhanskot elérték a kijevi kormány alárendeltségébe tartozó fegyveres erők. Több mint 6000 katonát állomásoztatnak ebben a régióban, habár demoralizáljuk és tárgyalásokra szólítjuk fel őket - mondta Valery Bolotov az önállóan kikiáltott Luhansk-i népköztársaság (LNR) vezetője.  Becsléseink szerint az ukrán fegyveres alakulatok száma 6000 főre tehető, és az elmúlt napokat nézve a számuk csak növekszik-, állítja Bolotov Emellett az Ukrán hadsereg nem csak csapatokat telepített Luhanskba, hanem nehézfegyverzetet is felvonultatott, valamint folyóvíz átkeléséhez alkalmas eszközöket is a térségbe telepített. A Luhansk-i régió a kormányzat katonái és a tüntetők közötti erőszakos konfrontációk színhelye, amelynek következményének lehet tekinteni a térségbe kivezényelt nagyszámú katonai erők jelenlétét. Mindkét fél részéről számos sérültről számolt be a sajtó. Habár az ukrán parlament elfogadott egy állítólagos béke iratot és jóvá is hagyta azt, - amelynek folyományaként állandó bázisaikra hívta vissza a keleti régióban állomásozó csapatokat -, a különleges műveletek a régión belül még mindig zajlanak. Május 11-én a magát önállóan kikiáltott Luhanski-i és Donyetszki-i népköztársaság, önrendelkezésre referendumot intézett, a részvételi arány pedig a 90%-ot is meghaladta, támogatván ezzel az autonómiára való törekvéseket. A szavazást követően, a köztársaságok bejelentették, hogy nem kívánnak részt venni a május 25-ei előre nem jelzett választásokon.

A Királyi Légierő egy felderítő repülőgépe csatlakozott ahhoz nemzetközi keresőcsoporthoz, amely a Boko Haram fegyveresei által elrabolt 200 iskolás lány kimenekítésére alakult meg. A Sentinel R1 C-17 típusú felderítő-szállító repülőgép technikai meghibásodása következtében idő előtt landolásra kényszerült Szenegálban.  A Királyi Légierő több mint 8000 pilótától vált meg, a 2010 óta végrehajtott védelmi megszorítások következményeként, miközben jelenlétüket szinten kell tartani az afganisztáni és egyéb műveletek során. A legutóbbi légi biztonsági felügyelőség jelentésében arra figyelmeztet, hogy a megszorítások és a szakképzett technikusok hiánya növelni fogja a balesetek kockázatát. Ezek alapján a jóslat beigazolódni látszik. Nigéria rendőrségének és haderejének állománya még mindig nagy erőkkel kutat az észak-keleti Chibok városából elrabolt diáklányok, akiket rajtaütésszerűen ejtettek foglyul április 15-én.

A Sentinel R1-es gép az angliai felkészítés során (Forrás:http://www.telegraph.co.uk/)


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem