biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 22. hét

2014 június 03. - 12:17 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A lengyel kormány a külügyminiszterét – Radoslaw Sikorskit - jelölte a leköszönő, brit Catherine Ashton helyére, az Európai Uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztra. „Nyíltan megmondom – Lengyelország olyan jelentős befolyásra tett szert az európai külpolitikában, hogy az úgynevezett főképviselői pozícióra is szemet vetettünk” – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök 2014. május 24-én, csütörtökön. A vasárnapi európai parlamenti választásokat követően a tagállamok az Európai Tanácsban betölthető helyek és az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztja döntenek majd. Tusk szerint az 51 éves Radoslaw Sikorski, a kormányon levő Polgári Platform párt alelnöke és az ország külügyminisztere „természetes választás” lenne a pozícióra. Sikorski karizmatikus alakja volt az EU és Ukrajna közti tárgyalásoknak az elmúlt időszakban, különösen Janukovics elnök bukása óta. A miniszterelnök elmondta, hogy az ország érdekelt több Uniós pozíció megszerzésében is. Az elmúlt 5 évben például Janusz Lewandowski volt a költségvetési biztos, azonban „a további pozíciók csak akkor kerülnek megerősítésre, ha az Európai Tanács elnökét is megválasztották.” Az új szabályok miatt a 28 tagállam miniszterelnökeiből álló Európai Tanács mellett az Európai Parlament jogkörei is bővültek a Bizottsági elnök megválasztásával kapcsolatban. Eddig az új parlament legnagyobb tömbje a közép-jobboldali Európai Néppárt (European People’s Party – EPP) Jean-Claude Juncker vezetésével.


Donald Tusk miniszterelnök (balra) és Radosław Sikorski külügyminiszter (Forrás:thenews.pl)

Martin Stropnický cseh védelmi miniszter szerint az ország védelmi kiadásait a GDP 0,1 %-ával kellene növelni (körülbelül 4 milliárd cseh korona). A miniszter május 29-ei nyilatkozatában elmondta, hogy a növekedés az ország 2015-ös költségvetésébe is benne lehet, ám mindez a kormánypártok jelenleg is futó tárgyalásaitól függ. Az elmúlt években Csehország védelmi kiadásai jelentősen csökkentek – köszönhetően a gazdasági válság hatásainak – és jelenleg a GDP 1 %-át teszik ki. Stropnický hozzátette, hogy céljuk a katonai kiadások hatékonyabb felhasználása, amelynek egyik útja lehet a Szlovákiával történő együttműködés szorosabbra fonása. A két ország ugyanis közös beszerzéseket (pl. repülőtéri radarok) és a logisztika megosztását is fontolgatja. Egy héttel korábban Bohuslav Sobotka miniszterelnök kijelentette, hogy középtávú tervei között szerepel a védelmi költségvetést a GDP 1,4 %-ára emelni. 

A brit Védelmi Minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy egy amerikai pilóta nélküli felderítő repülőgép teljesített feladatot brit légtérben, első alkalommal. A fegyvertelen Global Hawk típusú repülőgép háromszor  repült át az Egyesült Királyság légterén az elmúlt hónapban egy NATO gyakorlat részeként. A védelmi minisztérium elmondta, hogy olasz bázisról kezdték meg a hadgyakorlatot,  ahonnan Dél-Európába, majd az Egyesült Királyság légterén keresztül Norvégiát is érintve fejezték be a feladatot.  A repülés egy szabályozott és elkülönített légtérben zajlott, hozzávetőleg 50000 láb magasan (15240 méter), jóval a kereskedelmi légitársaságok utazómagassága felett, - mondta védelmi minisztérium. A légierő helyettes marsallja, Phil Osborn tábornagy elmondta, hogy az elmúlt gyakorlathoz hasonló alkalmak a NATO szövetségi földi felügyeleti rendszerének (AGS) fejlesztését és az RPAS (távirányítással vezetett légi rendszerek) jövőbeni légtéri integrációját hivatottak segíteni az európai légteret is érintve. 

Ameriakai Global Hawk felderítő repülőgép (Forrás:theguardian.com/uk)

Az ukrán védelmi minisztérium lehetségesnek találja azon törekvéseit, hogy az Afrikában állomásozó csapatait visszahívja a kelet-Ukrajnában történő események miatt, ezt követően pedig különleges műveletekben vegyenek részt a föderalista erők ellen - jelentette be Andriy Ordinovych, Ukrán hivatalnok. A minisztérium továbbá egy olyan tervezetet bocsátott ki, amely az ENSZ békeműveleti missziókban részt vevő katonákról és járművekről szól. Ha a keleti területeken tovább eszkalálódnak az erőszakos cselekmények, akkor kénytelenek lesznek visszahívni a békefenntartókat, illetve a tizennyolc helikoptert és ezek személyzetét. Azonban ezek a tényezők főleg politikai okok, amelyeket az ország minisztere határozott meg. Kijevnek megállapodásra kell jutnia az ENSZ-el – tette hozzá Ordinovych. Amennyiben a szituáció tovább fokozódik, politikai döntések fognak születni arról, hogy az említett katonai erőt visszahívják, és ezt követően végrehajtsák a megszabott feladatot, az ENSZ-el kötendő konszenzustól függetlenül. Jelenleg még nincs arra kilátás, hogy e csapatokat visszavonják, mivel a helyzet még nem kritikus – tette hozzá Ordinovych. A kelet-ukrajnai régiók feszült helyzetére válaszul, az ukrán kormány már áprilisban bejelentette a különleges műveletek megkezdését, amelynek következményeként már szigorúbban büntetik a tüntetőket. Az erőszakos katonai cselekmények engedélyezése tucatnyi civil áldozat halálához és sérüléséhez vezetett. Moszkva úgy jellemezte az eseményeket, mintha ezek bűntető jellegű cselekedetek lennének. 

A múlt héten Kubába látogatott az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájának 12 fős delegációja, köztük a Cargill és az Amway vállalatok képviselői. A delegáció csütörtökön Raul Castro-val, Kuba elnökével való tárgyalás után kisvállalkozókkal is találkozott és ellátogattak egy autójavító üzembe, ami korábban magán üzemmé alakulhatott át. Thomas Donohue a kereskedelmi kamara elnöke diákoknak és hivatalnokoknak tartott előadást a Havannai Egyetemen a szabad piacok erősségéről. Donohue üdvözölte a kubai kormány erőfeszítéseit a nemzetközi befektetések számának növeléséért és a vállalkozásindítás lehetőségeinek biztosításáért. Raul Castro reformjai hatására már közel 500 000 kubai indíthatott magánvállalkozást, ami korábban tiltott tevékenységnek számított. A gazdasági változások ellenére kérdéses, hogy változás fog beállni Kuba és az USA kapcsolatában, amelyet még mindig az 52 éve fennálló, szigorú kereskedelmi embargó határoz meg. A viszony javítása érdekében Barack Obama elnök megengedte a kubai amerikaiaknak a korlátlan hazalátogatás lehetőségét és eltörte az átutalási összegek megszorításait. A látogatás pozitív eredményeinek köszönhetően mindkét fél optimista a jövőt illetően.

Thomas Donohue (balra) és Raul Castro (jobbra) (Forrás:www.cubanews.ain.cu)

Ausztria, Szlovákia és az Egyesült Királyság a héten összesen mintegy 400 katonával erősítette meg jelenlétét az Európai Uniói boszniai műveletében, az EUFOR Althea-ban. A három ország katonái május 29.-én érkeztek meg a Szarajevóba. Feladatuk, hogy a bosnyák fegyveres erőkkel együttműködve részt vegyenek az áradásokat követő humanitárius segítségnyújtásban, valamint a helyreállításban. A természeti katasztrófa több mint 50 halálos áldozatot követelt, és egymillió embernek kellett elhagynia otthonát a három érintett országban, Boszniában; Szerbiában és Horvátországban. 

Katonák segítenek a bajbajutottak kimentésében (forrás: http:www.aco.nato.int)

Az Egyesült Királyság 28 millió dollárt költ a légijárműveire felszerelt rakétatámadásra figyelmeztető észlelőrendszer modernizálására. Az integrált észlelőrendszert a BAE Systems amerikai fiókvállalata szállítja. Az eszköz az ellenséges kézifegyverekből kilőtt lövedékek és rakéták korai észlelésével jelentősen növeli a helikopterek és merevszárnyas repülők harctéri biztonságát. A beszerzéssel összesen 300-ra nő a brit hadseregben alkalmazott észlelőrendszerek száma.  

Továbbra sem csillapodnak az indulatok a Közép-Afrikai Köztársaságban.  Május 28.-án a főváros, Bangui egyik templomát támadták meg fegyveresek, legalább tízen meghaltak, több tucatnyian megsebesültek. Másnap helyi fiatalok tűntetést szerveztek, mely május 30.-ra olyannyira elfajult, hogy a résztvevők összecsaptak az Afrikai Unió békefenntartóival. Sajnálatos módon ketten életüket vesztették a kialakult tűzharcban. Május 31.-én Bangui utolsó muzulmán közössége is tűntetést szervezett, amellyel fel szerették volna hívni a kormány figyelmét a városban zajló vallási feszültségek kiéleződésére. 2013 decemberében, az amúgy keresztény többségű országban, a muzulmán Seleka szövetség megdöntötte Francois Bozizé hatalmát, melyre válaszul az ellenzék szerveződésbe kezdett, és lakhelyeiken támadásokat kezdtek a helyi iszlám közösségek ellen. A legsúlyosabb helyzet Banguiban van, ahol csupán pár száz fős enklávé maradt hírmondónak. Az elmúlt napok eseménye után nem kizárt, hogy az elkövetkező időszakban a maroknyi csoportot további atrocitások fogják érni.


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem