biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

A belső egyensúlyát kereső NATO

2014 július 30. - 15:03 - Szabó Albert

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

2014. július 29-én a XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem második napján Dr. Szenes Zoltán ny. vezérezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Biztonsági Tanulmányok Tanszékének vezetője tartott előadást a 2014. szeptember 4-5-i NATO-csúcstalálkozó előkészületeiről, várható témáiról. Az őszi csúcstalálkozó kapcsán a szövetség politikai és katonai vezetői „fittebb, gyorsabb és rugalmasabb” NATO kialakítását tűzték ki célul, melynek hátterében az elmúlt bő fél év ukrajnai eseményei állnak. Miközben egy évvel ezelőtt, amikor az idei csúcstalálkozó megrendezéséről döntöttek és a főbb témaköröket igyekeztek előre jelezni, az afganisztáni művelet lezárása mellett a partnerkapcsolatok erősítése, a szövetség esetleges bővítése és a képességfejlesztés jelentették a találkozó programjának prioritásait, 2014 tavaszára ezek részben átalakultak. Így a csúcstalálkozó programjára nézve azt láthatjuk, hogy a szövetség élénken keresi belső egyensúlyát, amit a kollektív védelem feladatai, a válságkezelés és a partnerekkel kialakított együttműködés körében kell megtalálnia.

A programváltozás oka a NATO és Oroszország feszültté váló viszonya, ami azonban nem jelenti azt a médiában gyakran – helytelenül – megjelenő álláspontot, hogy a felek fel kívánnák számolni kapcsolataikat. Bár az ukrán válság és a Krím-félsziget orosz bekebelezése kapcsán sokan a hidegháborús jellemzők bizonyos fokú visszatéréséről beszélnek, a NATO és Oroszország közti diplomáciai kapcsolat nagyköveti szinten fennmaradt és csak a gyakorlati együttműködés szünetel. Összességében a válság természetesen komoly hatást gyakorolt a szövetség – és különösképpen a kelet- és közép-európai tagállamok – stratégiai gondolkodására és fenyegetettség-percepciójára, így a walesi csúcstalálkozó programján első helyre kerültek a kollektív védelem megerősítésére vonatkozó döntések és a NATO válságkezelési képességének javítása, illetve az Egyesült Államok és az európai tagállamok közötti kötelék erősségének demonstrálása. Mindez szorosan összekapcsolódik a NATO további átalakítását szolgáló döntésekkel, amelyek az intenzív afganisztáni szerepvállalás lezárásával a „műveleti NATO-t” „készenléti NATO-vá” formálják a jövőben, tehát olyan képességek fejlesztésére és fenntartására valamint az interoperabilitás fokozására koncentrálnak, melyek által hatékonyabbá, erősebbé és hitelesebbé válik a szövetség reagálási képessége.

 

Szenes Zoltán vezérezredes
(Fotó: Merész Márton)

 

A csúcstalálkozó másik meghatározó témája lesz az afganisztáni szerepvállalás átalakulása az ISAF stabilizációs művelet lezárásával. A NATO és Afganisztán között kialakított hosszú távú partnerség további alapja az a Resolute Support (Határozott támogatás) néven tervezett támogató misszió lehet, amely mintegy 12 ezer fővel lenne jelen a közép-ázsiai országban 2015-től, amennyiben az afgán politikai vezetés megteremti a szükséges jogi kereteket. Erre a nemrég eredményesen záruló afgán elnökválasztást követően látszik esély, ha az új elnök, Asraf Gáni korábbi pénzügyminiszter (akit a választók 56,44 százaléka támogatott) aláírja a nemzetközi erők jelenlétét szabályozó biztonsági egyezményt. Emellett ma már azt is tudjuk, hogy az amerikai jelenlét visszafogott lesz: az országban maradó 9 800 fős létszámot 2015-ben felére csökkentik, 2016 végén pedig teljes egészében kivonják.

A már tavaly is a csúcstalálkozó napirendjén szereplő partnerkapcsolatok mélyítése elsősorban azokra a globális partnerekre fókuszál, amelyekkel a szövetség huzamosabb ideje intenzív és eredményes együttműködést alakított ki (Dél-Korea, Japán, Ausztrália, Új-Zéland) emellett viszont bővítés – a 2012-es chicagói csúcstalálkozóhoz hasonlóan – Montenegró, Macedónia és Grúzia várakozása ellenére idén sem várható.

Végül, de nem utolsó sorban fontos epizód lesz az új NATO főtitkár, a korábbi norvég miniszterelnök, Jens Stoltenberg hivatalba lépése, aki Anders Fogh Rasmussent követi a főtitkári poszton.
 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem