biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 31. hét

2014 augusztus 03. - 22:28 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Folytatódik a gázai konfliktus

A Gázai-övezetben
az egyre inkább fokozódó konfliktus hatására július 30-án hajnalban célzott rakétatámadást hajtott végre az Izraeli hadsereg. A támadás elsődleges célpontjai a Hamasz terrorista szervezet felsőbb köreibe tartozó személyek tartózkodási helye, illetve a Gázai-övezet kritikus infrastruktúrája. A támadássorozat következtében a területen 20%-osra csökkent az elektromos ellátottság, mely nagyban hátráltatja a kórházak és más intézmények működését. Július 31-én csütörtökön a felek 72 órás humanitárius tűzszünetben állapodtak meg, azonban ezt két óra után mindkét fél megszegte. Augusztus 2-án Benjamin Netanjahu bejelentette, hogy a következő napokban befejezik a szárazföldi műveleteket, mivel sikerült megsemmisíteni a Hamasz földalatti alagútjait.


Izraeli rakétatámadás a gázai övezetben (Forrás: www.un.org)

 

Európa

 

Az Orosz külügyminisztérium nehezményezte az EU gazdasági szankcióit és magasabb energia árakkal fenyegette meg Európát. A kiadott közlemény szerint a „harmadik szakaszban” a szankciók nem kevésbé lesznek hatással Oroszországra, mint az Unióra. Moszkva azzal is vádolta az EU-t, hogy túlságosan az USA befolyása alatt áll.

Mély reformokra van szükség az EU működésében és kormányzásában azért, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon, mondta az új brit külügyminiszter. Philip Hammond e mellett szeretné újratárgyalni a brit kapcsolatokat a 2017 második felére tervezett népszavazás nyomán és bizonyos hatáskörök nemzeti szintre való visszavételéről is beszélt.

Két és fél órás zárt ajtók mögött zajló tárgyalás alkalmával találkozott a spanyol miniszterelnök Mariano Rajoy és Artur Mas katalán elnök. Ez a találkozás volt az utolsó alkalom, a három hónap múlva történő népszavazást megelőzően a két fél között. Jelenleg a 7,5 millió fős katalán lakosság 70%-a támogatja a népszavazási kezdeményezéseket.

A Kijev által április közepén indított speciális katonai műveletek támogatására naponta 70 millió hrivnyát (5,8 millió dollár) fordítanak, közölte Petro Poroshenko ukrán miniszterelnök. Mindemellett módosították az állami költségvetést és 758 millió dollárt csoportosítottak át a fegyveres erők számára, valamint 158 millió dollárt Luhanszk, illetve Donyeck régiók infrastruktúrájának helyreállítására. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) információi szerint a zavargásoknak 1129 civil áldozata és 3442 sérültje van.

Július 29-én az Egyesült Államok is kiszélesítette az Oroszországgal szembeni gazdasági szankcióit, amelyek az orosz gazdaság kulcsfontosságú területeit is érintik. Barack Obama amerikai elnök szerint leállítják az orosz energiaszektor számára szükséges fejlett termékek és technológiák exportálását, valamint további orosz bankok és hadiipari vállalatok kerülnek feketelistára.

Az Egyesült Királyság Parlamentjének Alsóháza által július 31-én nyilvánosságra hozott jelentés szerint az Ukrajnában folyó konfliktus rámutatott a NATO felkészültségében tapasztalható súlyos hiányosságokra, ezért radikális reformokra lenne szükség. Habár a képviselők szerint egy NATO ellen irányuló hagyományos támadásnak továbbra is alacsony a valószínűsége, felhívták a figyelmet a kibertámadások és irreguláris fegyveres csoportok szerepének jelentős növekedésére.

 

Ázsia

 

A kínai hatóságok nyomozást kezdeményeztek a korábbi belbiztonsági vezető, Zhou Yongkand ellen. Zhou a legmagasabb állami tisztviselő, aki ellen valaha korrupció vádja miatt nyomozás indult. 

India gyorsított eljárásban kíván két Amur-osztályú tengeralattjárót vásárolni Oroszországtól, hogy a 12 millárd dollár értékű tengeralattjáró-beszerzési programjában keletkező csúszásokat kompenzálja.

Japán hat tengeri járőrhajót biztosít Vietnam számára. Az 5 millió dolláros üzlet a dél-kínai tengert övező regionális feszültségek légkörében született.

Észak-Korea négy rövid-hatótávú lövedék kilövésével tovább folytatta az elmúlt hetek rakéta-tesztjeit.

 

Amerika

 

Kolumbia kész megerősíteni jelenlétét az Antarktiszon. A dél amerikai államok már lassan két évtizede elkezdték a katonai és civil bázisok létrehozását a területen. Miután 2013-ban létrehozta első önálló bázisát, Kolumbia bővíti a flottáját a sarkvidéki területeken is alkalmazható hajókkal. Vlagyimir Putyin legutóbbi ottjártakor aláírt egy szerződést, amelyben rögzítették, ahogy a flottabővítéshez szükséges technikát Oroszország fogja nyújtani.

Az Egyesült Államok több mint 230 kiállítóval képviselte magát a legutóbbi Farnborough-ban megrendezett nemzetközi légi bemutatón, köztük volt például a Lockheed Martin és a Boeing is. A tömeges megjelenést az indokolja, hogy az utóbbi években csökkent a kereslet az amerikai hadiipari termékek iránt. Frank Kendall, a Pentagon pénzügyi vezetője kifejtette, hogy több figyelmet kell fordítani a vásárlók elérésére. A kiállításon felmerült az új amerikai exportszabályzat kérdése is, amelyről elmondták, hogy a törvényalkotás hosszas procedúrája helyzethátrányba löki az Egyesül Államok iparát, így a nemzetközi piacon egyes fejlesztésekkel már megelőzték az amerikai vállalatokat. 

John Brennan CIA igazgató bevallotta, hogy az ügynökség titokban szenátusi alkalmazottak számítógépeibe tört be, akik a szervezet kihallgatási módszerei után vizsgálódtak. A bejelentés egy belső vizsgálat eredményeinek hatására történt meg csütörtökön. A CIA-t még márciusban vádolta meg Dianne Fennstein, a Szenátus Hírszerzési bizottságának elnöke, aki azt állította, hogy fontos dokumentumok tűntek el a gépéről. 

Az Egyesült Államok utazási megszorításokat vetett ki számos venezuelai tisztviselőre. A venezuelai ellenzék már azóta lobbizott a megszorítások ellen, mióta számos kormányellenes tüntetőt bebörtönöztek. A nyilatkozatok szerint a megszorítások csak olyanokat érintenek, akik felelősek vagy részesek az emberi jogok megsértésében.

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem