biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Közösségi programok a nyári egyetemen

2014 augusztus 02. - 18:40 - Budai Ádám

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A szolnoki MH Béketámogató Kiképzőközpontban július 28. és augusztus 1. között megrendezett XV. Euro-atlanti Nyári Egyetem amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének feladatrendszerére, válságkezelési tevékenységére és az új típusú biztonsági kihívásokra adott válaszaira, nem feledkezett meg az olyan közösségépítő eseményekről sem, amelyek révén könnyebbé vált a résztvevők közötti nem csak szakmai, hanem baráti kapcsolatok kialakulása is.

A Szolnokra érkezést követően, még a „nulladik nap” estéjén a résztvevőket négy csapatra („Ész”, „Erő”, „Ügyesség”, „Gyorsaság”) osztották, amelyek élére a szervezőgárda egy-egy tagja került, akik a továbbiakban igyekeztek minden segítséget megadni csapatuknak. A hét folyamán a szakmai foglalkozások mellett ebben a felállásban különböző csapatépítő- és sportprogramok, kreatív versenyek zajlottak a nyári egyetem végén átadott ajándékcsomagokért.


 

A nyári egyetem első, hétfői napján azután a csapatok tagjainak lehetősége nyílt egymás jobb megismerésére, ahol a rövid bemutatkozásokon túl játékos formában kezdődhetett meg a csapatépítés. Erre igen nagy szükség is volt, hiszen a kedd délutáni sportprogramokkal már a csapatok közötti versengés jegyében teltek. A csapatok tagjai nem csak futballban és kosárlabdában, hanem különböző ügyességi játékokon is megmérettethették magukat. Utóbbi színességét és szórakoztató mivoltát jól mutatja, hogy a felhasznált eszközök között szerepeltek evőkanalak, teniszlabdák, vizes lufik, spárga és kötél is.

 

 

Az est során a „Harcosok Filmklubja” keretében a résztvevők közösen nézték meg a szovjet csapatok 1979-es afganisztáni bevonulásához kapcsolódó „Charlie Wilson háborúja” című filmet, amit Tálas Péter, a nyári egyetem vezetője, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpont igazgatójának szakmai kommentárjai következtek. Az estét színesítették a missziós szolgálatot teljesített katonák rövid történetei és beszámolói, amelyek sikeresen hozták közelebb és tették kézzelfoghatóvá például az afganisztáni szerepvállalás tapasztalatait a fiatalok, illetve civil résztvevők számára.

A másnapi csocsóbajnokság, amelyen a csapatok legjobbjai szálltak harcba, még szorosabbá tette a versenyt, a körmérkőzések után az első, valamint a harmadik helyért folyó csata is kiélezett küzdelmet hozott.

Csütörtökön a csapatok tesztelhették diplomáciai és válságkezelő képességeiket, hiszen a délelőtt folyamán az ukrajnai válság béketárgyalás útján történő megoldásán munkálkodtak. A korlátozottan rendelkezésre álló információk mellett a résztvevőknek az idő nyomásával és tárgyalófeleikkel is meg kellett birkózniuk, valamint figyelembe kellett venniük a válságról érkezett friss híreket is. A tárgyalás célja egy olyan közös nyilatkozat elfogadás volt, amelyet a résztvevő feleknek konszenzusos alapon kellett elfogadniuk. A feszültséget az esti „Biztonságpolitikai Dühöngőn” vezethették le, ahol a meghívott szakértők a magyar biztonság- és védelempolitikát érintő kérdésekről beszéltek kötetlen formában, amelyhez a hallgatóság is csatlakozhatott személyes véleménnyel és kérdésekkel egyaránt.

A nyári egyetem zárónapján került sor a csapatok által készített plakátok értékelésére is: a csapatoknak egy-egy a csapat nevét is tükröző „címert” kellett tervezniük és készíteniük a rendelkezésükre álló 4 nap alatt. A kreativitást, igényességet és a nyári egyetem témájához való kapcsolódást egyaránt pontozták a bírálók. A csapatok heti teljesítményének és pontjainak összegzésére, azaz a csapatverseny eredményhirdetésére a nyári egyetem sikeres teljesítését igazoló bizonyítványok ünnepélyes kiosztása után következett. A résztvevők izgalma indokolt volt, hisz mint az a végeredmények ismertetése után kiderült, a csapatokat csak néhány pont választotta el egymástól. Az egész heti kitartó és eredményes munkájukért a csapatok tárgynyereményeket vehettek át.


 

A délutáni búcsúzkodás alkalmával már láthattuk: a heti programok során a résztvevők között olyan szakmai és baráti kapcsolatok kötődtek, amelyek tovább erősíthetik a magyar védelmi szféra, a Magyar Honvédség és a társadalom tagjainak jelenlegi és jövőbeni összetartó erejét.

 

Találkozunk 2015-ben is!

 

A képeket köszönjük Merész Mártonnak!


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem