biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 34. hét

2014 augusztus 25. - 19:40 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Harcok Ukrajnában

A Donyecki Köztársaság (DPR) katonáinak augusztus 18-i nyilatkozatai szerint az ukrán fegyveres erők vegyi fegyvereket alkalmaznak a donyecki régióban. Az ukrán hadsereg augusztus 21-én elfogott egy orosz, hivatalos okmányokkal nem rendelkező katonai járművet. Az orosz védelmi minisztérium tagadta az orosz haditechnika elfogásáról szóló híreket. A kelet ukrajnai lázadók erői mindeközben felszámoltak egy szabotázs csoportot. Az önvédelmi alakulat tagjai a felkelők állítása szerint Donyeck város központjában rejtőzködtek. Az ukrán külügyminisztérium közlése szerint a lázadók megölték Litvánia kelet-ukrajnai tiszteletbeli konzulját is. Augusztus 22-én a Kelet-Ukrajna függetlenségéért harcolók az orosz humanitárius segélyszállítmány számára megfelelő utat biztosítottak, hogy az biztonságosan elérje célját. Az ukrán kormány álláspontja szerint a szállítmány engedély nélküli eljuttatásával Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogot. Augusztus 26-án Minszkben Ukrajna, az Európai Unió, Kazahsztán, Belarusz illetve Oroszország további tárgyalásokat folytatnak majd a helyzet rendezéséről. A minszki találkozó előtt az ukrán fél leszögezte, hogy a tűzszüneti tárgyalásokat Petro Poroshenko elnök béketervezetére kell alapozni.


Vlagyimir Putyin és Petro Poroshenko (Forrás: rbth.com)

 

Megakadhat India és Pakisztán közeledése

Az indai kormány hétfőn lemondta az augusztus 25-re tervezett tárgyalásokat Pakisztánnal. A döntés megakaszthatja a két állam közti közeledést. A lépést az váltotta ki, hogy Abdul Basit Pakisztán Delhibe delegált főképviselője az indiai figyelmeztetések ellenére találkozott a kasmíri szeparatisták vezetőjével. India és Pakisztán májusban kezdett magas szintű tárgyalásokat, miután Narendra Modi indiai miniszterelnök meglepő lépésként meghívta beiktatási ceremóniájára Nawaz Sharif pakisztáni miniszterelnököt. A vezetők közti májusi találkozót követően a külügyi apparátusok folyamatos munkájának eredményeként augusztus 25-re tűzték ki a külügyminiszteri szintű találkozót, melynek célja a két szomszédos állam közt a közeledés alapelveinek kidolgozása lett volna. A találkozón a miniszterek egyúttal előkészítették volna a miniszterelnökök ENSZ Közgyűlés idejére szervezett New York-i találkozóját is.

Brit állampolgár fejezte le az amerikai újságírót

Az ENSZ augusztus 20-i tájékoztatása szerint Irak északi területein június óta 600.000, a konfliktus kiéleződése óta pedig 1,5 millió embernek kellett elhagynia otthonát. Ezzel a polgárháború az eddigi leggyorsabban súlyosbodó humanitárius katasztrófává nőtte ki magát. Az iraki belső viszonyok továbbra is kaotikusak. Az Iszlám Állam (korábban ISIS) nevű szélsőséges szervezet augusztus 19-én töltött fel a LiveLeak nevű internetes portálra egy videót, melyben a szervezet egyik tagja lefejezi az amerikai állampolgárságú újságírót, James Wright Foley-t. A videó felvétel nagy visszhangot keltett világszerte. James Foley-t 2012 novemberében ejtette túszul az ISIS elődszervezete Szíria északi részén. Az újságírót kivégző személyről a videó szakértői elemzése során kiderült, hogy londoni akcentussal beszél, valószínűleg brit állampolgár.

James Wright Foley munka közben (Forrás:telegraph.co.uk)

 

Európa

Angela Merkel német kancellár augusztus 18-án Rigában elhangzott beszédében biztosította a balti államokat valamint Lengyelországot, hogy szükség esetén a NATO képes és hajlandó teljesíteni az 5. cikkely szerinti kollektív védelmi feladatait, de a feszültség fokozódásától tartva ellenzi állandó NATO támaszpontok létrehozását az említett térségben.

Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár augusztus 15-én koppenhágai beszédében elmondta, hogy a NATO szeptemberi walesi csúcstalálkozójának egyik fő napirendi pontja a fenyegetések teljes spektrumának kezelésére vonatkozó készültség lesz, amely érdekében a Szövetség várhatóan elfogad egy Készültségi Akciótervet is.

Az EU-nak ragaszkodnia kell a megcélzott szankciókhoz annak ellenére, hogy Moszkva olyan szankciókkal válaszol rájuk, ami károsítja Európa gazdaságát – nyilatkozta a cseh külügyminiszter. Az EU egységét megkérdőjelezi, hogy Robert Fico után Orbán Viktor is az európai gazdasági növekedés várható lassulása miatt kritizálta a szankciókat. Emellett már a cseh pénzügyminiszter is hasonló véleményen volt, aki szerint a szankciók nem hoznak eredményt miközben a konfliktus tovább eszkalálódik.

Az orosz agrárminiszter szerint az EU-ból érkező élelmiszerek behozatalát sújtó tilalom több százmilliárd támogatások formájában elköltött rubelbe fog kerülni Oroszország számára. A másik oldalon Európai Bizottság mindezidáig 155 millió eurót különített el, hogy segítse az EU mezőgazdasági termelőit. Roger Waite biztottsági szóvivő jóval 5 milliárd euró alá várja az orosz embargó gazdasági költségeit, de a Benelux székhelyű ING becslései szerint akár 6,7 milliárd eurós veszteséggel is számolni kell.

A 2009 óta a török külügyminiszteri pozíciót betöltő Ahmet Davutoglut jelölték miniszterelnöknek, miután Recep Tayyip Erdogan augusztus 10-én közvetlen választások útján elnöki pozícióba került.

Az olasz parlament elfogadta azon tervezetet, hogy katonai segítséget küld az iraki kurdok számára, akik az Iszlám Állam (IS) nevű terrorszervezet ellen küzdenek. Mateo Renzi olasz miniszterelnök Bagdadba látogatott, hogy iraki és kurd vezetőkkel tárgyalásokat folytasson. 

Ázsia

Japán és India a védelmi és külügyminisztereket felölelő „kettő plusz kettő” típusú magas szintű állandó párbeszéd megindítása mellett döntött. Az egyezséget egy sor másik megállapodással együtt hozták tető alá, melyek többek között a tengeri útvonalakkal kapcsolatos együttműködésről, közös tengeri hadgyakorlatról, és japán haditechnikai exportról szólnak.

Több mint 700 tálib fegyveres indított támadást az afgán biztonsági erők ellen a fővároshoz közel eső Logar tartományban.

Hongkongban a hónapok óta tartó demokrácia-párti tüntetésekre válaszul több ezren vonultak az utcákra kifejezve támogatásukat a kínai kormány politikája felé.

Egy Shenyang J-11B típusú kínai vadászrepülőgép elfogta az amerikai haditengerészet egyik P-8 Poseidon típusú tengeri járőrrepülőgépét és demonstratív manővereket hajtott végre körülötte a Dél-kínai-tenger feletti nemzetközi légtérben. A Pentagon diplomáciai csatornákon tiltakozott az incidens miatt, amely tiltakozást Kína határozottan elutasított. 

Afrika és a Közel-Kelet

Összeomlott az Izrael és a Hamász közötti átmeneti tűzszünet, miután augusztus 19-én az esti órákban az izraeli légierő légicsapásokkal válaszolt az Izrael déli és középső részei ellen intézett rakétatámadásokra. Benjámin Netánjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy előbb megsemmisítő vereséget akar mérni a Hamászra, csak ezt követően kerülhet sor a hosszú távú gázai rendezésre. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán mindkét felet felszólította, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, és minél előbb kössenek tartóstűzszüneti megállapodást.

Továbbra is terjed az Ebola járvány Nyugat-Afrikában. A WHO augusztus 22-i tájékoztatása szerint csak az elmúlt egy hétben 142 újabb eset diagnosztizáltak – 77-en pedig belehalt a betegésbge. Megoldást az az amerikai vakcina jelenthet, amellyel sikeresen kezeltek egy beteget az Egyesült Államokban. Mindeközben a fertőzött országokkal szemben folyamatosan vezetik be a szankciókat, legutóbb Szenegál zárta le határait Guineaval szemben. Augusztus 19-én nagy riadalmat okozott, mikor 17 fertőzött ember megszökött a karanténból Libériában, azonban rövid időn belül sikerült megtalálni, majd visszaszállítani őket.

Amerika

A kolumbiai katonai hatóságok megkezdték a fegyverszüneti tárgyalások előkészítését a FARC milícia küldöttségével a kubai Havannában. Bár a tényleges fegyvernyugvás még távolinak tűnik, a frissen újraválasztott Juan Manuel Santos elnök bízik a tárgyalások sikerességében, és a FARC legális politikai erővé transzformálásában.

Helikopter szerencsétlenségben elhunyt Rudy Ortiz tábornok, a Guatemalai Hadsereg vezérkari főnöke. A balesetben négy másik magas rangú tiszt is életét vesztette. Az eset körülményei egyenlőre ismeretlenek, gyanakvásra ad azonban okot, hogy a tragédia a Mexikóval határos Huehuetenango tartományban történt, ahol a drogkartellek különösen aktívak.

Vasárnap reggel lázadás tört ki a brazíliai Cascavel városban található állami börtönben, amelyben legalább 700 rab volt érintett. A börtönlakók közül négy ember halt meg, ezek közül kettőt társaik végeztek ki, mivel így akarták elérni a hatóságoknál, hogy jobb életkörülményeket biztosítsanak számukra. A lázadás során két börtönőr is fogságba esett, eddig nem sikerült őket kiszabadítani. A dél-amerikai országban óriási gondot okoz a börtönök túlzsúfoltsága és a rabok életszínvonalának igen alacsony szintje. 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem