biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 43. hét

2014 október 27. - 14:23 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Európa

A svéd hadsereg felfüggesztette az állítólag svéd vizekre behatoló orosz tengeralattjáró keresését. Az orosz védelmi miniszter tagadott bármiféle érintettséget az ügyben.

A NATO vadászgépei fogtak el egy orosz felderítőgépet, amely dán és a svéd légteret megközelítette, az észt légteret pedig meg is sértette.

Enver Hodzsa koszovói külügyminiszter történelmi látogatást tett Belgrádban. Ez az első hivatalos látogatás Koszovó 2008-ban bekövetkező függetlenné válása óta, melyet Szerbia azóta sem ismer el.

Az új NATO főtitkár, Jens Stoltenberg megtette első látogatását a Mons-ban állomásozó NATO Európai Szövetséges Erők Legfőbb Parancsnokságánál. Október elsejével hivatalába lépett főtitkár nyilatkozatában elmondta rendkívül fontosnak tartotta, hogy már a beiktatása utáni hetekben ellátogasson ide.

A szeptemberi tűzszünet ellenére tovább folytatódnak a harcok Kelet-Ukrajnában. Az oroszbarát lázadók célja, hogy létrehozzák a „Novorossia” nevű orosz nemzetiség lakta államot. A vasárnap megrendezésre kerülő ukrán parlamenti választások után egy héttel tervezik saját választásuk megtartását.

A Lockheed Martin szerdán együttműködési megállapodást írt alá a törökországi Roketsan vállalattal török SOM-J rakéták közös fejlesztéséről az F-35 Lightning II programhoz.

A brit haderő újabb jelentős lépést tett afganisztáni csapatai teljes visszavonásának irányába. A hadsereg mára mindössze két bázist felügyeletét látja el. David Cameron az afganisztáni missziót „teljesítettnek” minősítette, ellenben több brit katonai vezető a BBC-nek elismerte, sem a stratégia, sem a felkészültség, sem pedig a források nem volt elegendőek a misszió sikerességéhez.

 

Ázsia

A hongkongi diákok és a kormányzat közti tárgyalások eredménytelenül zárultak. Habár a politikai reformok terén nem sikerült egyezségre jutni, maga a tény, hogy a tüntetők képviselőivel tárgyalásokba bocsátkozott a kormányzat, pozitívumként értékelhető.

Szunnita militánsok 13 síitával végeztek a pakisztáni Kvetta városában. A merényletben további 29 ember megsérült. A Kvetta központú Beludzsisztán tartományt szeparatista felkelés, tálib lázadás és szekták közötti harcok sújtják.

Folytatódnak az atrocitások a pakisztáni-iráni határon. Iszlámábád szerint Teherán hat aknát lőtt ki, amelyek darabjait megtalálták egy pakisztáni határfaluban. A dél-nyugat pakisztáni Beludzsisztán és a kelet-iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományok területén rendszeresek az összetűzések a két ország fegyveres erői, valamint a drogcsempészek és a szunnita lázadó csoportok között.

A Kínai Kommunista Párt csütörtökön bemutatta az igazságszolgáltatás reformjára vonatkozó terveit, melyek a piacgazdaság működése és a társadalmi stabilitás szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak. A bejelentés ugyanakkor nem szólt a korrupcióval vádolt volt biztonsági vezető, Zhou Yongkang sorsáról, de a Reuters múlt heti híradása alapján világos, hogy Kínában senki nem állhat Xi Jinping elnök 2013-ban meghirdetett korrupcióellenes kampányának hatálya felett.

Pénteken Kína útjára indította első, kísérleti űrhajóját, melynek célja, hogy a Hold megkerülése után sikeresen abszolválja a Földre való visszatérést. A régió országai közül India szeptemberben elsőként bocsátott fel űrszondát, amely sikeresen megkerülte a Marsot. Egyes megfigyelők a helyzetet a térség „űrversenyének” titulálják.

Kína csütörtökön kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államok Japánba telepített rakétavédelmi rendszerével kapcsolatban. Japán szerint Kína növekvő jelenléte a Kelet–kínai-tengeren aggodalomra ad okot, ahol a két állam területi vitája továbbra sem rendeződött. Továbbá Észak–Korea nukleáris fejlesztéseinek eredményeként idén tesztelt hordozórakéták szintén fenyegetést jelentenek Japán számára.

Csütörtökön Chang Wanquan kínai védelmi miniszter az Iránnal folytatott katonai együttműködés sikeréről számolt be, hangsúlyozva, hogy kész a kapcsolatok szorosabbra fűzésére. Teherán megerősítve az együttműködést, a haditengerészet fontosságát emelte ki. A haditengerészeti kooperáció célja Irán képességeinek növelése a Perzsa-öböl térségében.

Az amerikai drogellenes háború teljes kudarcát tanúsítja, hogy a legfrissebb jelentés alapján az erőfeszítések ellenére az afgán termelők eddig soha nem tapasztalt mértékben, 209.000 hektáron termesztenek mákot, ezzel a világ ópiumtermesztésének 80%-át kitéve. A State Department „kiábrándítónak” találja a jelentés adatait és az afgán kormány elégtelen teljesítményének számlájára írja a kudarcot.

A szíriai hadsereg jelentősen megnövelte légitámadásait számát a felkelők által megszállt területeken, a sebesültekről egyelőre nincsenek pontos adatok.

 

Amerika

Kanada megerősített biztonsági intézkedéseket vezetett be a szerdai ottawai lövöldözést követően. Nathan Cirillo-val szolgálat teljesítése közben szerdán a 32 éves Michael Zehaf-Bibeau végzett, aki nemrégiben tért át az iszlám hitre.

A Guineából hazaérkező Craig Spencer lett az első ebola fertőzött New Yorkban. A nyugat-afrikai országban gyakran megforduló orvos már a negyedik ebola beteg az Egyesült Államokban. Mindeközben az USA bejelentette, hogy 2015 végéig egymillió vakcinát gyártanak le a betegség megfékezése érdekében.

A mexikói hatóságok szerint José Luis Abraca, Iguala korábbi polgármestere is érintett lehet a múlt hónapban elrabolt 43 diák ügyében. Jesús Murillo Karam helyi főügyész szerint az egykori városvezető felesége és a település korábbi közbiztonsági igazgatója is érintett lehet az eset kapcsán.

Az FBI figyelmeztette az amerikai újságírókat, hogy az Iszlám Állam megtorlóakcióinak kiemelt célpontjaként tekint rájuk. Az FBI szerint hiteles információk alapján kijelenthető, hogy egy IÁ-hoz köthető csoport újságírók elrablására szakosodott.

 

Közel-Kelet és Afrika

Törökország lehetővé teszi 200 iraki kurd harcos átkelését a szíriai határon, hogy azok bekapcsolódhassanak az Iszlám Állam elleni harcokba – jelentette be csütörtökön Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

Október 19-én, vasárnap öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy bagdadi síita mecset előtt gyülekező tömegben. A merényletben 21-en vesztették életüket, és további 25 embert súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba. A robbantásért eddig még senki sem vállalta a felelősséget.

Az izraeli-egyiptomi határon október 22-én, szerdán történt kisebb összecsapásban két izraeli katona sérült meg. A támadók páncéltörő rakétával nyitottak tüzet az izraeli határőrökre. A sebesülteket helikopterrel szállították az Izrael déli részén fekvő Beersheva városába.

Miután Nigériában hat hete nem észleltek újabb ebolás beteget, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nigériai képviselője, Rui Gama Vaz október 20-án ebolamentes területté nyilvánította az országot.

Az október 19-én a kurd erők támogatása érdekében ledobott 28 amerikai segélycsomag közül – az erős szél következtében – legalább egy az ISIS kezére került. Habár az Egyesült Államok légicsapás útján meg próbálta semmisíteni a csomagot, az ISIS egyik, azóta nyilvánosságra hozott videója szerint a készletek már a birtokukban vannak.


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem