biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 47. hét

2014 november 25. - 15:11 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Európa

Harcok Ukrajnában.

Mintegy 1000 áldozata van az ukrajnai harcoknak a tűzszünet megkötése óta (Forrás:BBC)

November 15-én találkozott egymással Petro Porosenko ukrán elnök és Miroslav Lajčák szlovák miniszterelnök-helyettes, illetve kül- és európai ügyekért felelős miniszter Szlovákiában. Az energiabiztonság terén az ukrán elnök nagyra értékelte Szlovákia Ukrajna érdekében végrehajtott visszafelé irányuló gázszállítását, és a két politikus egyetértett abban, hogy a Déli Áramlat gázvezeték kiépülése egyikőjük államának sem érdeke.

November 18-án vette kezdetét a Cyber Coalition 2014, amely a NATO eddigi legnagyobb, három napos többnemzeti kibervédelmi gyakorlata. A gyakorlat során megvizsgálták az információmegosztás egy esetleges kibertámadás során várható gyorsaságát és pontosságát, valamint egy több célpontot érő kibertámadás esetén a résztvevő államok közötti védelem összehangolásának képességét.

November 17-én az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini és Pavlo Klimkin, ukrán külügyminiszter megállapodást írt alá az EU ukrajnai tanácsadó missziójáról. A két évesre tervezett misszió december elsején indul Mizsei Kálmán vezetésével. A program első évének költségvetését 13,1 millió euróban határozták meg.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a német állampolgárok jelentős többsége elutasítja az Oroszországgal szembeni szankciók újabb körét. A felmérés során megkérdezettek csupán 19%-a gondolja úgy, hogy szigorítani kellene a szankciókat, míg 43% elegendőnek tartja az Egyesült Államok és az Európai Unió által eddig hozott intézkedéseket, ráadásul 27% szerint a jelenleg érvényben lévő szankciókat is érdemes lenne eltörölni.

November 20-án lengyel-amerikai innovációs hetet tartottak az amerikai Standford egyetemen. Az esemény keretében a két állam üzleti és tudományos szférájának képviselői többek között az energetikai innováció aktualitásait vitatták meg.

Baloldali pártok történelmi koalíciójával Németországban először lesz tartományi kormányzatnak szélsőbaloldali elnöke a kommunizmus bukása óta. A példátlan türingiai megállapodásban a Die Linke (baloldali párt), a szociáldemokraták (PSD) és a zöldek vesznek részt.

 

Közel-Kelet és Afrika

Tárgyalások az iráni atomprogramról.

John Kerry, Catherine Ashton és Javad Zarif tárgyal az iráni atomprogramról (Forrás: Reuters)

November 19-én Bécsben folytatódtak az iráni atomprogramról szóló egyeztetések az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország részvételével. Irán külügyminisztere Mohamed Dzsavad Zarif kifejezte reményét aziránt, hogy a tárgyalások eredményeként országa békés célú nukleáris tevékenységhez fűződő joga biztosítva lesz. A megegyezés határidejéül 24-ét szabták, de esély van ennek kitolására.

Kedden a spanyol törvényhozás alsóháza indítványt nyújtott be a palesztin állam elismerésére. A döntést Izrael elítélte és a békefolyamatot veszélyeztető tényezőként értékelte. Palesztina államként való elismeréséről Európában megoszlanak a vélemények. A britek és az írek már tartottak hasonló szavazást, míg a francia törvényhozás a jövő héten tervezi. Ezzel szemben Angela Merkel kijelentette, hogy az elismerés nem jelent megoldást a térség problémáira.

Izrael bejelentette, hogy kész együttműködni az ENSZ-szel a nyári gázai háború alatt ENSZ-létesítményeket ért támadások kivizsgálásában. A háború idején legalább hat ilyen létesítményt sújtott izraeli tűz, legkevesebb két tucat ember halálát okozva.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi szervezet által kedden kiadott jelentés szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság rendőrsége 51 ember jogellenes kivégzéséért felelős. A helyi kormányzat visszautasítja vádakat.

November 20-án, csütörtökön jelentették, hogy újabb mészárlást hajtott végre a Boko Haram terrorista szervezet észak-kelet Nigériában, amelynek következtében legalább 43-an vesztették életüket.

Hazaengedték a kórházból az Abdelaziz Bouteflika algériai elnököt, arról azonban a kezelő klinika nem adott tájékoztatást, hogy pontosan mivel kezelték a politikust. Bouteflika 1999 óta vezeti az észak-afrikai országot.

November 19-én látott napvilágot, az ENSZ Biztonsági Tanácsának számára készített, többek közt az Iszlám Állammal is foglalkozó jelentés. A dokumentum szerint a szervezet mintegy két évre elegendő fegyverrel rendelkezik, valamint az olajeladásnak köszönhetően napi 850 ezer és másfél millió dollár közötti bevételre tud szert tenni.

 

Ázsia

Észak-Korea

Észak-Korea nukleáris tesztek végrehajtásával válaszolni az ENSZ BT határozatára (Forrás: BBC)

Észak-Korea nukleáris tesztek végrehajtásával fenyegetett az ország elleni vizsgálatot kezdeményező ENSZ BT határozatra válaszul.

A védelmi miniszterek bejelentése alapján Németország 850, Olaszország 500 katonát tervez Afganisztánban állomásoztatni 2015-től. Az új NATO kiképző- és tanácsadó misszió a tervek szerint 12 000 katonát számlál majd.

Abe Shinzo japán miniszterelnök pénteken feloszlatta a törvényhozás alsóházát és választásokat írt ki a következő hónapra. A lépésre a miniszterelnök az eddig folytatott gazdaságpolitikáról tartott referendumként tekint.

A mianmari hadsereg szerdán számos halálos áldozattal járó tüzérségi támadást hajtott végre az ország északi részén lévő, az országban zajló felkelés központjának számító Kachin tartományban. A támadás után a hadsereg közleményt adott ki, mi szerint az akciót figyelmeztetésnek szánták, és nem volt céljuk emberéletek kioltása, továbbá reményeik szerint az esemény nem befolyásolja a béketárgyalásokat.

 

Amerika

Keystone XL NSA korlátozás elbukott a Szenátusban.

A Keystone XL terve és az NSA korlátozása is elbukott a Szenátusban (Forrás: NYT)

Az Egyesült Államok Szenátusa blokkolta az országot észak-dél irányban átszelő, Kanadát a Mexikói-öböllel összekötő Keystone XL gázvezeték megépítésére vonatkozó terveket. A Szenátus az NSA adatgyűjtését korlátozó javaslatot is elutasította.

Obama elnök bejelentette, hogy elnöki határozattal akadályozza meg 4,3 millió illegális bevándorló deportálását az Egyesült Államokból. A lépésre a kormányzat kétszeri elhalasztást követően, a félidős választások után szánta el magát.

Mintegy 300 maszkos, Molotov-koktéllal felfegyverkezett tüntető csapott össze a mexikói hatóságokkal a 43 diák életét követelő szeptemberi incidenst követően.


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem