biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Szeptember 21. a Béke Nemzetközi Napja

2010 szeptember 21. - 03:05 - Simon Anna

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

„A békéhez nem bombák kellenek, hanem jóakarat és emberi együttérzés.”
/ Szent-Györgyi Albert/
 
Viszály, ellenségeskedés, harc, fegyveres küzdelem, háború, ezek a fogalmak mióta az ember öntudatra ébredt folyamatosan meghatározzák életét. Öt és fél ezer év leforgása alatt több mint 15 ezer háború, fegyveres konfliktus és csupán 300 „békeév” volt. Szeptember 21-én a béke napját ünnepeljük, de vajon beszélhetünk-e manapság békéről? A II. világháború befejezése óta nem volt egyetlen olyan nap, amikor valahol a Földön ne folyt volna valamilyen fegyveres küzdelem. Napjainkban a Föld lakosságának egyharmada háborús körülmények között él. Az 1990-es években körülbelül 100 fegyveres konfliktus zajlott szerte a világban, közel 100 ország részvételével, melyek megközelítőleg 9-10 millió ember halálát okozták.
 
A Béke Nemzetközi Napjának emblémája.
A Béke Nemzetközi Napjának emblémája. (Forrás: un.org)
 
A Béke Nemzetközi Napját 1981-ben az ENSZ Közgyűlése iktatta határozatba, melynek értelmében minden év szeptemberének harmadik keddje (hagyományosa az ENSZ Közgyűlésének nyitó napja) az emberek és nemzetek közti békének állít emléket. (A Béke Nemzetközi Napjáról az ENSZ 36/67-es határozata rendelkezik és 1982-ben ünnepelték meg először.) Az ünnepet számos nemzet, politikai csoport, hadsereg, és népcsoport tiszteletben tartja, ugyanakkor évről-évre előfordulnak a nemes célt figyelmen kívül hagyó események. 2001-ben ezért az ENSZ 55/282-es határozatában nem csak új időpontot rögzítettek, miszerint 2002-től minden év szeptember 21-én kerül megünneplésre, hanem egyúttal globális fegyverszüneti nappá is nyilvánították szeptember 21-ét. Az ünnep jellegzetes momentuma az ENSZ New York-i székházában található békeharang megkongatása is. A japán békeharangot gyerekek által adományozott pénzérmékből öntötték és a háborúk áldozatainak állít emléket.
2005-ben az akkori ENSZ főtitkár Kofi Annan felhívta a figyelmet az erőszakmentességre és világméretű, 24 órás tűzszünet betartására szólított fel. A Béke Nemzetközi Napja ünnepének fényét minden évben számos program emeli, 2008-ban például a Royal Albert Hall-ban Annie Lenox, Bryan Adams és John Legend léptek fel műsorukkal, hogy támogassák a béke eszméjének terjesztését. Ahogy a békére való törekvés és tenni akarás ereje nő, egyre több béke-orientált szervezet már globálisan gondolkodik, de helyben tesz az ügy érdekében.
Hétfőtől (2010. szeptember 20.) az ENSZ Közgyűlés időszakával párhuzamosan, háromnapos csúcstalálkozót szerveznek New Yorkban az ENSZ 192 tagállamának részvételével, hogy a Milleniumi Fejlesztési Célok (MDGs) nevű fejlesztési program felgyorsításáról tárgyaljanak, mely egybeesik a Béke Nemzetközi Napjának ünnepével. Az ENSZ Közgyűlésének korábbi határozata kihirdette, hogy 2010 a Fiatalok Nemzetközi Éve: a Párbeszéd és Kölcsönös Egyetértés jegyében. A kampánytól, melyet a Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya (DESA) augusztus 12-én kezdeményezett azt várják, hogy elő fogja segíteni az emberi jogok és szolidaritás iránti tiszteletet nemzedékek, kultúrák, régiók és civilizációk között, mivel ezeket kulcselemnek tekintik, a fenntartható béke alapjának megerősítésében. Az ENSZ honlapján azt olvashatjuk, hogy a fiatalok, a béke és a fejlődés szoros kapcsolatban állnak egymással, hiszen a béke lehetővé teszi a fejlődést, amely elengedhetetlen a fiatalok lehetőségeinek kiszélesítésében, különösen azokban az országokban, melyek lakói konfliktusok között élik mindennapjaikat. Tehát az egészséges, művelt fiatalság tevékenysége kulcsfontosságú a béke és fejlődés érdekében. A béke, a stabilitás és a biztonság elengedhetetlen tényezők a Milleniumi Fejlesztési Célkitűzések eléréséhez.
 
Ban Ki Mun a békeharangnál New Yorkban.
Ban Ki Mun ENSZ főtitkár megkongatja a békeharangot. (Forrás: angel-invest.us)
 
Az ENSZ számos programot működtet a béke terjesztése és megszilárdítása érdekében, melyek között szerepel az extrém szegénység és az éhínség felszámolása, az alapfokú oktatás kiterjesztése mindenkire, a nemek közötti egyenlőtlenségek felszámolása, a gyermekhalandóság csökkentése, a fertőző betegségek elleni küzdelem és a fenntartható fejlődés alapelveinek terjesztése. Minden évben világszerte rengeteg személy, csoport, szervezet olyan tevékenységek végrehajtására használja ezt a napot, melyekkel hozzájárulnak a konfliktusok rendezéséhez és melyekkel kulturális vízválasztókat hidalnak át és toleranciát váltanak ki.
2010. június 13-án Ban Ki-moon 100 napos visszaszámlálást indított a Béke Nemzetközi Napjáig és felhívta a világon élő fiatalok figyelmét egy olyan lehetőségre, melyben mindenki bemutathatja a média segítségével saját történetét, melyben részletezi, hogy mit tesz a béke érdekében. Az idei kampány szlogenje Peace=Future, The math is easy”.(Béke=Jövő, A képlet egyszerű – Szerk.) A főtitkára fiatalokatkéri, hogycsatlakozzanaka programhoz és segítséka békéért folyó munkában.
„Csak öt évünk maradt arra, hogy az Milleniumi Fejlesztési Célokban meghirdetett programokat véghez vigyük. Mindenkit megkérek arra, a fiatalokat és az öregeket is beleértve, hogy segítsenek megoldást találni a globális problémákra. Osszák meg terveiket és ötleteiket, cselekedjenek kreativitással és szenvedéllyel. Segítsenek a békéért és a jólétért harcolni… A visszaszámlálás elindításával két igazságot ismertünk fel: az egyik, hogy csak békés környezetben tudják megvalósítani a fiatalok a bennük rejlő lehetőségeket, a másik, pedig az, hogy ezekkel a lehetőségekkel tudják ma elkezdeni a békés világ felépítését.”
 
 
Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felhívása a 2010-es Béke Nemzetközi Világnapja alkalmából. (Forrás: youtube.com)
 
Már a kezdetektől fogva számos megemlékező esemény, ünnepségek, megemlékezések és szertartások kísérik a Béke Nemzetközi Napját, melyek 2010-ben is elmaradhatatlan kísérői a rendezvénynek világszerte. Az ENSZ hivatalok, kormányzati és nem kormányzati ügynökségek, polgári és vallásos csoportosulások a maguk módján támogatják a békés és erőszakmentes világ ideálját.
 
Idén a civil szervezetek által megrendezett események közé tartozik többek között:
·        „Béke Nap 2010” interneten közvetített adás, mely szeptember 17-től, szeptember 21-ig tart. Az ünnepi adást, mely a békeharang megkongatásával kezdődik, a Unity Foundation (Egység Alapítvány – Szerk.), egy kaliforniai non-profit szervezet hozta létre, amely mindig támogatta a világbékét, az egységet és az együttműködést. Az internetes tv adás megtekinthető a www.peaceday.tv linken.
·        A Világbékéért Imádkozók Társasága mindenki részvételét kéri az egyperces néma csend betartásában szeptember 21-én délben, vagy éppen a csatlakozást.
·        Párizsban egy koncertre került sor szeptember 17-én (Peace One Day Paris Concert 2010), Jude Law, Sharon Stone, Patti Smith közreműködésével.
·        Az Afrikai Unió együttműködésben más szervezetekkel Addisz-Abeba-ban 90-napos visszaszámlálást hirdetett meg a válságövezetekben lévő ellenségeskedés megszüntetésére és a fegyverszünet elérése érdekében.
·        A Jobb Világ Kampány keretében azoknak a férfiaknak és nőknek állítanak emléket, akik a világ különböző pontjain működő ENSZ békeműveletekben teljesítenek szolgálatot. Ennek keretében 2010. május 29. óta gyűjtik azokat az üzeneteket, melyekben bárki megköszönheti a békefenntartók munkáját. (www.unitedinpeacekeeping.org)
·        A Pump Aid szervezet Afrikában vidéki közösségeknek biztosít tiszta vizet és fejlett egészségügyi berendezéseket.
 
Számos országos szintű rendezvényt is tartanak a Béke Nemzetközi Napja alkalmából. Izraelben például az Izraeli Béke Nap kulturális rendezvénysorozat keretein belül a társadalom különböző rétegeit kívánják összehozni, hogy közösen ünnepeljék meg a béke napját a zene, az ima, valamint a művészetek segítségével. Ugyanakkor egy finn kezdeményezésnek köszönhetően Finnországban és még további 130 országban szeptember 21-én faültetést szerveznek elsősorban gyerekek, fiatalok és nem kormányzati szervezetek részére. Dél-Afrikában művészek és aktivisták részvételével a johannesburgi Botanikus Kertben rendezik meg művészek és aktivisták részvételével „A béke a Parkban kezdődik” elnevezésű eseményt. Svájcban a genovai ENSZ Hivatal szervezett szeptember 17-én labdarúgó mérkőzést az ENSZ Fejlesztési Programmal (UNDP), valamint az ENSZ Sport a Fejlődésért és Békéért Hivatalának (UNOSDP) és további civil szervezetek közreműködésével. A barátságos mérkőzés több nemes célt is szolgált, egyrészt felhívta a figyelmet a Béke Nemzetközi Napjára, másrészt a Fiatalság Nemzetközi Évére, valamint a Szállj Szembe a szegénységgel elnevezésű kampányra. További civil szervezetek által rendezett események találhatók az ENSZ Béke Nagyköveteinek honlapján.
 
És Te mit teszel a békéért?
És Te mit teszel a békéért? (Forrás: angel-invest.us)
 
 
 

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem