biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

NATO Hírfigyelő - 2010. december

2011 január 15. - 21:51 - Csiki Tamás

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

Stratégiai Koncepció
 
A sikeres lisszaboni csúcstalálkozót követően az év vége az értékelés jegyében telt a Szövetség tagállamai körében, felkészülve 2011 várható feladataira. November 29-én szakértők találkoztak Washingtonban a Center for Strategic and International Studies és a NATO Public Diplomacy Division által rendezett „NATO Beyond the Lisbon Summit” konferencián. Az esemény megnyitóján James Stavridis admirális, a Szövetség európai erőinek főparancsnoka (SACEUR) „az időn átívelő hídként” jellemezte a NATO-t, amely a hidegháború óta összeköti tagállamait és partnereit, melynek alapját a közös értékek, a kollektív védelem és a szolidaritás adta egykor és adja még ma is.
Az értékelés másnap az Egyesült Államok Atlanti Tanácsának körében folytatódott, amihez videokonferencia formájában Anders Fogh Rasmussen főtitkár is csatlakozott. „A csúcstalálkozó történelmi siker volt, és ezt nem csak úgy mondom. Erősebb, aktívabb és hatékonyabb Szövetséget hozunk létre” – összegezte az elért eredményt. A következő időszak feladatait vázolva elmondta: a márciusi védelmi miniszteri találkozóig meghatározzák azokat a politikai irányelveket, melyek az új stratégiai koncepcióban foglaltak gyakorlati megvalósításához szükségesek. Az iránymutatás alapján alakítják ki a katonai terveket, amelyeket a júniusi védelmi miniszteri találkozón fogadnak el. Ezzel párhuzamosan a bővülő és megerősítendő partnerkapcsolatok terén az áprilisi külügyminiszteri találkozóra kidolgoznak egy új partnerkapcsolati koncepciót. Így 2011-ben a miniszteri találkozók célja e lépések meghatározása. Emellett pedig a Lisszabonban meghatározottnak megfelelően kidolgozzák a kiberbiztonságra és rakétavédelemre vonatkozó irányelveket és cselekvési terveket. A folyamat eredményét a tagállamok a 2012-re Washingtonba tervezett újabb csúcstalálkozón tudják majd értékelni. A Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) parancsnoka, Stéphane Abrial december 13-án nyilatkozott a Natochannelnek minderről:
 
Stéphane Abrial értékelése: "Hosszú út áll még előttünk". (Forrás: natochannel.tv - youtube.com)
 
December 14-én az ACT parancsnoka a „Transformation – The Way Ahead” című konferencián a Stratégiai Koncepció által meghatározott katonai feladatok megvalósításáról kezdeményezett eszmecserét.
December 3-4-én Antalyában 250 szakértő, tisztviselő, diplomata, véleményformáló szakember és a média képviselői gyűltek össze a „The News Strategic Concept and NATO Towards Year 2020 című konferencián, ahol a NATO előtt álló feladatokat vitatták meg az új stratégiai koncepció tükrében. Vecdi Gönül török védelmi miniszter nyitóbeszédében üdvözölte a csúcstalálkozó eredményeit, melyekben megjelennek Törökország érdekei is: „Törökország továbbra is kiemelt figyelmet fordít a NATO-EU kapcsolatokra. Ezt a Lisszaboni Csúcstalálkozón is hangsúlyoztuk, és továbbra is hangsúlyozni fogjuk. Kiegyensúlyozott partnerkapcsolatra van szükségünk, amely figyelembe veszi Törökország szerepét a Szövetségben.” A konferencia a török álláspont rugalmasabbá válását jelezheti az Európai Unióval kialakítandó együttműködés terén. Azt követően, hogy Anders Fogh Rasmussen október 7-én Törökországban tárgyalt az új stratégiai koncepció előkészítéseként, a Hürriyet vezető török napilap „Válaszút előtt a NATO-török kapcsolatok” címmel jelentetett meg értékelést. Ebben rámutattak, hogy az elmúlt időszakban több negatív lépés is történt török részről, de mindez nem kérdőjelezheti meg az ország elkötelezettségét nyugati szövetségesei iránt. Ezt tovább erősítik az olyan közös érdekek, mint az iraki stabilizáció és az afganisztáni műveletek.
 
Ömer E. Akbel a Török Atlanti Tanács elnöke.
Ömer E. Akbel, a Török Atlanti Tanács elnöke az Antlya Nemzetközi Konferencia megnyitóján, 2010. december 3-án. (Forrás: nato.int)
 
Partnerkapcsolatok
 
December 6-án szerb parlamenti küldöttség látogatott a Szövetség brüsszeli főhadiszállására, ahol Claudio Bosigniero főtitkár-helyettes fogadta őket. A kormánypárti és ellenzéki képviselőket a szerb Külügyi Bizottság, a Védelmi Bizottság és az etnikai csoportok közötti kapcsolatokért felelős parlamenti bizottság tagjai kísérték. A 2006 óta hivatalos keretek között fejlődő NATO-szerb kapcsolat várhatóan intenzívebbé válik a közeljövőben, mivel a szerb politikai vezetés jelentős védelmi reform előtt áll, amelyben a NATO támogatására is számít. 2011 februárjában lesz öt éve, hogy a felek létrehozták a NATO-Szerbia Védelmi Reform Csoportot és Szerbia a PfP program tagja lett. 2006 decemberében létrehozták a NATO Katonai Összekötő irodát Belgrádban, 2007-ben az ország csatlakozott a PfP Tervezési és Felülvizsgálati Folyamatához (PARP), majd 2009-ben benyújtotta első Egyéni Partnerségi Programját (IPP). 2010. október 2-án megszületett a politikai döntés a szerb haderő önkéntes, hivatásos alapokra helyezéséről, amelyet a szerb parlament december 15-én ugyancsak jóváhagyott. Ennek értelmében a sorkötelezettséget 2011. január 1-jétől megszüntetik, és az ezt követően kibontakozó védelmi reformban a NATO partnerségi programoknak is fontos szerep juthat. A látogatás zárásaként december 7-én a küldöttség a NATO Parlamenti Közgyűlésénél tett látogatást.
December 9-én Toomas Hendrik Ilves észt elnök találkozott Anders Fogh Rasmussen főtitkárral Brüsszelben, mely alkalommal a kölcsönös elkötelezettség több eleméről tárgyaltak. Észtország Afganisztán Helmand tartományában vállal fontos szerepet a stabilizációs műveletekben: nemzeti korlátozások nélkül, akár harci feladatokban is részt vesz a 139 fős észt kontingens. Eközben a Szövetség a Balti államok légterének ellenőrzésével és védelmével járul hozzá Észtország biztonságához. Ugyancsak intenzív az együttműködés a NATO Kiberbiztonsági Kiválósági Központ munkája és a NATO-orosz kapcsolatok terén.
A közös sajtótájékoztatón az észt elnök hangsúlyozta, hogy bármely dokumentum elfogadásának csak akkor van értelme, ha azt megvalósítás követi, ezért országa törekedni fog rá, hogy elérje, majd fenntartsa a védelmi költségvetés 2%-os GDP-arányos szintjét. A szükséges anyagi források biztosítása ugyanis az elkötelezettség jele, a kollektív védelem alapja.
 
Toomas Hendrik Ilves és Anders Fogh Rasmussen közös sajtótájékoztatója.
Toomas Hendrik Ilves és Anders Fogh Rasmussen közös sajtótájékoztatója. (Forrás: nato.int)
 
December 14-15-én a NATO, Kazahsztán, Kirgizisztán, Pakisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán és az UNODC szakemberei tanácskoztak afganisztáni, szélesebb értelemben közép-ázsiai kábítószer-ellenes tevékenységük fokozásáról. Pakisztán most először vett részt ilyen ülésen azóta, hogy 2010 szeptemberében hivatalosan csatlakozott a programhoz. A felek 2011-ben a kábítószer-ellenes erők kiképzésére helyezik a hangsúlyt, amelynek részeként már egy szentpétervári kiképző intézet mellett egy ankarai és egy Moszkva melletti központban is folytatják a munkát, melynek során eddig több mint 1300 szakembert képeztek ki.
 
A 2010-es év meghatározó eseményeinek áttekintése. (Forrás: natochannel.tv - youtube.com)
 
 
 
„Kivételes munkával szolgálják a békét”
 
Ahogy közeledünk az ünnepekhez és 2010 végéhez, mindazokhoz szeretnék szólni, akik NATO műveletekben vesznek részt.
Ez az évnek azon időszaka, amikor mindannyian azt kívánjuk, hogy otthon, családunk, szeretteink körében legyünk. Azoknak, akiknek a szolgálat ezt nem teszi lehetővé, szeretném kifejezni, milyen nagy büszkeséggel és csodálattal gondolunk rájuk. Professzionalizmusuk, bátorságuk és elszántságuk által létfontosságú részt vállalnak abban, hogy világszerte emberek millióinak életén javítsanak és megőrizzék biztonságunkat.
A NATO már több mint 60 éve sikeresen védi meg a szabadságot és demokráciát tagállamaiban. Az elmúlt években új fenyegetések megjelenése tette e feladatot nehezebbé és veszélyesebbé, és az áldozat, amit tőletek kérünk, bátor egyenruhás férfiak és nők, és a civilek, akik titeket támogatnak, egyre csak nő. Ma közel 140.000 NATO katona és civil munkatárs vesz részt műveletekben világszerte, Afganisztánban, a Balkánon, Irakban, a Földközi-tengeren és Afrika Szarvánál az Indiai-óceánon. Mindannyian a Szövetség szolidaritását és a biztonság, béke és stabilitás iránti elkötelezettségét demonstrálják a lehető legegyértelműbb módon. Azonban miközben távol vagytok otthonaitoktól, családotok állandó aggodalomban él biztonságotok miatt, és nélkületek kell élniük mindennapi életüket. Ők is fontos szerepet játszanak, amit nem mindig ismernek el, ezért nekik is szeretnék köszönetet mondani azért a támogatásért, amit nektek nyújtanak, amíg távol vagytok. Különösképpen együtt érzek azok családjával és szeretteivel, akik szolgálatuk során életüket vesztették, valamint azokkal, akik barátjukat, kollégájukat vesztették el. Azokra is gondolunk, akik megsérültek, és azokra, akik róluk gondoskodnak.
Az ünnepek időszaka világszerte a béke ideje. E béke érdekében szolgáltok kivételes munkátokkal, ezért hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy kifejezzem a magam és a Szövetség nagyra becsülését, amit kemény munkátok, eltökéltségetek iránt érzünk. Továbbra is a legkiválóbbat nyújtjátok a NATO-ban. Mindannyian nagy büszkék lehettek az elért eredményekre. Minden jót kívánok nektek és családjaitoknak az ünnepekre és a következő évre.

 

A NATO főtitkárának ünnepi köszöntője. (Forrás: andersfogh.info)

Transcript:
Arab tavasz = Az első Facebook Forradalom?A NATO és partnerei: változó kapcsolatok?Egy bolygóra főzni


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
NATO-NETto
A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizenötödiket olvashatja, amit Csiki Tamás biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem