biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Archívum


2007nov.dec.
2008jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2009jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2010jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2011jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2012jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2013jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2014jan.feb.már.ápr.máj.jún.júl.aug.szept.okt.nov.dec.
2015jan.feb.2009 december - 9 Cikk


Az Európai Unió 2009-ben
2009 december 31. - Vajkai Edina
2009. január elsejétől a szlovák korona helyett az euró lett a hivatalos fizetőeszköz Szlovákiában, mellyel az euro-zóna tizenhatodik tagállama lett, és az eurót használó állampolgárok száma 323 millió főre növekedett. A korábbi átállásoknál tapasztalható megnövekedett infláció elkerülése, de legalább is annak mérséklése céljából a hatóságok rábírták a kiskereskedőket egy etikai kódex elfogadására

Ez történt a héten - 2009. december 21-től 27-ig
2009 december 30. - Pető Gergő
Pénteken (december 25.) egy nigériai férfi merényletet kísérelt meg a Northwest Airlines 253-as, Airbus 330-as Amszterdamból 278 utassal a fedélzeten Detroitba tartó repülőgépén, melyben mindössze néhány személy sérült meg, köztük a merénylő maga.

Ez történt a héten - 2009. december 14-től 20-ig
2009 december 22. - Pető Gergő
Kedden (december 15.) az Öböl Menti Együttműködési Tanács főtitkára, Abdul-Rahman al-Attiyah nyilatkozatban bejelentette, hogy az öböl-menti arab országok közös gyorsreagálású katonai erőt állítanak fel. A haderő célja, mint ahogy ezt a főtitkár kiemelte, hogy a világ legtöbb olaját kitermelő hat országát (Szaúd-Arábia, Kuvait, Omán, Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Bahrain) érő kihívásokra felelni tudjon, valamint, hogy garantálja a térség békéjét és stabilitását.

Ez történt a héten - 2009. december 7-től 13-ig
2009 december 17. - Pető Gergő
Hétfőn (december 7.) vette kezdetét a koppenhágai klímacsúcs, melyen végül 110 ország vezetője vett személyesen részt. Az előzetes felfokozott várakozások ellenére nem született megegyezés a kulcsterületeken, mint a legfejlettebb ipari államok károsanyag-kibocsátás csökkentése, a hosszú távú pénzügyi rendezés és a fejlődő országok károsanyag-kibocsátásának szabályozása.

Külügyminiszteri találkozó a NATO-ban - Hangsúly a partnerkapcsolatokon
2009 december 16. - Csiki Tamás
Az év végéhez közeledve sűrűsödő napirenddel kerül sor a NATO konzultációs és döntéshozó szerveinek találkozóira – legutóbb december 3-4-én a brüsszeli NATO főhadiszálláson. A napirend jól tükrözte azokat a párhuzamosan kibontakozó folyamatokat, amelyek a szövetség adaptációját, a partnerkapcsolatok fejlesztését és a napi politikában legnagyobb hangsúllyal szereplő ISAF művelet követelményeit egyszerre tartja a figyelem középpontjában.

A bioterrorizmus jelentette fenyegetés egészségügyi kihívásai és Magyarország felkészültsége
2009 december 14. - Csehi Gábor
A második világháborút, illetve a hidegháborút követően, különösen az utóbbi két évtizedben előtérbe került az aszimmetrikus hadviselés és a globális fenyegetettséggé terjedő terrorizmus elleni hadviselés, illetve a terrorcselekmények következményeinek felszámolására való felkészülés. Különösen oda kell figyelnünk erre a kérdésre

Ez történt a héten - 2009. november 30-tól december 6-ig
2009 december 07. - Pető Gergő
Csütörtökön (december 3.) legalább három szomáliai miniszter vesztette életét egy robbantásos merényletben egy Mogadishutól délre található hotelnél. Bizonyos, hogy az öngyilkos támadásban életét vesztette a szomáliai kulturális, az oktatásügyi és az egészségügyi miniszter. Más források hozzáteszik, hogy a sportminiszter is kritikus állapotban van.

NATO Hírfigyelő - 2009. november
2009 december 05. - Tófalvi Fruzsina
November 3-án a német külügyminiszter, Guido Westerwelle látogatást tett a brüsszeli NATO Főhadiszálláson, ahol találkozott a szervezet főtitkárával, Anders Fogh Rasmussennel. Tárgyaltak az afganisztáni törekvésekről, a NATO-Oroszország kapcsolatokról és az új stratégiai koncepció kialakításáról. Egyetértettek abban, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy átadhassák az irányítást az afgán népnek országuk felett – természetesen amikor készen állnak rá.

EU Figyelő - 2009. november
2009 december 03. - Vajkai Edina
November 3-án a cseh Alkotmánybíróság elutasította 17 cseh szenátor beadványát, akik a Lisszaboni Szerződés egésze ellen éltek panasszal. „A Reformszerződés nem áll ellentétben a Cseh Köztársaság alkotmányával” – jelentette be a testület állásfoglalását Pavel Rychetsky, a taláros testület elnöke. A beadvány alapján azt vizsgálták meg, hogy a Reformszerződés nem sérti-e Csehország szuverenitását. Václav Klaus cseh államfő még aznap délután bejelentette,

A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2019 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem